Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2024,
11.00

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Strade Bianche Domen Novak UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 27. 2. 2024, 11.00

2 meseca

Tadej Pogačar pred izzivom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Tadej Pogačar | Foto Jaka Lopatič

Foto: Jaka Lopatič

Vse bližje je dan, ko se bo v tekmovalno sezono podala številka ena svetovne kolesarske lestvice Tadej Pogačar. Prvič, odkar nastopa kot profesionalni kolesar, se na dirke podaja tako pozno. Njegov prvi test bo predstavljala njemu ljuba italijanska klasika Strade Bianche, kjer mu bo v ekipi UAE Emirates v pomoč tudi rojak Domen Novak.

V soboto, 2. marca, je na koledarju Mednarodne kolesarske zveze (UCI) zapisana slavna italijanska enodnevna dirka Strade Bianche. Pomemben dogodek letošnje izdaje bo dejstvo, da bo na njej tekmovalni del sezone odprl superzvezdnik Tadej Pogačar.

Italijanska klasika, ki jo mnogi imenujejo kar šesti spomenik, vselej predstavlja poseben izziv. "Strade Bianche je dirka, ki jo obožujem in imam odlične spomine nanjo," je dejal vodja ekipe UAE Team Emirates pred začetkom dirke, ki bo dolga kar 215 kilometrov. Dirko je pred dvema letoma v velikem slogu že osvojil.

"Moja priprava je bila res dobra in dirkali bomo na zmago. Nikoli ne veš natančno, kako boš deloval na prvih dirkah. Tam bodo veliki tekmeci, ampak mislim, da smo z ekipo pripravljeni na vse," izpostavlja Pogi.

Jan Tratnik
Sportal Velika zmaga Jana Tratnika!
Primož Roglič Jan Tratnik
Sportal Jan Tratnik spregovoril o odhodu Primoža Rogliča iz ekipe Jumbo-Visma

Navdušen nad dejstvom, da ga čakata dva grand toura

Slovenskemu zvezdniku bodo na prestižni italijanski dirki v pomoč še rojak Domen Novak, Filippo Baroncini, Jan Christen, Isaac Del Toro, Marc Hirschi in Tim Wellens. Osrednji športni direktor bo Matxin Fernandez, ob njem bosta pomočnika Slovenec Andrej Hauptman in Italijan Manuele Mori (Ita).

Tadej Pogačar Strade Bianche | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

"Potem ko sem videl tako močen začetek naše ekipe v letu 2024, komaj čakam, da spet začnem dirkati. Bil sem potrpežljiv in letos bom začel dirkati nekoliko pozneje. Sezona bo dolga, vključno z dvema Grand Touroma. Torej je zame nekaj novega. Ampak navdušen sem nad tovrstnim izzivom, ki bo nekaj novega," je za uradno spletno stran ekipe UAE Emirates dejal slovenski kolesar.

Pogačar bo letos tako napadal dve tritedenski dirki. Najprej se bo pomeril na Giru in skušal naslediti Primoža Rogliča na tronu prestižne italijanske tritedenske kolesarske pentlje. Nato bo kmalu moči meril s tekmeci še na sloviti dirki Tour de France, na kateri je bil po dvakratnem zmagoslavju v zadnjih dveh letih dvakrat drugi.

In kje bomo slovenskega šampiona videli še pred majskim Girom? Sredi marca se bo podal na italijanski spomenik Milano–Sanremo, nato bo 18. marca nastopil na etapni Dirki po Kataloniji, 21. aprila pa se bo podal na belgijski spomenik Liege–Bastogne–Liege, kjer si je lani pri padcu poškodoval zapestje.

Jonas Vingegaard
Sportal Vingegaard pokazal na Pogačarja in Rogliča
Adam Yates
Sportal Grd padec in odstop Pogačarjevega moštvenega kolega, Avstralca za zmago #video
Ne spreglejte