Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2024,
22.04

Osveženo pred

16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,66

Natisni članek

Natisni članek

UEFA liga narodov Erling Haaland Benjamin Šeško Benjamin Šeško Jan Oblak Jan Oblak Norveška Boštjan Cesar slovenska nogometna reprezentanca liga narodov

Četrtek, 10. 10. 2024, 22.04

16 minut

Liga narodov 2024/25, 3. krog (četrtek)

V živo: Drkušić nesrečno podal za drugi gol Norveške in ni bil zadnji na tekmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,66
Slovenija Norveška Erling Haaland | Erling Haaland je imel prvo izvrstno priložnost že v drugi minuti. | Foto Reuters

Erling Haaland je imel prvo izvrstno priložnost že v drugi minuti.

Foto: Reuters

V nogometni ligi narodov se igra deset tekem, oči slovenske javnosti so usmerjene v Oslo, kjer za prvo mesto v skupini B3 ob 20.45 igrata Norveška in že 12 tekem neporažena Slovenija. Selektor Matjaž Kek je v prvi postavi presenetil z enim imenom, v vezni vrsti je začel Dejan Petrović. Ob polčasu je bilo 1:0, potem ko je v sedmi minuti zadel Erling Haaland, tudi Slovenija je imela lepe priložnosti, a je bil igralec prvega polčasa vratar Norveške Orjan Nyland. Po hudi napaki Vanje Drkušića je Alexander Sorloth v 52. minuti povišal na 2:0. Igra Slovenije je takrat razpadla in kmalu je Haaland zadel še drugič (3:0) in postal najboljši strelec Norveške vseh časov.

Boštjan Cesar
Sportal Uradno: NZS se poslavlja od osrednjega pomočnika Matjaža Keka

Liga narodov, 3. krog:

Četrtek, 10. oktober:

Petrović v prvi postavi, Janža na desnem boku

Matjaž Kek je bil prisiljen nekoliko premešati prvo postavo. | Foto: Reuters Matjaž Kek je bil prisiljen nekoliko premešati prvo postavo. Foto: Reuters Slovenska reprezentanca je na Norveškem gostovala šestič, kjer je imela doslej veliko težav. Najprej je štirikrat zapored izgubila s skupno razliko v zadetkih 1:10, nato pa devetega junija 2022, tudi takrat se je igralo za točke v B skupini lige narodov, remizirala brez zadetkov. Ob tistem remiju je Matjaž Kek zaradi bolezni ostal v domovini, reprezentanco pa je prvič vodil njegov pomočnik Boštjan Cesar. Ljubljančana tokrat ni bilo v Oslu, saj je prekinil sodelovanje z nogometno zvezo. Pripravlja se na začetek novega poglavja, delo trenerja NK Maribor, kjer bo nasledil Anteja Šimundžo.

Selektor Kek je v prvo postavo ob vratarju in kapetanu Janu Oblaku uvrstil še naslednjo deseterico: Janža, Drkušić, Bijol, Balkovec, Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik, Petrović, Šporar in Šeško. Pri domačih je seveda v konici napada Erling Haaland. Manjše presenečenje torej Dejan Petrović, nogometaš Rijeke. To je njegov tretji reprezentančni nastop, prvi po štirih letih. Zaradi zdravstvenih težav je bil že pred tekmo vprašljiv nastop Jana MlakarjaErik Janža se je zaradi poškodbe Žana Karničnika preselil z levega na desni bok v obrambi, na levem je Jure Balkovec (poškodovan je tudi David Brekalo).

Haaland zadel v sedmi minuti, sredi polčasa nalet Slovenije

Veselje Norveške ob vodstvu z 1:0. | Foto: Reuters Veselje Norveške ob vodstvu z 1:0. Foto: Reuters Navijačem slovenske reprezentance je zastal dih že v drugi minuti, ko se je po napaki v obrambi sam pred Oblakom znašel Haaland. A je bila žoga prehitra in iz težkega položaja s strani ni mogel nevarno streljati. Je pa slovenskega kapetana premagal pet minut pozneje, ko je odbitek poslal v mrežo. Njegov 33. reprezentančni gol. Sprva je s strelom od daleč poskusil Antonio Nusa (19-letni Šeškov soigralec iz Leipziga), tega je Oblak še branil, a žogo odbil prav na Haalandovo nogo. Slovenija se ni samo branila, šla je pogumno v napad, v 18. minuti je z glavo za las prek gola streljal Andraž Šporar. Sredi polčasa pa so si priložnosti Slovencev kar sledile, a je Orjan Nyland branil tako Šešku kot Adamu Gnezdi Čerinu, nato je Šeško še streljal mimo vrat in enkrat iz prepovedanega položaja (znova je bil Nyland na pravem mestu). Tekma ljubiteljev napadalnega nogometa zagotovo ni razočarala, v nadaljevanju sta imela novi priložnosti tudi Nusa in Haaland. Prav neverjetno, da se rezultat do glavnega odmora ni več spremenil. Razmerje v strelih proti golu 11:6, znotraj okvira vrat pa 7:2.

Drkušić nesrečno podal za drugi zadetek Norveške

Alexander Sorloth je zadel za vodstvo z 2:0. | Foto: Guliverimage Alexander Sorloth je zadel za vodstvo z 2:0. Foto: Guliverimage Tudi začetek drugega polčasa je pripadel domači ekipi. Haaland bi že v tretji minuti lahko še drugič zadel, nakar je v sedmi sledila napaka Vanje Drkušića. Pravzaprav kar dve. Najprej je žogo slabo podal nazaj, nato jo je v kazenskem prostoru sicer ukradel Haalandu, a nesrečno podal v stran, kjer je bil povsem sam Alexander Sorloth. Ta je zadel za 2:0. Kek je reagiral z dvema menjavama in na zelenico poslal dva napadalca, Žana Celarja in Žana Vipotnika. Zamenjala sta Šporarja in branilca Balkovca. A kot da je drugi gol Slovenijo presekal, napake so si sledile in z njimi priložnosti Haalanda. In po podaji Sorlotha je Haalanda s svojim 34. golom, s katerim je postal norveški rekorder, v 62. minuti zadel za 3:0.

Željko Filipović Aleš Mertelj
Sportal Trening Maribora vodili klubski legendi

Francija prvič po osmih letih

Zvezdnik Atletica Antoine Griezmann je sklenil bogato reprezentančno pot. | Foto: Guliverimage Zvezdnik Atletica Antoine Griezmann je sklenil bogato reprezentančno pot. Foto: Guliverimage Izrael in Francija se merita na nevtralnem prizorišču na Madžarskem. Na stadionu Josef Bozsik v Budimpešti ni poškodovanega prvega zvezdnika Kyliana Mbappeja, manjka tudi Antoine Griezmann, ki je sklenil reprezentančno kariero. Francija je zadnjo tekmo, na kateri ni bilo Mbappeja in Griezmanna, odigrala novembra 2016 proti Slonokoščeni obali (0:0). V ospredju sta tako Randal Kolo Muani in Ousmane Dembele, ki sta zadela za Francijo na zadnji tekmi proti Belgiji, na uvodnem srečanju proti Italiji (1:3) pa je gol za galske peteline dosegel Bradley Barcola. V polno so torej za Francijo merili le napadalci PSG. Kapetan Francije  je24-letni nogometaš madridskega Reala Aurelien Tchouameni. Izrael je v zgodovini premagal Francijo le enkrat, leta 1993 v Parizu s 3:2. 

Italija v poslastici večera na Olimpicu gosti Belgijo. Izbranci Luciana Spallettija so odlično vstopili v ligo narodov in osvojili maksimalnih šest točk. Zaradi poškodb pri Azzurrih ni Federica Chiese in Moiseja Keana. Še bolj so oslabljeni rdeči vragi, saj je Kevin De Bruyne na seznamu poškodovanih, Romelu Lukaku pa si je vzel reprezentančni počitek. Belgija ni premagala Italije že 52 let.

George Baldock
Sportal Nogometni svet pretresla tragična smrt branilca Panathinaikosa

Stones na Wembleyju nosi kapetanski trak

Anglija bo pod vodstvom začasnega selektorja, vršilca dolžnosti Leeja Carsleyja, lovi tretjo zaporedno zmago. Zaradi poškodbe manjka kapetan Harry Kane. Kapetanski trak nosi John Stones. Srečanje na Wembleyju poteka tudi v znamenju tragične smrti Georgea Baldocka, Angleža z grškim potnim listom in soigralca treh slovenskih reprezentantov pri Panathinaikosu, ki so ga v sredo našli mrtvega v bazenu. Star je bil 31 let.

Liga narodov, 3. krog:

Četrtek, 10. oktober:

Petek, 11. oktober:

Sobota, 12. oktober:

Lestvice:

Milivoje Novaković
Sportal Razočarani Novaković: Čudno, da več igralcev ni zamenjalo kluba
Vanja Drkušić
Sportal Drkušić razkril, kako bodo ustavili najboljšega na svetu
Ante Šimundža NK Maribor
Sportal Maribor potrdil odhod Šimundže, Mariborčana naj bi zamenjal Ljubljančan
Boštjan Cesar
Sportal Boštjan Cesar zapustil reprezentanco, Matjaž Kek spregovoril
Ne spreglejte