Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 9. 2022,
22.40

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,36

24

Natisni članek

Slovenska košarkarska reprezentanca EuroBasket Lauri Markkanen Giannis Antetokounmpo Nikola Jokić hrvaška košarkarska reprezentanca EuroBasket 2022

Nedelja, 11. 9. 2022, 22.40

1 leto, 7 mesecev

EUROBASKET 2022, 10. DAN

Šok prvenstva: Po izključitvi selektorja Italija domov poslala Srbijo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,36

24

Poljska EuroBasket | Veselje Poljske po uvrstitvi v četrtfinale EuroBasketa. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Veselje Poljske po uvrstitvi v četrtfinale EuroBasketa.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Četrtfinalni nasprotnik Slovencev so Poljaki, ki so na prvi nedeljski tekmi osmine finala po izenačenem boju s 94:86 ugnali Ukrajino. Finci so z enakim rezultatom odpravili Hrvate in dosegli zgodovinski uspeh, saj so se prvič povzpeli med najboljših osem. Blestel je Lauri Markkanen, dosegel je kar 43 točk! Še večje presenečenje pa izpad Srbije. Po velikem preobratu so jih Italijani premagali s 94:86. Na zadnji tekmi osmina finala se je s Čehi mučila Grčija, a na koncu le zmagala s 94:88.

osmina finala EuroBasket Italija Srbija
Sportal Srbi jezni in ogorčeni: To je sramota desetletja. Lahko vas je sram!
Gianmarco Pozzecco
Sportal Izključeni Pozzeco skočil v objem Grku Giannisu, Pešić ima izgovor za poraz

Košarkarji Slovenije bodo v sredo v četrtfinalu evropskega prvenstva v Berlinu igrali s Poljsko. Ta je v uvodnem dvoboju drugega dne osmine finala v Berlinu premagala Ukrajino s 94:86. Ura tekme bo znana po vseh odigranih dvobojih osmine finala.

Gledalci so na prvi nedeljski tekmi v Berlinu spremljali izenačen obračun, Poljaki pa so si zmago zagotovili v zadnji četrtini. Po 30 minutah so poljski košarkarji vodili z 69:67, dve minuti in pol pred koncem pa so še vodili s 87:78, a se Ukrajinci niso predali. Z delnim izidom 9:1 so se vrnili v igro in se 50 sekund pred koncem približali le na točko zaostanka, a več od tega ni šlo. Ukrajinci do konca tekme niso več našli poti do koša, Poljaki pa so z natančnim izvajanjem prostih metov potrdili napredovanje v četrtfinale.

Pri Poljakih je bil s 24 točkami najučinkovitejši A. J. Slaughter, Mateusz Ponitka jih je dodal 22. Pri Ukrajincih je Vyacheslav Bobrov dosegel 15 točk.

osmina finala eurobasket Finska Hrvaška
Sportal Hrvati: Uničil nas je, videti smo bili kot palčki

Markkannen Hrvate poslal domov s 43 točkami

Markkanen si je privoščil Hrvate. | Foto: Vid Ponikvar Markkanen si je privoščil Hrvate. Foto: Vid Ponikvar Finci so jo tekmecem iz Hrvaške zagodli že v kvalifikacijah za SP 2023, zdaj pa so bili za izbrance Damirja Mulaumerovića usodni še v osmini finala evropskega prvenstva. S tem so dosegli zgodovinski uspeh, saj se pred tem na največjem tekmovanju, kar ga pozna evropska košarka, še niso uvrstili med najboljših osem. V četrtfinalu se bodo pomerili s Španijo, ki je bila v soboto zvečer po podaljšku boljša od Litve.

Finci so Hrvate, ki so bili nezadovoljni s številnimi sodniškimi odločitvami, premagali na krilih izjemnega Laurija Markkanena. Novopečeni košarkar Utah Jazz je zadeval kot po tekočem traku in slovenskim sosedom nasul kar 43 točk. Na tem EuroBasketu je več točk na tekmi dosegel le Luka Dončić (47) proti Franciji. Markkanen je s tem popravil tudi lastni rekord glede največjega števila doseženih točk na največjih tekmovanjih (EP, SP oziroma olimpijske igre). V skupinskem delu je proti Češki dal 34 točk in podrl državni rekord, ki si ga je od leta 1964 lastil Martti Limo (33).

Galerija s tekme Finska Hrvaška (foto: Vid Ponikar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 20

Italija proti Srbiji v zaključku tekme brez selektorja

Gianmarco Pozzecco | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Gianmarco Pozzecco Foto: Vid Ponikvar/Sportida Za največje presenečenje dosedanjega dela prvenstva so poskrbeli Italijani. Kljub napetemu selektorju Gianmarcu Pozzeccu, ki se je ves čas znašal nad sodniki, so igrali mirno in se v drugi četrtini Srbom, ki so v prvi povedli za 11 točk, približali na vsega tri zaostanka (45:48). Za izid polčasa 51:45 za Srbijo je dal Nikola Jokić 19 točk (sedem skokov), na drugi strani sta bila Simone Fontecchio in Nicolo Melli pri 13 točkah.

Ob zaostanku 57:61 so v 25. minuti sodniki izključili italijanskega selektorja. Pozzecco se je od svojih varovancev poslavljal vsaj minuto. Kot da jih je s stalnimi izpadi na račun sodnikov in izključitvijo skušal še dodatno motivirati. In dve minuti pozneje so Italijani povedli s 66:63. Po štirih zaporednih trojkah Italije se je sredi zadnje četrtine Srbija znašla v nezavidljivem položaju. Kar naenkrat je prvi favorit prvenstva zaostajal s 70:82. In ni več našel priključka. Zadnjo četrtino so Italijani dobili z 28:18. Za zmago in četrtfinale so kar štirje Italijani dali več kot 15 točk, največ 22 Marco Spissu. Jokić je tekmo in prvenstvo končal z 32 točkami in 13 skoki.

Galerija s tekme Italija Srbija (foto: Vid Ponikar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 20

Z mukami v četrtfinale tudi Grčija

Giannis Antetokounmpo | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Giannis Antetokounmpo Foto: Vid Ponikvar/Sportida Še en favorit, Grčija, se je mučil. Po treh četrtinah je za štiri točke Češka celo vodila. V zadnjih 10 minutah pa so se Grki le razleteli v napadu in jo dobili z 31:21. S 27 točkami in 10 skoki je izstopal kdo drug kot Giannis Antetokounmpo. V četrtfinalu jih čaka gostitelj prvenstva Nemčija. Za Čehe je 21 točk dosegel Jan Vesely.

Četrtfinalne tekme bodo v torek in sredo zvečer. Slovenija s Poljsko igra v sredo ob 20.30.

EuroBasket, osmina finala

Nedelja, 11. september (Nemčija, Berlin):
Ukrajina : Poljska 86:94
Bobrov 15, Pustovyi in Sanon 13; Slaughter 24, Ponitka 22, 9 sk.

Finska : Hrvaška 94:86
Markkanen 43, 9 sk., Salin 17, Maxhuni 16; Bogdanović 23, Smith 17, Šarić 12, 9 sk., 6 as.

Srbija : Italija 86:94
Jokić 32, 13 sk., Micić 16, Kalinić 12; Spissu 22, Melli 21, Fontecchio 19, Polonara 16, 8 sk.

Grčija : Češka 94:88
G. Antetokounmpo 27, 10 sk., Calathes 14, Papapetrou 13; Vesely 21, Hruban 17

Četrtfinale (13. in 14. september)

Torek, 13. september:
17.15 Španija - Finska
20.30 Nemčija - Grčija

Sreda, 14. september:
17.15 Francija - Italija
20.30 Slovenija - Poljska
Slovenija : Belgija, slovenska košarkarska reprezentanca, EuroBasket 2022
Sportal Težko prigarano napredovanje, Dončić se počuti, kot bi zadel na loteriji
Dario Gjergja
Sportal Po porazu s Slovenijo: Poslušal sem, da bo pošteno. Ne lažimo drug drugemu!
Edo Murić
Sportal "Še eno opozorilo za nas"
Španija Litva Mindaugas Kuzminskas
Sportal Litovski košarkar po izpadu s pikrim komentarjem zbodel Špance
Goran Dragić
Sportal Zaveda se, da bo treba igrati boljše
Ne spreglejte