Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 2. 2024,
15.54

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

Natisni članek

Visma | Lease a Bike Jan Tratnik

Sobota, 24. 2. 2024, 15.54

2 meseca, 1 teden

Omloop Het Nieuwsblad

Velika zmaga Jana Tratnika!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53
Jan Tratnik | Jan Tratnik je osvojil belgijsko klasiko Omloop Het Nieuwsblad. To je bila za 34-letnega Idrijčana 12. profesionalna zmaga in najprestižnejša doslej. | Foto Guliverimage

Jan Tratnik je osvojil belgijsko klasiko Omloop Het Nieuwsblad. To je bila za 34-letnega Idrijčana 12. profesionalna zmaga in najprestižnejša doslej.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesar Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike) je zmagovalec belgijske klasike Omloop Het Nieuwsblad. V ciljnem sprintu 202,2 kilometra dolge preizkušnje svetovne serije od Genta do Ninova je bil močnejši od Nemca Nilsa Politta (UAE Emirates), tretje mesto je zasedel belgijski zvezdnik Wout van Aert, ki je Tratnikov moštveni kolega pri nizozemski ekipi Visma | Lease a Bike. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je bil 24. 

Jan Tratnik je iz skupine favoritov skočil dobrih osem kilometrov pred ciljem dirke, sledil mu je lahko le Nils Politt, Slovenec in Nemec pa sta nato obračunala v ciljnem sprintu, v katerem je bil močnejši 34-letni Idrijčan. Tratnik je postal prvi Slovenec z zmago na tej dirki, ki je letos doživela že 79. izvedbo.

V sprintu glavnine je bil najmočnejši Belgijec Wout van Aert, ki je veljal za velikega favorita za zmago. Na tej dirki je zmagal že leta 2022.

Visma je danes nadzirala dirko, 130 kilometrov do cilja sprožila napad, ki je raztrgal glavnino, ter imela nato v šestčlanski ubežni skupini, ki se je izoblikovala kakšnih 50 kilometrov pred ciljem, tri svoje predstavnike, Wouta van Aerta, Christopha Laporta in Mattea Jorgensona. Na zadnjem prečkanju vzpona Bosberg je zapravila prednost, ko je šesterico ubežnikov ujela večja skupina preostalih favoritov s Tratnikom.   

"To je moja največja zmaga v karieri"

"Malce sem presenečen nad zmago, seveda. Imamo namreč izjemno močno ekipo za klasične dirke, v preteklosti takšnih dirk nisem vozil veliko, opravljal sem bolj vlogo pomočnika. Fantje so danes opravili izjemno delo v prvi polovici dirke, v zaključku sem malce zaostal, v ospredju smo imeli pet fantov, sam pa sem lahko napadel iz ozadja. To je moja največja zmaga v karieri. Vedel sem, da lahko Nilsa premagam v ciljnem sprintu, saj je pospešil precej zgodaj," je prirediteljem po zmagi razlagal slovenski junak dneva.    

Jan Tratnik | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

"Brez dvoma se je Tratnik v zaključku malo igral z menoj, že pred tem je potarnal, da ne more vleči v begu. Zagotovo bi se lahko ciljnega sprinta lotil bolj preudarno, ampak sem bil že tako izmučen, da sem vesel tudi drugega mesta," pa je v cilju prirediteljem povedal Politt.  

Udarec za Pogačarja

Moštvo UAE Emirates, za katerega dirka tudi slovenski zvezdnik Tadej Pogačar, pa na današnji dirki ni le ostalo brez zmage, pač pa za dalj časa tudi brez pomembnega kolesarja. Portugalec Rui Oliveira, ki bi moral biti eden od Pogačarjevih pomočnikov na letošnji Dirki po Italiji, se je v padcu danes poškodoval. Po prvih izvidih naj bi šlo za zlom radialne kosti v levi roki, je sporočil vodja zdravniške službe v arabski ekipi doktor Adrian Rotunno. Z zdravljenjem poškodbe 27-letnega kolesarja bodo pričeli takoj, ko se vrne domov, šele takrat pa bodo lahko ocenili, kako dolgo bo odsoten z dirk.

Za Bahrain Victorious sta dirkala še dva Slovenca, Matej Mohorič in Domen Novak. Mohorič je v cilj prišel z glavnino, osem sekund za Tratnikom na 24. mestu, Novak pa dirke ni končal. 

Tratnik, Mohorič in Govekar bodo že jutri dirkali še na eni belgijski klasiki, 76. izvedbi dirke Kuurne–Bruselj–Kuurne. Tudi na tej Slovenec še nikoli ni slavil zmage, je pa na lanski mladinski izvedbi dirke izvrstno drugo mesto zasedel Žak Eržen.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Primož Roglič Jan Tratnik
Sportal Jan Tratnik spregovoril o odhodu Primoža Rogliča iz ekipe Jumbo-Visma
Tadej POgačar kriterij Saitama 2023
Sportal Še tretje leto zapovrstjo na vrhu
Jan Tratnik
Sportal Jan Tratnik, ki ga veseli zaupanje ekipe, odlično izkoristil priložnosti
Ne spreglejte