Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 12. 2021,
23.38

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

1

Natisni članek

Filip Valenčič Jasmin Kurtić Denis Popović Ante Šimundža NK Mura konferenčna liga

Četrtek, 9. 12. 2021, 23.38

2 leti, 4 mesece

KONFERENČNA LIGA, SKUPINSKI DEL, 6. KROG

Častno slovo od Evrope, Maroša pisal zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

1

Vitesse Mura Amadej Maroša | Amadej Maroša je edini nogometaš Mure, ki je v konferenčni ligi dosegel vsaj dva zadetka. | Foto Guliverimage

Amadej Maroša je edini nogometaš Mure, ki je v konferenčni ligi dosegel vsaj dva zadetka.

Foto: Guliverimage

Nogometaši Mure so pestro evropsko sezono, v kateri so si priigrali donosno udeležbo v skupinskem delu konferenčne lige, vrhunec pa dosegli z zmago nad Tottenhamom, sklenili s porazom na Nizozemskem. Proti Vitesseju so izgubili z 1:3. Po prvem polčasu so zaostajali z 0:3, v nadaljevanju, ko je prvič po štirih mesecih zaigral Luka Bobičanec, pa je za častni zadetek poskrbel Amadej Maroša. Dvoboj med Tottenhamom in Rennesom je prestavljen, navijači Vitesseja pa ne skrivajo jeze nad londonskim klubom in Evropsko nogometno zvezo (Uefa).

Luka Bobičanec
Sportal Čustven prizor, ki je ogrel srca navijačev Mure

Slovenski prvaki so zgodovinsko evropsko sezono, v kateri so odigrali kar 14 tekem, sklenili s porazom na Nizozemskem. V skupinskem delu konferenčne lige so izgubili na vseh treh gostovanjih.

Fotogalerija s tekme v Arnhemu, foto Guliverimage:

Fotogalerija
1 / 27

Praznih rok so ostali tudi pri Vitesseju (1:3), ki si je odločilno prednost priigral že v prvem polčasu. Izkoristil je kar nekaj napak v obrambi črno-belih in trikrat premagal Marka Zalokarja, ki je med vratnicama nadomeščal poškodovanega prvega vratarja Matka Obradovića.

Šimundža: Ne smemo se sramovati svoje kakovosti

Ante Šimundža je Muro v konferenčni ligi popeljal do treh točk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ante Šimundža je Muro v konferenčni ligi popeljal do treh točk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "V prvem polčasu smo bili slabi. Bili smo preveč zadržani, nismo imeli idej. Prvi zadetek nas je res malo potolkel, ampak smo bili precej oddaljeni od svoje prave ravni. V drugem polčasu smo se dogovorili, da ne smemo igrati tako zadržano, da se ne smemo sramovati svoje kakovosti, pridobili pa smo tudi z menjavami," je po zadnjem evropskem dvoboju Mure v tej sezoni za Kanal A povedal trener Ante Šimundža.

V drugem polčasu je spremljal boljšo, odločnejšo igro svojih izbrancev. Priložnosti so se nizale na obeh straneh, Amadej Maroša je mrežo gostiteljev zatresel že sredi drugega dela, a se je veselil le nekaj sekund, saj je sodnik zaradi njegovega nedovoljenega položaja upravičeno razveljavil zadetek, je pa napadalec Mure zadel v polno še enkrat. V 82. minuti je znižal na 1:3, to pa je bil njegov drugi gol v tekmovanju. S tem je spisal zgodovino, saj je postal edini nogometaš Mure, ki je v konferenčni ligi dosegel več kot zadetek.

Vitesse Mura
Sportal Muro na Nizozemskem pokopal slab prvi polčas #foto
Josip Iličić
Sportal Iličić po drami potegnil krajši konec

Vrnitev Bobičanca, Nizozemci jezni na Uefo in Tottenham

Na dvoboju je prvič po skoraj štirih mesecih za branilce slovenskega naslova zaigral Luka Bobičanec. Eden najboljših igralcev Mure je pred tem nazadnje zaigral sredi avgusta v Murski Soboti proti Sturmu. Trener Šimundža je ponudil priložnost za nastop tudi 18-letnemu upu Tilnu Ščernjaviču. Na koncu so Nizozemci zmagali s 3:1 in vrgli rokavico Tottenhamu, ki se bo moral pošteno potruditi, če bo želel na drugem mestu prehiteti Vitesse in si s tem podaljšati evropsko sezono.

Navijači Vitesseja niso zadovoljni z odločitvijo Uefe, da je prestavila dvoboj Tottenhama in Rennesa. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Navijači Vitesseja niso zadovoljni z odločitvijo Uefe, da je prestavila dvoboj Tottenhama in Rennesa. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zaradi odločitve Evropske nogometne zveze (Uefa), da ugodi želji Tottenhama, ki ga pestijo težave zaradi številnih okužb s covid-19 (osem med igralci, pet med člani strokovnega vodstva), so navijači rumeno-črnih iz Arnhema pred srečanjem izobesili nekaj transparentov, na katerih niso skrivali jeze in razočaranja nad londonskim klubom oziroma Uefo. Za zdaj se še ne ve, kdaj bo odigran dvoboj v Londonu med Tottenhamom in vodilnim Rennesom, ki ima že zagotovljeno prvo mesto.  

"Po koncu bi bil najbolj zadovoljen, če bi napredovali iz skupine, ampak za prvič so bili nastopi v tem tekmovanju dokaj solidni," je v izjavi za Kanal A povedal trener Šimundža splošno oceno za nastope Mure v konferenčni ligi, v kateri je na šestih tekmah osvojila tri točke, v predzadnjem krogu pa presenetila Evropo in v Ljudskem vrtu ugnala zvezdniški Tottenham (2:1).

Nogometaši Mure so v tej sezoni v Evropi odigrali kar 14 tekem. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nogometaši Mure so v tej sezoni v Evropi odigrali kar 14 tekem. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Osem zmagovalcev skupin (LASK Linz, Gent, AZ Alkmaar, Feyenoord, Köbenhavn, Roma, Basel in Rennes) si je zagotovilo neposreden nastop v osmini finala, drugouvrščene ekipe, v Murini skupini se za to mesto potegujeta Vitesse in Tottenham, pa čakata obračuna 1/16 finala proti tretjeuvrščenim ekipam skupinskega dela lige Europa. Žreb bo 13. decembra, tekmi 1/16 finala bosta 17. in 24. februarja 2022, osmina finala, ples kroglic bo 25. februarja, pa bo na sporedu 10. in 17. marca.

Konferenčna liga, skupinski del, 6. krog:

Četrtek, 9. december:
Skupina G:

Vitesse : Mura 3:1 (3:0)
Buitink 3., Openda 35., Huisman 40.; Maroša 82.
Poročilo s tekme

Tottenham - Rennes/prestavljeno

Skupina A:
Alaškert : Maccabi Tel Aviv 1:1 (0:0)
Boljević 78.; Almog 90.

LASK Linz : HJK Helsinki 3:0 (1:0)
Balić 41., Nakamura 63., Gruber 81.
Filip Valenčič (HJK) je vstopil v igro v 77. minuti.
                        
Skupina B:
Gent : Flora Tallinn 1:0 (0:0)
Bruno 51.

Partizan Beograd : Anorthosis Famagusta 1:1 (1:1)
Milovanović 20.; Christodoulopoulos 33./11-m
Denis Popović (Anorthosis) je vstopil v igro v 46. minuti.
                        
Skupina C:
Zorja Lugansk : Bodö/Glimt 1:1 (1:0)
Nazarina 18.; Vernydub 68./ag.

CSKA Sofija : Roma 2:3 (0:2)
Čataković 75., Wildschut 90.+3; Abraham 15., 53., Mayoral 34.
                        
Skupina D:
AZ Alkmaar : Randers 1:0 (0:0)
Oosting 87.

Cluj : Jablonec 2:0 (1:0)
Debeljuh 45., 82.
                        
Skupina E:
Union Berlin : Slavia Praga 1:1 (0:0)
Kruse 64.; Schranz 50.

Feyenoord : Maccabi Haifa 2:1 (1:0)
Dessers 38., Nelson 65.; David 90.+1
                        
Skupina F:
Köbenhavn : Slovan Bratislava 2:0 (1:0)
Wind 30., Hoejlund 53.

PAOK Solun : Lincoln Red Imps 2:0 (1:0)
Živković 17., Schwab 55.
Jasmin Kurtić (PAOK) je odigral vso tekmo.
                        
Skupina H:
Basel : Qarabag Agdam 3:0 (1:0)
Cabral 33., 74., Kasami 62. 

Omonia Nikozija : Kairat Almaty 0:0

Luka Bobičanec
Sportal Slovenski prvaki po senzacijo v Francijo tudi z Bobičancem
 

Vitesse : Mura 3:1 (3:0)

Konec srečanja v Arnhemu. Mura je ostala praznih rok tudi na tretjem gostovanju v konferenčni ligi. Končno razmerje strelov je bilo 25:11, od tega 11:4 v okvir vrat. Črno-beli so s tremi točkami zasedli zadnje mesto v skupini.

Goooooool! 82. minuta. 3:1! Mura je znižala zaostanek. Rezervist Luka Bobičanec, ki je zaigral prvič po dobrih treh mesecih, je podal do Kaija Cipota, ta pa je zaposlil Amadeja Marošo, ki se je spretno otresel branilcev Vitesseja in po mojstrskem prodoru zatresel mrežo gostiteljev. Mura je tako dosegla zadetek v Arnhemu, Maroša pa se je vpisal v zgodovino kot najboljši strelec Mure v konferenčni ligi. Dosegel je dva gola. 

Amadej Maroša je poskrbel za častni zadetek Mure. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Amadej Maroša je poskrbel za častni zadetek Mure. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

66. minuta: Sreča za slovenske prvake, zdaj se je zatresla vratnica Mure, nato pa se je ob strelu Danca Nikolaija Badna Frederiksna izkazal vratar Marko Zalokar.

62. minuta: Mura je zatresla mrežo nizozemskega prvoligaša, a je bilo veselje Amadeja Maroše le kratko. Napadalec črno-belih, junak nepozabne evropske zmage nad Tottenhamom, je ob strelu Nika Lorbeka spremenil smer žoge v trenutku, ko je bil v nedovoljenem položaju, tako da ostaja pri rezultatu 3:0.

Konec prvega polčasa. Vitesse si je priigral visoko prednost, odstotek v posesti žoge je 67:33 v korist gostiteljev, ki prevladujejo tudi v statistični rubriki strelov na gol (9:4, od tega 4:2 v strelih v okvir vrat).

Gooooool! 40. minuta. 3:0! Slovenskemu prvaku na Nizozemske ne gre po načrtih. Po napaki Matica Maruška, ki je izgubil žogo v svojem kazenskem prostoru, so gostitelji po hitri kombinaciji dosegli še tretji gol. V polno je tokrat zadel Daan Huisman.

Goooool! 35. minuta. 2:0! Druga priložnost za gostitelje, drugi gol. Po dolgem predložku se je do žoge dokopal Ikoma Lois Openda in nato z natančnim strelom z roba kazenskega prostora premagal Marka Zalokarja. Tik pred drugim golom Vitesseja je priložnost za Muro zapravil Klemen Šturm, ki je bil nenatančen pri strelu z glavo.

21. minuta: Zdaj je dvakrat zapretila Mura. Najprej je Tomi Horvat meril z roba kazenskega prostora, a se je žoga odbila od branilcev Vitesseja neposredno v objem domačega vratarja, nato pa je po desni strani pobegnil Nardin Mulahusejnović, a njegov diagonalen strel ni bil natančen, tako da je žoga švignila mimo vratnice.

Gooool! Četrta minuta. 1:0! Vitesse je hitro zatresel mrežo Mure. V polno je zadel Thomas Buitink in premagal Marka Zalokarja, ki danes brani namesto poškodovanega Matka Obradovića.

Navijači Vitesseja, ki danes ne bodo smeli spremljati dvoboja na stadionu, so prihod nogometašev pozdravili s pirotehničnim šovom, hkrati pa izobesili nekaj transparentov, v katerih so poudarili razočaranje nad odločitvijo Evropske nogometne zveze (Uefa), da Tottenhamu zaradi primerov okužb s covid-19 omogoči prestavitev tekme z Rennesom.

Če bi tako Vitesse ostal brez zmage nad Muro, še ne bi vedel, ali bi mu to vseeno zadoščalo za napredovanje. Za zdaj se še ne ve, kdaj bodo Londončani odigrali tekmo zadnjega kroga, o tem, kdo bo drugi, pa bi v primeru, če bi imela Vitesse in Tottenham enako število točk, odločala boljša razlika v zadetkih.

Strateg Vitesseja Thomas Letsch bo dvoboj z Muro, na katerem si lahko zagotovi evropsko pomlad, začel s postavo:

Trener Mure Ante Šimundža je za zadnjo evropsko tekmo v tej sezoni izbral naslednjo enajsterico:

NŠ Mura : NK Maribor
Sportal Mura poglobila krizo Tabora, ki je izgubil že sedmič zapored
Mura Tottenham, Ante Šimundža
Sportal Mura odpotovala na Nizozemsko z oslabljeno zasedbo
Antonio Conte
Sportal Velike težave Tottenhama, tekma z Rennesom odpovedana
 
Ne spreglejte