Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2024,
16.39

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,19

Natisni članek

Bahrain Victorious Matevž Govekar Domen Novak Matej Mohorič Matej Mohorič Siena Toskana UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Strade Bianche

Sobota, 2. 3. 2024, 16.39

1 mesec, 3 tedne

Strade Bianche 2024

Veličastna zmaga Tadeja Pogačarja po epskem napadu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,19
Tadej Pogačar, Strade Bianche 2024 | Tadej Pogačar je v velikem slogu osvojil Strade Bianche. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je v velikem slogu osvojil Strade Bianche.

Foto: Guliverimage

Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Emirates) je še drugič v karieri dobil italijanski makadamski spektakel v Toskani Strade Bianche. Danes je izvedel epski napad, tekmecem se je odpeljal že 81 kilometrov pred ciljem 215-kilometrske preizkušnje in se ni več oziral nazaj. Slovenski šampion je sezono 2024, v kateri bo dirkal tudi na Dirki po Italiji in Dirki po Franciji, odprl na najlepši mogoč način. Zmagal je z rekordno prednostjo na dirki, ki je prvo izvedbo doživela šele leta 2007, Latvijec Toms Skujinš (Lidl - Trek) je v cilj prišel 2:44 za Slovencem. Tretji je bil Belgijec Maxim van Gils (Lotto Dstny), s petim mestom se je izkazal tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Zmagovalka 137-kilometrske ženske preizkušnje pa je Belgijka Lotte Kopecky (SD Worx - Protime).    

Tadej Pogačar je napadel že 81 kilometrov pred ciljem na vzponu Santa Maria, kar je napovedal že pred dirko, pa so mnogi menili, da se šali. "Ne vem, zakaj," je na vprašanja, zakaj se je odločil za tako dolg, naravnost epski pobeg, odgovarjal izmučeni, blatni, a do ušes nasmejani slovenski as.

"Dirka je bila zelo hitra vse od starta, takoj se je naredila selekcija, mislim, da nihče ni pričakoval tega. Ko smo prišli na Santa Mario, je lilo, razmere so bile obupne, opazil sem, da v skupini ni več prave energije, bilo je samo še kakšnih 25 kolesarjev, Isaac in Tim pa sta opravila odlično delo, da sta dirko otežila. To je bil trenutek, ko se zaradi blata ni videlo nič, in odločil sem se, da grem. Hitro mi je uspelo narediti razliko, čeprav sem vedel, da je pred menoj še dolga pot, sem vztrajal do konca. V prvem delu dirke sem se počutil odlično, moja ekipa je opravila izjemno delo in kmalu sem spoznal, da bo težko, ampak v mislih sem se pripravil na to," je še povzel dogajanje najboljši kolesar sveta.

Sezono je začel na najboljši mogoč način, a to počne že vse od sezone 2020. Vse odtlej še ni izgubil na svoji prvi dirki sezone. "To je prva dirka sezone, te so psihološko vselej zahtevne, saj nikoli ne veš, kako dobro si pripravljen, ampak očitno sem pozimi dobro treniral," je razlagal v mikrofon prirediteljev mlade italijanske klasike, ki pa je v vsega 18 izvedbah postala tako priljubljena, da jo mnogi označujejo že kot šesti spomenik. "Ah, ne vem, spomeniki so najstarejše dirke na svetu, ta pač ni. A ima vsekakor svoj šarm, je izjemna dirka," je o tem povedal 25-letni slovenski as.

Pogačar je zmagal z največjo razliko v kratki zgodovini spektakularne dirke, v cilj je prišel 2:44 pred Tomsom Skujinšem. Lastnik prejšnje rekordne razlike je bil Švicar Fabio Cancellara, ki je leta 2012 Kazahstanca Maxima Iglinskiyja premagal za 42 sekund. Tudi 81 kilometrov ni še nihče bežal, sam je leta 2022, ko je prvič zmagal na "belih cestah", osupnil z napadom 49 kilometrov pred ciljem, a je bila tedaj dirka 30 kilometrov krajša.  

Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) je s slabimi 21 minutami zaostanka zasedel 101. mesto, Domen Novak (UAE Emirates) pa dirke ni končal.

Results powered by FirstCycling.com

Belgijki Strade Bianche Donne

Deseto izvedbo ženske dirke Strade Bianche je še drugič v karieri dobila Belgijka Lotte Kopecky (SD Wolrx – Protime). Ta je bila najboljša že leta 2022, letos pa je na 137-kilometrski preizkušnji premagala Italijanko Eliso Longo Borghini (Lidl – Trek) in ekipno kolegico Demi Vollering. Nizozemka je sicer na tej dirki slavila lani.

Na startu so bile tudi štiri Slovenke, Urša Pintar, Špela Colnar in Pija Galof v dresu ekipe BTC City Ljubljana Zhiraf Ambedo, ter Špela Kern (Cofidis). Prav Kernova je bila na koncu naša najbolje uvrščena tekmovalka, zasedla je 47. mesto in za zmagovalko zaostala 10:28. Slovenske članice BTC Cityja dirke niso končale.

Strade Bianche 2024, potek dirke:

Strade Bianche, profil | Foto: Strade Bianche 2024 Foto: Strade Bianche 2024

Cilj: Tadej Pogačar je veliki zmagovalec 18. izvedbe dirke Strade Bianche!

Zadnji kilometer  Tadej Pogačar (UAE EMirates) je v Sieno prispel 3:11 pred zasledovalci.

8 km do cilja – Pogačar vztraja 3:15 pred najbližjima zasledovalcema, hiti dvema rekordoma dirke naproti. Še nikoli prej ni zmagovalec odločilnega napada sprožil tako daleč od cilja in še nikoli prej ni bilo tako velike razlike do drugega. Pogačarju se namreč obeta večminutni naskok, do zdaj je bila največja razlika leta 2012, ko je Švicar Fabian Cancellara v cilj prišel 42 sekund pred Kazahstancem Maximom Iglinskiyjem.

19 km do cilja – Van Gils in Skujinš zdaj vozita skupaj, Pogačarju sta se približala na 3:08 zaostanka, pred preostalimi favoriti imata dobro minuto in pol naskoka. Je pa tej skupini ušel lanski zmagovalec dirke Tom Pidcock, ki še ni opustil upanja na stopničke.

23 km do cilja – Pogačar vztraja 3:28 pred Van Gilsom in 3:38 pred Skujinšem, preostali zasledovalci vozijo 4:34 za vodilnim slovenskim šampionom, ki hiti novi imenitni zmagi naproti.

27 km do cilja – Iz skupine zasledovalcev se je zdaj izstrelil Latvijec Toms Skujinš (Lidl - Trek). Hitro si je privozil nekaj metrov prednosti, vozi pa 3:33 za Pogačarjem in 20 sekund za Van Gilsom.

33 km do cilja – Na čelo zasledovalne skupine se je postavil Matej Mohorič, za Pogačarjem pa imajo še 3:40 zaostanka.  

35 km do cilja – Že nekaj časa Pogačarja lovi Maxim Van Gils (Lotto Dstny), ki pa počasi izgublja prednost pred preostalimi zasledovalci. Belgijec vozi 3:27 za Pogačarjem in 20 sekund pred preostankom skupine favoritov. 

Pogačar napovedal, kaj bo naredil
"Ne čutim dodatnega pritiska, sem pa morda malo bolj nervozen kot običajno, to je le moja prva dirka sezone. Videl bom, kakšno delo sem opravil pozimi. Všeč mi je to vreme, všeč mi je trasa, pričakujem zanimivo dirko," je za Eurosport pred dirko povedal Pogačar. In kje bo napadel? "Na Santa Marii," je izstrelil kot iz topa. Če je kdo misli, da se je pošalil, je dobil odgovor prav tam, na vzponu na Santa Mario, kjer je Pogačar res napadel.

44 km do cilja – Med zasledovalci ni nobenega sodelovanja, Pogačarjeva prednost je zdaj presegla tri minute.

47 km do cilja – Na čelu zasledovalne skupine se najbolj trudi Irec Ben Healy (EF Education - EasyPost), a ima Pogačar še vedno 2:40 prednosti. Sicer pa zaradi hudega tempa zasledovalna skupina spet razpada, na klancih ima nekaj težav tudi Matej Mohorič.

49 km do ciljaTadej Pogačar je leta 2022 za svojo prvo zmago na Strade Bianche napadel 49 kilometrov pred ciljem, danes ima na tej točki 2:44 prednosti pred zasledovalci, res pa je, da je letos dirka okoli 30 kilometrov daljša, kot je bila pred dvema letoma. Zasledovalna skupina je zrasla, skupina kolesarjev, ki so pred časom izgubili stik, med temi sta bila tudi Tom Pidcock in Dani Martinez, je spet ujela priključek. 

58 km do cilja – V zasledovalni skupini je pestro, Pogačarjeva moštvena kolega Wellens in Del Toro sta po najboljših močeh onemogočala učinkovit lov, zato sta najprej skočila Francoza Romain Bardet in Benoit Cosnefroy, pridružilo pa se jima je še nekaj izjemno močnih kolesarjev, "superskupina", v tej je tudi makadamski svetovni prvak Mohorič, zdaj lovi Pogačarja, a ima ta še več kot dve minuti in pol prednosti. Se je pa malo umiril in za zdaj ne poganja več na vso moč.

65 km do cilja – Van Gils se je priključil skupini zasledovalcev, ki zdaj vozi že 2:21 za Pogačarjem. Slovenec leti, če ne bo imel tehničnih težav, ga najbrž nihče ne bo več ujel do cilja v Sieni. Tudi deževati je nehalo.

74 km do cilja – Quinn Simmons je padel, zaradi neprevidnosti se je zapletel z moštvenim kolegom Tomsom Skujinšem, Pogačar pa v ospredju le še povečuje prednosti in je zdaj že več kot minuto pred Van Gilsem. Strade Bianche ni le makadamska dirka, na trasi ne manjka klancev, kolesarji morajo danes premagati kar 3.700 višinskih metrov.

Tadej Pogačar | Foto: Polona Marinček Foto: Polona Marinček

76 km do cilja – Pogačar vozi 40 sekund pred Belgijcem Maximom Van Gilsom (Lotto Dstny) in že več kot minuto pred skupino z Benom Healyjem (EF Education – EasyPost), Quinom Simmonsom (Lidl – Trek), Christophom Laportom (Visma | Lease a Bike), Timom Wellensom in Isaacom del Torom (UAE Emirates), Thomasom Pidcockom (Ineos Grenadiers), Lennardom Kämno (BORA - hansgrohe) ... Tudi Matej Mohorič je v tej skupini.

78 km do cilja Tadej Pogačar (UAE Emirates) ima že pol minute prednosti pred zasledovalci!

81 km do cilja – Pogačar se je odpeljal v vodstvo! Nihče mu ne more slediti. Je to že odločilen napad na dirki?

82 km do cilja – Simmons je spet v glavnini. Zdaj je pospešil kar Tadej Pogačar sam in še dodatno razredčil skupino favoritov.

83 km do cilja – Razmere na progi postajajo vse bolj zahtevne, Simmonsonova prednost se topi, Pogačarjevi še naprej navijajo tempo na čelu okrnjene glavnine. 

90 km do ciljaMatej Mohorič se je odpeljal povsem v ospredje, odgovoril mu je Američan Quinn Simmons (Lidl - Trek) in si privozil nekaj prednosti. Bilo je že nekaj odstopov, dirko sta končala tudi Francoza Julian Alaphilippe in Paul Magnier (Soudal - QuickStep). Začelo je tudi močneje deževati. 

93 km do cilja – Glavnina, na čelo katere so se postavili kolesarji Pogačarjevega moštva UAE Emirates, je ujela tudi zadnja ubežnika, v ospredju se je zdaj izoblikovala večja skupina. Tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je v ospredju in videti je dobro razpoložen.

98 km do cilja – Zdaj sta napadla Američan Quinn Simmons (Lidl – Trrek) in Danec Magnus Cort (Uno-X).

Lotte Kopecky še drugič

Medtem se je že končala ženska dirka. Kolesarke so morale premagati 137-kilometrsko traso, najboljša pa je bila Belgijka Lotte Kopecky (SD Worx – Protime). Za štiri sekunde je premagala Italijanko Eliso Longo Borghini (Lidl – Trek), tretja pa je bila Nizozemka Demi Vollering (SD Worlx – Protime) s 26 sekundami zaostanka. Kopeckyjeva je prišla do druge zmage, Strade Bianche je dobila že leta 2022, lani pa je zmagala Vollering.

99 km do cilja – V glavnini je prišlo do padca, trije kolesarji so se znašli na tleh.

100 km do cilja – Ubežniki so ujeti. Nils Brun (Tudor), Anders Johanessen (Uno-X) in Dion Smith (Intermarche – Wanty) so v glavnini.

160 km do cilja  Po četrtem makadamskem sektorju (La Piana) se je skupini štirih ubežnikov priključil še Nils Brun (Tudor Pro Cycling Team). V glavnibni, kjer v prvih vrstah prevladujejo predstavniki Pogačarjeve ekipe UAE Team Emirates, so zadovoljni s takšnim razpletom. Nadzorujejo dogajanje. Do naslednjega makadamskega sektorja čaka kolesarje še 22 kilometrov. Prednost ubežnikov, ki se je 150 kilometrov do cilja povzpela na dve minuti in pol, jih ne skrbi.

180 km do cilja  Po tretjem makadamskem sektorju (Radi) si je skupina štirih ubežnikov prikolesarila 20 sekund prednosti pred glavnino. V vodstvu so tako Lawson Craddock (Jayco-AlUla), Mark Donovan (Q36.5), Anders Halland Johannessen (Uno-X) in Dion Smith (Intermarché - Wanty).

200 km do cilja  sedem kolesarjev je kmalu po začetku dirke ušlo glavnini. To so bili Toms Skujinš (UCI WorldTeam Lidl–Trek), Cristián Rodríguez (Arkéa - B&B Hotels), Oscar Riesebeek (Alpecin-Deceuninck), Felix Engelhardt (Jayco-AlUla), Logan Currie (Lotto Dstny), Anders Halland Johannessen (Uno-X) in Francisco Muñoz (Polti Kometa). Ko so prišli na prvi makadamski sektor (Vidritta), so hitro zapravili prednost. Na drugem makadamskem sektorju (Bagnaia), ki je bolj zahteven od prvega (tri od petih težavnostnih zvezdic), je glavnina ostala skupaj.

215 km do cilja  kolesarje čaka 15 makadamskih sektorjev v skupni dolžini nekaj več kot 71 kilometrov oziroma tretjino celotne trase. Najdaljša makadamska odseka sta dolga več kot enajst kilometrov, med njima sta osem- in devetkilometrska odseka, prav ta osrednji del dirke – med 75. in 160. kilometrom – bo najnapornejši.

Kako so na startu v Sieni bodrili lanskega zmagovalca Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers):

Pozdravljeni! Dvajset minut čez 11. uro so se udeleženci letošnje dirke Strade Bianche v Italiji podali na 215 kilometrov dolgo pot. Glavni favorit za zmago je najboljši kolesar sveta Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki lahko danes računa na močne pomočnike. Ob Pogačarju bo eden izmed favoritov tudi svetovni prvak na makadamu Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). Ob Mohoriču bo v ekipi Bahrajna še Matevž Govekar.

Ekipa UAE Emirates bo skušala pomagati Tadeju Pogačarju do zmage na letošnji dirki Strade Bianche. | Foto: Reuters Ekipa UAE Emirates bo skušala pomagati Tadeju Pogačarju do zmage na letošnji dirki Strade Bianche. Foto: Reuters

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar na znanem in ljubem terenu

Danes imajo z makadamskimi sektorji na dirki Strade Bianche opravka tudi kolesarke. Slovenske barve zastopa Urša Pintar:  

Pred dirko:

"Letos smo malce drugače pristopili k sezoni, malo kasneje začenjam tekmovati, saj imam v načrtu dva grand toura. Za mano so dobre zimske priprave, tudi na teh lahko simuliraš dirkaške razmere, a moram priznati, da sem že močno pogrešal dirke," je v intervjujih za Eurosport in La Gazzetta dello Sport razlagal 25-letni slovenski šampion. Nazadnje je dirkal 7. oktobra lani, ko je še tretjič osvojil Lombardijo.

Takole je bilo na petkovi predstavitvi ekip:

Wellens se ga na treningu ni mogel otresti

"Bomo videli, kako se bodo odzvale noge in kako bo potekala dirka," je na petkovi predstavitvi ekip še dejal Pogačar, ki bo imel v ekipi UAE Emirates ob sebi močne pomočnike, v prvi vrsti izkušenega Belgijca Tima Wellensa, ki ima za seboj že pet dirk, nazadnje pa je na belgijski klasiki Kuurne–Bruselj–Kuurne osvojil drugo mesto.

Wellens je v petek v Sieni razlagal, da je sam v odlični formi, da pa se mu na intenzivnih ekipnih treningih niti približno ni uspelo otresti Pogačarja. Tudi Švicar Marc Hirshi je že dodobra zagrizel v sezono in konec februarja zmagal na francoski dirki Faun Drome Classic, v Pogačarjevi ekipi bodo še Domen Novak, Jan Christen, Filippo Baroncini in 20-letni mehiški up Isaac Del Toro.

Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar pred izzivom

"Zaradi dežja bo dirka še boljša"

Leta 2022 je Pogačar Strade Bianche osvojil s skoraj 50-kilometrskim solo napadom, lani je Pidcock napadel dobrih 23 kilometrov pred ciljem. Tudi letos kakšnega sprinta večje skupine ne gre pričakovati. "Po mojem mnenju bo šlo za zanimivo dirko. Ker je daljša, bo zaključek zelo zahteven. Zaradi dežja bo dirka še boljša. Makadamski sektorji bodo bolj čvrsti in s tem hitrejši," je še povedal prvi kolesar z lestvice Mednarodne kolesarske zveze. Za soboto je napovedana možnost dežja, a majhna in bolj v jutranjih urah. Vseeno bo makadamska podlaga najverjetneje vsaj vlažna, prav hudo se torej ne bo prašilo. Temperature v času dirke pa naj bi bile prijetnih od 11 do 14 stopinj Celzija.

"Če ne bo imel defekta, bo zmagal"

"Če ne bo imel defekta, bo zmagal," je o Pogačarju dejal strokovni komentator z Eurosporta Jeroen Vanbelleghem. In res, za zmago na Strade Bianche je potrebne tudi nekaj sreče. Letos kolesarje čaka 15 makadamskih sektorjev v skupni dolžini nekaj več kot 71 kilometrov oziroma tretjino celotne trase. Najdaljša makadamska odseka sta dolga več kot enajst kilometrov, med njima sta osem- in devetkilometrska odseka, prav ta osrednji del dirke – med 75. in 160. kilometrom – bo najnapornejši.

Tudi Mohorič ima načrt

Ob Pogačarju bo eden izmed favoritov tudi svetovni prvak na makadamu Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). Ob Mohoriču bo v ekipi Bahrajna še Matevž Govekar. "Počutim se dobro, čeprav se otvoritveni konec tedna ni izšel povsem po mojih željah. Te dirke se lotevam s previdnim optimizmom. Menim pa, da bo spremenjena trasa spremenila tudi dinamiko dirke. Zaradi dolžine utegne biti bolj po okusu lažjih kolesarjev, hribolazcev in specialistov za dirkanje na skupni seštevek. Odvisno bo od naše taktike," je na predstavitvi povedal Mohorič.

Strade Bianche, profil | Foto: Strade Bianche 2024 Foto: Strade Bianche 2024

Kdo vse so še favoriti?

Ob obeh Slovencih strokovnjaki v boju za zmago pričakujejo še lanskega zmagovalca, Britanca Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers), Kolumbijca Daniela Martineza (BORA - hansgrohe), Francoza Christopha Laporta (Visma | Lease a Bike), Američana Seppa Kussa (Visma | Lease a Bike) in Neilsona Powlessa, Irca Bena Healyja (oba EF Education-EasyPost), Britanca Simona Yatesa (Jayco-AlUla) ...

Dirka se bo začela ob 11.10, pet minut kasneje naj bi kolesarji dosegli kilometer nič in bitka se bo začela zares. V cilju najboljše pričakujejo med 16.30 in 17.00.

Ob 9.40 bodo 137 kilometrov dolgo preizkušnjo po makadamskih cestah Toskane začele tudi ženske. Na startu bodo tri Slovenke, Urša Pintar in Špela Colnar v dresu ekipe BTC City Ljubljana Zhiraf Ambedo, ter Špela Kern (Cofidis).

Preberite še:

Jonas Vingegaard
Sportal Vingegaard obžaluje Rogličev odhod: To je velika izguba
Primož Roglič Jan Tratnik
Sportal Jan Tratnik spregovoril o odhodu Primoža Rogliča iz ekipe Jumbo-Visma

 

Ne spreglejte