Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2023,
19.40

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29

Natisni članek

Aleksander Čeferin Benjamin Šeško Benjamin Šeško Kevin Kampl Jan Oblak Jan Oblak žreb UEFA liga prvakov

Četrtek, 31. 8. 2023, 19.40

8 mesecev

Liga prvakov, žreb skupinskega dela

Noro, kakšna "skupina smrti" lige prvakov!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29
Liga prvakov Uefa | V Monaku so zaplesale kroglice z najboljšimi nogometnimi klubi v Evropi. | Foto Reuters

V Monaku so zaplesale kroglice z najboljšimi nogometnimi klubi v Evropi.

Foto: Reuters

V Monaku je potekal žreb skupinskega dela lige prvakov, v katerem bo imela Slovenija v tej sezoni tri predstavnike. To so Jan Oblak (Atletico), Benjamin Šeško in Kevin Kampl (oba RB Leipzig). Atletico se je izognil najtežjim tekmecem, v skupini E ga čakajo nizozemski prvak Feyenoord, rimski Lazio in škotski Celtic, RB Leipzig s slovenskim dvojcem pa je pristal v skupini G, v kateri je prvi favorit evropski prvak Manchester City, v njej pa sta še beograjska Crvena zvezda in švicarski Young Boys. "Skupino smrti" sestavljajo PSG, Borussia Dortmund, AC Milan in Newcastle. Tako se bosta dva bogata evropska velikana poslovila od tekmovanja že po skupinskem delu! Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je podelil nagrade najboljšim v sezoni 2022/23. Najboljši igralec je Erling Haaland, najboljši trener pa Josep Guardiola.

Žreb skupin lige prvakov:

A: Bayern München (Nem), Manchester United (Ang), Köbenhavn (Dan), Galatasaray (Tur)
B: Sevilla (Špa), Arsenal (Ang), PSV Eindhoven (Niz), Lens (Fra)
C: Napoli (Ita), Real Madrid (Špa), Braga (Por), Union Berlin (Nem)
D: Benfica Lizbona (Por), Inter Milano (Ita), Salzburg (Avt), Real Sociedad (Špa)
E: Feyenoord Rotterdam (Niz), Atletico Madrid (Špa), Lazio Rim (Ita), Celtic Glasgow (Ško)
F: PSG (Fra), Borussia Dortmund (Nem), AC Milan (Ita), Newcastle (Ang)
G: Manchester City (Ang), RB Leipzig (Nem), Crvena zvezda (Srb), Young Boys Bern (Švi)
H: Barcelona (Špa), Porto (Por), Šahtar Doneck (Ukr), Royal Antwerp (Bel)

Tekme uvodnega kroga skupinskega dela bodo 19. in 20. septembra.

Köbenhavn Navijači
Sportal Slovenski čudež na Danskem, ki se zgodi enkrat na sto let

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je podelil številna priznanja. | Foto: Reuters Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je podelil številna priznanja. Foto: Reuters

Predstavniki evropske klubske elite so se danes zbrali v dvorani Grimaldi Forum v Monaku in spoznali imena tekmecev v skupinskem delu lige prvakov. Med 32 klubi, ki bodo zgolj za udeležbo v najdonosnejšem tekmovanju prejeli več kot 15 milijonov evrov, je ogromno tistih, ki so v bogati zgodovini že postali evropski prvaki.

Letos je to prvič uspelo Manchester Cityju, ki bo na čelu z najboljšim strelcem tekmovanja Erlingom Haalandom in trofejnim trenerjem Josepom Guardiolo poskušal postati prvi klub, ki bi po letu 2018 (Real Madrid) ubranil evropski naslov. Ples kroglic je poskrbel, da mu bosta družbo v skupini G delala tudi slovenska legionarja Benjamin Šeško in Kevin Kampl. Mladi napadalec bo v tej sezoni prvič nastopil v najmočnejšem tekmovanju kot napadalec Leipziga, nekdanji reprezentant pa je z rdečimi biki iz Nemčije reden gost lige prvakov že več let, leta 2020 se je uvrstil v polfinale. City je letos v osmini finala izločil prav Leipzig, na povratni tekmi je blestel zlasti Haaland, tokrat pa bosta angleški in nemški klub velika favorita v primerjavi z beograjsko Crveno zvezdo in bernskim Young Boys.

Naslov evropskega prvaka brani Manchester City. V skupinskem delu bo gostoval v Bernu, Beogradu in Leizpigu. | Foto: Reuters Naslov evropskega prvaka brani Manchester City. V skupinskem delu bo gostoval v Bernu, Beogradu in Leizpigu. Foto: Reuters

Zanimivo je, da si je po letu 2004 evropsko krono na glavo vselej podal klub iz Italije (Milan, Inter), Anglije (Liverpool, Manchester United, Chelsea, Manchester City), Nemčije (Bayern München) oziroma Španije (Real Madrid, Barcelona). To so tudi edine države, ki bodo v tej sezoni zastopane z vsaj štirimi predstavniki, Španija jih ima po zaslugi Seville, zmagovalke lige Europa, celo pet. Tri ima Portugalska - kot zadnja si je vstopnico po zmagi v play-offu nad "slovenskim" Panathinaikosom zagotovila Braga -, po dva pa Francija in Nizozemska. Svojega predstavnika imajo še Avstrija, Škotska, Srbija, Ukrajina, Belgija, Švica, Danska in Turčija.

Benjamin Šeško je v ligi prvakov že nastopal kot napadalec Salzburga. V tej sezoni bo čar največjega tekmovanja okusil še kot nogometaš Leipziga. | Foto: Guliverimage Benjamin Šeško je v ligi prvakov že nastopal kot napadalec Salzburga. V tej sezoni bo čar največjega tekmovanja okusil še kot nogometaš Leipziga. Foto: Guliverimage

Najbolj spektakularne boje za napredovanje velja pričakovati v "skupini smrti" F, v kateri so se znašli PSG, Borussia Dortmund, AC Milan in Newcastle. Francoski prvak je vstopil v sezono 2023/24 brez Lionela Messija in Neymarja, lahko pa bi ostal še brez Kyliana Mbappeja, a novi trener Luis Enrique s prevetreno zasedbo ne skriva velikih pričakovanj.

Pomeril se bo z nemškim podprvakom Borussio Dortmund, ki je letos v bundesligi nesrečno v zadnjih minutah ostal brez naslova prvaka, v skupini je še sedemkratni evropski prvak AC Milan, ki je v zadnji sezoni v ligi prvakov izpadel šele v polfinalu, za nameček pa se je v družbi omenjenih klubov znašel še Newcastle, s savdijskim kapitalom podprt angleški klub, ki želi v tej sezoni spisati evropsko pravljico. Žreb je poskrbel, da se bo moral še kako namučiti že za napredovanje med 16 najboljših.

Prvi mož PSG Nasser Al-Khelaifi ima velike evropske načrte s pariškim klubom, z žrebom lige prvakov pa zagotovo ne more biti preveč zadovoljen, saj čaka francoskega prvaka zelo zahtevno delo. | Foto: Getty Images Prvi mož PSG Nasser Al-Khelaifi ima velike evropske načrte s pariškim klubom, z žrebom lige prvakov pa zagotovo ne more biti preveč zadovoljen, saj čaka francoskega prvaka zelo zahtevno delo. Foto: Getty Images

Predsednik Čeferin okronal Haalanda, Guardiolo ...

Josep Guardiola je letos prvič popeljal na evropski prestol Manchester City. | Foto: Reuters Josep Guardiola je letos prvič popeljal na evropski prestol Manchester City. Foto: Reuters V Monaku so bile podeljene nagrade za najboljše posameznike v sezoni evropskih tekmovanj 2022/23. Norvežan Erling Haaland je prejel priznanje za najboljšega igralca sezone 2022/23 po izboru Uefe. Prejel je več glasov od Argentinca Lionela Messija in trenutno poškodovanega soigralca Belgijca Kevina De Bruyneja. Skandinavec je v prejšnji sezoni na 53 tekmah v dresu Cityja dosegel 52 zadetkov, s klubom pa osvojil trojno krono. Glasovanja so se udeležili trenerji iz 55 držav, ki so članice Uefa, ter izbrani športni novinarji.

Med trenerji so bili finalisti Španec Josep Guardiola, ki vodi Manchester City, Italijan Simone Inzaghi, ki je z Interjem iz Milana igral v finalu lige prvakov, ter njegov rojak Luciano Spalletti, ki je z Napolijem postal italijanski prvak in se uvrstil v četrtfinale lige prvakov, pred kratkim pa postal selektor Italije. Največ glasov je prejel Guardiola, drugo mesto je osvojil Spalletti.

Nagrado za najboljšo igralko sezone 2022/23 je prejela Španka Aitana Bonmati. 25-letna nogometašica Barcelone je osvojila ligo prvakinj, z izbrano vrsto pa postala svetovna prvakinja. Na obeh tekmovanjih je bila proglašena za najboljšo igralko. Na drugo mesto se je uvrstila Avstralka Sam Kerr (Chelsea), tretja je bila Španka Olga Carmona (Real Madrid).

V ženskem nogometu je bila trenerka leta Nizozemka Sarina Wiegman, selektorka angleške izbrane vrste, ki je na svetovnem prvenstvu osvojila drugo mesto. Prehitela je Španca Jorgeja Vildo, selektorja svetovnih prvakinj, in trenerja Barcelone Jonatan Giráldeza.  

Wiegmanova je podobno kot Bonmatijeva nekaj besed namenila tudi aferi, v kateri se je znašel predsednik španske nogometne zveze Luis Rubiales, ki je trenutno v suspenzu, kar zadeva nogometne funkcije, saj je s poljubom na usta španske reprezentantke Jenni Hermoso ob naslovu svetovnih prvakinj požel ogromno kritik in zahtev po odstopu.

"To nagrado bi posvetila španski ekipi. Ta si zasluži slavje in si zasluži, da je slišana. Še enkrat jim bom namenila velik aplavz in upam, da se mi boste pridružili," je navzoče v Monaku nagovorila Nizozemka.

Posebno nagrado predsednika, ki jo že tradicionalno podeljuje Aleksander Čeferin in jo prejemajo nekdanji velikani nogometa, je dobil nekdanji izvrstni nemški napadalec Miroslav Klose zaradi izjemnih športnih dosežkov, profesionalnosti, spoštovanja fair-playja in vzornih osebnih vrednot.

Miroslav Klose je prejel predsedniško nagrado Aleksandra Čeferina. | Foto: Reuters Miroslav Klose je prejel predsedniško nagrado Aleksandra Čeferina. Foto: Reuters

Celje - Maccabi Tel Aviv
Sportal Celjani namučili Maccabi, znova usoden drugi polčas
Olimpija Qarabag
Sportal Olimpiji se ni izšlo po željah, polom Slovana in Dinama

Jakostni bobni pred žrebom lige prvakov:

Boben 1: Manchester City (Ang), Sevilla (Špa), Barcelona (Špa), Bayern München (Nem), Napoli (Ita), PSG (Fra), Benfica Lizbona (Por), Feyenoord Rotterdam (Niz)
Boben 2: Real Madrid (Špa), Manchester United (Ang), Inter Milan (Ita), Borussia Dortmund (Nem), Atletico Madrid (Špa), RB Leipzig (Nem), Porto (Por), Arsenal (Ang)
Boben 3: Šahtar Doneck (Ukr), Salzburg (Avt), AC Milan (Ita), Braga (Por), Lazio (Ita), Crvena zvezda (Srb), PSV Eindhoven (Niz), Royal Antwerp (Bel)
Boben 4: Real Sociedad (Špa), Galatasaray (Tur), Celtic Glasgow (Ško), Newcastle (Ang), Union Berlin (Nem), Lens (Fra), Köbenhavn (Dan); Young Boys Bern (Švi)

PSV Eindhoven - Glasgow Rangers
Sportal Znani še zadnji udeleženci lige prvakov, PSV za napredovanje prerešetal Škote
Ne spreglejte