Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 8. 2023,
9.13

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Prva liga Telemach 1. SNL Stožice Aljoša Matko NK Celje NK Olimpija NK Olimpija Albert Riera

Ponedeljek, 28. 8. 2023, 9.13

8 mesecev

Iz tabora Celja po zmagi nad Olimpijo

Riera zbodel NZS: To ni človeško

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
NK Celje NK Olimpija | Albert Riera je prvič gostoval v Stožicah kot tekmec Olimpije in osvojil vse tri točke. Derbi 1. SNL je dobil s 4:2. | Foto Nik Moder/Sportida

Albert Riera je prvič gostoval v Stožicah kot tekmec Olimpije in osvojil vse tri točke. Derbi 1. SNL je dobil s 4:2.

Foto: Nik Moder/Sportida

Španski strateg Albert Riera po veliki zmagi, s katero so se Celjani še utrdili na vodilnem položaju in Olimpiji še bolj dali vedeti, da bodo v tej sezoni zelo resen kandidat za naslov prvaka, ni izžareval popolnega zadovoljstva. Podobno velja za dvakratnega strelca Celja Aljošo Matka, ki ni bil preveč zadovoljen s predstavo svojega moštva. Njegov trener je celo izpostavil, da sta tako Olimpija kot Celje odigrala dvoboj na ravni tretjeligašev, krivdo za to pa naprtil na pleča Nogometni zvezi Slovenije (NZS), zbodel pa še nekdanji klub in podporo občinstva. Pogled na bolj ali manj prazne tribune na derbiju kroga ga je razžalostil.

NK Celje NK Olimpija
Sportal Riera ostaja kralj Stožic: Celje spravilo Olimpijo na kolena

Derbi je po vseh zapletih glede prizorišča ter termina vendarle potekal na največjem nogometnem stadionu v Sloveniji. A čeprav sta se udarili v tej sezoni v Evropi najboljši slovenski ekipi, čeprav je vodilni prvoligaš gostovali pri branilcih naslova in čeprav se je Albert Riera s Celjani prvič mudil v Stožicah, svojem nekdanjem domu, na tribunah ni bilo toliko gledalcev, kot so jih pričakovali v domačem taboru. Dvoboj z dobrodelno noto, iztržek od prodanih vstopnicah je namenjen prizadetim v poplavah, je spremljalo dobrih dva tisoč ljubiteljev nogometa in se prepričalo, kako resno kandidaturo za osvojitev naslova je izstavilo Celje.

Celjani so kar štiri žoge spravili za hrbet vratarja Olimpije Matevža Vidovška. | Foto: Nik Moder/Sportida Celjani so kar štiri žoge spravili za hrbet vratarja Olimpije Matevža Vidovška. Foto: Nik Moder/Sportida

Odkar je celjsko zasedbo prevzel Riera, gre prvakom iz leta 2020 v 1. SNL imenitno. V prejšnjem krogu so prvič skočili na vrh, po dragoceni in prepričljivi zmagi v Ljubljani, ko so Olimpijo premagali s kar 4:2, pa so prednost pred najbližjim tekmecem Mariborom povečali na dve točki. Pozneje so na svetovnem spletu zbodli Olimpijo in zapisali, da je lamborghini več od ferrarija.

Ko je Riera v prejšnji sezoni vodil zmaje, je večkrat poudarjal, da vozi zeleno-beli ferrari in da ima najboljšo ekipo v Sloveniji, s katero bi ga zadovoljilo le prvo mesto. Tega je osvojil in postal tudi pokalni zmagovalec, in to ravno po dramatičnem finalu v knežjem mestu, kjer je po nepričakovano hitrem odhodu iz Ljubljane našel novo službo. Zdaj navdušuje s Celjani, po zmagi v Stožicah pa, čeprav je padel branilec naslova Olimpija, ki jo pozna še kako dobro, ni izžareval popolnega zadovoljstva.

Riera: Igrali smo kot tretjeligaši

Ljubljančani so se znašli v zaostanku že po 55 sekundah. | Foto: Nik Moder/Sportida Ljubljančani so se znašli v zaostanku že po 55 sekundah. Foto: Nik Moder/Sportida V svojem slogu perfekcionista je razloge za to našel tudi v napornem tekmovalnem ritmu, utrujenosti in dejstvu, da sta morala Olimpija in Celje dvoboj začeti že ob 17.30, ne pa zvečer, ko bi nogometaše spremljali bolj prijetni igralni pogoji.

"Tri točke so le tri točke. Enake so proti Domžalam, Mariboru … To sem povedal tudi igralcem. Zame to ni bila dobra tekma, med polčasoma sem dejal trenerju tekmeca, da igramo dvoboj na kakovostni ravni tretje lige. Kako je to mogoče? Kako je mogoče, da ekipi, ki znata toliko, igrata kot tretjeligaša? Zaradi igrišča? Dobro, igrišče ni najboljše, lahko se pritožujemo čez njega, a nismo igrali tako slabo zaradi tega, ker ne moreš nadzorovati žoge. Ne, dobro nismo igrali zaradi tega, ker nam je primanjkovalo svežine. Če pa nisi svež, ne moreš igrati atraktivno. Ne moreš pripraviti šova, spektakla, ki bi si ga ta dva kluba zaslužila. Izgubili smo preveč enostavnih žog, zato mi tekma ni bila všeč. Igralcem tudi nisem namenil veliko prijetnih besed, saj znamo in zmoremo igrati veliko bolje. Jih pa razumem," je španski strateg opozoril na okoliščine, ki so privedle do tega. Da so bili še pred nekaj dnevi na napornem gostovanju v več tisoč kilometrov oddaljenem Izraelu, da so imeli za pripravo na tekmi v Ljubljani na voljo le dan, moderen nogomet pa pač zahteva svežino in kakovostno fizično pripravo, če nameravaš igrati po svojih željah.

Nogometaši Olimpije se mu smilijo, ker ...

"Igralci morajo biti pripravljeni kot stroji. Če stroj ni pripravljen, če si utrujen, ne moreš pokazati vsega, kar znaš, svojega talenta. No, danes se je to zgodilo. Obe ekipi sta bili mrtvi. Olimpija pa mora po vsem tem še leteti v več kot tri tisoč kilometrov oddaleni Azerbajdžan. Kar smilijo se mi. Ne vem, kako bodo tam igrali. To ni človeško. Nogometna zveza lahko govori, kar hoče, a če hočejo gledati takšno raven tekem, potem v redu. Ta dva kluba, Celje in Olimpija, igrata fantastičen nogomet in si ne zaslužita igrati na tej ravni. Lahko bi prestavili tekmo. To delajo tudi v drugih državah. Kaj je potem smisel? Je to tako težko razumeti? Ob 17.30 je bilo na stadionu 31 stopinj," je izpostavil še eno težavo, ki je po njegovem mnenju dodatno vplivala na slabšo igro obeh tekmecev in zakrivila še več napak v obrambi, zaradi katerih je občinstvo videlo kar šest zadetkov. Ljubitelji nogometa se vedno razveselijo velikega števila zadetkov, trenerji pa na to gledajo drugače.

Javna pohvala Alberta Riere svojim varovancem:

Igralci Celja in Olimpije so bili "mrtvi"

Riera pa je izpostavil še nekaj. "Ne le utrujenost po dolgi poti, ampak še vročina. Rad bi videl, da bi kdo iz pisarn prišel sem in odigral tekmo v takšnih okoliščinah, v kakršnih so pogostejše tudi poškodbe. To ni človeško. Zaradi tega sem razočaran. Vem, da ne moremo ničesar spremeniti, a moram opozoriti, da je tega dovolj. Preprosto zaradi tega, ker imam rad to igro in jo rad igram dobro," je podal kritiko krovni zvezi, da ni prestavila derbija, o katerem se je tako veliko razpredalo, na koncu pa je bilo prisotno toliko gledalcev, da bi lahko zapolnili osrednjo tribuno stadiona ŽAK.

S Celjani je v uvodnih petih nastopih od 15 osvojil kar 13 točk. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida S Celjani je v uvodnih petih nastopih od 15 osvojil kar 13 točk. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Če bi Olimpija danes igrala bolje in nas premagala, bi ji čestital za zmago. A Olimpija ni mogla igrati dobro, ker je bila mrtva. Tako kot smo bili mi. Zame, iz zornega kota trenerja, je bila tekma ob upoštevanju taktičnih in tehničnih zadev eno mučenje. Katastrofa. Ta dva kluba bi lahko pokazala bistveno več," ga je najbolj bolelo, da Slovenija ni bila priča pravcatemu spektaklu, ki bi ga lahko branilec naslova in vodilni prvoligaš, Riera obe ekipi pozna zelo odlično, priredila v Stožicah.

"Lahko bi uničili tekmeca, a nismo imeli prave zadnje podaje. Nisem bil srečen, a se ne morem pritoževati. Vem, kako so fantje garali za vse skupaj, kako so se trudili. Vedno dajejo vse od sebe," je pohvalil fante, da so bili boljši od Olimpije (4:2) in se z zmago utrdili na vodilnem položaju. To je bilo njegovo prvo gostovanje v Stožicah, na katerem se je pomeril proti nekdanjim soigralcem. Ljubljansko občinstvo ga ni sprejelo s simpatijami, navijaška skupina Green Dragons mu je podobno kot Mariu Kvesiću v drugem polčasu namenila kar nekaj žaljivk.

Celjani so še v četrtek gostovali v vročem Tel Avivu, tri dni pozneje pa v Stožicah premagali neposrednega tekmeca za naslov prvaka. To je prvi domači poraz Olimpije v prvenstvu, odkar jo vodi Joao Henriques.  | Foto: Guliverimage Celjani so še v četrtek gostovali v vročem Tel Avivu, tri dni pozneje pa v Stožicah premagali neposrednega tekmeca za naslov prvaka. To je prvi domači poraz Olimpije v prvenstvu, odkar jo vodi Joao Henriques. Foto: Guliverimage

Španec se s tem ni obremenjeval, po srečanju nam je skušal dopovedati, da se nista pomerila Riera in Olimpija, ampak Celje in Olimpija. Glede zmajev pa je dodal, da je pričakoval v Stožicah drugačno kuliso. "Pričakoval sem več ognja, vendarle igra Olimpija v Evropi. Več podpore za njihovo ekipo, ki je osvojila dvojno krono. Zasluži si več. To bi potrebovala, a tega nisem videl. Z moje strani je bilo to žalostno gledati," ostaja stoodstotno osredotočen na vodenje svojega kluba, vse lepe stvari, ki jih je doživel z Olimpijo, pa so že preteklost. Zdaj se bo pozabaval z novim izzivom, v četrtek lahko s čudežno visoko zmago še ujame dolgo evropsko jesen, a bo moral v knežjem mestu, Uefa je dovolila izvedbo povratne tekme play-offa kvalifikacij proti Maccabiju na stadionu Z'dežele, nadigrati Izraelce. Prejšnji četrtek je izgubil z 1:4. "Ni pomembno, kako začneš, pomembno je, kako končaš," še ni rekel zadnje. Maccabiju bo skušal vrniti z enako mero in poskrbeti za še en uspeh. Pri tem mu bo v veliko pomoč tudi Rus Egon Prutsev, ki igra v vse boljši formi, že v uvodni minuti pa je kot na pladnju nesebično postregel Matku za prvi zadetek.

Matko: Olimpijo smo želeli še bolj uničiti

Hitri krilni napadalec Aljoša Matko je že v zadnjem krogu prejšnje sezone dvakrat zatresel mrežo Olimpije. Obramba zeleno-belih je imela z njim ogromne težave tudi v nedeljo, znova je bil uspešen dvakrat, po dvoboju pa podobno kot njegov trener Riera ni bil povsem zadovoljen. "Želeli smo zmagati. To smo tudi naredili, a nismo bili najbolj zadovoljni z igro. Zakaj? Zato, ker se nismo držali navodil trenerja. Hoteli smo, da bi Olimpija še bolj trpela, da bi imeli še večjo posest žoge. Da bi tekmeca rezultatsko še bolj uničili, kot smo ga," je Belokranjec, ki je v karieri nosil tudi dres Olimpije in se je med srečanjem naposlušal žvižgov ljubljanskega občinstva, razložil, da so Celjani nameravali Olimpijo premagati še z višjim rezultatom. Že tako so jo spravili v zagato, trener zmajev Joao Henriques pa se bo spet moral ukvarjati z nezbranostjo obrambe. Zeleno-beli so namreč še na drugi tekmi zapored v prvenstvu prejeli štiri zadetke.

Aljoša Matko je na zadnjih dveh gostovanjih v 1. SNL proti Olimpiji dosegel kar štiri zadetke. | Foto: Nik Moder/Sportida Aljoša Matko je na zadnjih dveh gostovanjih v 1. SNL proti Olimpiji dosegel kar štiri zadetke. Foto: Nik Moder/Sportida

Tudi Celjani so želeli dvoboj zaključiti z manj zadetki v svoji mreži. "Olimpija nam je dala dva gola. To se nam ne sme več dogajati. Hočemo zmagovati z ničlo," želi v prihodnje nizati zmage brez prejetih zadetkov. Že v četrtek se ponuja nov izziv. Bo po tem napornem ritmu dovolj energije za domačo tekmo z Maccabijem? "Bo, evropske tekme vedno prinašajo dodatno motivacijo," je najbolj vroči strelec Celja v tej sezoni, ki bi bila lahko, če se dan pozna po jutru, tudi šampionska, prepričan, da bi lahko slovenski podprvaki v četrtek še namučili izraelskega velikana.

trenerji prve lige Albert Riera
Sportal Riera s Celjani česa takšnega še ni doživel
Olimpija Rogaška
Sportal Zaplet, ki odmeva: Rogaška okrcala NZS in zagrozila z neigranjem
Ne spreglejte