Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2023,
22.38

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

Natisni članek

Ester Sokler Kenan Bajrić Žan Celar Joao Henriques Qarabag NK Olimpija NK Olimpija Liga Europa

Četrtek, 31. 8. 2023, 22.38

7 mesecev, 4 tedne

Liga Europa, kvalifikacije, play-off (povratne tekme)

Olimpiji se ni izšlo po željah, polom Slovana in Dinama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27
Olimpija Qarabag | Nogometaši Olimpije bodo po remiju v Bakuju nadaljevali evropsko sezono v skupinskem delu konferenčne lige. | Foto Nik Moder/Sportida

Nogometaši Olimpije bodo po remiju v Bakuju nadaljevali evropsko sezono v skupinskem delu konferenčne lige.

Foto: Nik Moder/Sportida

Slovenski prvak Olimpija je v Bakuju remiziral s Qarabagom (1:1). Prvak Azerbajdžana je tako ubranil prednost s prve tekme v Ljubljani (2:0) in se uvrstil v skupinski del evropske lige, zmaji pa bodo deležni tolažilne nagrade, nastopa v skupinskem delu konferenčne lige. Zmaji so še osmič v klubski zgodovini ostali brez zmage na povratni tekmi po uvodnem porazu z dvema zadetkoma razlike. Kenan Bajrić (Slovan) je izpadel po teniškem porazu na Cipru (2:6), z Luganom je ostal praznih rok Žan Celar, z Aberdeenom pa Ester Sokler. Zagrebški Dinamo je doživel boleč poraz v Pragi (1:4), Ajax pa je napredoval kljub domačemu porazu proti Ludogorcu.

Marko Brest NK Olimpija
Sportal Tri okrepitve Olimpije, za odškodnino tudi Slovenec
Liga prvakov Uefa
Sportal Noro, kakšna "skupina smrti" lige prvakov!

V Bakuju so se na povratni tekmi play-offa kvalifikacij za evropsko ligo prvi razveselili zadetka gostitelji. Qarabag je sredi prvega polčasa prek Turala Bayramova zatresel mrežo Matevža Vidovška. Branilec azerbajdžanskih prvakov je zadel z bele točke, na katero je sodnik pokazal po prekršku Aljaža Krefla nad Andrarejem. Zmaji so se znašli v nehvaležnem položaju, Qarabag je skupno vodil že s 3:0, a je v 36. minuti le posijal kanček upanja za goste iz Ljubljane.

Portugalec Diogo Pinto, eden izmed številnih poletnih okrepitev Olimpije, je izenačil na 1:1 in prekinil post evropskih zadetkov slovenskih prvakov, ki je trajal več kot 300 minut. To je bil tudi edini strel zeleno-belih v okvir vrat Qarabaga v prvem polčasu, ki se je končal brez zmagovalca. Kmalu po zadetku je sicer španski delivec pravice po posredovanju VAR preklical najstrožjo kazen v korist Olimpije, ko je v kazenskem prostoru gostiteljev padel Nemanja Motika.

Olimpija je prekinila strelski post na evropskih tekmah, ki je trajal več kot 300 minut. | Foto: Nik Moder/Sportida Olimpija je prekinila strelski post na evropskih tekmah, ki je trajal več kot 300 minut. Foto: Nik Moder/Sportida

V drugem polčasu je v 52. minuti zadišalo po novem vodstvu Qarabaga. Vratar Olimpije Vidovšek je bil že premagan, a je Abdellah Zoubir poslal žogo tik mimo vratnice. Ljubljančani so v nadaljevanju zaigrali na vse ali nič. Časa za preobrat je bilo vse manj, zato je zmaje zapravljena priložnost, rezervist Mustafa Nukić je v 79. minuti iz ugodnega položaja po podaji Nemanje Motike poslal žogo visoko čez vrata in se prijel za glavo, še toliko bolj bolela.

Olimpija je lovila zadetek za vodstvo z 2:1, s katerim bi bila od morebitnega vstopa v podaljšek oddaljena le še en zadetek. V 85. minuti je dlani domačega vratarja ogrel Aljaž Krefl, rezultat pa se kljub petminutnem sodnikovem podaljšku ni več spreminjal. Zmaji so tako ostali brez skupinskega dela lige Europa, jesen bodo nadaljevali v konferenčni ligi, tekmece pa izvedeli na petkovem žrebu. Ta se bo začel ob 14.30.

Joao Henriques bo izvedel imena tekmecev Olimpije v skupinskem delu lige prvakov v petek malce po 14.30. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Joao Henriques bo izvedel imena tekmecev Olimpije v skupinskem delu lige prvakov v petek malce po 14.30. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Zmaji so s tem nadaljevali prav poseben neuspešen niz v Evropi. Natanko dva zadetka so po prvi tekmi, v preteklosti je v tekmovanjih pod okriljem Uefe tudi še veljalo pravilo o pomembnosti zadetkov v gosteh, zaostajali osemkrat in na povratni tekmi vselej ostali brez zmage kot tudi napredovanja.

Köbenhavn Navijači
Sportal Slovenski čudež na Danskem, ki se zgodi enkrat na sto let

Olimpija je v Evropi osemkrat prvo tekmo izgubila z dvema zadetkoma razlike, na povratnih dvobojih pa ni vknjižila niti ene zmage.

Olimpija : AEK Atene/Grč (1996) 0:2 (doma) in 0:4 (v gosteh)
Olimpija : Makedonija GP/SMk (1998) 2:4 (v gosteh) in 1:1 (doma)
Olimpija : Anderlecht/Bel (1999) 1:3 (v gosteh) in 0:3 (doma)
Olimpija : Bröndby/Dan (2001) 2:4 (doma) in 0:0 (v gosteh)
Olimpija : Široki Brijeg/BiH (2010) 0:2 (doma) in 0:3 (v gosteh)
Olimpija : Spartak Trnava/Slk (2018) 0:2 (doma) in 1:1 (v gosteh)
Olimpija : Santa Clara/Por (2021) 0:2 (v gosteh) in 0:1 (doma)
Olimpija : Qarabag/Aze (2023) 0:2 (doma) in 1:1 (v gosteh)

Nekdanji branilec Olimpije Kenan Bajrić je s Slovanom, serijskim prvakom Slovaške, na Cipru branil tesno prednost, a nato proti Arisu iz Limasola izgubil kar z 2:6. Nekdanji up Triglava in Maribora Žan Celar je tudi doma s švicarskim Luganom izgubil proti belgijskemu Unionu (0:1). Slovenski napadalec je odigral vso tekmo. Škotski Aberdeen, pri katerem je Ester Sokler znova vstopil v igro ob koncu srečanja (78. minuta) je doma izgubil s švedskim BK Häcken (1:3).

Celje - Maccabi Tel Aviv
Sportal Celjani namučili Maccabi, znova usoden drugi polčas

Vsi poraženci play-offa evropske lige bodo nastopili v skupinskem delu konferenčne lige. Tako sta si med drugim zgodovinski uspeh, dolgo evropsko jesen, prvič zagotovila tudi predstavnika BiH (Zrinjski Mostar) in Ferskih otokov (KI Klaksvik).

Žreb skupinskega dela lige Europa bo v petek ob 13. uri.

Liga Europa, kvalifikacije, play-off (povratne tekme):

Nastop v skupinskem delu evropske lige so si že prej zagotovili (22):

Brighton, Liverpool in West Ham (vsi Ang), Betis in Villarreal (oba Špa), Atalanta in Roma (oba Ita), Freiburg in Bayer Leverkusen (oba Nem), Toulouse, Rennes in Marseille (vsi Fra), Sporting Lizbona (Por), TSC Bačka Topola (Srb), Servette (Švi), Sturm Gradec (Avt), Panathinaikos in AEK Atene (oba Grč), Rakow Czestochowa (Pol), Glasgow Rangers (Ško), Maccabi Haifa (Izr), Molde (Nor)

Redi Kasa
Sportal Olimpija ima novega člana, Balogun v Monaco
Olimpija Maribor Svit Sešlar
Sportal Sešlar se je predstavil Turčiji, Matić se vrača v Olimpijo
NK Celje NK Olimpija
Sportal Riera zbodel NZS: To ni človeško
Svit Sešlar
Sportal Čustveno slovo dragulja Olimpije in slovenskega nogometa
Ne spreglejte