Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 5. 2023,
21.32

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

Natisni članek

navijači Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Sobota, 6. 5. 2023, 21.32

11 mesecev, 4 tedne

Zaradi Rogliča na več kot 800 km dolgo pot, žena Evenepoela v soju žarometov #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05
Navijači | Slovenske zastave so za zdaj na Giru bolj redkost, a proti koncu dirke jih bo zagotovo vedno več. Eno je na prvi etapi vihtel Kamničan Saško.  | Foto Ana Kovač

Slovenske zastave so za zdaj na Giru bolj redkost, a proti koncu dirke jih bo zagotovo vedno več. Eno je na prvi etapi vihtel Kamničan Saško. 

Foto: Ana Kovač

Brez navijačev ni pravega športnega vzdušja in slovenskih res nikoli in nikjer ne manjka. Čeprav se je kolesje letošnjega italijanskega Gira začelo vrteti daleč od Slovenije, v pokrajini Abruzzo na vzhodni italijanski obali, tudi tam ni manjkalo Slovencev.

Od naše poročevalke | Foto:

Ortona - Seveda še zdaleč niso bili tako številčni, kot smo jih vajeni iz zadnjih tednov tritedenskih dirk, iz gorskih etap ali z gostovanja Gira v Sloveniji ali dirke Po Sloveniji, a tisti, ki so bili, so se v sredino italijanskega škornja zapeljali zato, ker jim podpora slovenskim športnikom, v tem primeru Primoža Rogliča, ki je po odhodu Jana Tratnika za zdaj edini Slovenec na letošnji rožnati pentlji, ogromno pomeni.

Slovenske zastave so za zdaj na Giru bolj redkost, a proti koncu Gira jih bo zagotovo vedno več. | Foto: Ana Kovač Slovenske zastave so za zdaj na Giru bolj redkost, a proti koncu Gira jih bo zagotovo vedno več. Foto: Ana Kovač

"Zaradi Primoža se vsako leto odpeljeva tako daleč," nam je na startu 1. etape italijanskega Gira v Fossasecia marini razlagal Saško Sušnik iz Kamnika, ki nam je zaradi zanimive oprave in slovenske zastave v kombinaciji z Rogličevo hitro padel v oči. "Z ženo imava v načrtu ogled naslednjih dveh etap, nato si bova pogledala Pompeje, kakšni dve etapi izpustila, potem pa se bova spet priključila karavani. Če se bova zapeljala tudi v Rim? Če bo Primož zmagal, z veseljem!" je napovedal Saško, ki je z ženo reden obiskovalec kolesarskih dirk. Leta 2019 sta si na primer v živo ogledala vse tri tritedenske dirke, teden dni sta bila na Giru, teden dni na Touru in nato še teden dni na Vuelti.

Navijači | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Lani sva zaradi Toura obiskala Köbenhavn in dirko spremljala vse etape, samo v Pariz nisva odpotovala. S Primožem se osebno ne poznamo, naju pa vedno pozdravi. Spremljava ga že od leta 2018, ko je zmagal na dirki Po Sloveniji," je povedal slovenski ljubitelj kolesarstva.

Glede na vse nevšečnosti, ki so pred začetkom Gira doletele ekipo Jumbo-Visma, včeraj je zaradi padca na treningu iz ekipe izpadel tudi Jan Tratnik, pravi, da je glavno, da je Primož še vedno zraven. "Seveda si želim, da bi Primož zmagal, mislim, da bo največji izziv etapa na Svete Višarje, do takrat bo moral paziti nase, na Višarjah pa naj potem vse iztisne iz sebe."

Tudi v Ortoni, kjer je bil cilj prvega kronometra na letošnjem Giru, smo naleteli na slovenske navijače. "V tem delu Italije smo na počitnicah, a smo dopust načrtovali tako, da smo se lahko ustavili v Ortoni in si pogledali Primoža. Smo njegovi veliki navijači. Giro smo sicer že večkrat spremljali v živo, Primoža pa še nikoli, smo si pa tega zelo želeli," sta nam povedali Dunja in Katja iz Sežane, ki smo ju srečali pri avtodomu ekipe Jumbo-Visma.

Slovenski navijačici Dunja in Katja iz Sežane. | Foto: Ana Kovač Slovenski navijačici Dunja in Katja iz Sežane. Foto: Ana Kovač

Pomena podpore se dobro zavedajo tudi partnerice kolesarjev, na uvodni etapi Gira je bila tudi Rogličeva družina, žena Lora Klinc Roglič s sinovoma Levom in Aleksom, življenjska sopotnica Jana Tratnika Urša Ferjančič, v cilju pa smo opazili tudi ženo Remca Evenepoela, ki je bila deležna ogromne medijske pozornosti.

Urša Ferjančič, partnerica Jana Tratnika, ki je zaradi poškodbe na treningu dan pred Girom dirko moral zapustiti že pred samim začetkom.  | Foto: Ana Kovač Urša Ferjančič, partnerica Jana Tratnika, ki je zaradi poškodbe na treningu dan pred Girom dirko moral zapustiti že pred samim začetkom. Foto: Ana Kovač Oumaïma Rayane, žena Remca Evenepoela, je v cilju v Ortoni nestrpno pričakovala razplet prve etape.  | Foto: Ana Kovač Oumaïma Rayane, žena Remca Evenepoela, je v cilju v Ortoni nestrpno pričakovala razplet prve etape. Foto: Ana Kovač Navijači | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Dirka po Italiji se jutri nadaljuje s sprintersko etapo od Terama do San Salva (202 km).

Utrip s 1. etape Gira (foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1 / 48

Preberite še:

Thomas Gloag
Sportal Izklopil telefon, Rogličevi šefi so ga klicali, nato je sledilo presenečenje
Primož Roglič
Sportal Roglič bo mirno zaspal, nesrečnemu Tratniku namenil spodbudne besede #video
Primož Roglič, Giro 2023
Sportal Evenepoel že v uvodu Gira do lepe prednosti pred Rogličem
Jan Tratnik
Sportal Prvič po hudi nesreči se je oglasil Jan Tratnik
Primož Roglič
Planet TV Vrhunce vseh etap Dirke po Italiji boste lahko spremljali na Planet 2 in Planetu #video
Primož Roglič, Giro 2019
Sportal Roglič ga bo imel na posebnem radarju, na koncu pa bi šel z njim na pivo
Alessandro Fantini
Sportal Čustveno na Giru ob spominu na smrt enega od junakov slovite dirke #foto
Remco Evenepoel Primož Roglič
Sportal Zaradi sostanovalca bi izbral Rogliča

 

Ne spreglejte