Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2024,
22.40

Osveženo pred

2 uri, 1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,34

Natisni članek

Natisni članek

liga narodov Liga narodov Stožice avstrijska nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca Erling Haaland

Petek, 6. 9. 2024, 22.40

2 uri, 1 minuta

Liga narodov 2024/25, 1. krog (petek)

Šeško prekinil strelski post, a za zmago ni bilo dovolj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,34
liga narodov Slovenija Avstrija Benjamin Šeško | Benjamin Šeško je zadel z 11 metrov in prekinil reprezentančni strelski post. | Foto www.alesfevzer.com

Benjamin Šeško je zadel z 11 metrov in prekinil reprezentančni strelski post.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska reprezentanca je četrto izvedbo lige narodov začela z domačoim remijem proti Avstriji (1:1). Stožice je napolnilo 14.834 gledalcev. Zaradi viroze je manjkal kapetan Jana Oblaka, v vratih ga je zamenja Matevž Vidovšek. Po šestih tekmah brez gola je za Slovenijo spet zadel Benjamin Šeško, ki je bil zanesljiv z bele točke. Že popoldne sta v slovenski skupini lige B igrala Kazahstan in Norveška in se razšla brez zadetkov 0:0. V ligi A sta zvečer igrala velikana Francija in Italija. V Parizu so s 3:1 zmagali gostje. 

Slovenija navijači
Sportal Stožice pridobivajo mitski status Bežigrada in Ljudskega vrta

Liga narodov, 1. krog:

Petek, 6. september:

V vratih Slovenije Olimpijin Vidovšek, kapetan Bijol

15.000 navijačev je glasno pelo Zdravljico. | Foto: Reuters 15.000 navijačev je glasno pelo Zdravljico. Foto: Reuters Selektor Matjaž Kek, ki je tekmo zaradi rdečega kartona z EP spremljal s tribune, ekipo pa je vodil Boštjan Cesar, je bil brez Žana Karničnika, ki je poškodovan, zaradi bolezni je manjkal tudi Jan Oblak, tega je zamenjal Matevž Vidovšek, kapetanski trak pa si je nadel Jaka Bijol. Prvo lepo priložnost Slovenije na tekmi je imel Petar Stojanović, ki je v 13. minuti streljal z roba kazenskega prostora. Žogo je z iztegnjeno roko preusmeril Phillipp Mwene, sicer bi skoraj zagotovo zletela v gol. Po ogledu s sistemom VAR je glavni sodnik dosodil 11-metrovko in to je zanesljivo izvedel Benjamin Šeško. To je bil njegov 12. gol za reprezentanco, potem ko na evropskem prvenstvu v Nemčiji ni zadel. Po doseženem golu so Slovenci igrali samo še bolj samozavestno. Sredi polčasa pa se je zgodba obrnila, Avstrijci so imeli izrazito terensko premoč. Vidovšek je v 27. minuti še preprečil izenačenje, potem ko je branil Marcelu Sabitzerju. Minuto pozneje pa ga je premagal nogometaš Bayerna Konrad Laimer, potem ko je prijel izvrstno podajo Mweneja. Pritisk Avstrije se je v preostanku polčasa samo še stopnjeval.

Benjamin Šeško je zadel z bele pike, njegov prvi gol za Slovenijo po šestih tekmah brez. | Foto: www.alesfevzer.com Benjamin Šeško je zadel z bele pike, njegov prvi gol za Slovenijo po šestih tekmah brez. Foto: www.alesfevzer.com

Benjamin Šeško je igral zelo samozavestno. | Foto: www.alesfevzer.com Benjamin Šeško je igral zelo samozavestno. Foto: www.alesfevzer.com Drugi polčas je bil precej manj zanimiv in z zelo malo pravimi priložnostmi za zadetek na eni in drugi strani. Še najlepšo je imel rezervist Žan Celar v 88. minuti, a je ostal brez prvenca v članski reprezentanci. Tekma se je tako končala z 1:1. "Igrali smo neodločeno, tudi to šteje. Ni zmaga ni poraz, a je dober začetek v to tekmovanje. So bili trenutki, ki bi jih morali bolje izkoristiti," je v prvi izjavi po remiju v prenosu na Sportklubu dejal strelec gola Šeška. 

Matevž Vidovšek je naredil vse, da bi ohranil mrežo nedotaknjeno. | Foto: Reuters Matevž Vidovšek je naredil vse, da bi ohranil mrežo nedotaknjeno. Foto: Reuters Slovenska reprezentanca je v uvodno izvedbo lige narodov leta 2018 vstopila z domačim porazom proti Bolgariji (1:2), dve leti pozneje je v Stožicah remizirala z Grčijo (0:0), nazadnje pa leta 2022 začela tretji ciklus lige narodov s porazom proti Švedski (0:2). Slovenija tako ni še nikoli vstopila v ligo narodov z zmago. Čeprav je vselej začela tekmovanje na domači zelenici, ji to ni pomagalo do uvodnih treh točk.

Avstrijski navijači so se v Ljubljani zbrali v velikem številu:

Liga narodov prinaša novost

Avstrija je glede uvrstitve na svetovni jakostni lestvici prvi favorit skupine B3. Zaseda 22. mesto. Norveška je 50., Slovenija 52., Kazahstan pa 109. na svetu. | Foto: Guliverimage Avstrija je glede uvrstitve na svetovni jakostni lestvici prvi favorit skupine B3. Zaseda 22. mesto. Norveška je 50., Slovenija 52., Kazahstan pa 109. na svetu. Foto: Guliverimage Četrta izvedba lige narodov prinaša pomembno novost. Slovenija drugič zapored nastopa v ligi B, kjer so njeni tekmeci Avstrija, Kazahstan in Norveška. Če je poprej napredovanje v višjo ligo, v primeru Slovenije torej preboj v elitno ligo A, zagotavljalo le prvo mesto v skupini, pa bo tokrat drugače. Možnost za napredovanje si bo priigrala tudi drugouvrščena reprezentanca, ki jo prihodnje leto čaka "play-off" proti eni izmed tretjeuvrščenih izbranih vrst iz štirih skupin, ki nastopajo v najvišji ligi (liga A). Podobno bo tudi, kar zadeva izpad v nižjo skupino. Če bo Slovenija v skupini tretja, jo tako spomladi čakajo dodatne kvalifikacije za obstanek v ligi B proti eni izmed drugouvrščenih ekip iz lige C. Ker pa liga narodov omogoča tudi bližnjico do udeležbe v dodatnih kvalifikacijah za SP 2026, vsem udeležencem, nastopili bodo vsi člani evropske nogometne družine razen suspendirane Rusije, ne manjka tekmovalnih motivov.

Vroči Haaland zadel le okvir vrat

 Erling Haaland na tekmi Norveške s Kazahstanom. | Foto: Reuters Erling Haaland na tekmi Norveške s Kazahstanom. Foto: Reuters Kazahstan, ki v ponedeljek prihaja v Ljubljano, je v skupini B3 doma vse stavil na čvrsto obrambo in je tako z zvezdniško Norveško igral 0:0. Erling Haaland, ki je na uvodnih treh tekmah angleške premier lige zabil kar sedem golov, je tokrat poskušal zaman. V drugem polčasu je njegovo najlepšo priložnost končala v prečki.

Norvežani so sicer imeli veliko premoč v posesti žoge, veliko poskušali, a le dvakrat streljali v okvir vrat gostiteljev. Po remiju se bodo zagotovo nadaljevale kritike na račun dela selektorja Staleja Solbakkna, ki Norveško ni popeljal ne na zadnje svetovno in ne na zadnje evropsko prvenstvo.

Italijani slavili v Parizu

V ligi A sta v petek igrala velikana Francija in Italija. V Parizu so s 3:1 zmagali gostje. Enak izid je bil na tekmi Belgija - Izrael. | Foto: Reuters V ligi A sta v petek igrala velikana Francija in Italija. V Parizu so s 3:1 zmagali gostje. Enak izid je bil na tekmi Belgija - Izrael. Foto: Reuters

Najbolj zanimiv obračun prvega kroga lige narodov je bil dvoboj velikanov Francije in Italije. Na Parku princev v Parizu so ga dobili gosti, zmagali so s 3:1, čeprav so že v prvi minuti prejeli zadetek. Mrežo je takrat zatresel Bradley Barcola. A Italijani, ki so na letošnjem evropskem prvenstvu izgubili v osmini finala proti Švici, so se hitro pobrali, v 30. minuti prek Federica Dimarca izenačili, v drugem delu pa z goloma Davideja Frattesija in Giacoma Raspadorija prišli do odmevne zmage.

Tudi druga tekma skupine A1 se je končala z izidom 3:1, le da so na njej zmagali domači. Belgijci so po pričakovanjih premagali Izrael, čeprav se slednji, ki je presenetljivo v najvišjem rangu lige, ni osramotil. Po golu Kevina de Bruyneja so gosti celo izenačili in na odmor odšli z izidom 1:1. Toda Belgijci so v nadaljevanju vendarle strli njihov odpor, Youri Tielemans in de Bruyne iz enajstmetrovke sta v polno zadela že na začetku drugega dela. Takoj po tretjem golu so imeli domači še eno najstrožjo kazen, a sprememba izvajalca strela z bele pike se jim ni obnesla, Lois Openda gola ni dosegel.

Avstrija Navijačica
Sportal Soseda, nič kaj prijazna do Slovenije

Liga narodov, 1. krog:

Četrtek, 5. september:

Petek, 6. september:

Sobota, 7. september:

San Marino
Sportal Zgodovinski podvig najslabše reprezentance na svetu
Benjamin Šeško
Sportal Sloviti Nemec očaran nad Slovenijo, zlasti Šeškom!
Jan Oblak
Sportal Matjaž Kek pojasnil, kaj se dogaja z Janom Oblakom
Euro 2024 Benjamin Šeško
Sportal Rekordno dolga strelska suša Benjamina Šeška
Sandi Lovrić Lovrič
Sportal Sandi Lovrić vidi rojstno Avstrijo kot favorita skupine
Trening Slovenija reprezentanca Brdo pri Kranju
Sportal Osmoljenec s poškodbami, ki je doživel katastrofo v Stožicah. In to ne prvič.
Benjamin Šeško
Sportal Slovenija od blamaže do mojstrovine Šeška, ki je obnorela svet
Ne spreglejte