Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 7. 2024,
15.30

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,74

Natisni članek

Natisni članek

Luis de la Fuente Kylian Mbappe Kylian Mbappe Slavko Vinčič Francoska nogometna reprezentanca Španska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Nedelja, 7. 7. 2024, 15.30

3 mesece

Polfinale na EP v torek in sredo

Vinčić bo sodil polfinale velikanov Španije in Francije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,74
sodnik Slavko Vinčić | Slavko Vinčić je Špancem na tem prvenstvu še sodil. | Foto Guliverimage

Slavko Vinčić je Špancem na tem prvenstvu še sodil.

Foto: Guliverimage

Od 24 reprezentanc, ki so začele nogometno evropsko prvenstvo v Nemčiji, ostajajo le še štiri. Te se bodo v torek in sredo merile v polfinalu. V Münchnu se bosta soočili Španija in Francija, dan pozneje v Dortmundu pa Nizozemska in Anglija. Glavni sodnik na dvoboju velikanov Španije in Francije bo Slovenec Slavko Vinčić.

Francija Euro 2024
Sportal Francozi po loteriji končali portugalske sanje, Španci po drami zaustavili Nemce

Vinčić je Pedriju pokazal rumeni karton. | Foto: Guliverimage Vinčić je Pedriju pokazal rumeni karton. Foto: Guliverimage Slovenski nogometni sodnik Slavko Vinčić bo glavni sodnik na torkovi prvi polfinalni tekmi evropskega prvenstva med Španijo in Francijo. Njegova pomočnika bosta Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, Uefa pa je za četrtega sodnika imenovala Slovaka Ivana Kružljaka. V sobi za VAR bodo Nejc Kajtazović ter Italijana Paolo Valeri in Massimiliano Irrati. Tekma med Španijo in Francijo bo v torek ob 21. uri v Münchnu. V drugem polfinalu se bosta srečali Nizozemska in Anglija, ta dvoboj pa je na sporedu v sredo ob 21. uri v Dortmundu. 

Vinčić, Klančnik in Kovačič so na tem evropskem prvenstvu sodili že 15. junija, ko je Švica v skupini A v Kölnu premagala Madžarsko s 3:1, in 20. junija, ko si je reprezentanca Španije kot prva zagotovila napredovanje v izločilne boje. Tedaj je v Gelsenkirchnu na tekmi drugega kroga skupine B premagala Italijo z 1:0.

Pedri, Euro 2024
Sportal Španija do konca EP brez Pedrija

Španci edini v Nemčiji s petimi zmagami

Mikel Merino je zadel za polfinale Španije. | Foto: Reuters Mikel Merino je zadel za polfinale Španije. Foto: Reuters Španci so v izvrstni formi. Kot edini so dobili vseh pet tekem na prvenstvu, dosegli 11 golov, kar je (skupaj z Nemci) največ na prvenstvu, in prejeli zgolj dva. V skupini so ugnali Hrvaško (3:0), Italijo (1:0) in Albanijo (1:0), v osmini finala je prepričljivo padla tudi Gruzija (4:1). Še največ dela so imeli v četrtfinalu, ko so gostitelje strli v 119. minuti z golom Mikela Merina za 2:1. Po zmagi nad Nemci tako Španci ostajajo edini v igri v lovu za četrti naslov na evropskih prvenstvih. Najboljši so bili v letih 1964, 2008 in 2012. Španci so bili blizu tudi na zadnjem prvenstvu, ko so jih v polfinalu šele po enajstmetrovkah izločili končni zmagovalci Italijani

"Ostajamo optimistični. Svoji ekipi popolnoma zaupam in prav vsi so pripravljeni na zelenici dati svoj maksimum. Doživeli smo zgodovinski trenutek. Mislim, da je Španija prvič na evropskem prvenstvu dosegla pet zmag zaporedoma in izločila gostitelja tekmovanja. S to ekipo lahko pridemo zelo daleč," je po zmagi nad Nemci dejal selektor Luis de la Fuente. Ta sicer ne bo moral računati na Pedrija, ki si je na dvoboju poškodoval levo koleno. Tekmo bosta zaradi kartonov izpustila tudi Dani Carvajal in Robin Le Normand.

Francozi niso zabili gola iz igre

Kylian Mbappe na evropskih prvenstvih gola iz igre še ni dal. | Foto: Reuters Kylian Mbappe na evropskih prvenstvih gola iz igre še ni dal. Foto: Reuters Francozi prvič po Euru 2012 niso končali na vrhu svoje skupine, a aktualnih svetovnih podprvakov nikakor ni odpisati, saj so se kljub precej neprepričljivim predstavam prebili v polfinale. V skupini so po minimalni zmagi nad Avstrijci (1:0) in remijih proti Nizozemski (0:0) in Poljski (1:1) končali na drugem mestu, so pa še vedno brez poraza. V osmini finala so z 1:0 izločili Belgijce, proti Portugalski pa je bil po rednem delu in podaljških izid 0:0. Pri izvajanju enajstmetrovk so bili galski petelini uspešnejši in slavili s 5:3.

Čeprav so se Francozi prebili do polfinala, pa doslej na turnirju še niso tekmecu zabili iz igre. Na poti med štiri najboljše so napredovali po dveh avtogolih in enajstmetrovki, ki jo je realiziral Kylian Mbappe. "Seveda vemo, da tudi na tej tekmi nismo dosegli gola. Obdržati moramo prikazano v obrambi, bo pa treba analizirati tudi napad," je po četrtfinalu dejal prvi zvezdnik Francije.

Mert Müldür
Sportal Mert Müldür na EP dosegel deseti avtogol
Marc Cucurella
Sportal Zbirajo podpise, da se tekma Nemčije ponovi
Trent Alexander-Arnold,
Sportal Cilji izpolnjeni v taboru Anglije in Nizozemske
Euro 2024 Nizozemska : Turčija
Sportal Nizozemci v Berlinu iz pekla do raja, Angležem loterija
Ne spreglejte