Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 7. 2023,
17.12

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Bahrain Victorious Jayco AlUla Jumbo-Visma UAE Emirates Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sobota, 22. 7. 2023, 17.12

9 mesecev, 1 teden

Dirka po Franciji, 20. etapa (Belfort–Le Markstein, 133,5 km)

Velika zmaga Pogačarja, ki je za seboj pustil Vingegaarda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je v velikem slogu zmagal v 20. etapi. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je v velikem slogu zmagal v 20. etapi.

Foto: Reuters

Slovenski kolesar Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v velikem slogu osvojil 20. etapo Dirke po Franciji in v ciljnem šprintu premagal tudi v rumeno majico oblečenega Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma), ki pa je dokončno postal končni zmagovalec najprestižnejše dirke, saj ga v nedeljo čaka le še parada šampionov s ciljem na Elizejskih poljanah. Za Pogačarja, ki je osvojil skupno drugo mesto, je to druga etapna zmaga na letošnji dirki, potem ko je bil najhitrejši že v šesti etapi. Skupaj je osvojil že enajst etap na dirki Tour de France. Slovenija ima po zaslugi Mateja Mohoriča tri etapne uspehe na letošnjem Touru.

Tadej Pogačar, TDF 23
Sportal Pogačar bo imel takoj po Touru poseben izziv
Marc Madiot
Sportal Francoz besen na šefa Jumbo-Visme: Naj utihne!

Podrobno 20. etapa:

Cilj – Velika zmaga Tadeja Pogačarja, ki je bil najmočnejši v ciljnem šprintu. Jonas Vingegaard je bil nemočen, na drugo mesto se je uvrstil Felix Gall. Za Slovenijo je to druga zaporedna etapna zmaga, potem ko je v petek v velikem slogu slavil uspeh Matej Mohorič, sicer pa tretja na letošnjem Touru. Pogačar je bil namreč najboljši že v šesti etapi.

Results powered by FirstCycling.com

2 km do cilja – Med peterico je najboljši v takšnih zaključkih Tadej Pogačar. Mu bo uspelo priti do druge zmage na letošnjem Touru?

3 km do cilja – Peterica kolesarjev je v igri za zmago, med njimi tudi Tadej Pogačar.

TDF 23, trasa 20. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O. 5 km do cilja – Adam in Simon Yates sta ujela trojico Pogačar, Vingegaard in Gall.

7 km do cilja – V pričakovanju zaključnega šprinta. Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard in Felix Gall imajo še vedno 13 sekund prednosti pred Adamom Yatesom in Simonom Yatesom. Pri prvi trojici je v večini v ospredju Gall. Vingegaard in Gall se nekaj dogovarjata, Pogačar čaka na moštvenega kolega Adama Yatesa.

8 km do cilja – Trojica je na vrhu zadnjega gorskega cilja. Jonas Vingegaard vseskozi pogleduje proti Tadeju Pogačarju. Iz ozadja prihajata brata Yates, ki imata le še 13 sekund zaostanka.

9,5 km do cilja – Prednost vodilne trojice znaša 20 sekund pred bratoma Simonom in Adamom Yatesom. Skupina s Carlosom Rodriguezom (Ineos Grenadiers), ki je danes padel, zaostaja 46 sekund.

11,5 km do cilja  Tadej Pogačar (UAE Emirates), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Avstrijec Felix Gall (Team AG2R) so v igri za etapno zmago.

12 km do cilja Thibaut Pinot je ujet. Felix Gall je pospešil, za njim so šli Pogačar, Vingegaard in Pidcock.

12,9 km do cilja – Trojica Pogačar, Vingegaard in Gall lovi Thibauta Pinota, ki ima le še 24 sekund prednosti. Tik za njim je Tom Pidcock.

13,5 km do cilja Tadej Pogačar (UAE Emirates) je skočil, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je šel za njim. Z njima Avstrijec Felix Gall (Team AG2R).

15 km do cilja Thibaut Pinot je kot prvi začel zadnji vzpon na Col du Platzerwasel, ki je dolg 7,1 kilometra in ima 8,4-odstotno povprečno naklonino. Njegov naskok pred Tomom Pidcockom in Warrenom Barguilom znaša le še 15 sekund. Glavnina zaostaja 1:08.

20 km do cilja – Prednost Thibauta Pinota pred najbližjimi zasledovalci znaša 25 sekund, pred glavnino pa minuto in 20 sekund. V karieri je trikrat osvojil etapo na Dirki po Franciji – leta 2012, 2015 in 2019. Njegova zadnja etapna zmaga je stara leto in 34 dni – dosegel jo je na Dirki po Švici. Njegova velika zmaga sega v leto 2018, ko je osvojil Dirko po Lombardiji. V glavnini zdaj na čelu Wilco Kelderman iz Jumbo-Visme. Takoj za njim je Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar pa malenkost za njima. TDF 23, trasa 20. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

25 km do ciljaThibaut Pinot je na krilih svojih navijačev prišel kot prvi na vrh gorskega cilja Petit Ballon. Po desetih kilometrih spusta ga čaka novih sedem kilometrov plezanja na Col du Platzerwasel, še en klanec prve kategorije, ki ima povprečno naklonino 8,4 odstotka. Cilj ne bo na vrhu klanca, do konca etape v Le Marksteinu nato kolesarje čaka še dobrih osem kilometrov z nekaj vzpenjanja, ravnine in spusta. Njegova prednost pred trojico zasledovalcev znaša 32 sekund. Glavnina ima medtem zaostanek 1:24.

27 km do cilja – Norišnica na ovinku Thibauta Pinota. Množica navijačev bodri francoskega veterana, ki zadnjič kolesari Tour de France.

30 km do cilja – Prednost Pinota pred trojico zasledovalcev (Warren Barguil (Arkéa–Samsic), Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers) in Chris Harper (Jayco-Alula)) znaša 15 sekund. Glavnina zaostaja 1:11.

32 km do cilja – Skočil je Thibaut Pinot, ki ga dva kilometra pred vrhom čaka ogromna množica njegovih navijačev.

34 km do cilja –Ubežnike je ujel Chris Harper (Jayco-Alula).

35 km do cilja – Iz ubežne skupine so skočili Thibaut Pinot in Valentin Madouas (Groupama FDJ), Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers), Gulio Ciccone (Lidl-Trek) in Warren Barguil (Arkéa–Samsic). Selekcijo je naredil izkušeni francoski kolesar. Glavnina pri vzponu na gorski cilj Petit Ballona (9,3 kilometra in več kot 8-odstotni naklon). Dva kilometra pred vrhom gorskega cilja je ovinek navijačev Pinota. 

54 km do cilja – Veliko veselje Italijana Giulia Cicconeja (Lidl-Trek). Osvojil je tudi gorski cilj Col de la Schlucht in postalo je jasno, da bo letošnji lastnik pikčaste majice za najboljšega na gorskih ciljih. Do konca Toura ga ne more nihče več prehiteti.

58 km do cilja – Pinot, Madouas, Ciccone, Skjelmose, Harper, Barguil, Van Gils, Uran, Vermaerke in Pidcock so ubežniki in se začeli vzpenjati na naslednji gorski cilj Col de la Schlucht (4,3 km, 5,4-odstotni naklon). Glavnina zaostaja 1:11.

Norišnica zaradi Thibauta Pinota, ki kolesari zadnji Tour de France v karieri. | Foto: Reuters Norišnica zaradi Thibauta Pinota, ki kolesari zadnji Tour de France v karieri. Foto: Reuters

68 km do cilja – Giulio Ciccone je osvojil tudi tretji današnji gorski cilj. Pred kolesarji so še trije, eden tretje, dva prve kategorije. Povprečna hitrost je do zdaj znašala 41,1 km/h. Na čelu glavnine, ki za ubežniki zaostaja minuto, je ekipa Tadeja Pogačarja.

69 km do cilja – Francozi norijo ob trasi. Thibaut Pinot (Groupama FDJ) je ujel prvo skupino ubežnikov.

71 km do cilja – Kolesarji so pred novim gorskim izzivom. Col de Grosse Pierre (3,2 km, 8-odstotni naklon) je gorski cilj II. kategorije. Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers), Gulio Ciccone, Mattias Skjelmose (oba Lidl-Trek), Krists Neilands (Israel - Premier Tech), Warren Barguil (Arkéa–Samsic) in Maxim Van Gils (Lotto Dstny) so v ospredju. V drugi skupini jih med drugimi lovi tudi Thibaut Pinot, ki zadnjič dirka na Dirki po Franciji. Zaostanek znaša 23 sekund, medtem ko ima glavnina minuto zaostanka.

77 km do cilja – Šest ubežnikov je le še v ospredju in imajo 22 sekund prednosti pred prvimi zasledovalci in 40 pred glavnino s Pogačarjem in Vingegaardom. Med ubežniki so tudi Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Warren Barguil (Arkéa–Samsic), pikčasti Gulio Ciccone (Trek-Lidl), ki je bil najhitrejši na vrhu drugega gorskega cilja. Danes je prejel dodatnih deset točk na obeh gorskih ciljih in ima pred drugim Felixom Gallom 16 in pred tretjim Vingegaardom 17 točk prednosti.

82 km do cilja – Dvanajst ubežnikov ima 21 sekund prednosti. Začeli so se vzpenjati na drugi gorski cilj Col de la Croix des Moinats (5,2 km in 7-odstotni povprečni naklon).

87 km do cilja Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar sta spet skupaj.

93 km do ciljaJonas Vingegaard se je znašel v skupini, ki se je odlepila od glavnine. Tadej Pogačar skupaj z moštvenimi kolegi lovi skupino in ima 15 sekund zaostanka.

105 km do cilja – Pri spustu je grdo padel Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers). Poškodoval si je predel okoli očesa in se najverjetneje udaril v glavo. Prav tako ima odrgnine na desni roki in nogi. Težave je imel tudi Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki ima nevšečnosti z levim očesom.

109 km do cilja – Lastnik pikčaste majice Giulio Ciccone je osvojil gorski cilj II. kategorije Ballon d'Alsace.

114 km do cilja – Ubežnik ujet. Medtem so iz tabora Ineos Grenadiers sporočili, da želijo pri UAE Emirates zmagati etapo. Kolesarji se vzpenjajo na prvi gorski cilj Ballon d'Alsace – 11,5 kilometra dolg klanec druge kategorije s 5,2-odstotnim povprečnim naklonom.

116 km do cilja – V ospredju je le še Victor Campenaerts (Lotto Dstny) in ima vsega osem sekund prednosti. Tempo na čelu glavnine diktirajo pri UAE Emirates. Matteo Trentin in Mikkel Bjerg delata trdo. Videti je, da se Tadej Pogačar dobro počuti in bo skušal napasti etapno zmago.

130 km do cilja  Jasper De Buyst in Victor Campenaerts (Lotto Dstny) ste se podala v beg. Na čelu glavnine je ekipa Lidl-Trek, ki ima v svojih vrstah nosilca pikčaste majice Giulia Cicconeja. Italijan bo poskušal zadržati majico za najboljšega na gorskih ciljih. Pred današnjo etapo je imel 88 točk, drugi Felix Gall 82, tretji Jonas Vingegaard 81, Tadej Pogačar je z 49 točkami na petem mestu.

13.44 – Dvajseta etapa se je uradno začela. Pričakujemo lahko takojšnje poskuse pobegov.

13.27 – Kolesarji se zbirajo na štartu v Belfortut. Na čelu so nosilci majic in včerajšnji junak Matej Mohorič.

13.07 – Pozdravljeni, ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Na vrsti je predzadnja etapa Dirke po Franciji, v kateri bodo na vrsto spet prišli hribolazci. Tadeju Pogačarju trasa leži, ni pa jasno, kakšne noge ima. Mu bo danes uspelo prikolesariti do druge etapne zmage na letošnjem Touru? V skupnem seštevku je Jonas Vingegaard trdno v vodstvu in je le še 133,5 kilometra oddaljen od druge zaporedne zmage, saj je nedelja rezervirana za parado šampionov s ciljem na Elizejskih poljanah.

Medtem si francoski ljubitelji kolesarstva želijo, da bi do etapne zmage prišel njihov ljubljenec Thibaut Pinot, ki vozi zadnji Tour de France. Zelo čustven je bil tudi vodja moštva FDJ Marc Madiot, ki ni mogel zadržati čustev, ko so nanj naslovili vprašanje glede Pinota.

Napoved pred etapo

In danes bo imel Tadej Pogačar še zadnjo priložnost, saj se bodo jutri na Elizejskih poljanah, tradicionalnem zaključku Toura, za prestižno etapno zmago udarili le sprinterji, pravega boja favoritov pa ne bo več.

Matej Mohorič
Sportal Zmaga Mateja Mohoriča odmeva tudi v Belgiji #video

Zato pa utegne biti danes nadvse zanimivo. Številni kolesarji na dirki bi radi na tem Touru pustili pečat vsaj z etapno zmago. V to kategorijo spadajo David Gaudu, Chris Harper, Thibaut Pinot, pa tudi Simon Yates in podobni. Tudi tisti, ki so že zmagovali, priložnosti ne bodo kar tako prepustili drugim. Mednje sodijo Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Jai Hindley, Adam Yates, Pello Bilbao, Wout Poels, Carlos Rodriguez, Felix Gall, Michael Woods in Michal Kwiatkowski.  

Pogačar je po zlomu v kraljevski 17. etapi spet prišel k sebi, včeraj ga je povzdignil tudi uspeh Mateja Mohoriča.  "To je kar dober občutek. Morda mi je dal Matej tudi nekaj dodatne moči za jutrišnjo etapo. Bomo videli, kako bo. Upam na dobre noge in da bom lahko kaj poskusil. To bo zadnja težka etapa. Imamo dobro ekipo, borili se bomo do zadnjega," je povedal po petkovi etapi.

Danes je pred njim in preostalimi borci, ki so se prebili skozi tri tedne trpljenja, zadnji naporni test. In ta bo spet brutalen. Kolesarje čaka šest kategoriziranih klancev in skupno 3.471 "višincev", peklenskih bo zadnjih 40 kilometrov etape.

V prvih osemdesetih kilometrih bodo klanci zgolj za ogrevanje pred eksplozivnim zaključkom. Najprej tekmovalce čaka Ballon d'Alsace, 11,5 kilometra dolg klanec druge kategorije s 5,2-odstotnim povprečnim naklonom. Druge kategorije bo tudi naslednji vzpon na Col de la Croix des Moinats (5,2 km in 7-odstotni povprečni naklon), prav tako tretji klanec dneva, Col de Grosse Pierre (3,2 km, 8-odstotni naklon), za konec ogrevanja pa še krajši vzpon tretje kategorije na Col de la Schlucht (4,3 km, 5,4-odstotni naklon).

Po 18-kilometrskem spustu v Munster pa se bo začel pravi boj za etapno zmago. Kolesarje tam že čaka klanec prve kategorije, do vrha Petit Ballona bo 9,3 kilometra vzpenjanja pri povprečnem naklonu več kot osem odstotkov, po desetih kilometrih spusta pa novih sedem kilometrov plezanja na Col du Platzerwasel, še en klanec prve kategorije, ki ima povprečno naklonino 8,4 odstotka.

Cilj ne bo na vrhu klanca, do konca etape v Le Marksteinu nato kolesarje čaka še dobrih osem kilometrov z nekaj vzpenjanja, ravnine in spusta.  

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 13.30, ob 13.45 bo šlo zares, najboljše kolesarje pa v cilju pričakujejo okoli 17. ure.

Skupni vrstni red po 20 etapah:

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)               75;49:24
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              + 7:35
3. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)                  10:45
4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             12:01
5. Simon Yates (VBr/Jayco-AlUla)                       12:19
6. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)               12:50
7. Jai Hindley (Avs/Bora-hansgrohe)                    13:50
8. Felix Gall (Avt/A2GR Citroen)                       16:11
9. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                         16:49
10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      17:57
...
67. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)            3;19:36
112. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                     4;25:03

...

Preberite še:

Planet TV
Planet TV Obiskali smo Pogačarjev Klanec #video
Matej Mohorič, TDF 23
Sportal Slovenskega junaka preplavila čustva: "Očitno je Gino iz nebes hotel, da danes zmagam"
Matej Mohorič, TDF23
Sportal Matej Mohorič po napetem sprintu do etapne zmage!
Primož Roglič
Sportal Roglič in Vingegaard v prihodnje za ekipo iz Savdske Arabije?
Wout Van Aert sin George 2022
Sportal Wout van Aert je francoski Tour zapustil ravno pravi čas
Tadej Pogačar
Sportal Dobra novica za ljubitelje kolesarstva: tudi Tadej Pogačar bo zraven #video
Ne spreglejte