Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 5. 2023,
17.33

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

1

Natisni članek

Soudal-Quick Step Remco Evenepoel Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Nedelja, 7. 5. 2023, 17.33

12 mesecev

Dirka po Italiji, 2. etapa (Teramo–San Salvo, 202 km)

Milan zmagovalec etape, v zaključku pa prava drama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

1

Jonathan Milan, Giro 2023 | Jonathan Milan je zmagovalec druge etape letošnje Dirke po Italiji. | Foto Reuters

Jonathan Milan je zmagovalec druge etape letošnje Dirke po Italiji.

Foto: Reuters

Zmagovalec druge etape 106. Dirke po Italiji je Italijan Jonathan Milan (Bahrain Victorious), skupno vodstvo je zadržal Belgijec Remco Evenepoel (Soudal – QuickStep), ki se je tako kot Primož Roglič (Jumbo-Visma) srečno izognil množičnemu padcu 3,7 kilometra pred ciljem. Največja favorita za končno zmago sta v cilj danes prišla v času zmagovalca.

"Mislim, da še dolgo ne bom verjel, kaj se je zgodilo, sem brez besed," je bil po svoji prvi zmagi na grand touru navdušen 22-letni italijanski kolesar Jonathan Milan, ki je bil na zadnjih olimpijskih igrah v Tokiu član zlate italijanske ekipe z zasledovalne tekme na velodromu. "Presrečen sem, res še kar ne morem verjeti. To je moj prvi Giro, pa šele druga etapa! Že včeraj sem opravil kar dober kronometer, nisi predstavljati pa si nisem mogel, da bo danes prišla še zmaga. Ekipa me je pripeljala v idealen položaj," je še povedal takoj po etapi.

Vodstvo v skupnem seštevku je zadržal Remco Evenepoel, ki se je tako kot Roglič izognil množičnemu padcu 3,7 kilometra pred ciljem. "Izšlo se je dobro, bili smo spredaj in se izognili težavam, je bil pa to grd padec. Videl sem, kaj se je zgodilo, in vem, kdo je kriv zanj, a to je pač dirkanje. Ni bila lepa poteza, k sreči smo se izognili najhujšemu," je povedal nosilec rožnate majice.

"Vse je dobro, samo da smo celi"

Primož Roglič, Giro 2023 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tudi Primoža Rogliča so njegovi kolegi iz Jumbo-Visme držali v ospredju glavnine in ga tako rešili pred težavami, Zasavec ostaja peti v skupnem seštevku s 43 sekundami zaostanka za Evenepoelom. "Vse je dobro, samo da smo celi. Etapa je bila sicer lahka, ob obali je bilo lepo, na koncu pa malo stresno. Ves dan smo bili v dobrem položaju, na koncu pa se skušaš izogniti takim nevšečnostim. Skratka, vse dobro in hrabro dalje," je v izjavi za Val 202 dejal 33-letni Roglič.

Manj sreče pa je imel še eden od favoritov za skupno zmago, Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), ki je zaradi padca izgubil 19 sekund. Prav toliko sta izgubila še Avstralec Jay Vine (UAE Team Emirates) in Američan Brandon McNulty (UAE Emirates).

V ponedeljek bo na sporedu veliko bolj razgibana etapa od Vasta do Melfija (216 km). Kolesarji bodo morali premagati 1.400 višinskih metrov, najtežji del trase pa bo vzpon do Valico la Croceja slabih 30 kilometrov pred ciljem. Gre za stopničasti vzpon v dveh delih. Prvi je dolg 6,3 kilometra s povprečnim naklonom 6,4 odstotka, drugi pa po 4,5 kilometra ravnine poteka navkreber s povprečnim naklonom 7,6 odstotka v dolžini 2,6 kilometra. 

Fotoutrinki z drugega dne Gira (Ana Kovač):

Fotogalerija
1 / 23

Izidi 2. etape:
1. Jonathan Milan (Ita/Bahrain Victorious) 4;55:11
2. David Dekker (Niz/Arkea Samsic)
3. Kaden Groves (Avs/Alpecin – Deceuninck)
4. Arne Marit (Brel/Intermarche - Circus – Wanty)
5. Marius Mayrhofer (Nem/DSM)
6. Pascal Ackermann (Nem/AUE Emirates)
7. Fernando Gaviria (Kol/Movistar)
8. Niccolo Bonifazio (Ita/Intermarche - Circus – Wanty)
9. Jake Stewart (Vbr/Groupama – FDJ)
10. Michael Matthews (Avs/Jayco AlUla)

26. Remco Evenepoel (Bel/Soudal – QuickStep)
28. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) vsi isti čas

 

Skupni vrstni red po 2. etapi:
1. Remco Evenepoel (Bel/Soudal - QuickStep)  5;16:29
2. Filippo Ganna (Ita/ineos Grenadiers)               + 0:22
3. Joao Almeida (Por/UAE Emirate)        0:29
4. Stefan Küng (Švi/Groupama - FDJ)     0:43
5. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)    isti čas
6. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 0:55
7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora - Hansgrohe) isti čas
8. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)               0:59
9. Brandon McNulty (ZDA/UAE Emirates) 1:00
10. Jay Vine (Avs/UAE Emirates) 1:05
...       

Dirka po Italiji, potek 2. etape:

Cilj: Jonathan Milan (Bahrain Victorious) je dobil sprinterski obračun in se veselil etapne zmage!

3,7 km do cilja - Množičen padec in kaos! Primož Roglič se mu je uspel izogniti. Številni kolesarji, med njimi tudi nekaj sprinterskih favoritov je pristalo na teh, ob tem so zablokirali cesto, zato so številni izgubili tudi čas, k sreči se je Rogliču, kot tudi Evenepoelu uspelo izogniti težavam, njuni kolegi so ju držali v ospredju glavnine. Do padca pa je prišlo izven zadnjih treh kilometrov etape, zato bodo časovni zaostanki šteli, kar bo zagotovo močno premešalo stanje na razpredelnici. 

10 km do cilja - Glavnina je strnjena, hitrost visoko, kolesarji se borijo za mesta v ospredju.

17 km do cilja - Nervoza v glavnini narašča, prišlo je že do manjšega padca, k sreči brez posledic, saj se je zgodil pri nizki hitrosti. Kolesarji Jumbo-Visme ščitijo Rogliča, člani Soudal-QuickStepa vodilnega Evenepoela. Oba favorita se vozita v ospredju glavnine.

34 km do cilja - Beg je končan, glavnina je zdaj strnjena. Sprinterske ekipe se pripravljajo na zaključni obračun.

46 km do cilja – Champion, Bais in Gandin imajo še 40 sekund prednosti. Roglič se cel dan vozi za čelom glavnine obkrožen s kolegi iz Jumbo-Visme.

51 km do cilja – Popustil je Paul Lapeira, ki je že v glavnini.

62 km do cilja Vodilna četverica ima še 55 sekund prednosti pred glavnino.

71 km do cilja – Kolesarji so opravili še z drugim in zadnjim kategoriziranim vzponom dneva, prvi je Ripa Teatina (IV. kategorija, 1,9 kilometra, 5,8 odstotka) prečkal Francoz Paul Lapeira, ki je prevzel tudi vodstvo v seštevku za najboljšega hribolazca na dirki in bo jutri kolesaril v modri majici. Vodilna četverica ima še 1:33 prednosti pred glavnino.

Izidi gosrskega cilja, Ripa Teatina:
1. Paul Lapeira 3 točke
2. Thomas Champion 2
3. Mattia Bais 1

80 km do cilja – Četverica vzdržuje okoli dveh minut prednosti pred glavnino, v na sprintu Chietiju je obračunala še za bonifikacijske sekunde.

Izidi letečega cilja, Chieti:
1. Gandin 3 sekunde bonusa
2. Bias 2
3. Champion 1

101 km do cilja – Leteči cilj v Pescari je dobil Stefano Gandin. Prednost vodilne četverice je spet padla pod dve minuti.

Izidi letečega cilja, Pescara:
1. Gandin 12 točk
2. Bais 8
3. Lapeira 6
4. Champion 5
5. Gaviria 4
6. Matthews 3
7. Pedersen 2
8. Fiorelli 1

110 km do ciljaAlessandro Verre (Arkea Samsic) je popustil in zdaj čaka glavnino, v vodstvu vztraja še četverica Paul Lapeira (AG2R Citroën), Thomas Champion (Cofidis), Mattia Bais (EOLO-Kometa) in Stefano Gandin (Corratec-Selle Italia). Vozi pa 2:25 pred glavnino.

118 km do cilja – Vrh klanca Silva Paese je prvi prečkal Francoz Paul Lapeira. Peterica ima zdaj 2:18 prednosti pred glavnino.

Izidi gorskega cilja:
1. Paul Lapeira (AG2R Citroën) 3 točke
2. Thomas Champion (Cofidis) 2
3. Mattia Bais (EOLO-Kometa) 1

120 km do cilja – Na prvem kategoriziranem vzponu dneva, Silvi Paese (IV. kategorija, 4,2 kilometra, 5,4 odstotka povprečnega naklona) je najprej skočil Thomas Champion, prednost vodilne peterice pred glavnino pa je takoj poskočila na več kot dve minuti.  

Dirka po Italiji, 2. etapa, Primož Roglič | Foto: Jaka Lopatič Foto: Jaka Lopatič

130 km do cilja - Vodilna peterica ima zdaj 1:47 prednosti pred glavnino. V tej mirno kolesari tudi Primož Roglič, ki je videti povsem sproščen in odlično razpoložen. Nekaj nevarnosti zanj in preostale favorite lahko predstavlja zaključek današnje etape, v katerem se bodo za zmago najbrž precej agresivno spopadli sprinterski asi. Kakšen padec izven zadnjih treh kilometrov utegne vplivati tudi na skupni seštevek.

140 km do cilja – Prednost ubežne peterice je hitro narasla do skoraj šestih minut, a se je glavnina po 20 kilometrih etape prebudila in začela zmanjševati zaostanek. Zdaj peterica vozi le še 2:20 pred zasledovalci.

Zaplet pri modri majici
Remco Evenepoel je včeraj osvojil rožnato majico za skupno vodstvo na dirki, ob tej pa še belo za najboljšega mladega kolesarja, pa vijolično oziroma ciklamno za najboljšega po točkah. Do zapleta je prišlo pri modri majici najboljšega hribolazca. To so prireditelji sprva namenili Američanu Brandonu McNultyju (UAE Emirates), a se je po natančnejšem pregledu podatkov izkazalo, da pripada Britancu Tau Geogheganu Hartu (Ineos Grenadiers).

Evenepoel danes seveda nosil le prestižno "maglio roso", v ciklamni kolesari Italija Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), v beli pa McNulty.

Start: Današnja druga etapa 106. Gira se je začela v Teramu ob 12.30. Kmalu po startu je glavnini pobegnila peterica kolesarjev, Francoza Paul Lapeira (AG2R Citroën) in Thomas Champion (Cofidis) ter Italijani Mattia Bais (EOLO-Kometa), Alessandro Verre (Arkea Samsic) in Stefano Gandin (Corratec-Selle Italia).

Giro 2023, trasa 2. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Pred etapo

106. Giro se je začel včeraj z zanimivo vožnjo na čas, v kateri je zablestel mladi Belgijec Remco Evenepoel in pokoril vso konkurenco. Danes tako na 202 kilometra dolgi pretežno ravninski etapi od Terama do San Salvia nosi rožnato majico vodilnega, s kolegi iz ekipe Soudal – QuickStep pa bo moral nadzorovati dogajanje. Pričakovati je, da bo moral loviti ubežnike.

Navijači
Sportal Zaradi Rogliča na več kot 800 km dolgo pot, žena Evenepoela v soju žarometov #foto

Za Evenepoelove največje tekmece v boju za skupno zmago pa bo dan veliko bolj miren. Primož Roglič je bil včeraj šesti, za zmagovalcem je zaostal 43 sekund, danes ga morajo kolegi iz Jumbo-Visme, ki se je pred startom dirke spopadala s številnimi težavami in izgubila tudi Jana Tratnika, le varovati pred kakršnimikoli težavami.

Kolesarje danes čakata le dva vzpona četrte kategorije in dva leteča sprinta, za etapno zmago pa se bodo najverjetneje udarili sprinterji. No, morda pa uspe tudi ubežnikom. Druga etapa letošnjega Gira se bo začela ob 12.30, tekmovalce pa v cilju pričakujejo med 16.59 in 17.26.

Preberite še:

Thomas Gloag
Sportal Izklopil telefon, Rogličevi šefi so ga klicali, nato je sledilo presenečenje
Primož Roglič
Sportal Roglič bo mirno zaspal, nesrečnemu Tratniku namenil spodbudne besede #video
Primož Roglič, Giro 2023
Sportal Evenepoel že v uvodu Gira do lepe prednosti pred Rogličem
Jan Tratnik
Sportal Prvič po hudi nesreči se je oglasil Jan Tratnik
Paco Wrolich
Sportal "Slovenci morate to izkoristiti do zadnje kapljice. Kaj takega se ne bo več ponovilo."
Primož Roglič, Giro 2019
Sportal Roglič ga bo imel na posebnem radarju, na koncu pa bi šel z njim na pivo
Alessandro Fantini
Sportal Čustveno na Giru ob spominu na smrt enega od junakov slovite dirke #foto
Remco Evenepoel Primož Roglič
Sportal Zaradi sostanovalca bi izbral Rogliča

 

Ne spreglejte