Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2023,
23.01

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

Natisni članek

liga prvakov liga prvakov Galatasaray Andraž Šporar Benjamin Verbič Adam Gnezda Čerin Panathinaikos UEFA liga prvakov

Sreda, 30. 8. 2023, 23.01

8 mesecev

Liga prvakov, kvalifikacije, play-off (povratne tekme)

Znani še zadnji udeleženci lige prvakov, PSV za napredovanje prerešetal Škote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86
PSV Eindhoven - Glasgow Rangers | Nogometaši PSV so na povratni tekmi odpravili Rangers in napredovali v ligo prvakov. | Foto Guliverimage

Nogometaši PSV so na povratni tekmi odpravili Rangers in napredovali v ligo prvakov.

Foto: Guliverimage

Nastop v skupinskem delu lige prvakov je imelo zagotovljenih 26 klubov, šest pa si jih je to čast izborilo v kvalifikacijah. V torek zvečer je to uspelo Galatasarayu, Bragi, Young Boys, v sredo pa še PSV, Köbenhavnu in Royal Antwerp. Vsi zmagovalci play-offa kvalifikacij za ligo prvakov bodo z velikim zanimanjem spremljali četrtkov žreb, poraženci pa bodo zaigrali v skupinskem delu lige Europa.

Kvalifikacije za ligo prvakov, play-off (povratne tekme):

Sreda, 30. avgust:

Torek, 29. avgust:

 

Najbolj prepričljivo povratno zmago so v sredo vknjižili nogometaši PSV. Po remiju na prvi tekmi (2:2) so na stadionu Philips v Eindhovnu s kar 5:1 odpravili škotski Rangers

Belgijski prvak Royal Antwerp je uspešno branil tesno prednost v Atenah pri Aeku, ki je v tretjem krogu kvalifikacij po izjemni drami izločil zagrebški Dinamo. Belgijsko moštvo je v gosteh slavilo z 2:1 in napredovalo s skupnim rezultatom 3:1. 

Druženje z elito si je zagotovil tudi Köbenhavn, ki mu je po tesni zmagi na prvi tekmi v gosteh pri Rakowu tokrat zadostoval domač remi (1:1). 

zbor nogometna reprezentanca Jan Oblak
Sportal Selektor Kek želi zrušiti tradicijo, negotova usoda Zajca

Peklensko vzdušje v Grčiji. Panathinaikos je potreboval pomoč navijačev. | Foto: Guliverimage Peklensko vzdušje v Grčiji. Panathinaikos je potreboval pomoč navijačev. Foto: Guliverimage

Slovenski trio na klopi za rezerve

Slovenskega tria ni bilo v prvi enajsterici Panathinaikosa. | Foto: Guliverimage Slovenskega tria ni bilo v prvi enajsterici Panathinaikosa. Foto: Guliverimage Zelo vroče je bilo olimpijskem stadionu v Atenah. Zeleno-beli, za katere so v tej sezoni v polno zadeli že vsi trije slovenski legionarji, to so Andraž Šporar, Adam Gnezda Čerin in Benjamin Verbič, so skušali izločiti portugalsko Brago. Ta je doma prvo tekmo dobila z 2:1. Šporar jo dobro pozna, saj je pred leti nosil njen dres. A ne Šporar, ne Gnezda Čerin, ne Verbič niso bili v prvi postavi domačega trenerja Ivana Jovanovića.

Brez golov v prvem polčasu. | Foto: Guliverimage Brez golov v prvem polčasu. Foto: Guliverimage In v prvem polčasu je bila za gol bolj nevarna gostujoča ekipa. Vratar Alberto Brignoli je v 31. minuti fantastično branil poskus Abela Ruiza. Nekaj trenutkov pozneje je odbitek skušal v gol pospraviti Ricardo Horta, a so mu strel blokirali. Prvih 40 minut je imel žogo več Panathinaikos (65 odstotkov igralnega časa), a je v strelih prevladovala Braga (6:1 proti golu, 1:0 v okvir vrat). PAO je imel prvi dve nevarni priložnosti šele v sodnikovem dodatku, ko sta streljala edina dva grška nogometaša v prvi enajsterici, Fotis Ioannidis in Georgios Vagiannidis. Poskus zadnjega z glavo je uspešno branil Matheus Magalhaes in prvi polčas se je končal brez zadetkov.

Vratar Brage je bil na pravem mestu tudi v 54. minuti, ko je streljal Sebastian Palacios. Ko je grški ekipi vse bolj zmanjkovalo časa, je trener vendarle v igro poslal Šporarja (pol ure pred koncem tekme). Za zadnjih 15 minut tekme je nato vstopil še Gnezda Čerin. A tudi Slovenca nista prinesla preobrata. Gol je s potrpežljivo igro pravzaprav dosegla Braga. V 83. minuti je Bruma prejel izvrsten predložek in zabil za 1:0 oziroma skupno vodstvo s 3:1. Tudi osem minut sodnikovega dodatka za Panathinaikos za dva gola za vsaj podaljšek ni bilo dovolj. Po izključitvi Juankarja so tekmo še končali z igralcem manj.

PAO bo tako igral v skupinskem delu evropske lige.

Panathinaikos Adam Gnezda Čerin
Sportal Sladke skrbi za Keka: Slovenca treseta v Grčiji

Galatasaray in Young Boys hitro do prednosti

Igral je tudi krvnik Olimpije turški Galatasaray. Martin Ellingsen je v peti minuti zakrivil prekršek za enajstmetrovko in z bele pike je bil natančen Mauro Icardi. Galatasaray, ki je prvo tekmo z norveškim Moldejem dobil s 3:2, je tako na povratni povedel z 1:0 in bil le še korak oddaljen od lige prvakov. Sredi drugega polčasa je za izenačenje na 1:1 zadel Eirik Hestad. Vse dvome o naslednjem udeležencu lige prvakov je z golom v sodnikovem dodatku razblinil Angelino. Turška ekipa je povratno tekmo dobila z 2:1.

Na tretji tekmi torkovega večera sta bila švicarski Young Boys in izraelski Maccabi Haifa na začetku poravnana (0:0 s prve tekme), po manj kot pol ure pa so Švicarji že vodili z 2:0. Najprej je zadel Cedric Itten, nato pa je lastnega vratarja nesrečno premagal Abdoulaye Seck. Dvoboj je bil praktično odločen, ko je v uvodni minuti drugega polčasa za 3:0 zadel Filip Ugrinic. To je bil tudi končni izid.

Oblak, Kampl in Šeško že med elito

Jan Oblak je kot vratar Atletica Madrida že redni gost največjega tekmovanja, v zadnjih letih se z evropsko elito kot po tekočem traku druži Kevin Kampl, ki se mu je letos pri RB Leipzigu pridružil še mlajši rojak Benjamin Šeško.

Kvalifikacije za ligo prvakov, play-off (povratne tekme):

Torek, 29. avgust:

Sreda, 30. avgust:

Jakostni bobni pred žrebom lige prvakov:

Boben 1: Manchester City (Ang), Sevilla (Špa), Barcelona (Špa), Bayern München (Nem), Napoli (Ita), PSG (Fra), Benfica Lizbona (Por), Feyenoord Rotterdam (Niz);
Boben 2: Real Madrid (Špa), Manchester United (Ang), Inter Milan (Ita), Borussia Dortmund (Nem), Atletico Madrid (Špa), RB Leipzig (Nem), Porto (Por), Arsenal (Ang);
Boben 3: Šahtar Doneck (Ukr), Salzburg (Avt), AC Milan (Ita), Braga (Por), Lazio (Ita), Crvena zvezda (Srb), PSV Eindhoven (Niz), Royal Antwerpen (Bel);
Boben 4: Real Sociedad (Špa), Galatasaray (Tur), Celtic Glasgow (Ško), Newcastle (Ang), Union Berlin (Nem), Lens (Fra), Köbenhavn (Dan); Young Boys Bern (Švi).

Ne spreglejte