Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2024,
19.30

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Tadej Pogačar Tadej Pogačar BORA - hansgrohe Primož Roglič Primož Roglič Visma | Lease a Bike Jonas Vingegaard

Torek, 27. 2. 2024, 19.30

1 mesec, 4 tedne

Jonas Vingegaard

Vingegaard obžaluje Rogličev odhod: To je velika izguba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24
Jonas Vingegaard | Jonas Vingegaard bo letos na Touru pogrešal Primoža Rogliča in Wouta van Aerta. | Foto Guliverimage

Jonas Vingegaard bo letos na Touru pogrešal Primoža Rogliča in Wouta van Aerta.

Foto: Guliverimage

Danski kolesarski as Jonas Vingegaard je sezono 2024 odprl s suvereno zmago na španski dirki O Gran Camino, po zmagoslavju pa se je v intervjuju za španski časnik Marca razgovoril tudi o nekdanjem kolegu pri moštvu Visma | Lease a Bike Primožu Rogliču, pričakovanjih na Dirki po Franciji in želji, da osvojil Vuelto. "To je velika izguba. O tem sem v zadnjih dneh že veliko govoril," je povedal o Rogličevem odhodu v nemško ekipo BORA – hansgrohe.

Jonas Vingegaard
Sportal Vingegaard poslal jasno sporočilo

Zmagovalec zadnjih dveh Tourov Jonas Vingegaard je zmagovito začel tudi sezono 2024. V nedeljo je slavil skupno zmago na večetapni španski dirki O Gran Camino, preizkušnji, ki jo je dobil že lani. Čeprav je začel nadvse zadržano na posamičnem kronometru, je na kasnejših gorskih etapah dokazal, da je eden najboljših hribolazcev v profesionalnem kolesarstvu. Ob tem je za špansko Marco največjim tekmecem poslal še sporočilo. "Ta uvodna zmaga mi je okrepila samozavest, zadovoljen sem s svojo formo, zagotovo pa lahko do poletja še veliko dodam," je "zagrozil" 27-letni danski šampion.

Videli bodo, če še lahko zmagujejo

Wout van Aert bo letos dirkal na skupno razvrstitev na Giru. | Foto: Guliverimage Wout van Aert bo letos dirkal na skupno razvrstitev na Giru. Foto: Guliverimage Jasno je, da je za prvega zvezdnika nizozemske ekipe Visma | Lease a Bike vrhunec sezone julijska Dirka po Franciji, kjer bo napadal še tretjo zaporedno zmago. A tokrat bo tam pogrešal dva standardna in močna člana ekipe. Belgijec Wout van Aert se bo letos posvetil Dirki po Italiji, kar bo tudi Vingegaard pospremil "z velikim zanimanjem", na francoski pentlji pa bo zagotovo pogrešal pomoč slovenskega šampiona Primoža Rogliča, ki je po lanski sezoni menjal ekipo in je letos član nemške BORE – hansgrohe.

"To je velika izguba. Veliko bolje bi bilo, če bi ostal z ekipo, jasno, ampak odločil se je oditi. Zdaj se bomo morali potruditi po najboljših močeh in videti, če še lahko zmagujemo. Bilo je še nekaj odhodov, pa nekaj prihodov, vseeno pa sem prepričan, da imamo dobro ekipo, s katero bomo dosegli pomembne zmage," je o spremembah v ekipi povedal Vingegaard, ki je po odhodu Zasavca ostal nesporna številka ena v moštvu Visma | Lease a Bike, prej Jumbo – Visma.

Jonas Vingegaard
Sportal Vingegaard še drugo leto zapored zagospodaril v Galiciji

"Težko bo na Touru brez Van Aerta in s Primožem kot tekmecem"

Primož Roglič sezono začenja ta konec tedna. | Foto: Matthis Waetzel/BORA - hansgrohe Primož Roglič sezono začenja ta konec tedna. Foto: Matthis Waetzel/BORA - hansgrohe Na letošnjem Touru bo Roglič eden od njegovih najresnejših tekmecev, najresnejši pa bo zagotovo spet Tadej Pogačar, ki je bil na zadnjih dveh izvedbah francoske pentlje drugi. "Težko bo na Touru brez Van Aerta in s Primožem kot tekmecem," pravi Vingegaard, odgovoru na vprašanje o najresnejši grožnji pa se je tokrat nekoliko izmaknil. "Nisem osredotočen na enega konkretnega tekmeca. Več jih je. Povem pa vam po pravici, da zaradi nobenega nisem izgubljal spanca."

Že pred časom je sicer povedal, da bo na Touru spet moral paziti predvsem na Pogačarja, pa tudi Rogliča in Remca Evenepoela, ki bo sploh prvič v karieri nastopil na dirki vseh dirk. Nadvse všeč mu je trasa Toura, je še enkrat poudaril Danec: "Veliko razmišljam o njej, všeč mi je. Bo pa super težka," pravi.

Želi si osvojiti še Vuelto

Tadej Pogačar bo letos napadel dvojček Giro - Tour. | Foto: Guliverimage Tadej Pogačar bo letos napadel dvojček Giro - Tour. Foto: Guliverimage Pogačar bo še pred Tourom poskušal osvojiti italijanski Giro, kar je lani uspelo Rogliču. Tudi Vingegaard bi rad v svojo vitrino pospravil še kakšno od lovorik z grand tourov, le ne s Toura. "Načeloma bi rad letos napadel Vuelto. To dirko bi res rad dobil. Ideja je, da grem tja letos, se pa do takrat lahko še veliko spremeni. Odločili se bomo v ekipi z direktorji v naslednjih nekaj mesecih."

Lani je na Vuelti do zmage pomagal moštvenemu kolegu Seppu Kussu, tudi tako, da je omejil Rogliča. Prav to notranje rivalstvo v ekipi Jumbo – Visma naj bi naposled Rogliču še olajšalo odločitev, da zamenja moštvo.  

Roglič bo sezono odprl to nedeljo na dirki Pariz–Nica, na kateri bo dirkal tudi Remco Evenepoel. Z nekdanjim kolegom Vingegaardom pa se bosta kot tekmeca prvič soočila na dirki po Baskiji (od 1. do 6. aprila). Tudi Pogačarjeva prva dirka leta 2024 bo ta konec tedna, v soboto bo namreč startal na italijanski neoklasiki Strade Bianche.

Preberite še:

Jan Tratnik
Sportal Velika zmaga Jana Tratnika!
Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar pred izzivom
gorsko kolesarstvo, Lenart Dejak
Sportal Uspešni tedni slovenskih upov
Laura Šimenc
Sportal Laura Šimenc o neponovljivi izkušnji: Čustvena izkušnja, ki je razkrila, kakšen človek si
Wout van Aert, Kuurne - Bruselj - Kuurne 2024
Sportal Mohorič lovil, Van Aert in kolega pa se niso pustili ujeti
Ne spreglejte