Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 3. 2022,
16.44

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

6

Natisni članek

Luka Mezgec Jan Polanc Jan Tratnik Mathieu Van der Poel Wout Van Aert Matej Mohorič Matej Mohorič Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Milano-Sanremo

Sobota, 19. 3. 2022, 16.44

2 leti, 1 mesec

Milano - San Remo 2022

Matej Mohorič z brutalnim spustom osvojil najdaljšo klasiko!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

6

Matej Mohorič | Matej Mohorič je prvi Slovenec z zmago na dirki Milano - San Remo! | Foto Guliverimage

Matej Mohorič je prvi Slovenec z zmago na dirki Milano - San Remo!

Foto: Guliverimage

Zmagovalec 113. dirke Milano - San Remo je Matej Mohorič (Bahrain Victorious)! Na 293-kilometrski klasiki je za enega glavnih favoritov veljal Tadej Pogačar (UAE Emirates), prvič v sezoni se je pomeril s Primožem Rogličem, a je bil ta danes na prvem spomeniku sezone pomočnik Wouta Van Aerta (Jumbo-Visma), še enega velikega favorita. A Mohorič je imel svoje načrte in je ukradel šov.

"O tem sem razmišljal celo zimo. Vedel sem, da če bom dobro treniral in zdržal na zadnjem klancu, bom imel možnosti za zmago. Na spustu sem nekaj tvegal in uspelo je. Tudi zaradi posebne nastavitve kolesa. Po padcu na Strade Bianche sem imel nekaj težav s kolenom, a nikoli nisem nehal verjeti. Danes sem tukaj in kar ne morem verjeti. Danes nisem bil najboljši, a dovolj dober, da sem ostal s favoriti, nato pa sem šel samo še na polno do cilja. To je neverjetno!" je po veliki zmagi povedal Matej Mohorič, prvi Slovenec z zmago na dirki Milano - San Remo. 

Mohorič je na spustu s Poggia tvegal vse, šel do roba ceste in celo čez ter si nabral odločilno prednost pred zasledovalci, med katerimi sta bila tudi Pogačar in Wout van Aert. Drugo in tretje mesto sta zasedla Francoz Anthony Turgis in Nizozemec Mathieu van der Poel. 

Tadej Pogačar je dirko končal na petem mestu, deveti je bil Mohoričev moštveni kolega Jan Tratnik, Primož Roglič je bil 17., Luka Mezgec 33. in Jan Polanc 57.

Takole so pred startom dirke kramljali Mohorič, Roglič in Tratnik. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Takole so pred startom dirke kramljali Mohorič, Roglič in Tratnik. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Izidi:

1. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 6;27:49
2. Anthony Turgis (Fra/TotalEnergies) + 0:02
3. Mathieu Van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix)
4. Michael Matthews (Avs/BikeExchange-Jayco)
5. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
6. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)
7. Søren Kragh Andersen (Dan/Team DSM)
8. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma) vsi isti čas
9. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 0:05
10. Arnaud Démare (Fra/Groupama-FDJ) 0:11

17. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) isti čas
33. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 1:14
57. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) isti čas

Milano  Sanremo 2022, 293 kilometrov:

Cilj: Matej Mohorič je zmagovalec dirke Milano - San Remo!

Zadnji kilometer: Matej Mohorič (Bahrain Victorious) vztraja v vodstvu!

pet kilometrov do cilja: Zdaj je v vodstvu Matej Mohorič! Priletel je iz ozadja in se odpeljal tekmecem. Podbličan ima že nekaj deset metrov prednosti pred Pogačarjem, Van Aertom, Andersenom ...

šest kilometrov do cilja: V vodstvo je skočil Danec Kragh Andersen (DSM), Pogačar je odgovoril, pridružila sta se jima še van der Poel in Van Aert, četverica ima nekaj metrov prednosti pred zasledovalci.

sedem kilometrov do cilja: Zdaj je napadel še Roglič, Zasavcu sledi Van der Poel. Pogačar je ob Van Aertu.

osem kilometrov do cilja: Pogačar je poskusil z napadom, Van Aert se ga drži kot klop. Mladi Gorenjec je za trenutek popustil, pa nato spet skočil. 

deset kilometrov do cilja: Formolo še gara za Pogačarja, ta ima ob sebi še Diega Ulissija, kolesarji Jumbo-Visme in preostali favoriti prežijo na priložnost, kolesarji se zdaj vzpenjajo na Poggio. Zadnja ubežnika sta bila ujeta.

20 kilometrov do cilja: Tonelli in Rivi sta Cipresso preživela v vodstvu, na spustu je njuna prednost skopnela pod 20 sekund, Formolo še vedno gara za Pogačarja, Roglič, Van Aert in še nekaj favoritov, med njimi tudi Mathieu Van der Poel, za zdaj samo sledijo. 

23 kilometrov do cilja: Polanc se je iztrošil, na čelu glavnine ga je nadomestil Davide Formolo, UAE Emirates še vedno narekuje oster tempo. Italijanu sledijo kolesarji Jumbo-Visme, pa Bahrain Victoriousa. Sprinterji trpijo, Fabio Jakobsen je popustil. Vodilna Italijana imata le še 48 sekund prednosti.

25 kilometrov do cilja: Moštva favoritov so se zapodila v klanec, Jumbo-Visma navija tempo, da bi se otresla šprinterjev med konkurenti, Pogačar in Roglič sta v ospredju, pa tudi Jan Tratnik in Matej Mohorič. Jan Polanc je čisto na čelo glavnine in diktira strupen tempo. V vodstvu vztrajata samo še Tonelli in Rivi, njuna prednost pa je še 1:20.

30 kilometrov do cilja (16:03): Filippo Conca je na spustu s Capo Berta še ujel vodilno četverico, nato so ga popadli krči in se je predal, Gidič, Tonelli, Rivi in Sevilla še vztrajajo 2:45 pred glavnino. Kolesarji se vzpenjajo na Cipresso, predzadnji klanec dirke. V glavnini poteka boj za pozicije, Jumbo-Visma je ves čas v ospredju, UAE Emirates se držijo malce dlje od čela glavnine. Slovaški as Peter Sagan je imel težave s kolesom v najbolj neprimernem trenutku.

40 kilometrov do cilja (15:49): Ubežna skupina je razpadla na klancu Capo Berta, Zaharov, Tagliani in Zurita ne zdržijo več tempa, tudi Conca izgublja stik z Gidičem, Tonnelijem, Rivijem in Sevillo. Vodilna četverica ima še 3:44 prednosti pred glavnino s favoriti za današnjo zmago. V težavah se je že znašel eden iz širšega kroga favoritov, Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), ki ne more držati stika z glavnino.

50 kilometrov do cilja (15:36): Kolesarji se bližajo odločilnima zaključnima klancema, prednost vodilne osmerice je padla pod pet minut. Favoriti so se cel dan "skrivali", zdaj se pripravljajo na spopad za zmago. Bo Pogačar napadel že na vzponu Cipressa? To je leta 1999 storil že pokojni italijanski as Marco Pantani.

70 kilometrov do cilja (15:11): Glavnina stopnjuje tempo, prednost vodilne osmerice še naprej počasi pada, zdaj je 5:20. Bliža se odločilni del dirke z zaključnima vzponoma na Cipresso in Poggio. 

84 kilometrov do cilja (14:52): Prednost ubežne osmerice se počasi topi, zdaj znaša le še nekaj več kot šest minut, na čelu glavnine so kolesarji Rogličeve Jumbo-Visme, blizu tudi Mohoričevega Bahrain Voctoriousa.  

117 kilometrov do cilja (14:11): V glavnini je prišlo do padca, na tleh se je znašlo nekaj kolesarjev ekipe Bardiani, pa tudi Inio Elosegui (Movistar), ki jo je skupil najhuje med nesrečniki. Slovenci so se izognili padcu. Medtem so ubežniki še vedno skoraj sedem minut pred glavnino. Karavana je že na obali Sredozemskega morja.

151 kilometrov do cilja (13:25): Kolesarji so stopili v drugo polovico dirke, vodilna osmerica ima zdaj 6:40 prednosti pred glavnino, na čelu te so pogosto člani Jumbo-Visme, tudi Roglič. Kmalu bodo stvari postale nadvse zanimive.

187 kilometrov do cilja (12:34): Osmerica vozi dobrih šest minut pred glavnino, v tej je Pogačar ves čas obkrožen s kolegi iz UAE Emirates.

222 kilometrov do cilja (11:48): Vodilna osmerica vzdržuje dobrih pet minut prednosti pred glavnino, za zdaj je na dirki vse mirno. Na čelu glavnine tempo narekujeta moštvi Groupama FDJ in Jumbo - Visma. Pri tej je danes Roglič načeloma v vlogi pomočnika Van Aertu, a obenem "druga možnost", če Belgijec v zaključku dolgega dne ne bo v dobrem položaju, če ne bo pri močeha ali pa se mu pripeti kaj nepredvidljivega. 

250 kilometrov do cilja (11:11): Prednost ubežne skupine se je ustalila okoli petih minut.

268 kilometrov do cilja (10:47): Ubežna osmerica zdaj vozi štiri minute in pol pred glavnino.

Zadnjih pet zmagovalcev dirke:
2021 Jasper Stuyven (Bel)
2020 Wout Van Aert (Bel)
2019 Julian Alaphilippe (Fra)
2018 Vincenzo Nibali (Ita)
2017 Michal Kwiatkowski (Pol)

Danes poleg Van Aerta (Jumbo-Visma), ki ob Pogačarju velja za enega od glavnih favoritov za zmago, dirkajo še nekdanji zmagovalci te preizkušnje, Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Francoz Arnaud Demare (Groupama FDJ), ki je zmagal že leta 2016, ter Norvežan Alexander Kristoff (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux). Ta je bil še lani Pogačarjev moštveni kolega pri UAE Emirates.

275 kilometrov do cilja: Takoj po uradnem startu je glavnini pobegnila osmerica, v kateri so Jevgenij Gidič in Artjom Zakarov (Astana Qazaqstan Team), Alessandro Tonellli (Bardiani-CSF-Faizanè), Filippo Tagliano in Ricardo Alejandro Zurita (Drone Hopper - Androni Giocattoli), Samuele Rivi in Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa) ter Filippo Conca (Lotto Soudal). Ubežniki vozijo slabe štiri minute pred glavnino.

Dirka Milano - San Remo je prva od petih kolesarskih spomenikov, najprestižnejših in najstarejših enodnevnih klasičnih dirk. Spomeniki so še Dirka po Flandriji, dirka Pariz - Roubaix, Liege - Bastogne - Liege in Dirka po Lombardiji.

Pogačar danes napada svoj tretji spomenik, zmagal je že na Dirki po Lombardiji (2021) in Liege - Bastogne - Liege (2021). Roglič je leta 2020 zmagal na Liege - Bastogne - Liege.

Start: Dirka se je začela ob 10.10 v Milanu in končala v San Remu enkrat med 16:49 in 17:30. Pred kolesarji je 293 kilometrov dirkanja, zanimivih bo predvsem zadnjih 50 z odločilnima vzponoma Cipressa in Poggio.

Od Slovencev so jo poleg Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča in Mateja Mohoriča začeli še Jan Tratnik, Jan Polanc in Luka Mezgec. 

MIlano - Sanremo - profil | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Pred dirko

"Nisem stoodstoten," je Tadej Pogačar priznal na petkovi novinarski konferenci pred 113. izvedbo italijanskega kolesarskega spomenika, 293-kilometrske dirke Milano - San Remo. "Imam nekoliko zamašen nos. Na dirki Tirreno - Adriatico je bilo precej mrzlo, imeli smo težak teden dirkanja. Po dirki sem bil utrujen in se tri dni domala nisem dotikal kolesa. A od četrtka se je stanje popravilo, v soboto me to ne bo oviralo," je še povedal trenutno najboljši kolesar sveta, ki je zmagal na vseh treh dirkah (Dirka po ZAE, Strade Bianche in Tirreno - Adriatico), na katerih je nastopil v letu 2022.

Mathieu van der Poel
Sportal Van der Poel se vrača na Milano - Sanremu

Manjkala bo kopica asov, vrača se Van der Poel

V zadnjem času bolezni pustošijo v kolesarskih krogih, tako na najdaljši enodnevni kolesarski dirki ne bo zvezdnikov Juliana Alaphilippa, pa Caleba Ewana, Sonnyja Colbrellija kot tudi lanskega zmagovalca Jasperja Stuyvena. Pričakovati pa gre spopad za zmago med Van Aertom in Pogačarjem. Prav na dirki Milano - San Remo pa bo sezono začel tudi nizozemski as Mathieu van der Poel, ki sam pravi, da nikakor ne spada med favorite in bo preizkušnjo vzel bolj kot zahteven trening.

"Mathieu je opravil nekaj zadovoljivih treningov, z njegovim hrbtom pa je vsak dan bolje, a kljub temu na dirki od njega ne pričakujemo vrhunskega rezultata, nastopil bo brez posebnih rezultatskih ambicij," so sporočili iz Van der Poelove ekipe Alpecin Fenix.

Primož Roglič bo pomagal Woutu Van Aertu in mu poskušal vrniti za pomoč na zadnji etapi letošnje dirke Pariz - Nica.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Primož Roglič bo pomagal Woutu Van Aertu in mu poskušal vrniti za pomoč na zadnji etapi letošnje dirke Pariz - Nica. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pogačar zadržanim napovedim ne verjame

A Pogačar tem napovedim o Nizozemcu ne verjame. "Nikakor ne verjamem, da je Mathieu tam samo za trening. Mislim, da je močan. Bomo videli v soboto. Sem pa vesel, da ga spet vidim," je povedal Pogačar, o najresnejših tekmecih za prestižno zmago pa: "Wout Van Aert je v izjemni formi, ampak ni edini nevaren tekmec. Veliko je takšnih, ki lahko napadejo zmago, pravzaprav ima vsaka ekipa moža, na katerega bo treba paziti."    

Ob Pogačarju v moštvu UAE Emirates bodo na dirki še Jan Polanc, Alessandro Covi, Davide Formolo, Ryan Gibbons, Oliviero Troia in Diego Ulssi. Ekipa je ukrojena in uravnotežena za pomoč Pogačarju, v njej denimo ni sprinterjev Mattea Trentina in Fernanda Gavirie, ki bi se sicer tudi sama lahko spogledovala z zmago.

Kaj pa pripravljata Mathieu van der Poel in Matej Mohorič, ki sta takole v rumeni in pikčasti majici pozirala na lanskem Touru? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kaj pa pripravljata Mathieu van der Poel in Matej Mohorič, ki sta takole v rumeni in pikčasti majici pozirala na lanskem Touru? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ima svoje načrte tudi Matej Mohorič?

Med najresnejše tekmece Pogačarja in Van Aerta spadajo še sprinterji Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen in Michael Matthews. Te bosta morala Slovenec in Belgijec s pomočjo moštvenih kolegov karseda utruditi še pred zaključkom dirke z odločilnima vzponoma Cipressa in Poggio di Sanremo, nevaren pa je lahko tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je lastnik najboljšega slovenskega rezultata na tej italijanski klasiki. Leta 2019 je bil Podbličan tam peti. 

Preberite še:

Primož Roglič, Vuelta 22
Sportal Igra usode: lani je ovekovečil Rogličevo slovo, zdaj nastopata na istih dirkah #video
Kolesarstvo splošna
Sportal V Novi Gorici predstavili novost: Ozke ceste in ovinki bodo naredili selekcijo
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič blizu zmagi na francoskih "kockah"
Chris Froome
Sportal "To je noro! Kolesarstvo je zaradi obilice podatkov postalo nevarno."
Mark Cavendish
Sportal Cavendish nasledil Rogliča na najstarejši klasiki
Kolesarska zveza Slovenije: nov reprezentančni dres
Sportal Pogačarja in Rogliča čaka poseben nov dres
Ne spreglejte