Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
27. 9. 2024,
13.30

Osveženo pred

55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

Natisni članek

Pristovški Storžič Virnikov Grintovec pohodništvo gore hribi Jezersko Češka koča na Spodnjih ravneh nasvet za izlet v hribe Naj planinska koča 2024 Naj planinska koča

Petek, 27. 9. 2024, 13.30

55 minut

Nasvet za izlet v hribe (67.)

Z idiličnega Jezerskega pohod na 124 let staro Češko kočo #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,42

Pred dnevi smo podelili plaketi za naj planinski koči letošnjega leta, naj visokogorska koča je Češka koča. Letos bo odprta še teden dni, nato pa znova od junija. Gre za eno bolj priljubljenih in obiskanih koč pri nas, vzpon pa je prava mala dogodivščina. Čeprav gre za delno zahteven vzpon, saj je na poti nekaj jeklenic in lestev, pa je tura primerna tudi za tiste, ki s tem nimate toliko izkušenj. Je pa prava hribovska kondicija kar potrebna. Po severni strani Kamniških Alp se vzpenjamo z gamsi, po južni pa z ovcami, nam je staro šalo Karničarjev zaupala oskrbnica (poglejte v zgornjem videoposnetku). 

Češka koča na Spodnjih Ravneh - Naj visokogorska planinska koča 2024
Sportal Podelili smo plaketi Češki koči in koči na Žavcarjevem vrhu #foto #video

Češka koča na Spodnjih Ravneh | Foto: Bojan Puhek Češka koča na Spodnjih Ravneh Foto: Bojan Puhek Zgornje Jezersko ponuja kar nekaj krajših, a kondicijsko dokaj zahtevnih vzponov. Nedavno smo v naši petkovi rubriki Nasvet za izlet v hribe opisali vzpon na Virnikov Grintovec, povabili smo vas tudi že na Goli vrh in na Pristovški Storžič. Klasika te idilične ledeniške doline pod severnimi ostenji Kamniško-Savinjskih Alp pa je vzpon na Češko kočo na Spodnjih Ravneh. Za marsikoga dobro poznam pohod, a ker je bila pred dnevi nagrajena za naj visokogorsko kočo 2024, je to gotovo pravi razlog, da jo znova obiščete. V letošnji poletni planinski sezoni bo odprta še do naslednjega konca tedna. Seveda pa je vzpon na Spodnje Ravni mogoč tudi pozneje – jesen je vendarle v gorah najlepša –, vsaj dokler ne bo snega. V zimskih razmerah pa te poti ne priporočamo.

Pogled nazaj s poti na Češko kočo – do Pristovškega Storžiča in Ojstrca (Hochobirja). | Foto: Bojan Puhek Pogled nazaj s poti na Češko kočo – do Pristovškega Storžiča in Ojstrca (Hochobirja). Foto: Bojan Puhek Izhodišče za vzpon na Češko kočo je pred koncem ledeniške doline Ravenske Kočne (980 metrov nadmorske višine), kjer je večje parkirišče. Od tu se gre lahko tudi na Goli vrh, pa na kočo na Ledinah (letos je bila zaradi obnove zaprta) ter po treh poteh na Češko kočo – po izjemno zahtevni ferati ter po delno zahtevnih poteh mimo žičnice ali čez Štularjevo planino. Pohod po zadnjih dveh poteh (malo nad polovico se združita) vzame približno uro in pol, naredi pa se 560 višinskih metrov. Je pa tako, da je po novem vožnja v Ravensko kočno oziroma parkiranje na omenjenem izhodišču plačljivo (10 evrov na dan). Tako je pametneje, da parkiramo še pred zapornico oziroma pri jezeru na Zgornjem Jezerskem (889 m), kjer pa je parkiranje brezplačno. Kočo pri jezeru so nedavno podrli in jo bodo postavili na novo. V tem primeru je tura približno pol ure daljša. 

Poglejte, kakšen je vzpon na Češko kočo iz Ravenske Kočne:

Štularjeva planina | Foto: Bojan Puhek Štularjeva planina Foto: Bojan Puhek Od jezera tako za ogrevanje naredimo zložen vzpon za 100 višinskih metrov po dolini Ravenske Kočne, najprej še po asfaltni cesti, za zadnjo kmetijo pa po makadamski. S te je eden najlepših pogledov na to ledeniško dolino (prizor spomni na Logarsko dolino, kajne?). Ko prispemo do gozda in se cesta do parkirišča nadaljuje v levo, lahko že krenemo naravnost po gozdni cesti. Po nekaj minutah pridemo do razpotja, z leve se priključi vlaka s parkirišča, krenemo pa desno proti svojemu cilju. Za vzpon običajno izberemo pot prek Štularjeve planine (1.270 m). Se pa pobočje takoj postavi pokonci (markirana pešpot) in bodo tudi v hladnejših jesenskih dneh dolgi rokavi in flis hitro preveč. Nekaj višje pridemo na cesto, a jo le prečimo, saj se pot nadaljuje takoj nad škarpo. Ko pa po približno 45 minutah drugič dosežemo cesto, ki vodi do planine, krenemo po njej v desno (tam manjka markacija). Nedaleč za zavojem ceste bomo uzrli planino.

Pohodniške ideje Mateja Podgorška lahko na Siol.net spremljate vsak petek.
Upamo, da najdete tudi kaj zase. Mateja lahko spremljate tudi na Instagramu 
Instagram.com/matejtravels, še več videov pa na njegovem kanalu na omrežju YouTube.
Jezersko Goli vrh
Sportal Brez strahu na goro z malo strašljivim imenom #video

Na treh skalnatih odsekih je za večji občutek varnosti v pomoč jeklenica. | Foto: Bojan Puhek Na treh skalnatih odsekih je za večji občutek varnosti v pomoč jeklenica. Foto: Bojan Puhek

Še po lestvi navzgor. | Foto: Bojan Puhek Še po lestvi navzgor. Foto: Bojan Puhek Na koči na planini spet opazimo markacije, za njo pa se vzpon znova nadaljuje po pešpoti skozi gozd. Večji del poti je v tem letnem času v senci, pod strmimi pobočji, zato je v nadaljevanju potrebne nekaj več previdnosti, saj so korenine in skale lahko precej spolzke. Drugi del ture je tehnično nekoliko zahtevnejši. Na treh krajših odsekih so zaradi izpostavljenosti in hoje po skalah v pomoč jeklenice. A četudi teh niste vajeni, boste te odseke lahko prečili. Steza je vse bolj ozka in tudi razgledna. Levo s poti se odpre pogled na Goli vrh in Veliko Babo, tudi do koče na Ledinah, če se obrnete nazaj, pa boste prepoznali Pristovški Storžič in v daljavi Ojstrc (Hochobir) v zamejski Sloveniji. Pred nami je še lestev, ki naredi vzpon za pravo malo dogodivščino. Tudi po tej se ni težko povzpeti. Še nekaj minut skozi gozd in kar naenkrat je pred nami 124 let stara Češka koča (1.542 m).

Češka koča na Spodnjih Ravneh pod severnimi ostenji Grintovca in Dolgega Hrbta. | Foto: Bojan Puhek Češka koča na Spodnjih Ravneh pod severnimi ostenji Grintovca in Dolgega Hrbta. Foto: Bojan Puhek

Češka koča na Spodnjih Ravneh (1.542 m)

Izhodišče:
 Zgornje Jezersko (889 m)
Višinska razlika: 650 metrov
Zahtevnost: delno zahtevna markirana pot 

Že deset let za kočo skrbi Karmen Klaura, pri tem ji pomagajo mladi pomočniki, ki se menjajo na devet dni. | Foto: Bojan Puhek Že deset let za kočo skrbi Karmen Klaura, pri tem ji pomagajo mladi pomočniki, ki se menjajo na devet dni. Foto: Bojan Puhek Kočo v krnici Spodnje Ravni, ki je kot nekakšen balkon, so leta 1900 zgradili na pobudo češke podružnice Slovenskega planinskega društva. Ima videz češke kmečke hiše in je vse do danes ohranila prvotni videz. S tega vidika je torej najstarejša koča pri nas (nekatere so sicer še malo starejše, a so bile pozneje na novo postavljene). Koča ima poseben pomen tudi za slovenski alpinizem, saj so se tu kalili Karničarji. Družina Karničar je desetletja tudi skrbela za kočo, najdlje, kar deset let, Andrej Karničar. Ta je bil mentor tudi zdajšnji oskrbnici, Karmen Klaura (ta se je primožila v družino Karničar in kot sama pravi tudi odmožila). Nad kočo se dvigajo močne severne stene Grintovca, Dolgega Hrbta in Skute. So pa vzponi od koče navzgor zelo zahtevni. S te strani se gre na Grintovec z gamsi, s kamniške strani pa z ovcami (od Cojzove koče na Kokrskem sedlu), so nekoč v šali govorili Karničarji.

Lačni ne bomo. Koča je odprta od začetka junija pa do prvega konca tedna v oktobru. | Foto: Bojan Puhek Lačni ne bomo. Koča je odprta od začetka junija pa do prvega konca tedna v oktobru. Foto: Bojan Puhek

Sestop lahko v celoti opravimo po poti pristopa, lahko pa po približno tretjini poti navzdol (še pred Štularjevo planino) na razpotju za žičnico zavijemo v desno in se spustimo po ozki strmi stezici do spodnje postaje tovorne žičnice (vmes enkrat prečimo cesto). Od te pa po makadamski cesti do izhodišča. 

Poiščite še več nasvetov za izlet v hribe:

koča na Žavcarjevem vrhu
Sportal Naj planinska koča, koča na Žavcarjevem vrhu, vabi s sedemmetrsko torto #video
Virnikov Grintovec
Sportal Virnikov Grintovec, vzpon na izjemen razglednik, kjer rastejo gobe #video
Storžič
Sportal Krožna pot na Storžič, gor čez Kališče, dol mimo Javornika #video
Pristovški Storžič
Sportal Pohod na Storžič, a ne na tisti, ki ga vsi poznamo
Gartnerkofel Karnijske Alpe
Sportal Z Mokrin na najlažje dostopen dvatisočak Krniške skale #video
Kompotela Vrh Korena
Sportal Kompotela in Vrh Korena na razgledni turi okrog Krvavca #video
planina Zajamniki
Sportal Iz doline na idilične Zajamnike. In sestop skozi Voje. #video
Ojstrc Hochobir
Sportal Krožna tura na Ojstrc (Hochobir), razglednik v zamejski Sloveniji #video
Ojstrnik Bistriška planina
Sportal Pohod na Ojstrnik, najbolj vzhoden dvatisočak v Karnijskih Alpah #video
Orožnova koča
Sportal Oskrbnik Orožnove koče ima za vas poseben popust #video
Kofce Košuta Velike Kladivo
Sportal Pohod na Kofce in po grebenu Košute do Velikega Kladiva #video
Javorov vrh
Sportal Pohod do naj planinskih koč, na Jakobu in v Hudičevem borštu #video
Begunjščica
Sportal Pohod na Roblek in Begunjščico čez Kalvarijo #video
Ne spreglejte