Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2023,
22.32

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

Blaž Kramer Nino Žugelj Miha Zajc Adrian Zeljković Miha Kompan Breznik Amir Feratović Dejan Petrović Vid Belec Albert Riera Maccabi Tel Aviv NK Celje konferenčna liga

Četrtek, 24. 8. 2023, 22.32

8 mesecev, 1 teden

Konferenčna liga, kvalifikacije, play-off (prve tekme)

Riera s Celjani česa takšnega še ni doživel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
trenerji prve lige Albert Riera | Celjani lovili tretjo zaporedno zmago v gosteh v Evropi! | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Celjani lovili tretjo zaporedno zmago v gosteh v Evropi!

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Celjani so v kvalifikacijah za konferenčno ligo preskočili oviri iz Portugalske in Belorusije ter poskrbeli za največji evropski dosežek v zgodovini kluba, po visokem porazu na prvem dejanju play-offa z izraelskim velikanom Maccabijem iz Tel Aviva (1:4) pa jih lahko v skupinski del evropskega tekmovanja popelje le še čudežni preobrat v Ljubljani. Mrežo Celjanov je kar trikrat zatresel 36-letni Izraelec Eran Zahavi. Na delu je še ogromno klubov s slovenskimi legionarji.

Maribor Maccabi 2014
Sportal Makedonec, zaljubljen v Maribor, zaprl usta Izraelcem

Celjani so na gostovanju pri izraelskem rekorderju Maccabiju iz Tel Aviva doživeli poraz (1:4), po katerem se bodo le stežka prebili v skupinski del tekmovanja. Na stadionu Bloomfield, kjer so navijači Maccabija ustvarili peklensko vzdušje, se je zbralo okrog 25 tisoč gledalcev. Gostitelji so prvi strel v okvir celjskih vrat usmerili že v prvi minuti, a Matjaž Rozman ni imel težjega dela s strelom Yonatana Cohena. Sledile so zahtevne minute za celjsko obrambo, pritisk gostiteljev je bil vse večji, v 7. minuti se je tako zatresla vratnica Celjanov, vratar Rozman pa se je izkazal z dvema zaporednima atraktivnima obrambama. Streljala sta Dor Peretz in Eran Zahavi.

Eran Zahavi je proti Celju dokazal, da je še vedno v vrhunski strelski formi. | Foto: Guliverimage Eran Zahavi je proti Celju dokazal, da je še vedno v vrhunski strelski formi. Foto: Guliverimage

Maccabijeva premoč ni trajala v nedogled, slovenski podprvaki so se otresli pritiska in pokazali zobe, Aljoša Matko pa je dvakrat ogrozil domača vrata. V 16. minuti so navijači Maccabija že proslavljali vodstvo, a je njihovo veselje trajalo le nekaj sekund, saj so si gostitelji pred zadetkom Milsona privoščili igranje z roko. Šest minut pozneje pa je pritisk Maccabija le obrodil sadove. Žan Karničnik je storil prekršek v kazenskem prostoru nad Yonatanom Cohenom, sodnik pa je po posredovanju VAR pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel najbolj izkušeni napadalec Eran Zahavi in z natančnim strelom, Rozman je krenil v drugo smer, popeljal Maccabi v vodstvo.

Celjani so se znašli v zaostanku, a ne za dolgo. Mario Kvesić je z ostrim strelom z roba kazenskega prostora v 30. minuti namučil domačega vratarja, ki je odbil žogo do Gregorja Bajdeta, slednji pa je spretno potisnil žogo v domačo mrežo. Celjani so tako izenačili na 1:1 in utišali glasne domače privržence. Do konca prvega polčasa so si priigrali še nekaj polpriložnosti, najlepšo je zapravil Nino Kouter.

Drugi polčas se je začel s priložnostjo Maccabija, Milson je z roba kazenskega prostora poslal žogo za las mimo celjske vratnice. V 52. minuti so Izraelci mojstrsko izigrali celjsko obrambo. Joris Overeem je po napaki Marka Zabukovnika prodrl po desni strani, nato pa izvrstno zaposlil Erana Zahavija, ki je dokazal, da premore še vedno izjemen nos za zadetek. Spretno je premagal Matjaža Rozmana in Maccabi še drugič na tekmi popeljal v vodstvo. V 62. minuti je 36-letni Izraelec zapretil še s strelom z razdalje, a se je izkazal Rozman, njegov sovrstnik med vratnicama Celja, in Zahaviju preprečil hat-trick.

Deset minut pozneje pa celjska obramba le ni mogla preprečiti novega zadetka Zahavija. Bil je najvišji v skoku po predložku s kota in še tretjič na tekmi premagal Rozmana. Celjani so se znašli v težavah. Na dvoboju, kjer so imeli po prvem polčasu v žepu remi, so se znašli v zaostanku. Da je ta na koncu bolel še toliko bolj, je v sodnikovem podaljšku z zadetkom  za 4:1 poskrbel Dor Torgeman, za še slabšo voljo Celjanov, ki so doživeli najhujši poraz pod vodstvom Riere, pa je poskrbel rdeči karton Klemna Nemanića, ki tako ne bo mogel pomagati soigralcem na povratni tekmi v Ljubljani.

Albert Riera in Robbie Keane sta bila soigralca pri Liverpoolu. Po tekmi v Tel Avivu se je bolj smejalo Ircu. | Foto: Guliverimage Albert Riera in Robbie Keane sta bila soigralca pri Liverpoolu. Po tekmi v Tel Avivu se je bolj smejalo Ircu. Foto: Guliverimage Trenerski obračun nekdanjih soigralcev pri Liverpoolu, Irca Robbieja Keana in Španca Alberta Riero, je tako pripadel Otočanu. Riera je prekinil sanjski niz evropskih gostovanj Celja. V Guimaraesu je premagal in izločil favorizirano Vitorio, na Madžarskem napolnil mrežo beloruskemu Nemanu (4:1), v Izraelu, ko je moral nastopiti brez kaznovanega Luke Bobičanca, pa je doživel hud poraz. Pri gostiteljih je sodeč po govoricah iz Nemčije zadnjo tekmo branil Daniel Peretz, ki bo v kratkem sklenil dogovor z Bayernom iz Münchna. Na povratni tekmi ga tako ne bo.

Konferenčna liga je tretje najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje. Preboj v skupinski del prinaša mikavno finančno nagrado, saj vsak udeleženec prejme slabe tri milijone evrov. Slovenski prvak Olimpija si je v najslabšem primeru to že zagotovil, v igri za zagotovitev daljše evropske jeseni pa vztrajajo še Celjani, ki pa morajo v kvalifikacijah za konferenčno ligo preskočiti še eno oviro.

Adrian Zeljković se je po prihodu iz Slovenije hitro ustalil v začetni enajsterici Spartaka. Tokrat je igral do 82. minute. | Foto: Guliverimage Adrian Zeljković se je po prihodu iz Slovenije hitro ustalil v začetni enajsterici Spartaka. Tokrat je igral do 82. minute. Foto: Guliverimage

V sredo sta bila na evropskih zelenicah v kvalifikacijah za konferenčno ligo na delu slovenska legionarja. Spartak Trnava, pri katerem je Adrian Zeljković igral do 82. minute, Miha Kompan Breznik pa je sedel na klopi, je z 1:1 remiziral z ekipo Dnipro-1, ukrajinskim podprvakom, katerega mrežo je v kvalifikacijah za ligo prvakov to poletje trikrat zatresel Andraž Šporar. Z odliko je evropsko premiero opravil angleški prvokategornik Aston Villa, ki je v otoškem spopadu s 5:0 zmlel škotski Hibernian.

Olimpija Celje
Sportal Zgodil se je preobrat, nič od derbija med Olimpijo in Celjem v Šiški

Kramer junak Legie, Zajc izpadel iz seznama

Fenerbahče z Miho Zajcem je bil v 3. krogu kvalifikacij usoden za Maribor, nato pa je na prvi tekmi brez Slovenca napolnil mrežo Twenteju. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Fenerbahče z Miho Zajcem je bil v 3. krogu kvalifikacij usoden za Maribor, nato pa je na prvi tekmi brez Slovenca napolnil mrežo Twenteju. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida V četrtek so čakajo evropski izzivi še številne klube s slovenskimi legionarji. Fenerbahče je po tem, ko je izločil Maribor in prejel kazen zaradi navijaških izgredov, gostil nizozemski Twente. Prikazal je izjemno predstavo in zmagal kar s 5:1, slovenski reprezentant Miha Zajc pa ni kandidiral za srečanje. Na delu ga ne bo tudi prihodnji teden na Nizozemskem, saj ga trener ni uvrstil na seznam kandidatov za play-off tekmovanja.

Norveški Bodo/Glimt, pri katerem se dokazuje trenutno poškodovani Nino Žugelj, se je v Romuniji razšel z 2:2 proti Sepsiju, lanskoletnemu evropskemu krvniku Olimpije.

Blaž Kramer je z varšavsko Legio remiziral na Danskem pri Midtjyllandu (3:3). Slovenski napadalec je vstopil v igro v 69. minuti, ko je bil rezultat 2:2. Nato so Skandinavci hitro povedli, a se je dvoboj vendarle končal brez zmagovalca. Kramer je zadel v polno v 86. minuti, Poljaki pa so si zagotovili dobro izhodišče pred povratno tekmo. 

Blaž Kramer je postavil končni rezultat razburljivega srečanja na Danskem. | Foto: Guliverimage Blaž Kramer je postavil končni rezultat razburljivega srečanja na Danskem. Foto: Guliverimage

Adana Demirspor je brez Amirja Feratovića izgubil v Belgiji pri Genku, Dejan Petrović ni kandidiral za tekmo Rijeke, ki je z novim trenerjem, to je postal Željko Sopić, donedavni trener Tima Matavža pri hrvaški Gorici, namučil francoskega velikanu Lille. Hrvati so povedli z 1:0, nato pa je nekdanji klub Milenka Ačimovića le preobrnil rezultat. Drugi gol je dosegel v 89. minuti. Slovenski vratar Vid Belec je z Apoelom iz Nikozije izgubil na gostovanju pri Gentu, ki je v prejšnjem krogu doma premagal Zahovićev Pogon kar s 5:0.

Tokrat je za najvišji poraz večera poskrbel beograjski Partizan. Danski Nordsjaelland ga je premagal na domači zelenici kar s 5:0. V derbiju play-offa je Club Brugge v gosteh premagal špansko Osasuno z 2:1.

Damir Mišković
Sportal Nekdanji Kekov šef na Hrvaškem besen kot ris: To je sramota

Povratne tekme bodo prihodnji teden. Zmagovalci se bodo prebili v skupinski del konferenčne lige in od Uefe prejeli slabe tri milijone evrov, preostali pa bodo končali evropsko sezono.

Konferenčna liga, kvalifikacije, play-off (prve tekme):

Sreda, 23. avgust:

Četrtek, 24. avgust:

NK Domžale : NK Celje 1. SNL
Sportal Celje po zmagi na derbiju na vrh, šok za Maribor
Andraž Šporar, Panathinaikos
Sportal Kdo še v ligo prvakov? Slovensko trojico čaka zahtevna naloga.
Ne spreglejte