Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 5. 2023,
17.17

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

Natisni članek

Geraint Thomas Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Sobota, 20. 5. 2023, 17.17

11 mesecev, 1 teden

Dirka po Italiji, 14. etapa – Sierrae - Cassano Magnaga (194 km)

Veliko presenečenje: rožnata majica ima novega lastnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90
Bruno Armirail | Bruno Armirail je novi lastnik rožnate majice. | Foto Reuters

Bruno Armirail je novi lastnik rožnate majice.

Foto: Reuters

Na Dirki po Italiji praktično vsak dan sledi kakšno presenečenje. Da je bilo v 14. etapi vreme slabo, ni nič novega, zato pa je dejstvo, da je lastnik rožnate majice postal Francoz Bruno Armirail - prvi Francoz, ki je oblekel rožnato majico na Giru v tem tisočletju. Pri Ineos Grenadiers so se odločili, da jo pred nepredvidljivo nedeljsko etapo predajo in Geraintu Thomasu omogočijo nekoliko več počitka. Primož Roglič, ki po besedah moštvenega kolega še čuti posledice sredinega padca, je prikolesarli v cilj skupaj s preostalimi favoriti za končno zmago na Giru.

Geraint Thomas
Sportal "Primož je verjetno vesel, da me je še za nekaj dni pustil v roza majici"

Roglič čuti posledice padca

V sredini etapi so se zgodili številni padci, na tleh se je znašel tudi slovenski šampion Primož Roglič, ki je imel nekaj posnete kože, pred 14. etapo pa je njegov moštveni kolega Koen Bouwman dal vedeti, da ni bilo vse tako nedolžno, kot je bilo sprva morda videti: "Morda na TV ni bil videti težak padec, vendar je Primož res močno padel na bok. Nima sicer velikih bolečin, a je še vedno prisotno nelagodje."

Podrobnejši potek 14. etape

Cilj - Zmagovalec je v ciljnem šprintu postal Nico Denz, čeprav je bil zelo blizu tudi Derek Gee. Nemec je zmagal že v 12. etapi, kar je njegova druga zmaga na Giru. Tretji je bil Alberto BettiolBruno Armirail (Groupama-FDJ) je zaostal 53 sekund, nato pa z nestrpnostjo čakal na glavnino, ki je zaostala 21 minut in 11 sekund. Do današnjega dne vodilni Thomas Geraint si je očitno pred nepredvidljivo nedeljsko etapo zaželel nekaj dodatnega počitka brez podelitve in novinarske konference. Primož Roglič, ki še vedno čuti posledice sredinega padca, je na cilj prišel skupaj z glavnimi favoriti za končno zmago. Armirail ima pred Thomasom 1:41, pred Rogličem pa 1:43 prednosti.

Results powered by FirstCycling.com

 

1,5 km do cilja - Kdo bo zmagovalec današnjega dne? Med ubežniki je napeto.

6 km do cilja - Ubežniki so razbiti v pet skupin. Bruno Armirail (Groupama-FDJ), ki je v tretji, je virtualno v rožnati majici. Postal bi prvi Francoz v tem tisočletju, ki bi oblekel rožnato majico.

11 km do cilja - Ubežna skupina je povsem razbita. in kje je Bruno Armirail, ki bi lahko danes oblekel rožnato majico? Za vodilnim ubežnikom zaostaja 26 sekund, ta pa ima naskok pred glavnino 18:55. Osem sekund je torej oddaljen od rožnate majice.

16 km do cilja - Vse bolj napeto je med ubežniki. Laurens Rex (Intermarché-Circus-Wanty) in Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck) sta dobila družbo. Pridružila sta se Davide Ballerini (Soudal-QuickStep) in Toms Skujins (Trek-Segafredo) so le še 30 sekund pred naslednjo ubežno skupino, v kateri je tudi Bruno Armirail (Groupama-FDJ), ki se spogleduje z rožnato majico. Glavnina namreč zaostaja 18:35, njegov zaostanek pred začetkom etape pa je bil 18:37.

18 km do cilja - Vse bolj kaže na to, da bomo današnjega junaka iskali med četverico kolesarjev, ki imajo pred naslednjimi ubežniki 50 sekund prednosti. Glavnina ima pribitek 17:43, kar pomeni, da je Bruno Armirail (Groupama-FDJ), ki je v drugi ubežni skupini, slabi dve minuti oddaljen od rožnate majice.

32 km do cilja - Prednost štirih kolesarjev se je zdaj povzpela na 45 sekund. Zaostanek glavnine je trenutno pri 16:05.

43 km do cilja - Četverica ubežnikov ima 20 sekund prednosti pred preostalimi 25 ubežniki. Glavnina zaostaja 15:16. Bi lahko bila rožnata majica ogrožena? Bruno Armirail (Groupama-FDJ) v skupnem seštevku zaostaja 18:37.

50 km do ciljaLaurens Rex (Intermarché-Circus-Wanty) in Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck) sta dobila družbo. Pridružila sta se Davide Ballerini (Soudal-QuickStep) in Toms Skujins (Trek-Segafredo). Njihova prednost znaša 24 sekund, pred glavnino pa 14:27.

57 km do cilja - Zdaj se skočila Laurens Rex (Intermarché-Circus-Wanty) in Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck)

60 km do cilja - Italijana so ujeli.

65 km do cilja Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) se je odločil, da odskoči od ubežnikov. Prikolesaril si je približno 10 sekund prednosti.

72 km do cilja - 29 ubežnikov ima 12 minut naskoka. Kolesarje še vedno nagaja dež, pri vožnji pa jim niso po godu niti temperature ozračja.

89 km do cilja - Ubežniki imajo 10:14 prednosti. Bruno Armirail (Groupama-FDJ) je med 29. ubežniki najbližje rožnati majici, saj v skupnem seštevku zaostaja 18:37.

110 km do cilja - Prednost ubežnikov je 8:54. Na čelu glavnine je tudi ekipa Jumbo-Visme.

139 km do cilja - Kot prvi je prelaz Simplon prečkal Davide Bais (Eolo-Kometa), kar pomeni, da je modra majica za najboljšega na gorskih ciljih spet njegova. Zdaj ima 30 točk prednosti pred Thibautom Pinotom. Glavnina zaostaja 6:36. Večino vožnje navkreber so kolesarji za danes opravili. Zdaj jih čaka spust po razmočenem cestišču.

147 km do cilja - Glavnina ima zaostanek 6:36, kolesarji pa se vzpenjajo na prelaz Smplon, ob tem pa jim nagaja dež in povsem razmočeno cestišče. Večja pazljivost bo potrebna pri spustu, ki bo dolg skoraj 50 km.

156 km do cilja - Kar 27 kolesarjev je zdaj v begu in imajo 5:38 prednosti pred glavnino.

159 km do cilja - 19 kolesarjev je v prvi skupini, sledi jim 9 kolesarjev. Glavnina za vodilnimi zaostaja 2:54. Ubežniki bodo začeli z vzponom na gorski cilj I. kategorije. Vzpon na prelaz Simplon bo dolg 20,2 km, povprečna naklonina pa bo znašala 6,5 odstotka. Na vrhu prelaza močno dežuje.

168 km do cilja - Z dirke poročajo, da pada dež na delu trase, kjer se bodo kolesarji spuščali z gorskega cilja Simplon. Dež naj bi padal tudi na vrhu.

169 km do cilja Davide Ballerini, Pieter Serry (Soudal-QuickStep), Larry Warbasse, Nicolas Prodhomme (AGR2 Citroën), Luis León Sánchez (Astana Qazaqstan), Andrea Pasqualon, Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious), Nico Denz (Bora-Hansgrohe), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Davide Bais (Eolo-Kometa), Henok Mulubrhan (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Laurens Rex (Intermarché-Circus-Wanty), Fernando Gaviria (Movistar), Alessandro De Marchi (Jayco-AlUla), Bauke Mollema, Otto Vergaerde (Trek-Segafredo) so v begu.

Iz glavnine, ki za ubežniki zaostaja 50 sekund, še vedno skačejo kolesarji. Med ubežniki je najbližje rožnati majici Bruno Armirail, ki v skupnem seštevku zaostaja 18 minut in 37 sekund.

177 km do cilja - Spet se je večja skupina odlepila od glavnine. Ali jim bo uspelo dobiti varno prednost?

182 km do cilja - Pestro dogajanje na začetku etape. Gibbons je bil ujet, še naprej pa se nadaljujejo napadi, s katerimi bi kolesarjem uspelo priti v begu.

184 km do cilja - Od glavnine se je odlepil kolesar UAE Emirates Ryan Gibbons.

185 km do cilja - Kolesarji so spet skupaj.

190 km do cilja - Približno 30 kolesarjev se je odlepilo od glavnine. Med njimi tudi številni šprinterji, a v glavnini s tem niso najbolj zadovoljni. Zlasti ne pri ekipi Bahrain-Victorious, ki imajo v svojih vrstah šprinterja Jonathana Milna. 

194 km do cilja - Etapa se je začela. Poskusi pobega se vrstijo vse od kilometra 0. Po 35 kilometrih vožnje bo sledil vzpona na prelaz Simplone, kjer bodo imeli svoje cilje tisti, ki jih zanimajo točke na gorskih ciljih. Zdaj je modra majica za najboljšega na gorskih ciljih v rokah izkušenega Thibauta Pinota, ki ima 10 točk prednosti pred Italijanom Davidejem Baisom.

12.10 - Kolesarje bo kmalu po štartu čakal najtežji del dneva. Spopadli se bodo z edinim gorskim ciljem, ki ima predznak I. kategorije. Ponoči je na vrhu prelaza Simplon (20,2 km/6,5 odstotka) celo padal sneg, temperature pa so še vedno dokaj zimske. Ko bodo kolesarji dosegli vrh, bo sledil kar 50 kilometrov dolg spust.

Štart 14. etape ob 12.15. Pred štartom sta odstopila še dva kolesarja: Battistella Samuele (Astana Qazaqstan Team), ki ima težave z želodcem in povišano temperaturo, ni pa pozitiven na covid, ter Stefan De Bod (EF Education-EasyPost), saj se mu je vnela rana, ki jo je utrpel v padcu. Po dveh tednih dirkanja sta tako kompletni samo še ekipi Jumbo-Visma našega Primoža Rogliča in Bahrain - Victorious, katere športni direktor je Gorazd Štangelj.

Rezultati pred začetkom 14. etape

Results powered by FirstCycling.com

Napoved pred etapo

Edini vzpon v 14. etapi dirke po Italiji kolesarje čaka v prvem delu dirke. Vzpon na prelaz Simplon se bo začel na 35. kilometru, vrh pa bo na 56. kilometru trase. Klanec bo dolg 20 kilometrov in ima 6.5-odstotni povprečni naklon, z maksimalnim, 14-odstotnim naklonom v prvem odseku. Od vrha do cilja v Cassano Magnani bo še 138 kilometrov, zato večjih manevrom med favoriti ni pričakovati, bo pa zagotovo pestro v nedeljski etapi s ciljem v Bergamu.

Profil 14. etape Dirke po Italiji:

Profil prelaza Passo del Sempione: 

passo 14. etapa | Foto:

14. etapa je vsaj na papirju lahka, organizator ji je dodelil samo dve zvezdici na petstopenjski lestvici, a kot nas uči zgodovina Gira, se ravno na takih lahko zgodi marsikaj. 

Thomas ohranja dve sekundi prednosti pred Rogličem

Razmerja pri vrhu skupne razvrstitve se tudi po 13. etapi v švicarskih Alpah niso spremenila. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) je ohranil dve sekundi prednosti pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma) in 22 sekund pred Portugalcem Joao Almeido (UAE Emirates), ki vodi v razvrstitvi mladih kolesarjev.

Geraint Thomas bo tudi v 14. etapi nosil roza majico vodilnega na dirki. | Foto: Reuters Geraint Thomas bo tudi v 14. etapi nosil roza majico vodilnega na dirki. Foto: Reuters

Za edini premik znotraj deseterice je v petkovi etapi poskrbel Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), ki je bil del močne ubežne skupine in med najbolj aktivnimi na dirki. Na koncu se je po zmagi Kolumbijca Einerja Rubia (Movistar) moral zadovoljiti z 2. mestom v etapi, je pa v skupnem seštevku napredoval za pet mest in je zdaj deseti, ponovno pa je prevzel tudi vodstvo v posebni razvrstitvi za modro majico najboljšega na gorskih ciljih. V boju za ciklamno majico najboljšega po točkah še vedno vztraja Italijan Jonathan Milan (Bahrain-Victorious).  

Kolesarji bodo startali ob 12.05, kilometer nič z uradnim startom bodo dosegli ob 12.15, v cilju pa jih pričakujemo okoli 17. ure.

Preberite še:

Arturo Gravalos
Sportal 25-letni španski kolesar izgubil življenjsko bitko
Giro Pinot
Sportal Po številnih napadih Pinota zmaga v roke Rubiu, na vrhu brez sprememb
Remco Evenepoel
Sportal Evenepoelov šef razkril letošnji program dirk, kaj bo s Tourom in Vuelto?
Dirka po Italiji
Planet TV Miren dan in brez novih težav na dvanajsti etapi Gira #video
Sportal Belgijec v slogu košarkarjev poskušal razveseliti strojevodjo na Giru #video
Nico Denz
Sportal Denz se veseli največje zmage v karieri, Roglič do cilja brez težav
Dirka po Italiji
Planet TV Po padcu številnih kolesarjev še en Rogličev konkurent končal Giro #video
Primož Roglič
Sportal Tudi Primož Roglič liže rane: Še sem tukaj!
Ne spreglejte