Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2024,
9.00

Osveženo pred

29 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Natisni članek

Matjaž Kek Boštjan Cesar slovenska nogometna reprezentanca Liga narodov liga narodov

Sobota, 7. 9. 2024, 9.00

29 minut

Neporaženost pomočnika Matjaža Keka

Boštjan Cesar postaja fenomen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,69
Slovenija Avstrija | Ko Boštjan Cesar vskoči na selektorski položaj namesto Matjaža Keka, Slovenija ne izgublja. | Foto www.alesfevzer.com

Ko Boštjan Cesar vskoči na selektorski položaj namesto Matjaža Keka, Slovenija ne izgublja.

Foto: www.alesfevzer.com

To ni več naključje. Ko selektorsko paličico na srečanju slovenske reprezentance vihti Boštjan Cesar, sicer prvi pomočnik Matjaža Keka, Slovenija preprosto ne izgublja. Nekdanji dolgoletni kapetan in rekorder slovenske reprezentance se je v takšni vlogi znašel že petič.

Slovenija Avstrija
Sportal Kek že vidi Slovenijo na SP 2026, selektor Avstrije igrišče v Stožicah označil za katastrofo

Slovensko nogometno reprezentanco je v dobrih treh desetletjih uradno vodilo osem različnih selektorjev. Najdlje to počne Matjaž Kek, sledijo mu Srečko Katanec, Zdenko Verdenik, Bojan Prašnikar, Branko Oblak, Slaviša Stojanović, Tomaž Kavčič in Igor Benedejčič. Zadnji, strelec nepozabnega prvega zadetka za Slovenijo na mednarodni tekmi, zgodilo se je pred 32 leti na gostovanju v Estoniji (1:1), je leta 2018 vskočil začasno na selektorski položaj po tem, ko je brez službe ostal Tomaž Kavčič.

Igor Benedejčič je bil kar nekaj časa tudi pomočnik Matjaža Keka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Igor Benedejčič je bil kar nekaj časa tudi pomočnik Matjaža Keka. Foto: Grega Valančič/Sportida

Primorec je vodil Slovenijo na dveh tekmah, remiziral proti Norveški in Bolgariji, nato pa se je kmalu zatem na vroči stolček vrnil Kek. Tako je Benedejčič, ki je seveda vodil Slovenijo na daleč najmanjšem številu tekem izmed vseh selektorjev, edini strateg, ki je ostal v tako odgovorni vlogi neporažen. Na dveh tekmah je pač dvakrat remiziral.

Zmaga nad Portugalsko in štirje remiji

Matjažu Keku pri delu pomagata njegova nekdanja varovanca Boštjan Cesar in Milivoje Novaković. | Foto: Reuters Matjažu Keku pri delu pomagata njegova nekdanja varovanca Boštjan Cesar in Milivoje Novaković. Foto: Reuters V tem oziru pa velja omeniti tudi izkušnjo Boštjana Cesarja, ki po svoje še prekaša dosežek Benedejčiča. Odkar je sprejel ponudbo in postal pomočnik Matjaža Keka, ga je moral zaradi višjih sil, takšnih in drugačnih razlogov, nadomeščati že petkrat.

Leta 2022 je tako Slovenijo na tekmah lige narodov v Oslu proti Norveški in v Ljubljani proti Srbiji zaradi bolezni selektorja Keka (koronavirus) vodil prav Cesar. Ob tesnem sodelovanju z nadrejenim se je izkazal. Slovenski nogometaši so najprej presenetljivo zadržali nedotaknjeno mrežo proti Haalandovi Norveški (0:0), nato pa se v Stožicah po zaostanku z 0:2 vrnili v igro proti Srbiji in na koncu osvojili točko (2:2).

Slovenija je spomladi v Stožicah premagala Portugalsko. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenija je spomladi v Stožicah premagala Portugalsko. Foto: www.alesfevzer.com

Letos spomladi, ko se je Slovenija v marčevskem terminu, namenjenem prijateljskim tekmam, pomerila z Malto in Portugalsko, je znova vodil tekmi Cesar. Selektor Kek je izpustil vodenje zaradi žalovanja in družinskih razlogov, njegov pomočnik pa je najprej remiziral na Malti (2:2), nato pa popeljal Slovenijo do odmevne zmage nad Cristianom Ronaldom in druščino (2:0).

Kek in Cesar sta tesno sodelovala, podobno pa je bilo tudi tokrat, ko se je morala Slovenija v uvodnem dejanju letošnje lige narodov proti Avstriji v petek v Stožicah znajti brez izkušenega Mariborčana. Zaradi rdečega kartona, ki ga je prejel v osmini finala Eura 2024 proti Portugalski, je lahko spremljal dvoboj le kot gledalec. Bil je zelo ponosen na varovance, pa tudi svojega pomočnika, saj Slovenija znova ni izgubila. Proti Avstriji, na papirju prvemu favoritu skupine B3 lige narodov, je osvojil točko (1:1).

Slovenija in Avstrija sta se v petek razšli brez zmagovalca v polnih Stožicah. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenija in Avstrija sta se v petek razšli brez zmagovalca v polnih Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

To je bila torej že peta tekma, ki jo je vodil in na selektorskem stolčku nadomeščal "šefa", prav na vseh pa Slovenija ni doživela poraza. Štirikrat je remizirala, pred polovico leta pa je presenetila evropsko velesilo Portugalsko in jo premagala z 2:0. V ponedeljek, ko bo slovenska nogometna reprezentanca gostila Kazahstan, se bo selektor Kek po odsluženi kazni vrnil na stolček, Boštjan Cesar pa v vlogo njegovega pomočnika.

liga narodov Slovenija Avstrija Benjamin Šeško
Sportal Šeško prekinil strelski post, a za zmago ni bilo dovolj
Slovenija navijači
Sportal Stožice pridobivajo mitski status Bežigrada in Ljudskega vrta
Cristiano Ronaldo
Sportal Cristiano Ronaldo po podvigu: Samo jaz in moja ekipa vemo, kako težko je
San Marino
Sportal Zgodovinski podvig najslabše reprezentance na svetu
Ne spreglejte