Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 8. 2023,
23.02

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Adam Gnezda Čerin Benjamin Verbič Andraž Šporar Braga Panathinaikos UEFA liga prvakov

Sreda, 23. 8. 2023, 23.02

8 mesecev, 1 teden

Liga prvakov, kvalifikacije, play-off (prve tekme)

Kdo še v ligo prvakov? Slovensko trojico čaka zahtevna naloga.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Andraž Šporar, Panathinaikos | Andraž Šporar z izplenom gostovanja pri Bragi zagotovo ni bil najbolj zadovoljen. | Foto Guliverimage

Andraž Šporar z izplenom gostovanja pri Bragi zagotovo ni bil najbolj zadovoljen.

Foto: Guliverimage

Nastop v skupinskem delu lige prvakov, največjega in najbolj donosnega evropskega klubskega nogometnega tekmovanja, ima zagotovljen že 26 klubov. Šest si jih bo zagotovilo dragoceno vozovnico v kvalifikacijah. Krvnik Olimpije Galatasaray se je z gostovanja na Norveškem vrnil z zmago s 3:2, ''slovenski'' Panathinaikos s kar tremi standardnimi slovenskimi reprezentanti pa je klonil (1:2) na gostovanju na Portugalskem, kjer se je Andraž Šporar pomeril z nekdanjimi soigralci Brage. Že v torek sta si prednost priigrala Köbenhavn in Antwerp, dvoboj med Rangers in PSV pa se je končal z remijem. 

Oblak, Kampl in Šeško že med elito

Jan Oblak bo za tekmece v skupinskem delu lige prvakov izvedel v četrtek, 31. avgusta. | Foto: Guliverimage Jan Oblak bo za tekmece v skupinskem delu lige prvakov izvedel v četrtek, 31. avgusta. Foto: Guliverimage Če do konca poletnega prestopnega roka ne bo sprememb, bodo v elitni ligi prvakov zagotovo nastopili trije Slovenci. Jan Oblak je kot vratar Atletica že redni gost največjega tekmovanja, v zadnjih letih se z evropsko elito kot po tekočem traku druži Kevin Kampl, ki se mu je letos pri RB Leipzigu pridružil še mlajši rojak Benjamin Šeško. Omenjeno število slovenskih legionarjev v skupinskem delu lige prvakov pa bi se lahko podvojilo, če bo grški podprvak Panathinaikos v zadnjem krogu kvalifikacij izločil Brago, a si je pred povratno tekmo nekoliko otežil delo.

Atenski velikan je namreč proti klubu, ki ga še kako dobro pozna Andraž Šporar, na prvi tekmi klonil z 1:2. Ljubljančan se je pomeril z nekdanjimi soigralci, saj je leta 2021 kot posojen napadalec Sportinga iz Lizbone nosil dres Brage. Šporar je tokrat igral do 65. minute, Adam Gnezda Čerin je igral od 76. minute, medtem ko je Benjamin Verbič ob porazu sedel na klopi.

Braga je povedla v 51. minuti po zadetku Abela Ruiza, na 2:0 je na veselje domačih navijačev nato v 73. minuti povišal Alvaro Djalo. Že globoko v sodnikovem dodatku je nato zelo pomemben zadetek za Panathinaikos in končnici izid 1:2 dosegel Daniel Mancini.

V torek brez slovenskega nastopa

Na torkovih treh kvalifikacijskih srečanjih v ligi prvakov, vse udeležence play-offa bo Uefa nagradila s petimi milijoni evrov, ni bilo slovenskih nogometašev. Atenski AEK, ki je v razburljivem in zelo čustvenem srečanju izločil zagrebški Dinamo, po tej tekmi je hrvaški prvak odpustil Igorja Bišćana in na vroči stolček ustoličil še enega znanca 1. SNL Sergeja Jakirovića, je ostal praznih rok pri belgijskem prvaku v Antwerpnu (0:1). Poljski prvak Rakow Czestochowa ni izkoristil prednosti domačega igrišča v Sosnowiecu proti Köbenhavnu, kjer si je nekdanji klub Benjamina Verbiča priigral tesno prednost, največkrat pa sta se mreži zatresli na kultnem Ibroxu v Glasgowu, kjer sta se kluba Rangers in PSV Eindhoven razšla brez zmagovalca (2:2).

V 80. minuti je Luuk de Jong, napadalec PSV, postavil končni rezultat dvoboja v Glasgowu. | Foto: Reuters V 80. minuti je Luuk de Jong, napadalec PSV, postavil končni rezultat dvoboja v Glasgowu. Foto: Reuters

Damir Mišković
Sportal Nekdanji Kekov šef na Hrvaškem besen kot ris: To je sramota

Vsi poraženci play-offa kvalifikacij za ligo prvakov bodo zaigrali v skupinskem delu lige Europa.

Domagoj Vida AEK Atene
Sportal Hrvat v Atenah po drami končal sanje Dinama

Kvalifikacije za ligo prvakov, play-off (prve tekme):

Torek, 22. avgust:

Sreda, 23. avgust:

V skupinskem delu LP bodo zagotovo nastopili (26 klubov):

Manchester City, Arsenal, Manchester United in Newcastle (vsi Anglija), Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid (Jan Oblak), Real Sociedad in Sevilla (vsi Španija), Napoli, Inter, Milan in Lazio (vsi Italija), Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig (Benjamin Šeško in Kevin Kampl) in Union Berlin (vsi Nemčija), PSG in Lens (oba Francija), Benfica in Porto (oba Portugalska), Feyenoord (Nizozemska), Šahtar Doneck (Ukrajina), Salzburg (Avstrija), Crvena zvezda (Srbija) in Celtic Glasgow (Škotska).

 

Ne spreglejte