Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
1. 10. 2024,
10.38

Osveženo pred

2 uri, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

Natisni članek

zlata medalja mavrična majica Svetovni prvak Zürich 2024 svetovno prvenstvo v kolesarstvu Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 1. 10. 2024, 10.38

2 uri, 9 minut

Komentar po cestni dirki svetovnega prvenstva v Zürichu

Ko misliš, da si videl vse. In potem se zgodi Tadej Pogačar.

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82
Tadej Pogačar | Miren, dokler ne napade. Takrat tekmeci v večini primerov vidijo le še njegov hrbet. | Foto Guliverimage

Miren, dokler ne napade. Takrat tekmeci v večini primerov vidijo le še njegov hrbet.

Foto: Guliverimage

Tadej Pogačar je znova obrnil kolesarske smernice na glavo. Njegov nastop na cestni dirki svetovnega prvenstva v Zürichu je vnovični dokaz, zakaj je trenutno najboljši kolesar na svetu. Z izjemnim napadom več kot 100 kilometrov pred ciljem je ustvaril zgodovinski trenutek, ki bo za vedno zapisan v anale tega športa. Njegova drznost in pogum, s katerima je že večkrat navdušil, sta tudi tokrat prišla do izraza – vsak drug kolesar bi bil s podobno potezo obsojen na neuspeh. A Pogačar meje nemogočega premika z neizprosno odločnostjo in neomajno samozavestjo.

Kar je Tadeju Pogačarju uspelo v Zürichu, ni zgolj zmaga – to je bil prikaz, kako se dirka na največjih tekmovanjih. A je treba v isti sapi dodati, da lahko le on tako dirka. Njegov napad, ki se je zgodil skoraj 102 kilometra pred ciljem, bi marsikdo označil za tveganje, a je znan po drznosti in pogumu. Pokazal je, da je pripravljen tvegati vse. Njegov opis napada kot "neumnega" se morda sliši skromno, vendar je vztrajnost kljub trenutkom dvoma tista, ki ga loči od drugih kolesarjev. Če bi se kdo drug od favoritov lotil napada na takšen način, bi bil obsojen na propad. To je dejstvo in tega so se zavedali vsi, tudi Remco Evenepoel in Mathieu van der Poel, ki sta se ob njegovi potezi le spogledala in si mislila svoje. Tudi da gre za samomorilski napad. Potezo, ki ga bo stala naslova svetovnega prvaka.   

Pogačar izžareva izjemno samozavest, ki presega zgolj fizično pripravljenost. Njegova mentalna moč je osupljiva. Zdi se, da se napaja iz visokih pričakovanj in pritiska, ki bi marsikaterega drugega kolesarja zlomil. Namesto da bi ga teža takšnih ciljev obremenila, je pokazal, da je pripravljen sprejeti najtežje izzive in jih premagati z eleganco in prepričljivostjo, ki ju redko vidimo. Na način, ki ga v modernem kolesarstvu ni.

Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Njegova samozavest ni zgolj prazna samozavest. Pogačar se zaveda svoje moči, a prav tako ve, da je kolesarstvo šport, ki ne odpušča napak. Ta kombinacija zaupanja vase, premišljenega pristopa in izjemnega občutka za prebiranje tekmecev ter dirkanja je tisto, kar ga dela posebnega, edinstvenega. Nikoli ni samozadosten, a hkrati verjame, da lahko doseže vse, kar si zastavi – in to je večkrat spet dokazal tudi letos.

Velik del zaslug za to zgodovinsko zmago za slovensko kolesarstvo in zanj gre tudi celotni slovenski ekipi. Slovenski reprezentanti so delovali kot dobro utečen stroj, kjer je vsak odigral svojo vlogo in postavili kamenček v mozaik. Novinec Matic Žumer se je odlično izkazal na velikem odru, prav tako Jaka Primožič in Matevž Govekar, Luka Mezgec je navijal tempo na ravnini, Domen Novak v klanec, Primož Roglič je bil s svojim hitrejšim tempom uvertura v Pogačarjev skok, Jan Tratnik pa v svojem prepoznavnem slogu "marljive mravlje" poskrbel za ključne trenutke pri vzpostavljanju Tadejeve prednosti pred glavnino s favoriti.

Slovenski šampion je uresničil še ene sanje in postal svetovni prvak. | Foto: Guliverimage Slovenski šampion je uresničil še ene sanje in postal svetovni prvak. Foto: Guliverimage

Zmaga na svetovnem prvenstvu je le krona Pogačarjeve izjemne sezone. S 23 zmagami v letu 2024 in osvojenimi največjimi dirkami, vključno z Girom, Tourom, spomenikom Liege-Bastogne-Liege, izjemnim napadom 80 km pred ciljem na Strade Bianche … in zdaj svetovnim prvenstvom, je vpisan med največje v zgodovini tega športa. Skupaj z Eddyjem Merckxom in Stephenom Rochom se lahko pohvali, da je osvojil tako imenovano trojno krono kolesarstva (Tour de France, Giro d'Italia in naslov svetovnega prvaka). Dosežek, ki le še utrjuje njegov status med legendami.

Pogačarjeva sezona pa še ni končana. Pred njim so še italijanske klasike, kjer bo imel priložnost povečati svojo že tako bogato bero zmag. Zlasti njegova Dirka po Lombardiji. In kaj bo lepšega kot to, da bo od zdaj naprej kolesaril v mavričasti majici, simbolu svetovnega prvaka, kar bo le še poudarilo njegov status kolesarskega šampiona.

Leto 2024 je leto Pogačarja – in zdi se, da nas bo ta neverjetni športnik navduševal in hkrati presenečal s svojimi drznimi potezami še dolgo.

Tadej Pogačar, SP Zürich 2024
Sportal Tadej Pogačar že več kot tri leta vztraja na prvem mestu
Eddy Merckx
Sportal Legendarni Belgijec se je tega glede Pogačarja globoko v sebi zavedal že od konca Toura
Tadej Pogačar
Sportal Kdaj bi Pogačar lahko prvič doživel trenutek, o katerem je tako dolgo sanjal?
Michael Woods THUMB
Sportal Zakaj je Kanadčan tako nujno potreboval obrok iz plastične posode? Tukaj je pojasnilo …
Tadej Pogačar
Sportal "Samo Tadeju Pogačarju lahko uspejo takšne neumnosti" #video
Tadej Pogačar Urška Žigart
Sportal Tadej Pogačar o svoji zaročenki: Urška tega ne bi nikoli priznala #video
Tadej Pogačar, SP Zürich 2024
Sportal "Tudi jaz sem se bal, da je Tadej napadel prezgodaj"
Tadej Pogačar kolaž
Sportal Pogačar spoznal posebno osebo, na njegov podvig se je odzval tudi Eddy Merckx #video
Uroš Murn
Sportal Selektorja preplavila čustva, pritekla je tudi solza
Benji
Sportal Odzivi na družbenih omrežjih: moj mačkon Remco ni navdušen
Mathieu van der Poel Remco Evenepoel
Sportal "Mislil sem, da se je Pogačar odločil za samomorilski napad"
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar: Neumna poteza je bila, ni bila v načrtu
Primož Roglič
Sportal Roglič ponosen na dosežek Pogačarja: Mislim, da je sledil svojim instinktom #video
Tadej Pogačar
Sportal Tratnik z razlogom dejal Pogačarju, naj se ustavi, umiri
Tadej Pogačar
Sportal Čustveni prizori v cilju: svetovni prvak Tadej Pogačar v objemu zaročenke #video
Ne spreglejte