Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2023,
17.14

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jonas Vingegaard Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Torek, 11. 7. 2023, 17.14

9 mesecev, 3 tedne

Dirka po Franciji, 10. etapa (Vulcania–Issoire, 167,2 km)

Španec čustveno proslavil veliko zmago. Govorice glede Wouta van Aerta presenetile.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Pello Bilbao | Pello Bilbao je postal osrednji junak 9. etape. | Foto Reuters

Pello Bilbao je postal osrednji junak 9. etape.

Foto: Reuters

Po burnem dogajanju v deseti etapi Dirke po Franciji je osrednji junak dneva postal španski kolesar Pello Bilbao (Bahrain Victorious), ki se je v skupnem seštevku povzpel med najboljših pet, zmago pa je posvetil preminulemu Ginu Mäder, ki je junija tragično izgubil življenje. Jonas Vingegaard ostaja v rumenem in ima 17 sekund prednosti pred Tadejem Pogačarjem, oba pa sta se na začetku dneva nepričakovano znašla med ubežniki. V nadaljevanju je poizkusil tudi Matej Mohorič, vendar so njegov napad nevtralizirali. Pojavile so se govorice, da bi lahko Wout van Aert zapustil Tour de France – njegova žena je namreč v drugo noseča -, vendar v taboru Jumbo-Visme to zanikajo.

Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Sportal Vingegaard ima načrt, kako razorožiti Pogačarja
Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar: Eno bageto, prosim! Hvala.

Podrobnejši potek 10. etape

Cilj - Veliki zmagovalec je postal Pello Bilbao (Bahrain Victorious), ki je bil najhitrejši v šprintu. Glavnina je zaostala 2:52. Bilbao se bo povzpel na peto mesto v generalni razvrstitvi. Bilbao je zmago posvetil tragično preminulemu Ginu Mädru, prav tako pa zbira sredstva za drevesa v Baskiji. Za vsakega kolesarja, ki ga na Touru v vsaki etapi prehiti, donira evro. Danes bo podvojil znesek, ker je osvojil etapo. Pojavljajo se namigovanja, da bi lahko Wout van Aert jutri zapustil Dirko po Franciji. Njegova žena namreč pričakuje drugega otroka.

"Slišal sem govorice, da gre jutri domov," je pred začetkom dneva dejal danski kolesar Mattias Skjelmose (Lidl - Trek), pri Jumbo-Vismi pa so na to govorico pristavili, da še niso slišali, da bi prišlo do tovrstnega odhoda. Pred začetkom Toura je Wout dal sicer vedeti, da bo zapustil Dirko po Franciji, če bo njegova žena predčasno rodila drugega otroka - rok je sicer po koncu Toura.

Pello Bilbao je zmago posvetil preminulemu Ginu Mädru. | Foto: Reuters Pello Bilbao je zmago posvetil preminulemu Ginu Mädru. Foto: Reuters

Results powered by FirstCycling.com

1 km do cilja - Zdaj je pospešil Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty), za njim je šel Pello Bilbao (Bahrain Victorious).

1,7 km do ciljaBen O’Connor (AG2R-Citroën) je pospešil. Sledita mu le Pello Bilbao (Bahrain Victorious) in Antonio Pedrero (Movistar).

3,2 km do cilja - Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Ben O’Connor (AG2R-Citroën), Antonio Pedrero (Movistar), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) in Esteban Chaves (EF Education-EasyPost) so ujeli Kristsa Neilandsa (Israel-Premier Tech). Skupina z Julianom alaphilippom zaostaja 20 sekund. TDF23, trasa 10. etape | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

4 km do cilja - Krists Neilands (Israel-Premier Tech) ima le še 5 sekund prednosti pred peterico (Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Ben O’Connor (AG2R-Citroën), Antonio Pedrero (Movistar), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) in Esteban Chaves (EF Education-EasyPost))

11 km do cilja - Krists Neilands (Israel-Premier Tech) ima 15 sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Mu bo uspelo? Naslednja skupina ubežniko na čelu z Julianom Alaphilippom zaostaja 35 sekund. Glavnina je 3:17 zadaj.

17 km do cilja - Peterica lovi vodilnega Kristsa Neilandsa (Israel-Premier Tech), ki ima le še 15 sekund prednosti.

23 km do cilja - Pojavljajo se namigovanja, da bi lahko Wout van Aert jutri zapustil Dirko po Franciji. Njegova žena namreč pričakuje drugega otroka.

25 km do ciljaKrists Neilands (Israel-Premier Tech) ima pred petimi zasledovalci (Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Ben O’Connor (AG2R-Citroën), Antonio Pedrero (Movistar), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) in Esteban Chaves (EF Education-EasyPost)),  22 sekund prednosti. Glavnina zaostaja 3:31.

32 km do cilja - Še enkrat je iz ubežne skupine skočil Krists Neilands (Israel-Premier Tech) in ima pred ostalimi ubežniki 30 sekund naskoka pred skupino s Pellom Bilbaom (Bahrain Victorious). Wout van Aert zaostaja 3:12, glavnina pa 3:44. Tadej Pogačar se drži skupaj z moštvenimi kolegi ekipe Jumbo-Visme. Tempo na čelu glavnine diktira moštvo Ineos-Grenadiers.

33 km do cilja - Enajst ubežnikov je v ospredju in se vzpenjajo na zadnji kategoriziran gorski cilj Cote de la Chapelle-Marcousse (III. kategorija, 6,5 km, 5,6 %). Wout van Aert in Mathieu van der Poel skušata ujeti priključek.

44 km do cilja - Iz glavnine sta skočila Wout van Aert in Mathieu van der Poel, ki lovita ubežnike. 

52 km do cilja - Iz ubežne skupine je napadel še Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), ki je potegnil ubežno skupino, ta pa je takoj ujela Kristsa Neilandsa (Israel-Premier Tech).

Tour de France | Foto: Reuters Foto: Reuters

56 km do cilja Krists Neilands (Israel-Premier Tech) je skočil iz ubežne skupine, ki ima pred glavnino vsega 2:19 prednosti.

58 km do cilja - Napetost narašča. Po peklenskem začetku današnjega dne in potem nekoliko bolj umirjenjem dogajanju, zdaj glavnina dviguje tempo. Ubežniki imajo le še 2:30 prednosti.

60 km do cilja - Na čelo glavnine je prišel kolesar Jayco AlUle. Očitno so začutili priložnost, da bi lahko ujeli ubežnike in bi na koncu spremljali celo šprint. Zaostanek za ubežniki se je zmanjšal na 2:45.

69,5 km do cilja - Glavnina za ubežniki zaostaja 3:09. Šrinter Fabio Jakobsen zaostaja s svojo skupino 16:23. Glavnini ni po godu, da je med ubežniki Pello Bilbao (Bahrain Victorious), ki v skupnem seštevku za rumeno majico zaostaja 7:37.

78 km do ciljaEsteban Chaves (EF Education-EasyPost) se je odpeljal proti vrhu predzadnjega gorskega cilja côte de Saint-Victor-la-Rivière, vendar so ga preostali ubežniki kasneje spet ujeli.

84 km do cilja - 14 ubežnikov ima 3:06 prednosti.

107 km do cilja - Ubežniki so na vrhu Col de la Croix, najhitrejši je bil Warren Barguil, drugi Esteban Chavez. Glavnina, na čelu katere je ekipa Jumbo-Visme, ima zaostanek 2:35. Povprečna hitrost do tega trenutka znaša kar 40 km/h, temperatura ozračja pa je 25,6 stopinj Celzija.

110 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Col de la Croix (II. kategorija, 6 km, 6,3 %). V ospredju sta še vedno dve skupini po sedem oziroma pet kolesarjev. Glavnina zaostaja 1:49. V prvi je Bilbao Lopez (Bahrain - Victorious), ki v skupnem seštevku za rumeno majico zaostaja 7:37.

117 km do cilja - Dve skupini ubežnikov sta se odlepili od glavnine, ki zaostaja 36 sekund.

127 km do cilja - Glavnina je posrkala Mateja Mohoriča in Juliana Alaphilippa.

136 km do cilja - Pri spustu Col de Guery sta pospešila Matej Mohorič in Julian Alaphilippe, ki imata 15 sekund prednosti.

137 km do cilja - Ubežniki so ujeti.

139 km do cilja - Nekateri kolesarji imajo težave in zaostajajo za glavnino. Med njimi so tudi Wout van Aert (Jumbo-Visma), David Gaudu in Romain Bardet - zadnja v skupnem seštevku zaostaja  6:01 oziroma 6:58. Povprečna hitrost do zdaj znaša 37,5 km/h.

142,5 km do cilja - Glavnina je s pomočjo UAE Emirates ujela ubežnike, a si vrstijo novi napadi. Tadej Pogačar kolesari takoj za Jonasom Vingegaardom in sta na začetku glavnine.

144 km do cilja - Veliko kolesarjev skuša priti v beg. Med njimi tudi Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Mattias Skjelmose (Lidl - Trek), Louis Meintjes (Intermarché-Circus-Wanty), Clément Champoussin (Arkea-Samsic).

146 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Col de Guery (III. kategorija, 7,8 km, 5 %). Dramatično je na samem začetku. Ubežniki so ujeti.

Tadej Pogačar si je pred začetkom vzel čas za navijače. | Foto: Reuters Tadej Pogačar si je pred začetkom vzel čas za navijače. Foto: Reuters

149 km do cilja - Ekipa Ines Grenadiers je ujela priključek s skupino, v kateri sta bila tudi Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard. Ubežniki imajo 22 sekund prednosti. Na zelo razgibani trasi bo danes še naprej napeto. Kolesarji se bodo kmalu začeli vzpenjati na drugi gorski cilj Col de Guery (III. kategorija, 7,8 km, 5 %).

152 km do cilja - Skupina Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar (UAE Emirates), Adam Yates (UAE Emirates), Simon Yates (Jayco AlUla) in Mattias Skjelmose (Lidl - Trek) za ubežniki zaostaja 18 sekund, medtem ko je glavnina še 30 sekund zadaj.

158 km do cilja - Tudi Tadej Pogačar je v Vingeagaardovi skupini. Ob sebi ima dva kolesarja, medtem ko Jonas le enega.

160 km do cilja - V ospredju je približno šest kolesarjev, v drugi skupini pa sta se znašla celo Jonas Vingegaard in Simon Yates

164 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na prvi gorski cilj Col de la Moreno (III. kategorija, 4,8 km, 4,7-odstotni povprečni naklon). Za zdaj je glavnina še skupaj, a določeni kolesarji poskušajo priti v beg. Trenutno poizkuša Krists Neilands (Israel Premiers - Tech). Priključil se mu je Bryan Coquard (Cofidis). 

13.10 - Kolesarji se peljejo proti kilometru 0, ko se bodo začeli napadi kolesarjev, ki jih zanima beg.

13.05 – Pozdravljeni ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Po dnevu premora se bodo kolesarji spet zavrteli pedala. Bo danes čas za Mateja Mohoriča in njegov napad?

Skupni vrstni red pred 10. etapo:

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)             38;37:46
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)            + 0:17
3. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                   2:40
4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)            4:22
5. Adam Yates (VBr/UAE Emirates)                      4:39
...
59. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)          1;05:47
136. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                   1;53:36

Napoved pred etapo

Favoriti za skupno zmago na Touru, predvsem najboljša dva, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Emirates), bodo morali naslednje tri dni Toura preživeti brez nevšečnosti, glavno delo jih čaka od petka, ko se bo karavana zapeljala v Alpe. Za zdaj ostaja v Centralnem masivu.

Tekmovalci – še 169 jih je na dirki, po tem, ko so odstopili Enric Mas, Richard Carapaz, Jacopo Guarnieri, Luis Leon Sanchez, Mark Cavendish, Steff Cras in nazadnje Quinn Simmons – se morajo pripraviti tudi na vročino, vremenoslovci pa za danes napovedujejo tudi zelo veliko verjetnost neviht, tudi močnejših nalivov.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačarjeva forma raste: Iz dneva v dan se počutim boljše

Po napornih prvih devetih dneh dirke z nedeljskim vrhuncem in vzponom na Puy de Dome ter dnevom odmora, ki je marsikomu podrl ritem, bodo danes številni trpeli, to pa je imenitna priložnost za pobeg. A prav zato bo najbrž trda bitka za mesto v ubežni skupini, kar bo vsaj v začetku otežilo etapo. Ta gre sicer že takoj po uradnem startu v klanec. Etapa se bo začela v Vulcanii v neposredni bližini nedeljskega cilja.

Prvi gorski cilj dneva, Col de la Moreno (III. kategorija, 4,8 km, 4,7-odstotni povprečni naklon), jih laka že po sedmih kilometrih etape, nato si sledijo Col de Guery (III. kategorija, 7,8 km, 5 %), Col de la Croix (II. kategorija, 6 km, 6,3 %), Cote de Saint-Victor-la-Riviere (III. kategorija, 3 km, 5,9 %) in nazadnje, slabih 30 kilometrov pred ciljem še Cote de la Chapelle-Marcousse (III. kategorija, 6,5 km, 5,6 %). Solo napad na tem klancu utegne biti odločilen, saj je z vrha do cilja domala le še spust in bo ubežnika skoraj nemogoče ujeti.

Mohorič med favoriti

Ubežniki imajo danes dobre možnosti, da jim uspe priti do cilja, sicer pa je mogoče pričakovati daljše napade specialistov za klasike. Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma) si vsekakor želi dobiti vsaj eno etapo na letošnjem Touru in morda je današnja zanj še najprimernejša, tudi francoski as Julian Alaphilippe (Soudal – QuickStep) si bo bržčas želel dokazati, da še ni za odpis, med velike favorite za današnjo zmago pa zagotovo sodi tudi naš Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je že v nedeljo s tretjim mestom pokazal, da je v izvrstni formi.

Za klasične sprinterje je etapa prezahtevna, kandidatov za presenečenje pa vseeno ne manjka, nevarni utegnejo biti še Mathieu van der Poel, Fred Wright, Valentin Madouas, Mads Pedersen, Alex Aranburu, Magnus Cort Nielsen, Stefan Küng, Alberto Bettiol, Rémi Cavagna, … Vprašanje je le, komu je dan počitka najmanj škodoval.

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 13.05, ob 13.20 se bo začela bitka, v cilju pa kolesarje pričakujejo med 17.19 in 17.40.

 

Tadej Pogačar Jonas Vingegaard TDF 2023
Sportal "Pričakujem, da bo Tadej Pogačar v najboljši formi v tretjem tednu"

Skupni vrstni red po devetih etapah:

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)             38;37:46
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)            + 0:17
3. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                   2:40
4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)            4:22
5. Adam Yates (VBr/UAE Emirates)                      4:39
6. Simon Yates (VBR/Jayco AlUla)                      4:44
7. Thomas Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)              5:26
8. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                     6:01
9. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                         6:45
10. Romain Bardet (Fra/dsm-firmenich)                  6:58
...
59. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)          1;05:47
136. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                   1;53:36

...

Preberite še:

Fabio Jakobsen
Sportal Fabio Jakobsen po koncu sezone zapušča ekipo Soudal-QuickStep
Lilian Calmejane
Sportal Bizarna nesreča na Touru, besni Francoz si je dal duška #video
Tadej Pogačar & Jonas Vingegaard, TDF23
Sportal "Pogačarjevi udarci se kopičijo, Jumbo-Visma mora ustaviti krvavitev"
Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Sportal Pri Jumbo-Vismi govorijo o drugačni dimenziji
Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Sportal Pogačar epsko porazil Vingegaarda: Skoraj idealno je
Tadej Pogačar
Sportal Izmučeni Pogačar se je odpeljal Vingegaardu in mu odščipnil nove sekunde!
Jonas Vingegaard
Sportal Legendarni kolesar oster do Vingegaarda
Ne spreglejte