Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2023,
8.09

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,24

Natisni članek

Svete Višarje Patrick Lefevere Jens Voigt Belgija Soudal-Quick Step Remco Evenepoel Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Ponedeljek, 29. 5. 2023, 8.09

11 mesecev

Odzivi po Rogličevi zmagi na Giru

Belgijski komentator prepričan: Remco bi dobil ta Giro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,24
Remco Evenepoel Primož Roglič | "Prepričan sem, da bi Remco dobil ta Giro. Ne pravim, da bi ga lahko dobil, pač pa, da bi zanesljivo ga," je menil belgijski komentator časnika Het Laatste Nieuws Michel Wuyts. | Foto Reuters

"Prepričan sem, da bi Remco dobil ta Giro. Ne pravim, da bi ga lahko dobil, pač pa, da bi zanesljivo ga," je menil belgijski komentator časnika Het Laatste Nieuws Michel Wuyts.

Foto: Reuters

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je v nedeljo tudi uradno postal zmagovalec 106. Dirke po Italiji. Odločil je sobotni kronometer na Svete Višarje, v katerem je Zasavec nadoknadil 26 sekund zaostanka za Britancem Geraintom Thomasom, z izjemnim dosežkom pa mnogim kolesarskim poznavalcem zaprl usta. Nekateri so Kisovčana že odpisali, ko se mu v napornih etapah v zadnjem tednu Gira ni uspelo otresti Thomasa. Nekateri Belgijci pa so sploh nezadovoljni z razpletom letošnje rožnate pentlje.

Primož Roglič
Sportal Zgodovinski dan za Primoža Rogliča, gladiatorsko do večne slave

"Menim, da bo Roglič ostal šampion Grand Tourov, a omejen na Dirko po Španiji. Ne vidim ga kot zmagovalca tega Gira," je bil pred štirimi dnevi neposreden Jens Voigt, nekdanji nemški as, letos pa odličen poročevalec z dirke za televizijo Eurosport. Duhoviti Nemec se je po fenomenalni sobotni etapi, v kateri je Primož Roglič pometel s konkurenco in oblekel rožnato majico, pošteno posul s pepelom in se opravičil: "Vsekakor sem ga prezgodaj odpisal."   

Belgijski komentator prepričan: Remco bi zmagal

Mnogi, predvsem v Belgiji, pa kar ne morejo preboleti odstopa njihovega aduta Remca Evenepoela ob koncu prvega tedna dirke. "Prepričan sem, da bi Remco dobil ta Giro. Ne pravim, da bi ga lahko dobil, pač pa, da bi zanesljivo ga," meni belgijski komentator časnika Het Laatste Nieuws Michel Wuyts. "To lahko trdim zaradi njegovega neskončnega talenta, na podlagi tega, da se je na Giro pripravljal pol leta in je bil pripravljen dirkati na vrhuncu vse tri tedne. Prepričan sem, da bi Remco razburkal dogajanje, le bolezen mu je preprečila zmago," je še povedal 66-letni Belgijec.

Dirko je Wuyts kritiziral, da je bila dolgočasna in je ljubitelje kolesarstva pustila lačne. Pričakoval je, da bo na Giru slavil Geraint Thomas: "Thomas je izžareval moč, a na koncu se je izkazalo, da je Roglič očitno boljši. Po njegovih težavah s kolesom sem že pomislil, da ga bosta smola in nesreča spremljali večno. A težave so ga še podžgale, kolesaril je še hitreje in v zadnjem delu vzpona podvojil razliko. Odlično delo."    

Primož Roglič
Sportal Kako se je odzval Roglič, ko je izvedel, da je zmagal? #video

"Kakšen cirkus? Samo poglejte okoli, neverjetno je." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Kakšen cirkus? Samo poglejte okoli, neverjetno je." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Evenepoelov šef nejevoljen: To je cirkus

Sobotni spektakularni kronometer na Svete Višarje pa niti približno ni navdušil šefa Evenepoelove ekipe Soudal – QuickStep Patricka Lefevera. Ta je predzadnjo preizkušnjo letošnjega Gira opisal kot "cirkus", povedal, je, da je "300-odstotno proti" takšnim etapam. Ob besedah nejevoljnega belgijskega šefa pa so se včeraj čudili številni kolesarji.

"Kakšen cirkus? Samo poglejte okoli, neverjetno je," je bil navijaške veselice, v kateri so prevladovali slovenski podporniki Primoža Rogliča, navdušen Italijan Alessandro De Marchi (Jayco-AlUla). Kot domačin je užival v bučni podpori, ki so jo številni navijači ob progi namenili prav vsakemu kolesarju. "vsakdo uživa v lepem in nekoliko drugačnem dnevu na Giru", je še povedal.

Tudi Francozu Thomasu Championu (Cofidis) ni bilo povsem jasno, kaj je tako zmotilo Lefevera. "Bila je neverjetna trasa, prav veseli smo, da smo dobili to priložnost, italijanski in slovenski navijači so bili ognjeviti. To sta bila etapa in vzdušje, ki ju pričakuješ na pravem Giru," je dejal.

Svete Višarje Giro 2023
Sportal Norišnica na Višarjah: Roglič je dal vse od sebe, navijači so storili enako! #foto

"Moj bog, kaj vse gre lahko temu človeku še narobe?!"

No, nad Rogličevo sobotno zmagovito predstavo so bili navdušeni tudi Eurosportovi komentatorji v studiu. "Videli smo že Primoževe neverjetne predstave, toda tole danes se mi je zdelo kot vožnja življenja," je po infarktnem sobotnem kronometru povedala voditeljica Orla Chennaoui. Z nekdanjim britanskim profesionalcem Danielom Lloydom sta se popolnoma strinjala. "Ne vem, kaj naj si zdaj mislim. Kapo dol Primožu Rogliču. Čeprav je imel tudi Geraint Thomas v veliko smole, se zdi, da pa ta Rogliča spremlja res povsod. Bil je že tako blizu zmage na Giru in Touru, in ko smo videli to njegovo mehansko okvaro, sem si rekel samo: 'Moj bog, kaj vse gre lahko temu človeku še narobe?!"' je dramatične trenutke, ko se je z Rogličevega kolesa snela veriga, opisal Lloyd.

No, 106. Dirka po Italiji se je v nedeljo končala z velikim in zgodovinskim zmagoslavjem Primoža Rogliča. Vsa ugibanja, kaj bi bilo, če bi bilo, so zdaj brezpredmetna. Geraint Thomas sam je že v soboto športno čestital celotni ekipi Jumbo-Visme in dejal: "Primož si je to zmago zaslužil." V nedeljo je 37-letni Valižan Giro končal v svojem gentlemanskem slogu, Marku Cavendishu je pomagal v zaključnem sprintu. "Ko sem videl, da ima ob sebi le Luisa Leona Sancheza, sem pomislil: 'Pomagal bom prijatelju,"' je pojasnil v cilju v Rimu. Je razočaran? Seveda, bil je izjemno blizu zmage, a pravi, da se še vedno počuti, kot bi bil star 27 let, kar najbrž pomeni, da se še ne misli prav kmalu pridružiti prijatelju Cavendishu med upokojenci. Cavendish je namreč že napovedal, da je to njegova zadnja sezona.

Preberite še:

Matej Mugerli
Sportal "Ko enkrat odpelješ Tour, nisi nikoli več zares utrujen"
Primož Roglič
Sportal Peter Prevc se je moral usesti in vprašati, ali je to sploh res
Giro Primož Roglič
Sportal Tudi Jana Tratnika ob spremljanju fantazije na Višarjah prevzela čustva #intervju
Mitja Mežnar
Sportal Navijač, ki je junaško pomagal Primožu Rogliču, je nekdanji skakalec
Giro Primož Roglič
Sportal "Pravi vzor. Kar te ne ubije, te naredi močnejšega!"
Primož Roglič
Sportal "Ko sem videl, da mu je že na ravnini odščipnil dve sekundi, sem si rekel, to je to"
Primož Roglič Lora
Sportal Presrečni Roglič o dirki življenja, njegova žena o težki zimi in zadovoljstvu
Navijači Primož Roglič Trbiž
Sportal Od kalvarije do ekstaze: Slovenci noreli v Trbižu #video
Roglič Pogačar
Sportal Slovenija z zgodovinskim mejnikom, kralja pravljice pa Roglič in Pogačar
Primož Roglič
Sportal Noro! Primož Roglič je tik pred zmago na Giru!!!
Ne spreglejte