Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2019,
17.54

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Petek, 6. 9. 2019, 17.54

1 leto, 9 mesecev

13. etapa Dirke po Španiji

Slovenska Vuelta: Pogačar do nove etapne zmage, Roglič še povečal skupno vodstvo! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Tadej Pogačar in Primož Roglič v 13. etapi Vuelte 2019 | Slovenski dan na španski Vuelti! Tadej Pogačar je privozil do druge etapne zmage na tej dirki, Primož Roglič je bil drugi in je še povečal vodstvo v skupni razvrstitvi. | Foto Luis Angel Gomez/Fotogomezspo

Slovenski dan na španski Vuelti! Tadej Pogačar je privozil do druge etapne zmage na tej dirki, Primož Roglič je bil drugi in je še povečal vodstvo v skupni razvrstitvi.

Foto: Luis Angel Gomez/Fotogomezspo

Trinajsta etapa na španski Vuelti od nogometnega štadiona v Bilbau do brutalnega zaključnega vzpona na Los Machucos se je razpletla povsem po slovenskih željah. Komaj 20-letni Tadej Pogačar je v izjemno zahtevni etapi dosegel že svojo drugo etapno zmago na tej dirki in je v skupni razvrstitvi napredoval na 3. mesto, Primož Roglič, ki je cilj z istim časom prečkal takoj za njim, pa je obdržal rdečo majico in zanesljivo ostaja v vodstvu dirke. Prednost pred prvim zasledovalcem, svetovnim prvakom Alejandrom Valverdejem, je še povečal (+2.25). Slovenski dvojec je napadel približno tri kilometre pred ciljem in uspel v svoji nameri.

Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki v Španiji dirka na svoji prvi tritedenski dirki, napreduje iz etape v etapo. Z današnjo etapno zmago se je prebil na 3. mesto v skupni razvrstitvi španske Vuelte, oblekel pa je tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja. Pred Miguelom Angel Lopezom iz moštva Astana ima 17 sekund prednosti.

Primož Roglič (Jumbo Visma) zanesljivo ostaja v rdeči majici vodilnega, pred drugouvrščenim Alejandrom Valverdejem (Movistar) pa ima že dve minuti in 25 sekund prednosti. Pogačar zaostaja za tri minute in sekundo.

Lopez na 4. mestu je danes pridelal novo minuto zaostanka in ga do Rogliča loči že 3:18 minute, medtem ko Nairo Quintana na 5, mestu zaostaja za 3.33 minute.

Tadej Pogačar in Primož Roglič v 13. etapi Vuelte 2019 | Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

Pogačar je po etapni zmagi povedal, da si na štartu ni mislil, da mu lahko uspe zmagati, saj je "želel zgolj preživeti", da lahko danes zmaga, pa je začel razmišljati takrat, ko je po radijski zvezi slišal, da jima z Rogličem nihče ne sledi. Na novinarsko vprašanje, ali misli, da lahko zmaga na Vuelti, pa je skromno odgovoril, da ne, saj je Roglič trdno v sedlu. 

Izkazal se je tudi slovenski državni prvak v cestni vožnji Domen Novak (Bahrain Merida), ki je večji del dneva preživel v prvi ubežni skupini, ki pa so jo zasledovalci ulovili na zadnjem klancu, kjer se je dirka razpletla po slovenskih željah. V cilj je pripeljal kot 35., z nekaj več kot petimi minutami zaostanka za vodilnimi.

Rezultati na 13. etapi:

Obetaven pogled na lestvico po 13. etapi:

Kako se je odvijala 13. etapa na Vuelti?

CILJ (17.35) - Pogačar prvi v cilju, Roglič takoj za njim! To je že druga etapna zmaga za komaj 20-letnega Pogačarja na tej dirki, ki je oblekel tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja. Roglič je povečal vodstvo v skupni razvrstitvi, vodi pa tudi v točkovanju za zeleno majico.



17.30 - Pogačar in Roglič sta že na čelu dirke! Do cilja je še kilometer!

17.25
- Vedno bližje sta mu tudi Roglič (Jumbo Visma) in Pogačar (UAE Emirates), ki sta se odlepila tudi od Valverdeja, drugega v skupni razvrstitvi.

17.22 - Pierre Latour (AG2R) se muči na čelu karavane.

17.17 - Quintana, četrti v skupni razvrstitvi, se 5.5 kilometra pred ciljem prebija v ospredje.

17.13 - Bruno Armirail (FDJ) ulovi in prehiti Saeza. Na hitro pridobi kar 50 sekund prednosti.

Naporen dan se je zaključil z vzponom na Los Machusos, ki se je začel s kar 25-odstotnim naklonom. | Foto: Naporen dan se je zaključil z vzponom na Los Machusos, ki se je začel s kar 25-odstotnim naklonom. 17.05 - Zdaj gre zares! Saez je zagrizel v zadnji klanec današnje etape Los Machucos, ki ima že na začetku brutalen 25-odstotki naklon.

16.40 - Saez prvi doseže 5. gorski cilj na Puerto de Fuente in odnese 3 točke, dve ostaneta za Boucharda, ena je na razpolago za Herrado. Bouchard za vodilnim v seštevku gorskih ciljev Angelom Madrazo zaostaja samo še za dve točki.

16.30 - Moštvo Astana narekuje tempo na čelu glavnine, kar dokazuje, da ima Lopez danes visoke ambicije. Novak se preseli v prvo zasledovalno skupino, ki za vodilnim Saezom zaostaja 1:51 minute. Kolesarji grizejo v 5. klanec 13. etape - Puerto de Fuente (4,8km, 5,1% naklon). 

16.05 - Španec Hector Saez iz baskovskega moštva Euskadi-Murias (110. v skupni razvrstitvi) se odloči za napad, za njim sta formirani dve skupini. V drugi, ki ga vodilnim zaostaja za 40 sekund, je tudi Novak. Glavnina zaostaja več kot osem minut.



16.00 - pred kolesarji je še 50 kilometrov in trije gorski cilji, zadnji je označen z natežjo (HC) kategorijo.

15.45 - 2.6 km pred vrhom 4. kategoriziranega vzpona na 13. etapi se skupina spet razdeli, Grosschartner se odloči za napad. Glavnina zaostaja že več kot osem minut, kar je odlična novica za ubežnike.

15.42 - Zasledovalna skupino ulovi ubežnike.

15.41 - Vodilna šesterica ima pred zasledovalno skupino samo še 20 sekund prednosti.

15.40 - Rogličevo moštvo Jumbo Visma kontrolira dogajanje v glavnini, ta za ubežniki zaostaja že sedem minut.


15.36 - Kolesarji se vzpenjajo na 4. gorski cilj na Puerto de Alisas (8,6 km, poprečni naklon 6%)

15.30 - Higuita, Bouchard, Armirail in Saez ulovijo vodilno trojko, na čelu dirke je trenutno sedem kolesarjev. Pred zasledovalno skupino, v kateri je Novak, imajo 15 sekund prednosti.

15.23 - Vodilna trojka odkljuka še en 3. gorski cilj na današnji trasi: Collado del Asón (2. kategorija, 12,8 km, 3,9% naklona). Vrsti red na vrhu vzpona: Poels, De Gendt in Brambilla. Bouchard lovi trojico v ospredju. Glavnina zaostaja za 6.45 minute.

15.15 - De Gendt, Poels in Brambilla se odločijo za napad ...

15.10 - Ubežna skupina ima pet minut prednosti pred glavnino.

15.08: 9 kolesarjev vztraja na čelu kolone, med njimi je še vedno Novak.

15.01 - Nič kaj obetavna vremenska kulisa na cilju
 



14.59 - De Gendt in Venturini se odločita za napad. Napad pokrijeta Gilbert in Herrada.

14.58 - Ubežniki so tik pred vzponom na Collado de Ason, vzpon 2 kategorije (13 km, 3.9%)

14.37 - Točke na vrhu vzpona na Alto de Ubal (6,9 km, 6,9 %) za Harrado (3 točke), Boucharda (2 točki) in Mitchell Dockerja (EF) (1 točka).

14.28
- Moštvo Jumbo Visma kontrolira razmerja moči v glavnini.

14.17 - Ubežnikom se priključi večja skupina kolesarjev, med njimi sta tudi slovenski državni prvak Domen Novak (Bahrain Merida) in Angel Madrazo (Burgos-BH), vodilni v skupnem seštevku gorskih ciljev.
V begu so še Antonio Pedrero (Movistar), Pierre Latour, Geoffrey Bouchard, Clément Venturini (vsi AG2R LA Mondiale), Felix Grosschartner (Bora-Hansgrohe), Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step), Sergio Henao in Sergio Higuita (oba EF Education First), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Tsgabu Grmay, Damien Howson (Mitchelton-Scott), Louis Meintjes (Dimension Data), Wout Poels, David de la Cruz (oba Ineos), Steff Cras, Matteo Fabbro, Ruben Guerreiro (Katjuša Alpecin), Robert Power, Martijn Tusveld (Sunweb), Gianluca Brambilla, Niklas Eg (Trek Segafredo), Sergei Chernetskii (Caja Rural-Seguros RGA), Jesus Herrada, Darwin Atapuma (oba Cofidis), Mikel Bizkarra in Hector Saez (oba Euskadi-Murias) in imajo že tri minute prednosti. 

14.16 - Ubežniki imajo na vzponu na Alto de Ubal skoraj tri minute prednosti.

14.04 - Kolesarji so opravili s prvim vzponom na 13. etapi, vzponom 3. kategorije na Alto de la Escrita (5,4 km, povprečen naklon 4,6 %).
1. Wout Poels (Ineos) 3 točke
2. Jesus Herrada (Cofidis) 2 točki
3. Geofrey Bouchard (AG2R La Mondiale) 1 točka

14.02 - Beg je po več poskusih uspel. V ubežni skupini so kolesarji, ki ne ogrožajo kolesarjev na vrhu skupne razvrstitve: Wout Poels (Ineos), Jesus Herrada (Cofidis), Geofrey Bouchard (AG2R) in Sergio Higuita (EF).

13. etapa | Foto:

13.02 - Kolesarska karavana se na 13. etapo podaja v mestu Bilbalo, a ne kjerkoli, ampak na nogometnem stadionu San Mames, domovanju nogometnega moštva Athletic Bilbao. Primož Roglič bo znova razkazoval rdečo majico vodilnega, eden od vidnejših kolesarjev moštva UAE Emirates Fabio Aru pa je zaradi poškodbe mišice odstopil z dirke.

Jutri bo na sporedu ravninska etapa, v nedeljo in ponedeljek pa spet sledita ciljna vzpona.

Ne spreglejte