Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2024,
16.50

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,54

Natisni članek

Domen Novak UAE Emirates Dirka po Kataloniji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Ponedeljek, 18. 3. 2024, 16.50

1 mesec, 1 teden

103. Dirka po Kataloniji, 1. etapa

Pogačar po drami za las ostal brez etapne zmage #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,54
Tadej Pogačar dirka Milano - Sanremo | Tadej Pogačar je na prvi etapi osvojil drugo mesto. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je na prvi etapi osvojil drugo mesto.

Foto: Guliverimage

Nicholas Schultz (Israel - Premer Tech) je zmagovalec prve etape 103. dirke po Kataloniji. Avstralec je v zaključku stisnil zobe in za las ugnal Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates), ki je v zaključnem kratkem vzponu skušal uloviti Schultza, a mu je na koncu do zmage zmanjkalo nekaj centimetrov. To je za 25-letnika s Klanca pri Komendi sploh prva udeležba na katalonski dirki, pa njegova prva večetapna preizkušnja v sezoni in edina pred Girom. Dirka se je začela v obmorskem letovišču Sant Feliu de Guíxols, končala pa se bo po sedmih etapah v nedeljo, 24. marca, v Barceloni.

Milano - Sanremo, Tadej Pogačar, Michael Matthews, Jasper Philipsen
Sportal Napada Pogačarja in Mohoriča nista uspela, prestižna zmaga Jasperju Philipsenu

Tadej Pogačar je sezono odprl kot zadnji izmed velike četverice zvezdnikov, ki se bodo poleti spopadli na francoskem Touru. V tekmovalno leto 2024 je vstopil 2. marca z epsko zmago na italijanski neoklasiki Strade Bianche, to soboto pa je na prvem spomeniku sezone, Dirki Milano–Sanremo, osvojil tretje mesto. Zdaj je napočil čas še za njegovo prvo večetapno dirko sezone, na kateri bo preizkusil formo za majski Giro. Pogačar je bil že na prvi, 173,9 km dolgi etapi v igri za zmago, a ga je na koncu za nekaj centimetrov premagal Nicholas Schultz (Israel - Premer Tech).

Pogačar si je pridobil še osem bonifikacijskih sekund, Schultz pa deset in bo tako torkovo drugo etapo začel kot vodilni, z dvema sekundama prednosti pred Pogačarjem. Avstralec, ki je prišel do prve zmage v svetovni seriji kolesarstva WorldTour, je manj kot kilometer pred ciljem preizkušnje presenetil z napadom in nato v ciljnem vzponu zadržal prednost pred Pogačarjem, ki je z napadom začel nekoliko kasneje. 

"Bil je lep dan, zelo sem užival na teh cestah, vremenu, dober peloton. Ekipa je trdno delala, vsi so opravili zelo dobro delo. Na koncu sem se uštel, razliko do Schulza bi moral pokriti takoj in ne čakati na nekoga drugega. Na žalost sem predolgo razmišljal. Nick si je zaslužil to zmago, kako je odvozil zadnji kilometer je bilo res impresivno. Uspel mi je zelo dober sprint, zelo dobro sem se počutil. Danes sem želel zmagati za ekipo, ampak sem bil malo prekratek," je za organizatorje dirke današnjo etapo pokomentiral Pogačar.

Rezultati 1. etape:

Results powered by FirstCycling.com

V Kataloniji nastopa tudi Domen Novak, ki pri UAE Team Emirates opravlja vlogo pomočnika svojemu rojaku. Današnjo etapo je sklenil na 151. mestu z zaostankom 15:01 minute.

V zadnjih treh kilometrih se je na tleh med drugim znašel Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki pa jo je odnesel z nekaj modricami in bo lahko nadaljeval z dirko.

V torek bo na sporedu druga etapa od Mataroja do Vallterja, dolga 186,5 km. Začela se bo ob 11.55.

Dirka po Kataloniji, 1. etapa:

Dirka po Kataloniji 1. etapa | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

V zaključku je skočil Nicholas Schultz (Israel - Premer Tech), ki je izkoristil trenutek v glavnini in se odpeljal naprej. V zaključku, ki se je končal z zelo kratkim vzponom, se je v lov podal Tadej Pogačar, ki pa je na koncu za las ostal brez zmage na drugem mestu. Tretje mesto je osvojil Britanec Stephen Williams (Israel - Premier Tech).

Prvi trije so v cilj prikolesarili v istem času, četrtouvrščeni Francoz Dorian Godon (Decathlon AG2R) pa je zaostal za dve sekundi, kot tudi preostali kolesarji v tej manjši skupini na čelu dirke.

"Vedel sem, da bo Tadej napadel. Od trenutka, ko sem napadel, sem vedel, da moram iti na vse nič. Potem se mi je bližal z izjemno hitrostjo, a mi je na koncu uspelo, skušal sem biti osredotočen na svoje delo in se ne ozirati na dogajanje v glavnini,"  je po etapni zmagi dejal Schultz.

5 km do cilja – glavnina še vedno vozi tesno skupaj, hud ritem še naprej narekuje Joao Almeida (UAE Team Emirates). 

13 km do cilja – kolesarji so še na spustu, ritem so več čas diktirali kolesarji UAE Emirates, na čelu je Marc Soler. Tam sta tudi Joao Almeida in Tadej Pogačar.

19,3 km do cilja – v ospredje se je na spustu postavil Tadej Pogačar, v ospredju ostaja tudi njegov moštveni kolega Marc Soler, pa tudi zmagovalec Vuelte Sepp Kuss. Pred kolesarji je nato še zadnji vzpon etape. 

30,6 km do cilja – kolesarji so prečkali še zadnji leteči cilj na Llagosteri. Prvi ga je prečkal Egan Bernal (3 točke in 3 bonifikacijske sekunde), drugi je bil Tadej Pogačar (2 točki, -2 sekundi), tretji pa Laurens de Plus (1 točka, -1 sekunda).

32 km do cilja – glavnina je ujela ubežno skupino.

40 km do cilja – prednost ubežne skupine, v kateri so še štirje kolesarje (Simone Petilii, Kenny Elissonde, Alex Baudin in Adne Holer) se je stopila na le 15 sekund. Še naprej imajo v glavnini nadzor nad dogajanjem kolesarji UAE Emirates.

60 km do cilja –  v begu je še naprej peterica kolesarjev –  Simone Petilii, Kenny Elissonde, Alex Baudin, Adne Holer in Mikel Bizkarra, ki imajo 50 sekund prednosti pred glavnino, v kateri je tudi Pogačar. V zasledovalni skupini ritem narekuje ekipa UAE Emirates.

111 km do cilja – Na čelu glavnine je ekipe UAE Emirates, ki narekuje nekoliko hitrejši ritem. V svojih vrstah ima Tadeja Pogačarja, ki bi lahko danes prišel do etapne zmage, saj se trasa zaključni z rahlo vožnjo navkreber. Ubežniki imajo 1:20 naskoka. Resnejši klanec bo sledil dosti blizu zaključka dneva. Alt de Sant Grau bo gorski cilj II. kategorije v dolžini 8,1 kilometra in s 4-odstotno povprečno naklonino.

130 km do cilja – Kolesarji so opravili z gorskim ciljem II. kategorije (Alt dels Àngels, 5.5 km/5.8%). V ospredju je še vedno peterica ubežnikov.

155 km do cilja  Simone Petilii, Kenny Elissonde, Alex Baudin, Adne Holer in Mikel Bizkarra so se podali v beg in imajo 20 sekund prednosti.

174 km do cilja  Na las podoben lanskemu uvodu v dirko bo tudi letošnji, le da bo prva etapa slabih deset kilometrov daljša. Na 173,9 kilometra dolgi trasi kolesarje čakajo trije kategorizirani vzponi, en tretje in dva druge kategorije, skupno pa dobrih 2.270 višinskih metrov. "Pričakujem zanimiv zaključek," je pred etapo povedal Tadej Pogačar, prvi favorit dirke.

12.45 – Pozdravljeni, danes je čas za 1. etapo Dirke po Kataloniji, na kateri se veliko pričakuje od Tadeja Pogačarja (UAE Emirates). Lani jo je osvojil Primož Roglič.

Napoved pred dirko

Veliki trije manjkajo

Največji rivali Pogačarja, ki jih pričakujemo na julijskem Touru, Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike), Remco Evenepoel (Soudal – Quick Step) in Primož Roglič (BORA – hansgrohe), imajo v nogah že nekaj več kilometrov. Danec, ki bo na Touru poleti napadal tretjo zaporedno zmago, je osupljivo moč letos že pokazal z zmagama na večetapnih dirkah O Gran Camino in Tirreno–Adriatico, Belgijec je osvojil portugalski preizkušnji Figuera Champions Classic (enodnevna) in Dirko po Algarveju (pet etap), nazadnje pa na Dirki Pariz–Nica zasedel drugo mesto v skupnem seštevku. Prav na tej dirki je sezono odprl tudi Roglič in zasedel deseto mesto.

Tadej Pogačar, Strade Bianche 2024
Sportal Pogačar osupnil. "Česa takšnega še nismo videli. To je odbito."

Močna podporna ekipa

A nobenega od treh naštetih letos ne bo na katalonski preizkušnji, zato ni videti kakšnega očitnega izzivalca Tadeja Pogačarja. Še posebej ob dejstvu, da bo imel Slovenec ob sebi še izjemno močno zasedbo moštva UAE Emirates s Portugalcem Joaom Almeido, Rusom s francoskim potnim listom Pavlom Sivakovom, pa Avstralcem Jayem Vinom, Avstrijcem Felixom Grossschartnerjem, Špancem Marcom Solerjem in še enim Slovencem Domnom Novakom.       

Pa tekmeci?

Nizozemska Visma v Katalonijo prihaja z zmagovalcem lanske Vuelte, Američanom Seppom Kussom, Nizozemcem Stevenom Kruijswijkom in mladim belgijskim upom Cianom Uijtdebroeksom, britanski Ineos z Valižanom Geraintom Thomasom, Kolumbijcem Eganom Bernalom. Nemška Bora stavi na Rusa Aleksandra Vlasova, francoska Groupama – FDJ na Lennyja Martineza, španski Movistar na Enrica Masa, belgijski Soudal –, Quick Step na Španca Mikela Lando in mladega Belgijca Ilana Van Wilderja, avstralska Jayco AlUla na Britanca Simona Yatesa

Goriska Brda Giro
Sportal Neuradno, a obetavno: Giro naj bi leta 2025 spet obiskal Slovenijo

Lani zmagal Roglič

V torek, sredo in soboto bodo na katalonski pentlji gorske etape s ciljem v klanec, kjer bo Pogačar najbrž poskušal dodobra preizkusiti stanje svojih nog na dolgih vzponih, kar pa zagotovo ni dober obet za njegove konkurente. Tudi na preostalih štirih razgibanih etapah za njegove tekmece ne bo počitka, saj je že dokazal, tudi z osvojenimi tremi spomeniki, da je mojster tudi na takšnih profilih. Vse razen še druge zaporedne slovenske zmage v Kataloniji – lani je dirko dobil Primož Roglič – bi bilo presenečenje.

Lani je Dirko po Kataloniji dobil Primož Roglič in kasneje slavil še na Giru.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lani je Dirko po Kataloniji dobil Primož Roglič in kasneje slavil še na Giru. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kaj ponuja katalonski izziv?

Roglič je lani dobil prvo etapo s startom in ciljem v Sant Feliu de Guíxolsu. Na las podoben uvod v dirko bo tudi letos, le da bo prva etapa slabih deset kilometrov daljša. Na 173,9 kilometra dolgi trasi kolesarje čakajo trije kategorizirani vzponi, en tretje in dva druge kategorije, skupno pa dobrih 2.270 višinskih metrov. Že v drugi etapi bo cilj v klanec. Kolesarji se bodo v 186-kilometrski etapi povzpeli na pirenejsko smučarsko središče Wallter 2.135 metrov nad morjem.

Trasa 2. etape:

Dirka po Kataloniji, trasa 2. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

V sredo sledi še ena zahtevna gorska etapa z vzponom na Port de Toses (I. kategorija), Porto de Canto (ekstra kategorija) in za konec 177-kilometrov dolge etape še na Port Aine (ekstra kategorija). Skupno bodo morali v sredo tekmovalci premagati skoraj štiri tisoč "višincev". Četrtkova preizkušnja bo dan za oddih, v 169 kilometrih bo ogromno spustov, pa le en resnejši vzpon druge kategorije na Port d'Ager, v petek bo plezanja dvakrat toliko kot dan prej, a klanca druge kategorije Col de Les Ventoses in Alt de la Creu d'Aragall ne bi smela poskrbeti za kakšno hujšo selekcijo in večje premike v skupnem seštevku, zato pa bo nadvse pestro v boju za stopničke v skupnem seštevku v soboto.

Trasa 3. etape:

Dirka po Kataloniji, trasa 3. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

V predzadnji etapi kolesarje čaka več kot štiri tisoč višinskih metrov, in to v vsega 155 kilometrih etape. Premagati bodo morali štiri kategorizirane vzpone (Col de la Batallola – 3. kategorija, Collet de Cal Ros – 2. kategorija, Coll de Pradell – ekstra kategorija, Collada de Sant Isidre – 1. kategorija), za zaključek dneva pa še vzpon na Queralt, klanec prve kategorije. V nedeljo bo zaključek dirke s 145-kilometrsko etapo s startom in ciljem v Barceloni. Ponudila bo nekaj manj kot dva tisoč "višincev", vzponom na Col de la Creu de l'Ordal (III. kategorija), pa na v zaključnih krogih še šestimi vzponi na  Montjuic (II. kategorija). Mestni hrib katalonske prestolnice.

Trasa 6. etape:

Dirka po Kataloniji, trasa 6. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Po katalonski dirki Pogačarja 21. aprila čaka še belgijski spomenik Liege–Bastogne–Liege, ki ga je osvojil že leta 2021, 4. maja pa že start prvega grand toura sezone, italijanskega Gira, na katerem bo prav tako poskušal ponoviti lanski podvig Primoža Rogliča in kot drugi Slovenec v zgodovini slaviti na rožnati pentlji.

Preberite še:

Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal Pogačarjev in Rogličev da #video
Tadej Pogačar, Strade Bianche 2024
Sportal In kaj o Pogačarjevi predstavi pravi Jonas Vingegaard?
Tadej Pogačar, Strade Bianche 2024
Sportal Veličastna zmaga Tadeja Pogačarja po epskem napadu #video
Pogi
Sportal Kdo je dekle, ki ustvarja fanpage Tadeja Pogačarja? Med sledilci največ Italijanov, kar 86 odstotkov je moških.
Ne spreglejte