Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 8. 2023,
23.00

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Qarabag HJK Helsinki Liga Europa

Četrtek, 17. 8. 2023, 23.00

8 mesecev, 1 teden

Liga Europa, kvalifikacije, 3. krog (povratne tekme)

Olimpija izvedela, kdo prihaja v Stožice. Zgodovinski dan za BiH.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35
NK Olimpija : Ludogorec Joao Henriques | Joao Henriques je pozorno spremljal obračun med prvakoma Finske in Azerbajdžana. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Joao Henriques je pozorno spremljal obračun med prvakoma Finske in Azerbajdžana.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovenski nogometni prvak Olimpija bo po izpadu v kvalifikacijah za ligo prvakov proti Galatasarayu nadaljeval evropsko pot v play-offu za ligo Europa, kjer se bo s prvakom Azerbajdžana. Qarabag je bil tudi na drugi tekmi 3. kroga boljši od prvaka Finske. V Helsinkih je zmagal z 2:1, prihodnji četrtek pa ga čaka gostovanje v Ljubljani.

Galatasaray Olimpija
Sportal Trener Olimpije pohvalil fante: Nismo si zaslužili poraza v Turčiji

V play-offu kvalifikacij za evropsko ligo se bo Olimpija pomerila s Qarabagom. Izbranci Joaa Henriquesa se bodo tako za vstop v ligo Europa potegovali proti znancem. V sezoni 2018/19 so Ljubljančani v uvodnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov izpadli proti Qarabagu (0:1 in 0:0).

Aktualni prvak Azerbajdžana je bil v 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo dvakrat boljši od prvaka Finske. V Bakuju je zmagal z 2:1, z enakim rezultatom pa je dobil tudi povratno tekmo v Helsinkih. Sprva je kazalo bolje Fincem, ki so hitro povedli z 1:0, a jim je nato načrte prekrižala izključitev Kevina Kouassivi-Benissana. Qarabag je v nadaljevanju zaigral bolje, preobrnil rezultat na 2:1 in se veselil napredovanju.

Že devetkrat v skupinskem delu

Qarabag je leta 2018 izločil Olimpijo v kvalifikacijah za ligo prvakov. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Qarabag je leta 2018 izločil Olimpijo v kvalifikacijah za ligo prvakov. Foto: Urban Urbanc/Sportida Za Qarabag, katerega vodi trener Gurban Gurbanov že 15 let zapored, nastopa tudi Črnogorec Marko Janković, nekdanji nogometaš Maribora. Prvak Azerbajdžana je zelo uspešen v Evropi. Sedemkrat je igral v skupinskem delu lige Europa, enkrat tudi v ligi prvakov, enkrat pa v konferenčni ligi. Dvakrat si je priigral nastop v izločilnem delu, a nato hitro izpadel. Vrednost ekipe je 12,9 milijona evrov, kanček večja od tiste, s katero se lahko pohvali Olimpiji (12,1 milijona evrov). 

Najdražji igralec Qarabaga je Alžirec s francoskim potnim listom Yassine Benzia, vreden milijon evrov. Pri Olimpiji ima vrednost vsaj milijon evrov pet nogometašev, najvišjo imata trenutno poškodovani kapetan Timi Max Elšnik in nadarjeni branilec Marcel Ratnik (oba 1,3 milijona evrov).

Olimpija bo prvo tekmo zaključnega kroga kvalifikacij za preboj v skupinski del evropske lige odigrala 24. avgusta v Stožicah proti Qarabagu, povratni dvoboj bo teden dni pozneje v Bakuju.

Prvak BiH Zrinjski se je podpisal pod odmeven uspeh. Na Islandiji je branil visoko prednost s tekme v Mostarju (6:2). Ker je izgubil z minimalnim rezultatom (0:1), si je podobno kot Olimpija zagotovila že najmanj preboj v skupinski del konferenčne lige, s tem pa poskrbel, da bo imela BiH prvič udeleženca v skupinskem delu evropskega tekmovanja.

Maribor Fenerbahče
Sportal Evropska rapsodija Celja, Turki po kaosu na tribunah izločili Maribor

Nastop v skupinskem delu evropske lige so si že zagotovili (16):

Brighton, Liverpool in West Ham (vsi Ang), Betis in Villarreal (oba Špa), Atalanta in Roma (oba Ita), Freiburg in Bayer Leverkusen (oba Nem), Toulouse, Rennes in Marseille (vsi Fra), Sporting Lizbona (Por), TSC Bačka Topola (Srb), Servette (Švi), Sturm Gradec (Avt)

Nastop v play-offu kvalifikacij imajo zagotovljen (12):

Olimpija (Slo), Ajax (Niz), LASK (Avt), Aberdeen (Ško), Čukarički (Srb), Zorja Lugansk (Ukr), Union St. Gilloise (Bel), Lugano (Švi), Slovan Bratislava (Slk), Aris Limassol (Cip), KI Klaksvik (Fer), Sparta Praga (Češ)

Liga Europa, kvalifikacije, 3. krog (povratne tekme):

 

Ne spreglejte