Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2024,
4.08

Osveženo pred

1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,54

Natisni članek

Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar Kristijan Koren Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Ponedeljek, 15. 7. 2024, 4.08

1 dan

Pogled strokovnjaka

Kristijan Koren: Tadej je pokazal, da se z njim ne gre igrati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,54
Tadej Pogačar, TDF 2024 | "Ves peloton ve, da je Tadej najboljši in lahko mirno starta v zadnji teden," je prepričan Kristijan Koren. | Foto Reuters

"Ves peloton ve, da je Tadej najboljši in lahko mirno starta v zadnji teden," je prepričan Kristijan Koren.

Foto: Reuters

"Tadej se je dvakrat opekel in teh napak ne bo več ponovil," je pred zadnjim tednom Dirke po Franciji prepričan nekdanji slovenski profesionalni kolesar Kristijan Koren. Spomnil se je na zadnja dva Toura, na katerih je slovenski prvak Tadej Pogačar dirko izgubil prav v najzahtevnejših alpskih etapah.

Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar navdušil vodilne

Po dveh tednih letošnje 111. francoske pentlje ima Tadej Pogačar dobre tri minute prednosti pred največjim in najnevarnejšim tekmecem Jonasom Vingegaardom. Ta je slavil na zadnjih dveh izvedbah Toura, letos pa Danec očitno tudi zaradi izjemno grdega padca na aprilski Dirki po Baskiji, ni videti, da bi lahko resneje zapretil Pogačarju.

"Tadej je pokazal, da se z njim ne gre igrati"

"Mislim pa, da je bila nedelja prelomnica v tretji teden, dokazal je, da je najboljši. Nobenega strahu!" | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Mislim pa, da je bila nedelja prelomnica v tretji teden, dokazal je, da je najboljši. Nobenega strahu!" Foto: Urban Urbanc/Sportida Vsaj tak vtis smo lahko dobili po štirih resnih gorskih etapah letošnje dirke. Tri od teh je dobil Pogačar, na eni ga je Vingegaard za las ugnal v ciljnem sprintu. Pogačar je drugi teden dirke zaključil z impresivnim dvojčkom pirenejskih zmag. Je občutek, da na najdaljših klancih Vingegaard letos ni kos Pogačarju, pravi?  

"Ja, že v nedeljo smo takoj, ko se je Visma odločila narekovati tempo, lahko pričakovali kakšen bolj oster napad Vingegaarda, ko pa je napadel, pa ga je Tadej takoj pokril, nato pa mu je bilo vse skupaj prepočasi in je v zadnjih petih kilometrih napadel še sam ter se ga z lahkoto otresel. V cilj je prišel z minuto prednosti, v skupnem seštevku ima zdaj že tri in pokazal je, da se z njim ne gre igrati. Celoten peloton ve, da je najboljši in lahko mirno starta v zadnji teden," je prepričan Kristijan Koren.

"Nobenega strahu!"

Zdaj ima Pogačar s prednostjo treh minut privilegij, da v zadnjem tedni Toura dirka povsem defenzivno. Prav ničesar mu ni treba več dokazovati in z moštvenimi kolegi mora le paziti na Vingegaardovo Vismo ter potencialno morda še Soudal  Quick-Step Remca Evenepoela. "Prav tako, kot je bilo že v nedeljo. Pustili so beg, v ospredju ni bilo nevarnih kolesarjev, nato pa so samo sledili Vismi. Ampak kot že rečeno, ritem te je bil za Tadeja prepočasen, zato je napadel, se Jonasa otresel in poskrbel še za minuto naskoka," poudarja Koren.

"V zadnjem tednu sta še dve ravninski etapi za sprinterje ali kakšen pobeg, na klancih pa bo lahko Tadej zdaj le še sledil. Ne bo mu treba napadati, če pa bo ritem zanj spet prepočasen, pa bo zagotovo poskusil tudi še s kakšnim skokom. Mislim pa, da je bila nedelja prelomnica v tretji teden, dokazal je, da je najboljši. Nobenega strahu!" je še dodal.

Preživeti mora še Alpe

"Tadej se je v prejšnjih letih res dvakrat opekel in teh napak ne bo več ponovil." | Foto: Reuters "Tadej se je v prejšnjih letih res dvakrat opekel in teh napak ne bo več ponovil." Foto: Reuters Slovenski ljubitelji kolesarstva pa imamo še travme z zadnjih dveh Tourov, ko je Pogačar izgubil dirki prav v Alpah. Tudi Vingegaard sam še upa, da bo imel Pogačar slab dan, kot ga je imel lani v 17. etapi na La Lozu, ko so mu povsem pošle moči, ker je pozabil jesti, pa predlani v Granonu, ko ga je z neusmiljeno ekipno taktiko strla Jumbo - Visma.

Obstaja za to kakšna razlaga? Pogačarju Alpe ne ustrezajo? Kakšna je sploh razlika med Pireneji in Alpami? "V Pirenejih je bolj vlažno, vroče in tudi asfalt na cestah v Pirenejih je drugačen. Sploh ni neki pravi asfalt, je bolj, kot bi nekakšen katran polil po cestišču in nanj posul pesek. Je tak težki asfalt, ki se kar lepi. Zahtevno je," odgovarja Koren in ne verjame, da Alpe ne ustrezajo Pogačarju. Prav nasprotno. "V Alpah bo lažje, ceste so boljše, pa tudi tako vroče najbrž ne bo. V Pirenejih je bilo prav strupeno," pravi.

Dvakrat se je opekel in teh napak ne bo več ponovil

Pogačar je v primerjavi z dirkama v letih 2022 in 2023 v veliko boljšem položaju, pred zadnjim tednom brani vodstvo, ob sebi pa ima letos tudi izjemno močno podporno ekipo, zato lahko tudi v tem pogledu pričakuje bolj sproščen zadnji teden dirke. "Trije kolesarji UAE so v najboljši deseterici, ekipno so prvi. Na Tour so prišli res z najmočnejšo mogočo ekipo in takšni so tudi rezultati. Kako so se v soboto poigrali z Yatesom! Na tak način se da dirkati na nož. Tadej se je v prejšnjih letih res dvakrat opekel in teh napak ne bo več ponovil. Ozadje ima močno, tudi tisti dan, ko mu je zmanjkalo tekočine in je šel v zadnjih 30 kilometrov brez bidona, se je to poznalo v sprintu, ki ga je izgubil proti Jonasu. Zato ga tudi po radiu ves čas opozarjajo, naj je, ko ima priložnost, da ima dovolj energije do konca. Ko si sam v nekem svojem filmu, je vse to težko nadzirati, pa če je kakšno pestro dogajanje, te morajo športni direktorji opominjati, da ješ in piješ dovolj vode," pravi Koren.

"Zagotovo bodo še kaj poskusili v zadnjem tednu, ampak mislim, da so vse najnevarnejše naboje že izstrelili." | Foto: Reuters "Zagotovo bodo še kaj poskusili v zadnjem tednu, ampak mislim, da so vse najnevarnejše naboje že izstrelili." Foto: Reuters

Je torej sploh še kakšna možnost za Vismo? "Vidi se, da tudi Jonas ni tako dober, kot so mislili. Tadej je skoraj za eno nogo boljši. Tudi v etapi, ko Tadej ni bil pravi in mu je malo zmanjkalo energije, je bil drugi po tesnem sprintu. V nedeljo so tako pripravili drugačno taktiko in ga poskušali streti, pa jim ni uspelo. Zagotovo bodo še kaj poskusili v zadnjem tednu, ampak mislim, da so vse najnevarnejše naboje že izstrelili," je optimistično zaključil naš sogovornik.

Preberite še:

Jonas Vingegaard, TDF 2024
Sportal Ima Vingegaard sploh še kaj možnosti? "Ne bomo se predali!"
Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar po novi poeziji na Dirki po Franciji: V moji glavi se je veliko dogajalo
Tadej Pogačar
Sportal Sanjska vožnja Tadeja Pogačarja in nova izjemna zmaga!
tumb_navijac
Sportal Policija aretirala navijača, ki je v Pogačarja in Vingegaarda metal čips
Chris Froome
Sportal Nočna mora lastnika rumene majice na Dirki po Franciji
Jonas Vingegaard
Sportal Zadržani športni direktor Visme nad Pogačarjevo bravuro na Dirki po Franciji
Ne spreglejte