Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2024,
11.30

Osveženo pred

2 uri, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Natisni članek

Kazahstan Kylian Mbappe Kylian Mbappe Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Liga narodov liga narodov

Ponedeljek, 9. 9. 2024, 11.30

2 uri, 50 minut

Liga narodov 2024/25, 2. krog (ponedeljek)

Slovenija znova brez Jana Oblaka? Francozi proti sosedom brez prvega asa.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
Slovenija Kazahstan | Tako se je kapetan Jan Oblak lani po zmagi nad Kazahstanom veselil preboja na Euro 2024. Danes bi lahko v Stožicah proti Kazahstanu počival in izpustil še drugo zaporedno tekmo slovenske reprezentance, med vratnicami pa bi lahko znova stal Matevž Vidovšek. | Foto Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Tako se je kapetan Jan Oblak lani po zmagi nad Kazahstanom veselil preboja na Euro 2024. Danes bi lahko v Stožicah proti Kazahstanu počival in izpustil še drugo zaporedno tekmo slovenske reprezentance, med vratnicami pa bi lahko znova stal Matevž Vidovšek.

Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Danes bo slovenska nogometna reprezentanca v 2. krogu četrte izvedbe lige narodov v skupini B3 gostila Kazahstan. Nastop kapetana Jana Oblaka ostaja pod vprašajem, Slovenija pa bo poskušala nadaljevati zmagoviti niz proti Kazahstanu. V isti skupini bo Norveška zvečer pričakala Avstrijo. Francija bo poskušala skromen vtis po domačem porazu z Italijo popraviti v Lyonu proti Belgiji, a v napadu ne bo Kyliana Mbappeja, vroče azzurre pa čaka ''gostovanje'' pri Izraelu na nevtralnem prizorišču v Budimpešti. Danes bo odigranih osem tekem, kot prva se bosta ob 18. uri za točke spopadla Ciper in Kosovo.

Matjaž Kek
Sportal Vse najboljše, Matjaž Kek!

Liga narodov, 2. krog:

Ponedeljek, 9. september:

Poseben dan za Keka in Balkovca

Jure Balkovec je danes dopolnil 30 let. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jure Balkovec je danes dopolnil 30 let. Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenska nogometna izbrana vrsta bo zvečer pričakala Kazahstan. Na srečanju v Ljubljani bosta v domačem taboru kar dva slavljenca. Selektor Matjaž Kek, ki se po odsluženi kazni zaradi rdečega kartona na tekmi osmine finala Eura 2024 proti Portugalski vrača na slovensko klop, danes praznuje 63. rojstni dan, okroglih 30 let pa je dopolnil reprezentant Jure Balkovec.

Slovenija bo poskušala nadaljevati rekordni niz neporaženosti na domačih tekmah. Traja že 15 mesecev, v tem obdobju pa je bila Kekova četa v Stožicah nepremagana kar na 12 tekmah. Nazadnje je v petek remizirala z 1:1 proti prvemu favoritu skupine Avstriji (1:1). Takrat je med vratnicama stal Matevž Vidovšek, saj kapetan Jan Oblak zaradi posledic trebušne viroze ni bil nared za nastop. Bo podobno tudi zvečer? V tem primeru bo tudi danes nosil kapetanski trak Jaka Bijol.

Matjaž Kek bo po odsluženi kazni prvič vodil Slovenijo na slovenski klopi po Euru 2024. | Foto: Reuters Matjaž Kek bo po odsluženi kazni prvič vodil Slovenijo na slovenski klopi po Euru 2024. Foto: Reuters

Selektor Kek napoveduje v enajsterici glede na petkovo srečanje z Avstrijo nekaj sprememb. Lani je dvakrat premagal Kazahstan v kvalifikacijah za Euro 2024, obakrat z 2:1. ''Čeprav nekateri pričakujejo lahko delo za nas, ne bo lahko,'' sporoča Petar Stojanović in dodaja, kako želi Slovenija prikazati dobro energijo in tekmeca prisiliti, da se prilagodi njihovi igri.

Matjaž Kek
Sportal Kek ni povsem zadovoljen, napoveduje spremembe

Kazahstan prekrižal načrte Norveški

Erling Haaland na gostovanju v Kazahstanu ni izkoristil kar nekaj priložnosti za zadetek. | Foto: Reuters Erling Haaland na gostovanju v Kazahstanu ni izkoristil kar nekaj priložnosti za zadetek. Foto: Reuters Dvoboj, ki bo danes napolnil tribune stadiona v Stožicah, se bo začel ob 20.45. Goste sicer vodi ruski strateg Stanislav Čerčesov, ki je leta 2018 popeljal Rusijo na domačem SP do četrtfinala. V uvodnem dejanju lige narodov je v deželi, ki leži na prostranih azijskih stepah, presenetil Norveško. Skandinavci so na gostovanju v Almatyju zaigrali z zvezdniško zasedbo, v kateri sta prednjačila Erling Haaland in Martin Odegaard, a niso znali zatresti domače mreže. Bili so boljši, podjetnejši, razmerje strelov na gol je bilo 19:4 v korist gostov, končni rezultat pa je ostal 0:0.

To je tudi veliko opozorilo za Kekovo četo, česa vsega je s strogo obrambno formacijo 5-4-1 sposoben Kazahstan, ki je lani v zadnjem krogu kvalifikacij za Euro 2024 namučil Slovenijo v Stožicah. Izgubil je z 1:2, a pri rezultatu 1:1 nekajkrat ogrozil slovenska vrata. Če bi takrat zmagal, Slovenija letos ne bi zaigrala na Euru. Na srečo pa je Benjamin Verbič, ki tokrat ne kandidira za nastop, ob koncu srečanja s prekrasnim zadetkom odločil zmagovalca in spravil občinstvo na noge.

Benjamin Verbič je odločil zmagovalca na zadnji tekmi med Slovenijo in Kazahstanom. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Benjamin Verbič je odločil zmagovalca na zadnji tekmi med Slovenijo in Kazahstanom. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Norveški superzvezdnik Erling Haaland je bil v zadnjih dveh izvedbah lige narodov vedno prvi strelec tekmovanja. Vedno s šestimi zadetki. Bo danes uspešen proti Avstriji? Na 34 tekmah za reprezentanco je dosegel 31 zadetkov. Če bo dosegel še dva, bo izenačil državni rekord Jorgena Juveja, ki je star že skoraj sto let, saj je bil dosežen v obdobju med letoma 1928 in 1937.

Galski petelini brez zvezdnika Reala

Kylian Mbappe je proti Italiji doživel razočaranje (1:3). | Foto: Reuters Kylian Mbappe je proti Italiji doživel razočaranje (1:3). Foto: Reuters V elitni skupini A2 bo pestro v Lyonu in Budimpešti. Francozi bodo po uvodnem razočaranju, ko so na Parku princev kljub ekspresnemu vodstvu izgubili proti Italiji z 1:3, gostili sosede Belgijce. Po poročanju L'Equipe bo Kylian Mbappe izpustil srečanje, namesto njega naj bi v napadu zaigral Marcus Thuram, manjkal bo tudi poškodovani mladi as PSG Warren Zaïre-Emery.

Rdeči vragi so v dobri formi. V petek so napolnili mrežo Izraelu (4:1), ki se bo danes na nevtralnem prizorišču na Madžarskem spopadel z azzurri. Izbranci Luciana Spalletija želijo na Bozsik Areni ohraniti stoodstotni izkupiček v tekmovanju.

liga narodov Škotska Portugalska Cristiano Ronaldo
Sportal Rezervist Ronaldo zadel za zmago, Srbija ostaja brez gola in zmage

Liga narodov, 2. krog:

Nedelja, 8. september:

Ponedeljek, 9. september:

Torek, 10. september:

Lestvice:

Vanja Drkušić
Sportal Vanja Drkušić živi sanje in se še noče zbuditi
Sandi Lovrić Lovrič
Sportal Sandiju Lovriću zaigrala čustva: Avstriji sem hvaležen za vse, a …
Slovenija Avstrija
Sportal Boštjan Cesar postaja fenomen
Matjaž Kek
Sportal Kek že vidi Slovenijo na SP 2026, selektor Avstrije igrišče v Stožicah označil za katastrofo
liga narodov Slovenija Avstrija Benjamin Šeško
Sportal Šeško prekinil strelski post, a za zmago ni bilo dovolj
Slovenija navijači
Sportal Stožice pridobivajo mitski status Bežigrada in Ljudskega vrta
liga narodov Nemčija Niclas Füllkrug
Sportal Angleži z zmago začeli novo zgodbo, petarda pomlajene Nemčije
Ne spreglejte