Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
16.47

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Ineos Grenadiers Geraint Thomas Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Četrtek, 18. 5. 2023, 16.47

11 mesecev, 2 tedna

Dirka po Italiji 12. etapa (Bra–Rivoli, 185 km)

Denz se veseli največje zmage v karieri, Roglič do cilja brez težav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Nico Denz | Nico Denz je veliki zmagovalec 12. etape Dirke po Italiji.  | Foto LaPresse

Nico Denz je veliki zmagovalec 12. etape Dirke po Italiji.

Foto: LaPresse

29-letni Nemec Nico Denz (BORA-hansgrohe) je veliki zmagovalec 12. etape italijanskega Gira, ki je v 185 kilometrih od Braja do Rivolija kolesarjem ponudila dva kategorizirana vzpona in skupno 2.300 višinskih metrov. Po celodnevnem begu je v razburljivem ciljnem sprintu prehitel Latvijca Tomsa Skujinša (Trek - Segafredo), medtem ko je Avstralcu Sebastianu Berwicku (Israel - Premier Tech) nekaj metrov pred ciljem zmanjkalo moči. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je varno pripeljal v cilj in ostaja na drugem mestu v skupnem seštevku dirke, kjer z dvema sekundama prednosti vodi Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Karavana, ki jo jutri čaka izjemno zahtevna gorska etapa, se je danes skrčila za štiri imena.

Dirka po Italiji 12. etapa (Bra–Rivoli, 185 km)

Results powered by FirstCycling.com

Cilj! Nemec Nico Denz (BORA-hansgrohe) je veliki zmagovalec 12. etape italijanskega Gira! To je njegov šesti zaporedni nastop na italijanski pentlji in prva etapna zmaga. V ciljnem sprintu je prehitel Latvijca Tomsa Skujinša (Trek - Segafredo), medtem ko je Avstralcu Sebastianu Berwicku (Israel - Premier Tech) nekaj metrov pred ciljem zmanjkalo moči. 

Presrečni Nico Denz. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Presrečni Nico Denz. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Denz je bil po zmagi povsem iz sebe, razkril pa je, da je od trenerjev svoje ekipe zeleno luč za pobeg dobil šele potem, ko sta se njegova klubska sotekmovalca Patrick Konrad in Anton Palzer odpovedala ambicioznim načrtom na današnji etapi.

"Na zadnjem vzponu sem bil na meji, z velikimi težavami sem se prebil do vrha. Na zadnji del etape sem se dobro pripravil, vedel sem, na katerem mestu moram napasti. Moja strategija se je obrestovala," je med drugim dodal junak današnje etape.

Rožnato majico vodilnega je zadržal Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Primož Roglič (Jumbo Visma) na drugem mestu zaostaja dve sekundi, tretjeuvrščeni Portugalec Joao Pedro Almeida (UAE Emirates) pa 22 sekund.

Jutri kolesarje čaka izjemno zahtevna, 199 km dolga preizkušnja med krajema Borgofranco d'Ivrea in Crans Montana. Karavana bo morala premagati tri vzpone prve težavnostne kategorije, zadnji klanec do mondenega švicarskega zimskošportnega središča bo dolg 15 kilometrov.

3 km do cilja: Nemec Nico Denz (BORA-hansgrohe), Avstralec Sebastian Berwick (Israel - Premier Tech) in Latvijec Toms Skujinš (Trek - Segafredo) drvijo proti cilju 12. etape. Kdo od njih bo danes praznoval največji uspeh v svoji karieri? Etapno zmago na tritedenski dirki. 

12 km do cilja: Nemec Nico Denz (BORA-hansgrohe) je silovito napadel, a se mu je Toms Skujinš (Trek - Segafredo) prilepil na kolo in ga ne izpusti izpred oči. Sprva sta mislila, da sta se znebila Sebastiana Berwicka (Israel - Premier Tech), ki je najprej zaostal, a se mu je po hudem naporu vendarle uspelo vrniti med ubežno trojico.

27 km do cilja: ubežna trojica je pod taktirko Tomsa Skujinša (Trek - Segafredo) dosegla vrh vzpona Colle Braida in jo zdaj čaka spust. Nico Denz (BORA-hansgrohe) je težko držal priključek, a mu je uspelo. 

Izidi gorskega cilja, Colle Braida:
1. Skujinš 18 točk
2. Berwick 8
3. Denz  6
4. Tonelli 4
5. Frigo 2
6. Formolo 1

31 km do cilja: iz ubežne četverice je izpadel Italijan Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè). Naklon in oster tempo na zadnjem vzponu dneva sta bila prenaporna. Na čelu dirke tako vztrajajo še trije (Nico Denz (BORA-hansgrohe), Sebastian Berwick (Israel - Premier Tech) in Toms Skujinš (Trek - Segafredo), ki imajo še 30 km do cilja. Do vrha vzpona na Colle Braida so še trije kilometri. 

39 km do cilja: kolesarji na čelu dirke se začenjajo vzpenjati na Colle Braida (1.007 m). Gre za vzpon druge kategorije (9,8 kilometra s 7,1-odstotnim povprečnim naklonom), od vrha tega pa je do cilja nato še 30 zanimivih kilometrov. Večina teh bo spust, z manjšo vmesno grbo, v zadnjem kilometru etape pa kolesarje čaka kratka (200 m), a strma (8-odstotna) rampa, na kateri bi prav Primož Roglič (Jumbo-Visma) lahko pokazal mišice in Geraintu Thomasu (Ineos Grenadiers) odščipnil nekaj sekund. Če kapetan Ineosa Slovencu ne bo mogel slediti, bo izgubil rožnato majico.

45 km do cilja: ubežna skupina štirih kolesarjev je že prečkala drugi leteči cilj današnje etape v kraju Buttigliera Alta. Na razpolago je bilo samo šest bonifikacijskih sekund, največ, tri, je uspel odščipniti Toms Skujinš, sotekmovalec Madsa Pedersena iz ekipe Trek Segafredo, ki je drugi v razvrstitvi za ciklamno majico najboljšega po točkah.

Izidi letečega cilja, Buttigliera Alta:
1. Toms Skujinš 3
2. Nico Denz 2
3. Alessandro Tonelli 1

51 km do cilja: trije kolesarji iz zasledovalne skupine (Alex Baudin, Christian Scaroni in Alberto Bettiol) se skušajo približati ubežni četverici. Jim bo uspelo? Ubežniki imajo 2:38 minute prednosti, pred glavnino z rožnato majico pa že skoraj devet minut. 

58 km do cilja: nov odstop na Giru, že četrti danes! Zaradi želodčnih težav je odstopil Belgijec Harm Vanhoucke (Team DSM).

70 km do cilja: še 25 kilometrov je do drugega letečega cilja današnje etape. Ubežna četverica (Nico Denz (BORA-hansgrohe), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Sebastian Berwick (Israel - Premier Tech) in Toms Skujinš (Trek - Segafredo), ki zgledno sodeluje, ima pred zasledovalno skupino že dobre tri minute prednosti, pred skupino z rožnato majico in ostalimi favoriti pa že dobrih sedem minut.

75 km do cilja: na Eurosportu so sporočili, da je 85 km pred ciljem padel kolesar Bahraina Jack Haig, ki v skupnem seštevku dirke zaseda visoko 11. mesto. Avstralec je sicer hitro sedel na kolo in nadaljuje z dirko, a je videti poškodovan. 

77 km do cilja: Ubežna četverica iz kilometra v kilometer z zglednim sodelovanjem pridobiva prednost. Pred zasledovalno skupino ima že minuto in pol prednosti, pred glavnino pa že več kot pet minut. Še vedno ni uradne potrditve, kdo je padel 85 kilometrov pred ciljem.

85 km do cilja: Padec! Kdo jo je skupil? 

98 km do cilja: velika skupina na čelu dirke se je približno 98 kilometrov pred ciljem prepolovila. Štirje kolesarji v ospredju Nico Denz (BORA-hansgrohe), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Sebastian Berwick (Israel - Premier Tech) in Toms Skujinš (Trek - Segafredo) so si uspeli privoziti pol minute prednosti pred večjo zasledovalno skupino. Glavnina zaostaja skoraj štiri minute. 

100 km do cilja: serija odstopov z Dirke po Italiji se nadaljuje ... Med etapo so iz ekipe AG2R Citroën sporočili, da je zaradi želodčnih težav, ki ga mučijo že tri dni, odstopil njihov kolesar Mikaël Cherel, karavano pa spet moči dež. To je že 40. odstop z letošnjega Gira.

105 km do cilja: kolesarji na čelu dirke so prečkali leteči cilj v kraju Ceresole d'Alba na 80. kilometru 12. etape. Za bonifikacijske sekunde in točke v razvrstitvi za ciklamno majico so so udarili Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Michael Matthews (Jayco Alula) in Jasha Sutterlin (Bahrain-Victorious). Od trojice je najboljši sprint uspel Pedersenu, ki je uplenil 12 točk in se v razvrstitvi za ciklamno majico s 140 točkami nekoliko približal Jonathanu Milanu (Bahrain-Victorious), ki ima 164 točk. 

Izidi letečega cilja, Ceresole d'Alba (79.9 km):
1. Mads Pedersen 12 bonifikacijskih sekund
2. Michael Matthews 8
3. Jasha Sutterlin 6
...

130 km do cilja: četverico ubežnikov je dohitela večja skupina kolesarjev, tako da je zdaj v begu kar 30 kolesarjev (med njimi so tudi Bauke Mollema, Mads Pedersen (oba Trek-Segafredo), Michael Matthews (Team Jayco AlUla), Davide Formolo (UAE Emirates), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Alberto Bettiol (EF), Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck), ..., ki imajo pred glavnino tri minute prednosti. Vse ekipe, razen Ineosa, DSM, FDJ in Arkea Samsic, imajo v begu svojega predstavnika.  

145 km do cilja: 40 kilometrov do letečega cilja v kraju Ceresole d'Alba.

149 km do cilja: Ubežna četverica je dosegla prvi kategoriziran vzpon 12. etape. Prvi je vrh dosegel nemški kolesar Nico Denz in pobral devet točk za razvrstitev najboljšega na gorskih ciljih, kjer s 104 točkami trenutno vodi Italijan Davide Bais (EOLO-Kometa). 

Izidi gorskega cilja, Pedaggera (36.1 km):

1. Nico Denz 9 točk
2. Amanuel Ghebreigzabhier 4
3. Vadim Pronskiy 2
4. Marco Frigo 1

150 km do cilja: kolesarji so se začeli vzpenjati na prvi kategorizirani vzpon današnje etape, na Pedaggero (3. kat.). Vrh bodo dosegli na 36. kilometru trase. Žal med njimi ne bo sprinterja Kadena Grovesa (Alpecin-Deceuninck), zmagovalca 5. etape, ki je zaradi želodčnih težav odstopil z dirke.  

160 km do cilja: Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki ima za vodilnim Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) samo dve sekundi zaostanka, je bil tudi danes na startu etape zelo dobro razpoložen. "Nekaj gramov sem lažji," se je pošalil na račun rane, ki jo je staknil v včerajšnjem padcu. "Bomo videli, kako bo na kolesu, ostajam pozitiven in nasmejan. Enostavno moraš preživeti. Ko je dejal že Rocky (Balboa), ne gre zato, kolikokrat lahko udariš, ampak koliko lahko preneseš. Še vedno smo tukaj in nadaljujemo."

169 km do cilja: iz večje skupine ubežnikov sta se za nekaj kilometrov uspela odlepiti dva italijanska kolesarja: Marco Frigo (Israel - Premier Tech) in Davide Formolo (UAE Team Emirates), a ju je skupina dohitela.

179 km do cilja: kolesarska karavana se začenja vzpenjati na nekategorizirani vzpon La Morro, a prvi pravi klanec današnje etape Pedaggera (3. kat.) jih čaka na 36. kilometru trase. Napadi se vrstijo, a glavnina ne popušča.

Start ob 12.45 - V mestu Bra, 50 kilometrov jugovzhodno od Torina, se je ob 12.40 začela 12. etapa Dirke po Italiji, ki je danes terjala nov odstop. 

Zaradi padca in posledic na startu nismo videli člana ekipe UAE Emirates Alessandra Covija, ki je po besedah ekipnega zdravnika dr. Jasona Suterja, v včerajšnjem padcu najverjetneje utrpel zlom križnice. Covi bo okrevanje nadaljeval doma. 

Covi je bil v sredo prvi izmed kolesarjev, ki so padli na spustu, za njim pa je padel tudi Tao Geoghegan Hart, ki je zaradi težke poškodbe prav tako moral zapustiti Giro. "Kar naenkrat sem se znašel na tleh. Takšne stvari se v kolesarstvu dogajajo, žal mi je za kar se je zgodilo Taou, ki je bil v boju za skupno zmago. Upam, da bo dobro in hitro okreval za drugi del sezone," je že v sredo povedal Covi. Na startu 12. etape je bilo samo še 139 kolesarjev. Dirko po Italiji jih je začelo 176. 

Drama v 11. etapi Gira

Včeraj bi morali favoriti za skupno zmago malce počivati, saj je bila trasa 11. etape primerna za sprinterje, a je znova prišlo do dramatičnih dogodkov. Pred začetkom so to bile šokantne novice o okužbah s covid-19, v zaključku dneva padci. V enem jo je skupil tudi Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) in odstopil z Gira ter tretje mesto v skupnem seštevku prepustil Portugalcu Joau Almeidi (UAE Emirates).

Današnja etapa bo z dvema kategoriziranima vzponoma bržčas pretežka za sprinterje, zato pa bi se utegnili v zaključku pomeriti preostali favoriti na dirki, z Geraintom Thomasom in Primožem Rogličem na čelu, ali pa bo to dan za ubežnike.

Prvi kategoriziran klanec, Pedaggera bo prezgodaj in prelahek, da bi premešal stanje pri vrhu razpredelnice. Gre za vzpon tretje kategorije, kolesarji pa ga bodo prečili še po 36 kilometrih etape. Zato pa bo veliko bolj zanimivo na klancu Sacra di San Michelle v zaključku etape. To je vzpon druge kategorije (9,8 kilometra s 7,1-odstotnim povprečnim naklonom), od vrha tega pa je do cilja nato še 30 zanimivih kilometrov.   

Giro 2023, trasa 12. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Večina teh bo spust, z manjšo vmesno grbo, v zadnjem kilometru etape pa kolesarje prav tako čaka kratka, a strma (8-odstotna) rampa, na kateri bi prav Roglič lahko pokazal mišice in Thomasu odščipnil nekaj sekund. Če kapetan Ineosa Slovenc ne bo mogel slediti, bo izgubil rožnato majico.

Giro 2023, trasa 12. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

12. etapa Gira se je začela ob 12.40, kolesarje pa v cilju pričakujejo med 17.04 in 17.35.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Remco Evenepoel
Sportal Evenepoelov oče besen: Kolesarji so kot lutke
Primož Roglič, Giro 2023
Sportal Na Giru ne gre brez drame, zjutraj covid-19, popoldne padci, odstopil še en favorit
Ne spreglejte