Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 9. 2019,
17.44

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Nedelja, 8. 9. 2019, 17.44

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 15. etapa

Roglič spet odbil vse napade, njegov moštveni kolega do uspeha kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Primož Roglič Alejandro Valverde | Alejandro Valverde je na ciljnem vzponu 15. etape poskušal z napadom na Primoža Rogliča, a se je Zasavec nanj prilepil kot klop, tako da sta ciljno črto prevozila skupaj. | Foto Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

Alejandro Valverde je na ciljnem vzponu 15. etape poskušal z napadom na Primoža Rogliča, a se je Zasavec nanj prilepil kot klop, tako da sta ciljno črto prevozila skupaj.

Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

Zmagovalec 15. etape Dirke po Španiji, 154,4-kilometrske preizkušnje od Tineua do Santuarie del Acebe, je 24-letni ameriški kolesar moštva Jumbo Visma Sepp Kuss. Primož Roglič je znova odbil vse napade in ubranil rdečo majico vodilnega, Tadej Pogačar pa belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki. 

 

Mladi Američan je bil danes eden od Rogličevih pomočnikov, pripravljen, da Zasavcu priskoči na pomoč v zaključku etape, a ta se je iztekla tako, da je lahko Kuss sam napadel etapno zmago in priložnost tudi izkoristil. Prvič na največjih dirkah, pravzaprav sploh prvič na dirkah zunaj ZDA, je premagal vse konkurente. Družbo na odru za zmagovalce sta mu danes delala Portugalec Ruben Guerreiro in Britanec Tao Geoghegan Hart, ki sta zaostala 39 oziroma 40 sekund.

"To je zame zelo velika stvar. Nisem še dojel, kaj sem dosegel. Neverjeten dan je bil. V begu sem bil z namenom, da pomagam Primožu, če bo potreboval pomoč. Ko se je razlika povečala, sem imel dovolj časa, da sem šel po etapno zmago," je bil največjega uspeha v karieri vesel Kuss.

Nizozemska ekipa je danes dobro pazila na svojega kapetana v rdečem Primoža Rogliča. | Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport Nizozemska ekipa je danes dobro pazila na svojega kapetana v rdečem Primoža Rogliča. Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

Rogliča se je lotil le Valverde. Neuspešno.

Primož Roglič je imel danes vse pod nadzorom, edini napad nanj je na ciljnem vzponu pripravil španski veteran Alejandro Valverde, a slovenskemu asu ni mogel uiti. Zadržal je dve minuti in 25 sekund zaostanka v skupnem seštevku, medtem ko ga je Tadej Pogačar na tretjem mestu nekoliko povečal in bolj zaostal za Rogličem, saj je pazil predvsem na Miguela Angela Lopeza, s katerim se bojujeta za belo majico najboljšega mladega kolesarja. S Kolumbijcem sta v cilj prikolesarila skupaj na 11. in 12. mestu, majica pa ostaja v lasti Slovenca.

Tadej Pogačar je pred Miguelom Angelom Lopezom ubranil belo majico najboljšega mladega kolesarja, je pa v skupnem seštevku izgubil nekaj sekund. | Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport Tadej Pogačar je pred Miguelom Angelom Lopezom ubranil belo majico najboljšega mladega kolesarja, je pa v skupnem seštevku izgubil nekaj sekund. Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

"Vsi slavimo, za nas je bil to še en neverjeten dan, ampak ostati moramo zbrani vse do Madrida," pa je bil za spletno stran Jumbo Visme jedrnat Roglič. 

Poraženec dneva je najbrž Lopezov rojak Nairo Quintana (Movistar), ki mu je na zadnjem vzponu zmanjkalo moči in si je pridelal še več kot minuto in pol zaostanka za Rogličem. Quintana v skupni razvrstitvi ostaja peti.

Luke Mezgeca po včerajšnjem padcu ni več na dirki, zaradi poškodb je že končal sezono, Luka Pibernik pa je današnjo etapo končal na 95. mestu z zaostankom 18 minut in 45 sekund. Njegov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi Domen Novak je na 120. mestu zaostal 21 minut in eno stotinko. Skupno je Pibernik 112., Novak pa 118.

Jutri še ena zahtevna etapa

Jutri karavano čaka še ena zahtevna preizkušnja. 15. etapa bo dolga 144 kilometrov, vsebovala bo dva gorska cilja I. kategorije in za zaključek še gorski cilj najtežje kategorije. To bo vzpon na 1690 metrov visoki Alto de La Cubilla Lena s povprečnim naklonom 6,2 odstotka, a s kar 17,8 kilometra do samega vrha.

Kolumbijec Nairo Quintana (v zeleni majici) je imel slab dan in izgubil še nekaj časa v skupnem seštevku, Španec Alejandro Valverde (desno) pa je poskušal z napadom na Rogliča, a mu ta ni uspel. Jutri bo poskušal spet, je zagrozil veteran. | Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport Kolumbijec Nairo Quintana (v zeleni majici) je imel slab dan in izgubil še nekaj časa v skupnem seštevku, Španec Alejandro Valverde (desno) pa je poskušal z napadom na Rogliča, a mu ta ni uspel. Jutri bo poskušal spet, je zagrozil veteran. Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

"Pričakujem podobno etapo kot danes. Zahtevno bo. Pričakujem, da se bom boril z Rogličem. Morda za drugo mesto, morda za vodstvo. Bomo videli," napoveduje Valverde.

Izidi 15. etape:

1. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma 4:19:04

2. Ruben Guerreiro (Por) Katjuša Alpecin + 0:39

3. Tao Geoghegan Hart (VBr) Team Ineos 0:40

4. Oscar Rodriguez (Špa) Euskadi-Murias 0:53

5. Mark Padun (Ukr) Bahrain-Merida 1:49

6. Ben O'Connor (Avs) Dimension Data 2:05

7. Lawson Craddock (ZDA) EF Education First 2:11

8. Primož Roglič (Slo) Jumbo Visma 2:14

9. Alejandro Valverde (Špa) Movistar 2:14

10. Sander Armee (Bel) Lotto Soudal 2:48

12. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates   2:55

95. Luka Pibernik (Slo) Bahrain-Merida)                         18:45

120. Domen Novak (Slo) Bahrain-Merida)                           21:01
 

Skupni vrstni red:

1.   Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma    58;10:32

2.   Alejandro Valverde (Špa) Movistar + 2:25

3.    Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates   3:42

4.    Miguel Angel Lopez (Kol) Astana 3:59

5.    Nairo Quintana (Kol) Movistar 5:09

6.    Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe   7:14

7.    Nicolas Edet (Fra) Cofidis 9:08

8.    Wilco Kelderman (Niz) Team Sunweb    9:15

9.    Carl Fredrik Hagen (Nor) Lotto Soudal   9:44

10.    Hermann Pernsteiner (Avt) Bahrain-Merida    11:39

112. Luka Pibernik (Slo) Bahrain-Merida)                       2;30:55

118. Domen Novak (Slo) Bahrain-Merida)                         2;39:24

Potek 15. etape:

Cilj: Etapna zmaga Seppu Kussu, sploh prva na dirkah zunaj ZDA, Primož Roglič je zlahka ubranil rdečo majico vodilnega, Tadej Pogačar pa belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki. 

17:35: 24-letni Američan Sepp Kuss bo poskrbel za še eno zmago Jumbo Visme, Roglič in Valverde sta ujela Solerja, Quintana izgublja dragocene sekunde, Pogačar pa se poskuša odlepiti od Lopeza, a mu Kolumbijec zlahka sledi.

17:30: Kuss se pelje svoji prvi zmagi na dirkah Wolrd Toura naproti, Roglič se drži Valverdeja, medtem je v ozadju popustil Nairo Quintana in izgubil stik s skupino, v kateri pa brez večjih težav ob Majki in Lopezu vozi tudi Tadej Pogačar. 

17:21: Iz skupine favoritov je skočil svetovni prvak Alejandro Valverde, Roglič se mu je prilepil kot klop in zdaj se skupaj oddaljujeta od konkurentov. Rogličev moštveni kolega Sepp Kuss je medtem prehitel Semitierja in prevzel vodstvo v etapi. Američan ima pred svojim kapetanom v rdečem pet kilometrov pred ciljem tri minute in 19 sekund prednosti.

17:15: Kolesarji so že na ciljnem vzponu, Sergio Samitier napada etapno zmago, glavnina z vsemi favoriti sedem kilometrov pred ciljem zaostaja približno štiri minute in pol, klanec pa bo zagotovo poskrbel za selekcijo. Roglič in Pogačar pazita na najnevarnejše tekmece, ki bi jima teoretično utegnili sleči majici.

16:40: Samitier, Navarro in O'Connor so prvi prečkali predzadnji klanec dneva, minuto in 35 sekund pred 14 zasledovalci in dobrih pet minut pred glavnino s Primožem Rogličem. Jumbo Visma ima stvari pod nadzorom, napade pa lahko pričakuje na ciljnem vzponu na Puerto del Acebo (7,9 km, 9,7 %). Do cilja je še 30 kilometrov.

16:25: Ubežna skupina se je na vzponu raztrgala, vodi trojica Ben O'Connor (Dimension Data), Dani Navarro (Katusha Alpecin) in Sergio Samitier (Euskadi-Murias), Roglič za vodilnimi zaostaja dobre štiri minute in pol.

15:45: Roglič je spet med svojimi klubskimi kolegi na čelu glavnine, ki 60 kilometrov pred ciljem etape za ubežno skupino zaostaja tri minute in 51 sekund. Bliža se vzpon na Puerto Del Pozo De Las Mujeras Muertas (11,3 km, 6,8 %), predzadnji klanec dneva, z deli, kjer naklon presega deset odstotkov. 

15:25: Dogajanje v etapi se je na drugem vzponu umirilo, ko je diktiranje tempa na čelu glavnine prevzela Rogličeva ekipa Jumbo Visma. 17 ubežnikov je Puerto del Connio prečkalo tri minute in 15 sekund pred glavnino. Zasavca ni na čelu glavnine, na vrhu klanca se je na kratko ustavil in se odzval klicu narave, zato se na spustu počasi prebija nazaj v ospredje. Do konca etape je še 76 kilometrov.  

14:45: V ospredju zdaj vozi skupina 17 kolesarjev, ki je 11,7-kilometrski vzpon na Puerto del Connio (1.315 m. n. v., povprečni naklon 6,2 %) začela dobre tri minute pred glavnino, v kateri je Roglič spet obkrožen z moštvenimi kolegi, ki jih je na prvem klancu etape večinoma izgubil.

14:35: V lov za deseterico vodilnih se je iz glavnine podala sedmerica Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale), Lawson Craddock (EF Education First), Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott), Dani Navarro (Katusha-Alpecin), Jose Herrada (Cofidis), Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe) in Ben O’Connor (Team Dimension Data), ki ima še nekaj sekund zaostanka, medtem ko je glavnina močno spustila tempo in kolesarjem, ki so zaostali na prvem vzponu dneva, omogočila, da se ji spet priključijo. Roglič in glavnina imata za ubežniki 102 kilometra pred ciljem že več kot tri minute zaostanka.

14:25: V vodstvu je zdaj deseterica Mark Padun (Bahrain-Merida), Marc Soler (Movistar Team), Sander Armée (Lotto-Soudal), Tao Gheoghegan Hart (Team Ineos), Ruben Guerreiro (Katusha-Alpecin), Vasil Kiryienka (Team Ineos), Ion Izagirre (Astana Pro Team), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Óscar Rodríguez in Sergio Samitier (Euskadi-Murias), ki ima 112 kilometrov pred ciljem 20 sekund prednosti pred glavnino z Rogličem.

14:05: Na prvem vzponu so se kolesarji nekoliko premešali v vodstvu, iz glavnine je skočilo nekaj zasledovalcev in na gorski cilj je v vodstvu prikolesarila četverica Soler, Gurreiro, Gheoghegan Hart in Padun, 10 sekund pred šesterico zasledovalcev in 18 sekund pred glavnino z vsemi majicami.

13.55: Kolesarji se že vzpenjajo na prvi vzpon - Puerto del Acebo. Ubežna peterica ima le še 55 sekund prednosti pred glavnino.

13.40: Prednost ubežne skupini je zdaj narasla prek ene minute (+1:14).

13.35: To so Mark Padun (Bahrain-Merida), Sander Armée (Lotto Soudal), Vasil Kiryienka (Team Ineos), Casper Pedersen (Team Sunweb) in Jesus Ezquerra (Burgos-BH). Prav nihče od njih v skupni razvrstitvi ni nevaren Rogliču.

13.30: Imamo prvi uspešen pobeg. V ospredju je zdaj pet kolesarjev, ki imajo pred glavnino pol minute naskoka.

13.25: Že v prvih metrih so se začeli poskusi pobega. Za zdaj uspešnega še ni.

13.20: Čeprav je direktor že dal znak za začetek, je vse skupaj hitro ustavil, saj je imel nekaj težav s kolesom Sam Bennet. Ko se je včerajšnji zmagovalec vrnil v glavnino, so organizatorji še drugič prižgali zeleno luč za začetek noro zahtevne etape.

13.15: ŠTART! Kolesarji so prevozili ničti kilometer, 15. etapa Dirke po Španiji se je začela. Karavano danes čakajo kar štirje gorski cilje I. kategorije.

Preberite še:

Luka Mezgec
Sportal Kako jo je odnesel slovenski kolesar ob hudem padcu v Španiji?
Sam Bennett
Sportal Sreča v nesreči za Rogliča, Mezgec po padcu najverjetneje že končal Vuelto
Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal "Srečno vsakomur, ki lahko sledi Rogliču!"
Tadej Pogačar in Primož Roglič v 13. etapi Vuelte 2019
Sportal Poglejte, kako sta Slovenca strla odpor tekmecev in kdo jima je čestital #video
Tadej Pogačar in Primož Roglič v 13. etapi Vuelte 2019
Sportal Slovenska Vuelta: Pogačar do nove etapne zmage, Roglič še povečal skupno vodstvo! #video
Ne spreglejte