Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2023,
17.00

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Sreda, 17. 5. 2023, 17.00

11 mesecev, 1 teden

Dirka po Italiji, 11. etapa, Camaiore–Tortona, 219 km

Na Giru ne gre brez drame, zjutraj covid-19, popoldne padci, odstopil še en favorit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Primož Roglič, Giro 2023 | Primož Roglič je upal na bolj miren dan, a se je danes znašel na tleh. K sreči jo je odnesel brez poškodob. Ostaja drugi v skupnem seštevku, dve sekundi za vodilnim Geraintom Thomasom. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je upal na bolj miren dan, a se je danes znašel na tleh. K sreči jo je odnesel brez poškodob. Ostaja drugi v skupnem seštevku, dve sekundi za vodilnim Geraintom Thomasom.

Foto: Guliverimage

Po kaotičnem torku so kolesarji upali, da bo 11. etapa Dirke po Italiji, z 219 kilometri najdaljša na letošnji rožnati pentlji, bolj mirna. Dolgo je kazalo, da se jim bo želja uresničila, nato pa je v zaključku dolgega dneva prišlo do padca, v katerega sta se zapletla tudi vodilni Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) in drugouvrščeni Primož Roglič (Jumbo-Visma). Odnesla sta jo srečno, medtem ko jo je skupil do danes tretji v skupnem seštevku, Thomasov moštveni kolega Tao Geoghegan Hart, ki je zaradi poškodb odstopil. Že zjutraj pa so odmevale novice o novih primerih okuženosti s koronavirusom. Po Evenepoelu so se pri ekipi Soudal-QuickStep okužili še štirje kolesarji. O pozitvnih primerih so poročali tudi v drugih ekipah. Etapne zmage se je sicer veselil Nemec Pascal Ackermann (UAE Emirates).

Britanec Geraint Thomas ostaja vodilni v skupnem seštevku Gira, ima dve sekundi prednosti pred Primožem Rogličem, na tretje mesto pa je po odstopu Taa Geoghegana Harta napredoval Portugalec Joao Almeida (UAE Emirates), ki za vodilnim Valižanom zaostaja 22 sekund.

106. Dirka po Italiji je danes stopila v drugo polovico, 39. zmage v karieri se je veselil 29-letni Nemec Pascal Ackermann (UAE Emirates), a tudi danes ni šlo brez drame.

Sedemdeset kilometrov pred ciljem je prišlo do padca v glavnini, na tleh pa so se znašli tudi najboljši trije v skupnem seštevku, nosilec rožnate majice, Britanec Geraint Thomas, naš as Primož Roglič in Geraintov moštveni kolega Tao Geoghegan Hart. Prva dva sta jo odnesla srečno in sta hitro nadaljevala z dirko, Geoghegana Harta pa so z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico.

Še preden se je šok polegel, je padel in odtopil še Španec Oscar Rodriguez. Kolesar moštva Movistar pri visoki hitrosti ni speljal enega izmed ovinkov, zletel je s ceste in treščil najprej v prometni znak, nato v hišo ob cesti. Tudi ta z dirko ni mogel nadaljevati.

To sta bila še 35. in 36. odstop z letošnjega Gira, že zjutraj je so iz Italije prihajale novice o okužbah z novim koronavirusom, ki so dodobra zdesetkale moštvo Soudal – QuickStep.

Jutri bo na sporedu razgibana 12. etapa, ki bo kolesarje peljala od Braja do Rivolija (179 km). Organizatorji so trasi podelili težavnost tri od pet, predvsem zaradi edinega pravega vzpona, ki ga bo karavana prečkala slabih 30 kilometrov pred ciljem.

Results powered by FirstCycling.com

Potek 11. etape:

Cilj: Sprinterji so obračunali za zmago, v cilju sta se je veselila tako Italijan Jonathan Milan (Bahrain - Victorious) kot Nemec Pascal Ackermann (UAE Emirates), fotofiniš pa je pokazal, da je za mišjo dlako slavil Ackermann. Tretji je bil Britanec Mark Cavendish (Astana).

1,6 km do cilja - Prišlo je do novega padca v glavnini. Na tleh so se znašli Nemec Jasha Sütterlin (Bahrain – Victorious),  Eritrejec Henok Mulubrhan (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), pa tudi kolumbijski sprinter Fernando Gaviria (Movistar), glavnina se je raztrgala na dva dela, a zaostanki ne bodo šteli, saj se je padec zgodil znotraj zadnjih treh kilometrov.

5 km do cilja - Po več kot 210 kilometrih bega je glavnina ujela še Laurenza Rexa. 

10 km do cilja - Laurenz Rex ima le še majhno prednost pred glavnino, v tej se sprinterska moštva pripravljajo na zaključni spopad.

19 km do cilja - Veljko Stojnić je popustil, Laurenz Rex se še trudi. 

20 km do cilja - Stojnić in Rex vztrajata še pol minute pred glavnino.

38 km do cilja - Kolesarji se zdaj spuščajo proti cilju, sprinterji, ki so trpeli na vzponu, se počasi priključujejo glavnini, tempo te je malce popustil, v vodstvu sta zdaj le še Stojnić in Rex, ki pa sta prednost pred zasledovalci povečala na 55 skekund. Tudi Cavendish je spet v glavnini, Sivakov pa vozi šest minut za njo.

42 km do cilja – Stojnić je osvojil še tri točke na Castagnolu, Mark Cavendish (Astana) je na klancu izgubil stik z glavnino in jo zdaj s pomočjo kolegov lovi.

Izidi gorskega cilja, Passo della Castagnola (176.2 km):
1. Stojnić 3 točke
2. Rex 2
3. Magli 1

44 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Passo della Castagnola (IV. kategorija), na čelu glavnine moštvo Jayco AlUla diktira hud tempo, nekateri sprinterji imajo težave, prednost ubežne šesterice pa je padla na 40 sekund. Roglič je spet v ospredju glavnine, očitno se pri padcu ni poškodoval, medtem ko še ena žrtev padca Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) trpi in s težavo lovi glavnino. 

49 km do ciljaVeljko Stojnić je na letečem cilju v Busalli prišel do treh bonifikacijskih sekund, dve je pobral Thomas Champion, eno pa Diego Pablo Sevilla. Prednost ubežnikov je padla na minuto in dve sekundi.

53 km do cilja - Primož Roglič se je s pomočjo Edoarda Affinija prebil nazaj v glavnino, po odstopu nesrečnega Geoghegana Harta se je na tretje mesto v skupnem seštevku prebil Portugalec Joao Almeida (UAE Emirates). Za vodilnim Thomasom ima 22 sekund zaostanka. Oscar Rodriguez (Movistar) prav tako ne more nadaljevati dirke.

57 km do cilja - Primož Roglič je zdaj s spremljevalnega vozila Jumbo-Visme dobil svoje rezervno kolo in lovi glavnino. Ta vozi 1:52 za ubežniki.

63 km do cilja - Taa Geoghegana Harta (Ineos Grenadires) so naložili v reševalno vozilo, Gira je zanj konec. Le nekaj minut za prvim padcem je s ceste zapeljal še Španec Oscar Rodriguez (Movistar Team) in treščil v hišo ob cesti. 

68 km do cilja - Ko smo že mislili, da bo danes miren dan za favorite, je v glavnini padel Alessandro Covi (UAE Emirates), spodnesel rožnatega Gerainta Thomasa, za njima je padel še Primož Roglič, ki nadaljuje s kolesom klubskega tovariša Koena Bowmana. Tudi Thomas se je hitro pobral, slabše pa jo je odnesel Tao Geoghegan Hart, ki je obležal v bolečinah.

76 km do ciljaVeljko Stojnić je prvi prečkal Boasi, šesterica ubežnikov pa ima še 1:23 prednosti pred glavnino. Čez 26 kilometrov bo še leteči cilj v Busalli, nato vzpon četrte kategorije Passo della Castagnola. Kolesarji spet vozijo v rahlem dežju.

Izidi gorskega cilja, Colla di Boasi (143 km):
1. Stojnić 9 točk
2. Magli 4
3. Sevilla 2
4. Champion 1

77 km do cilja - Avstralski sprinter Kaden Groves (Alpecin - Deceuninck), zmagovalec pete etape letošnjega Gira, spet trpi in izgublja stik z glavnino. 

84 km do cilja - Začel se je vzpon na Colla di Boasi (III. kategorija, 9,2 km, 4 odstotki), ubežniki so 1:50 pred glavnino.

87 km do cilja - Prednost vodilne šesterice je padla pod dve minuti, vsak čas pa se bo začel drugi kategoriziran vzpon dneva.

100 km do cilja - Kolesarji se bližajo drugemu kategoriziranemu klancu etape, Colla di Boasi (III. kategorija, 9,2 km, 4 odstotki) prednost ubežne šesterice je spet padla na dobri dve minuti. V glavnini ni sprememb, tempo še naprej diktirajo ekipe sprinterskih adutov. 

121 km do cilja - Ubežniki so spet tri minute pred glavnino, dežja je bilo k sreči le za vzorec, na spustu tako kolesarji niso imeli nobenih težav. Do naslednjega kategoriziranega vzpona je več kot 30 kilometrov, a gre do takrat cesta ves čas rahlo navkreber. 

140 km do cilja Diego Pablo Sevilla je prvi prečkal gorski cilj na Passo del Bracco, ubežna šesterica je prednost pred glavnino spet nekoliko povečala in zdaj vozi 2:50 pred zasledovalci. Začelo je tudi rahlo deževati. Večina sprinterskih favoritov je brez večjih težav preživela prvi kategoriziran klanec dneva, le Avstralec Kaden Groves se je mučil. 

Izidi gorskega cilja Passo del Bracco (III. kategorija):
1. Sevilla 9 točk
2. Stojnić 4
3. Magli 2
4. Champion 1  

145 km do cilja – Ubežna šesterica ima 2:40 prednosti pred glavnino. V tej moštva glavnih favoritov za skupno zmago, predvsem Ineos Grenadiers in Jumbo-Visma, bolj ali manj počivajo, delo pa prepuščajo ekipam s sprinterskimi aduti, Trek – Segafredu (Mads Pedersen), Bahrain – Victoriusu (Jonathan Milan), Astani (Mark Cavendish), Movistarju (Fernando Gaviria), UAE Emirates (Pascal Ackermann), Alpecin – Sdeceunincku (Kaden Groves), …  

148 km do cilja – Kolesarji so začeli z vzponom na Passo del Bracco (10,1 km, 4,4-odstotni povprečni naklon, III. kategorija), vodilna šesterica vozi 2:35 pred glavnino.

157 km do cilja – Kolesarji so se spopadli za točke na letečem cilju v Borghettu di Vari, 12 jih je pobral Srb Veljko Stojnić. Večino so pobrali ubežniki, v glavnini pa sta za zadnji dve mesti v sprintu pomerila Jonathan Milan in Mads Pedersen, uspešnejši je bil Italijan. Ta ima zdaj v seštevku za ciklamno majico 19 točk prednosti pred zvezdnikom moštva Trek – Segafredo.

Izidi letečega cilja, Borghetto di Vara (62,1 km):
1. Stojnić 12 točk
2. Rex 8
3. Sevilla 6
4. Champion 5
5. Magli 4
6. Konychev 3
7. Milan 2
8. Pedersen 1

Boj za ciklamno
Danes se pričakuje obračun sprinterjev za etapno zmago, Danec Mads Pedersen (Trek – Segafredo) utegne napasti ciklamno majico Jonathana Milana (Bahrain – Vicrotious). "Poskušamo vsakič, ko se pojavi priložnost, tudi včeraj smo, a najbolj pomembno je, kdo jo bo osvojil v Rimu," je o prestižni majici Predersen prirediteljem dejal pred današnjo etapo.  

164 km do cilja - Mehansko okvaro je imel še Francoz Thibaut Pinot (Grupama - FDJ), tudi ta je težave hitro razrešil - mehaniki so mu namestili novo zadnje kolo - in se vrnil v glavnino, ta pa se je ubežni šesterici približala na 2:20. Kolesarji se bližajo letečemu cilju v Borghettu di Vari (62. km etape), takoj za tem bodo začeli s prvim vzponom dneva (passo dell Bracco, III. kategorije).

172 km do cilja - Prednost vodilne šesterice kopni, zdaj je že padla pod tri minute (2:45). 

185 km do ciljaGeraint Thomas je imel okvaro kolesa, počakal je spremljevalni avtomobil, zamenjal kolo in se s pomočjo kolegov iz Ineosa hitro spet vrnil v glavnino. Ta se je sicer ubežni šesterici še malce približala, razlika je zdaj 3:20. Na čelo glavnine so se prebili tudi kolesarji Bahrain - Vicotriusa, ki imajo z nosilcem ciklamne majice Jonathanom Milanom enega velikih favoritov za današnjo zmago.  

190 km do cilja - Na čelu glavnine so kolesarji Trek - Segafreda, Astane in Movistarja, takoj za njimi pa vozi zasedba Ineos Grenadires z nosilcem rožnate majice Geraintom Thomasom. Primož Roglič in njegovi kolegi iz Jumbo-Visme se držijo Ineosa. Prednost ubežne šesterice je malce padla, zdaj znaša 3:45.

202 km do cilja - Šesterica ubežnikov ima zdaj 3:55 prednosti pred glavnino, na čelo te so se postavili člani sprinterskih ekip, ki bodo zdaj skrbeli, da razlika ostane okoli štirih minut.

207 km do cilja - Prednost šesterice ubežnikov je hitro narasla na 2:45. V skupnem seštevku je najvišje uvrščen med ubežniki Francoz Champion, a že ta za vodilnim Geraintom Thomasom zaostaja več kot uro in 14 minut. 

213 km do cilja – Takoj po uradnem startu etape so se začeli napadi, hitro pa se je izoblikovala tudi za večino moštev sprejemljiva ubežna skupina. V tej so Belgijec Laurenz Rex (Intermarché - Circus - Wanty) in še peterica, ki se mu je pridružila po nekaj kilometrih. To so Srb Veljko Stojnić in Italijan Alexander Konychev iz moštva Corratec – Selle Italia, pa Španec Diego Pablo Sevilla (EOLO Kometa), Francoz Thomas Champion (Cofidis) ter Italijan Filippo Magli (Green Project – Bardiani CSF-Faizane).

11.49 - Začela se je najdaljša 106. Gira, startalo je 142 kolesarjev, kar 34 jih je z dirke že odstopilo, prav toliko jih je predčasno končalo italijansko pentljo leta 2020 na vrhunci covidne krize. Danes kolesarje na 219 kilometrov dolgi trasi čaka 2.430 višinskih metrov. Vreme je za zdaj dobro, etapa se začenja na suhi cesti. 

11.25 - Dober dan, spet je čas za novo akcijo na Giru. Ob 11.45 se bo vse skupaj začelo. A se je spet veliko dogajalo že v jutranjih urah. Naslednja slika ekipe Soudal-QuickStep pove veliko. Koronavirus še naprej redči vrste na Giru, a covid-19 ni edina bolezen, ki ima prste vmes, da kolesarji odpadajo kot po tekočem traku. Kdo vse bo manjka na štartu, si preberite v spodnji napovedi etape.

Primož Roglič
Sportal Roglič preživel kaos
Primož Roglič
Sportal Roglič po hektičnem dnevu nasmejan
Koen Bouwman
Sportal Zaradi Rogliča so se mu izpolnile sanje

Napoved pred etapo

Camaiore je kraj, kjer se bo začela enajsta etapa. Po dobrih šestdesetih kilometrih ravninske vožnje bo prišel na vrsto gorski cilj Passo del Braco (10,1 km/4,4-odstotni naklon, III. kategorije). 

Koronavirus še naprej redči vrste na Giru, kar osem kolesarjev ne bo na štartu

V ekipi Soudal Quick-Step koronavirus še naprej redči vrste. V nedeljo so izgubili kandidata za skupno zmago Remca Evenepoela, danes pa so se še štirje kolesarji poslovili od Dirke po Italiji. Jan Hirt, Josef Cerny, Louis Vervaeke in Mattia Cattaneo ne bodo nadaljevali dirkanja po italijanskih cestah.

"Po pozitivnem nedeljskem testu pri Remcu smo imeli še dva kolesarja, ki se v ponedeljek zjutraj nista najbolje počutila, a so bili njuni antigenski testi negativni. Odločili smo se, da vseh sedem kolesarjev testiramo s PCR-testom. Rezultati so pokazali, da so štirje kolesarji pozitivni. Še naprej bomo spremljali zdravstveno stanje preostalih treh kolesarjev in spremljevalnega osebja ter opravljali teste," je novico sporočil ekipni zdravnik Toon Cruyt.

Slabe novice prihajajo tudi iz vrst  AG2R Citroën Team. Andrea Vendra je prav tako pozitiven na koronavirus. Nič drugače ni v ekipi Team Corratec-Selle Italia, v kateri je pozitiven Stefano Gandin.

V moštvu Trek Segafredo so prav tako sporočili, da ima Natnael Tesfazion simptome gripe in ga ne bomo videli na štartu 11. etape. Podobne težave ima tudi Jonathan Caicedo (EF Education), ki je prav tako zaključil z Girom.

Včeraj se je med samo traso poslovil eden od favoritov za zmago Aleksandr Vlasov, danes pa se je izkazalo, da je bil tudi on pozitiven na koronavirus.

Na 133. kilometru se bodo kolesarji spoprijeli z drugim gorskim ciljem III. kategorije. Vzpon na Colla di Boasi bo dolg 9,2 kilometra, povprečni naklon pa bo 4,4-odstotni. Kaj kmalu bo sledil še zadnji kategoriziran klanec. Passo della Castagnola bo imel predznak IV. kategorije – dolg bo pet kilometrov, povprečni naklon pa bo znašal 4,5 odstotka.

Sami klanci niso pretežki, a bi lahko otežili delo šprinterjem, če bi glavnina dodobra navila tempo. Sam zaključni šprint je tehničen. Vstop v zadnja dva kilometra bo sledil po ovinku in krožišču, kjer bodo ekipe iskale pravi položaj za zadnji udarec. A pasti še ne bo konec, saj bo v zadnjih 500 metrih prišel na vrsto še oster desni ovinek, ki mu bo sledila zaključna ravnina.

Etapa, gledano na skupni seštevek, naj ne bi prinesla sprememb, razen če se ne bo kaj drastičnega zgodilo na trasi. Favoriti hranijo moči za petkovo gorsko etapo, ki bo zaradi snega nekoliko spremenjena.

V rožnati majici bo drugi dan zapored kolesaril Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki je prestižno majico oblekel po odhodu Remca Evenepoela z Gira. Razlog njegova odstopa je okužba z novim koronavirusom. Drugi v skupnem seštevku je Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki za Britancem zaostaja dve sekundi, zelo blizu pa so mu tudi preostali favoriti za končno zmago.

Rezultati pred 11. etapo

Results powered by FirstCycling.com

Ne spreglejte