Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2023,
23.08

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Natisni članek

Ester Sokler Kenan Bajrić Žan Celar Liga Europa Qarabag NK Olimpija NK Olimpija Joao Henriques Svit Sešlar

Četrtek, 24. 8. 2023, 23.08

8 mesecev

Liga Europa, kvalifikacije, play-off (prve tekme)

Olimpija izgubila proti Qarabagu, Sešlar pomahal v slovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63
Olimpija Qarabag | Nogometaši Olimpije so doživeli tretji zaporedni poraz brez doseženega zadetka. | Foto Nik Moder/Sportida

Nogometaši Olimpije so doživeli tretji zaporedni poraz brez doseženega zadetka.

Foto: Nik Moder/Sportida

Nogometaši Olimpije so na prvi tekmi play-offa kvalifikacij evropske lige v Stožicah ostali praznih rok proti prvaku Azerbajdžana (0:2). Gostje, ki so Olimpijo na evropski tekmi premagali v gosteh že leta 2018, so oba zadetka dosegli v prvem polčasu. Za zmaje je zadnjo tekmo odigral Svit Sešlar, ki odhaja v Turčijo, zaradi rdečega kartona, ki ga je prejel v sodnikovem podaljšku, pa na povratni tekmi v Bakuju ne bo Davida Sualeheja. 

Svit Sešlar
Sportal Čustveno slovo dragulja Olimpije in slovenskega nogometa

Dvoboj med prvakoma Slovenije in Azerbajdžana na tribune stadiona Stožice ni privabil toliko gledalcev kot jih je bilo na kvalifikacijskih tekmah z Ludogorcem (2:1) in Galatasarayem (0:3), vseeno pa so navijači Olimpije na največjem nogometnem stadionu v Sloveniji znova poskrbeli za prijetno kuliso. Zbralo se jih je okrog sedem tisoč.

Začelo se je s pritiskom Olimpije, ki zaradi zdravstvenih razlogov ni mogla računati na Ivana Posavca in Admirja Bristrića. Kapetan Timi Max Elšnik je že v 3. minuti ogrel dlani vratarja Qarabaga. V 14. minuti se je lepa priložnost za strel z razdalje ponudila Izraelcu Saaru Fadidi, a je bil nenatančen in žogo poslal mimo vrat.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, foto Nik Moder/Sportida:

Fotogalerija
1 / 19

Po uvodni tretjini srečanja ni bilo zadetkov, gostje so disciplinirano ustavljali vse napade Olimpije, nato pa iz prve priložnosti, to je bil sploh prvi strel gostov v okvir vrat na srečanju, povedli. V 32. minuti je bil Kolumbijec Kevin Medina najvišji v skoku, Matevž Vidovšek je moral po žogo v svojo mrežo. Koroški orjak se je kaj kmalu izkazal z obrambo, ko je z razdalje proti vratom zmajev sprožil projektil Yassine Benzia, v 39. minuti pa so se gostje veselili že vodstva z 2:0. Na srečo gostiteljev le za nekaj sekund, saj je bil zadetek upravičeno zaradi nedovoljenega položaja razveljavljen.

Prvak Azerbajdžana je tako hitro pokazal, zakaj na evropskem nogometnem zemljevidu kotira tako visoko, bistveno višje od Olimpije. Tik pred koncem prvega polčasa so povišali prednost, nezbranost domače obrambe, žogo je nepotrebno izgubil Marcel Ratnik, je izkoristil Leandro Andrade, Qarabag pa je odšel na počitek z lepo prednostjo.

Gostje so si zagotovili lepo izhodišče pred povratno tekmo v Bakuju. | Foto: Nik Moder/Sportida Gostje so si zagotovili lepo izhodišče pred povratno tekmo v Bakuju. Foto: Nik Moder/Sportida

V drugem delu se rezultat ni več spreminjal. Gostje so dvakrat zapretili prek Benzie, zmaji pa so si najlepšo priložnost za vsaj častni zadetek priigrali v 82. minuti. Takrat je najprej dlani gruzijskega vratarja Luke Gugešašvilija ogrel Portugalec Diogo Pinto, ki je zaigral prvič za zmaje. Čuvaj mreže Qarabaga je žogo odbil le od Nemanje Motike, ki ga je skušal premagati z bližine, a je Gugešašvili z nogo preprečil zadetek Olimpije. Končalo se je z zmago gostov (2:0), v izdlihljajih srečanja pa je drugi rumeni karton zaradi ugovarjanja prejel še David Sualehe, tako da portugalski branilec ne bo mogel kandidirati za povratno tekmo v Bakuju.

Olimpija Qarabag | Foto: Nik Moder/Sportida Foto: Nik Moder/Sportida

Mladi slovenski reprezentant Svit Sešlar je proti Qarabagu odigral zadnjo tekmo v dresu Olimpije, saj odhaja v Turčijo. Po poročanju SportKluba ga v svoje vrste vabi bogati turški drugoligaš Eyupspor in zanj ponuja 2,3 milijona evrov, zeleno-beli pa so v sredo že predstavili igralca, ki bi lahko zapolnil vrzel po odhodu Sešlarja. To je Nizozemec Reda Boultam.

Reda Boultam
Sportal Nizozemec okrepil Olimpijo, Đurić zapustil Domžale

Celar izgubil pri nekdanjih Elsnerjevih varovancih 

Žan Celar je z Luganom ostal praznih rok v Bruslju. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Žan Celar je z Luganom ostal praznih rok v Bruslju. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V četrtek je bilo na delu še nekaj slovenskih legionarjev. Kenan Bajrić je s Slovanom iz Bratislave doma premagal ciprskega prvaka Aris Limassol (2:1). Nekdanji branilec Olimpije je odigral vso tekmo. 

Slovenski reprezentančni napadalec Žan Celar, ki je v tej sezoni za Lugano dosegel že tri zadetke (dva v švicarskem prvenstvu, enega v pokalu), je s švicarskim klubom izgubil v Belgiji pri Unionu St. Gilloise, ki ga je pred leti, ko je igral še v drugi belgijski ligi, vodil Luka Elsner. Celar je odigral 84 minut.

Nekdanji napadalec NK Radomlje Ester Sokler je s škotskim Aberdeenom, pri katerem še čaka na strelski prvenec na uradnih tekmah v tej sezoni, remiziral na Švedskem (2:2). Slovenski napadalec je odigral zadnjih 10 minut. 

Nekdanji trener Maribora Sergej Jakirović, ki je še pred nekaj dnevi treniral Rijeko, pri kateri se dokazuje tudi Slovenec Dejan Petrović, je na vroči klopi zagrebškega Dinama debitiral z domačo zmago nad praško Sparto (3:1).

Vsi poraženci play-offa evropske lige bodo nastopili v skupinskem delu konferenčne lige. Tako sta si zgodovinski uspeh, dolgo evropsko jesen, prvič zagotovila tudi predstavnika BiH (Zrinjski Mostar) in Ferskih otokov (KI Klaksvik).

Olimpija Qarabag
Sportal Hrvaška norela od sreče, v Stožicah pa so se držali za glavo

Nastop v skupinskem delu evropske lige so si že zagotovili (16):

Brighton, Liverpool in West Ham (vsi Ang), Betis in Villarreal (oba Špa), Atalanta in Roma (oba Ita), Freiburg in Bayer Leverkusen (oba Nem), Toulouse, Rennes in Marseille (vsi Fra), Sporting Lizbona (Por), TSC Bačka Topola (Srb), Servette (Švi), Sturm Gradec (Avt)

Liga Europa, kvalifikacije, play-off (prve tekme):

Damir Mišković
Sportal Nekdanji Kekov šef na Hrvaškem besen kot ris: To je sramota
Maribor Maccabi 2014
Sportal Makedonec, zaljubljen v Maribor, zaprl usta Izraelcem
trenerji prve lige Albert Riera
Sportal Riera s Celjani česa takšnega še ni doživel
Andraž Šporar, Panathinaikos
Sportal Kdo še v ligo prvakov? Slovensko trojico čaka zahtevna naloga.
 
Ne spreglejte