Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2023,
20.14

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

2

Natisni članek

Madžarska Matjaž Kopitar risi slovenska hokejska reprezentanca

Sreda, 3. 5. 2023, 20.14

11 mesecev, 4 tedne

pripravljalna tekma, budimpešta

Slovenci prvi sosedski test opravili zmagovito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

2

slovenska hokejska reprezentanca : Italija, pripravljalna tekma, Rok Tičar | Slovenska hokejska reprezentanca je na pripravljalni tekmi s 4:0 premagala Madžarsko. Reprezentanci se bosta v četrtek pomerili še enkrat. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na pripravljalni tekmi s 4:0 premagala Madžarsko. Reprezentanci se bosta v četrtek pomerili še enkrat.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na pripravljalni tekmi z Madžari v Budimpešti zmagala s 4:0. Gole so dosegli Nik Simšič, Nejc Stojan, Anže Kuralt in Jan Drozg, Luka Gračnar pa je zaustavil vseh 27 strelov domačih. Ekipi sta se pomerili za zaprtimi vrati, na četrtkovem drugem medsebojnem srečanju pa bodo na tribunah MVM Dome lahko tudi ljubitelji hokeja. 

Anže Kopitar
Sportal Slovenci na SP brez Anžeta Kopitarja, po Budimpešti zadnji rez #video

Pripravljalna tekma, Budimpešta

Sreda, 3. maj
Madžarska : Slovenija 0:4 (0:0, 0:2, 0:2) 
Strelci: 0:1 Simšič (Maver, 25.), 0:2 Stojan (Ograjenšek, Drozg, 30.), 0:3 Kuralt (Sabolič, Tičar, 46.), 0:4 Drozg (Magovac, 58., EN)
Kazenske minute: Madžarska 6 (0, 6, 0), Slovenija 4 (0, 4, 0)
Razmerje v strelih: Madžarska 27 (10, 7, 10), Slovenija 41 (7, 16, 18)

Postava Madžarska: Balizs, Rajna; Zeteny Hadobas, Stipsicz, Hari, Sebok, Sofron; Fejes, Szabo, Bartalis, Terbocs, Natran; Horvath, Roland, Gallo, Koger, Papp; Zsombor Garat, Pozsgai, Csanyi, Christian, Vincze. Selektor: Kevin Constantine.
Postava Slovenija: Gračnar, Krošelj; Magovac, Mašič, Kuralt, Tičar, Sabolič; Podlipnik, Štebih, Drozg, Ograjenšek, Simšič; Crnović, Čepon, Beričič, Pance, Zajc; Stojan, Čimžar, Koblar, Maver. Selektor: Matjaž Kopitar.

Danes mineva mesec dni od uradnega začetka priprav slovenske hokejske reprezentance na majsko svetovno prvenstvo elite, ki ga bosta med 12. in 28. majem gostili Finska in Latvija. Slovenci so v tem času odigrali osem pripravljalnih tekem, dve sta še pred njimi.

Danes so v Budimpešti odigrali prvo od dveh pripravljalnih srečanj z Madžari, ki so se, tako kot risi, lani v Ljubljani vrnili med elito, a jim v tem pripravljalnem obdobju vsaj rezultatsko ne gre nič po načrtih (osem porazov na devetih tekmah). Srečanje je potekalo v večnamenski dvorani MVM Dome, ki ob nekaterih športnih dogodkih sprejme več kot 20 tisoč gledalcev. Odprli so jo konec leta 2021. Eno prvih večjih tekmovanj, ki ga je gostila, je bilo moško evropsko rokometno prvenstvo lani januarja. 

Selektor Matjaž Kopitar je napovedal, da bo spočil nekatere nosilce igre, tako da so srečanje kot gledalci danes med drugim spremljali Jan Urbas, Žiga Jeglič, Miha Verlič, Blaž Gregorc. Tudi domačini niso zaigrali v najmočnejši postavi, ob ledu so dogajanje spremljali Dominik Horvath, Bence Sziranyi, Adam Falus, Gergő Nagy, Csanad Erdely, Akos Mihaly in Kristof Nemeth. 

Slovenska vrata je tokrat branil Luka Gračnar, ki je zaustavil vseh 27 strelov tekmecev. Njegova menjava je bil Gašper Krošelj.

Anže Kuralt, ki si kruh že vrsto let služi na Madžarskem, se je podpisal pod gol številka tri. | Foto: Grega Valančič/Sportida Anže Kuralt, ki si kruh že vrsto let služi na Madžarskem, se je podpisal pod gol številka tri. Foto: Grega Valančič/Sportida Prva tretjina, v kateri so Slovenci sprožili sedem strelov, gostitelji pa deset, je minila brez golov. Se je pa varovancem Kopitarja odprlo v drugi, v kateri so bili nevarnejši tekmec. V 25. minuti je napako madžarske obrambe izkoristil Nik Simšič in načel mrežo Benceja Balisza. Dobrih pet minut pozneje je na 2:0 zvišal Nejc Stojan. Slovenci so imeli takoj zatem igralca več, a ga niso izkoristili kot tudi ne ob koncu tretjine, ko so imeli dobri dve minuti številčno prednost. To so imeli na začetku drugega dela in vmes tudi Madžari, a Gračnarja niso uspeli premagati. Reprezentanci sta na drugi odmor odšli pri vodstvu risov 2:0. V začetku zadnje tretjine je udaril prvi napad, pod zadetek za 3:0 se je podpisal Anže Kuralt. Madžari so dobre štiri minute pred koncem iz vrat potegnili vratarja in zaigrali s šestimi igralci v polju, a se jim načrt ni izšel. Jan Drozg je plošček poslal v prazen gol in postavil končnih 4:0.

Kaj je po zmagi povedal selektor?

Za Madžare je bila sredina tekma deveta pripravljalna, vknjižili pa so osmi poraz. 

V četrtek pred občinstvom, po drugi tekmi bo znana postava za prvenstvo Slovenci bodo obe tekmi z Madžari odigrali v MVM Dome Budimpešta (levo zgoraj). Na četrtkovi bodo tudi gledalci. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenci bodo obe tekmi z Madžari odigrali v MVM Dome Budimpešta (levo zgoraj). Na četrtkovi bodo tudi gledalci. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Gledalcev na današnjem sosedskem srečanju ni bilo, saj je tekma potekala za zaprtimi vrati. Se bosta pa izbrani vrsti drugič pomerili še v četrtek, ko si bodo obračun lahko ogledali tudi privrženci tega ekipnega športa.

Po četrtkovem srečanju bo znana slovenska postava za svetovno prvenstvo, kamor lahko potuje 25 hokejistov (22 igralcev v polju in trije vratarji), nekateri imajo namreč zadnjo priložnost, da si zagotovijo mesto v moštvu.

Še več gledalcev gre v MVM Dome pričakovati prihodnji torek, ko bodo Madžari pripravljalno tekmo igrali z enim od glavnih favoritov za zlato na majskem svetovnem prvenstvu Kanado.

slovenska hokejska reprezentanca : Francija
Sportal Tudi drugi test s Francozi se je končal s tesnim porazom

Nedeljski polet na Dansko, nato v Latvijo po obstanek

Po gostovanju pri vzhodnih sosedih bodo imeli Slovenci dva dneva prosto, v nedeljo pa sledi polet na Dansko. Tam jih 9. maja čaka še zadnje pripravljalno srečanje pred prvenstvom, z Danci se bodo pomerili v Köbenhavnu.

Risi, ki jim na prvenstvu ne bo pomagal Anže Kopitar, bodo igrali v skupini B v Rigi, nasproti jim bodo stale reprezentance Kanade, Češke, Švice, Slovaške, Latvije, Norveške in Kazahstana.

Cilj Kopitarjeve čete je obstanek v elitnem razredu svetovnega hokeja, kar je Slovencem do zdaj uspelo le dvakrat, zadnjič leta 2005.

Razpored pripravljalnih tekem:

Četrtek, 6. april, Beljak
Avstrija : Slovenija 3:5 (1:2, 2:1, 0:2)

Četrtek, 13. april, Maribor
Slovenija : Poljska 3:2 (1:1, 1:1, 0:0, 0:0, 1:0) - po kazenskih strelih

Petek, 14. april, Maribor
Slovenija : Poljska 3:4 (1:1, 1:1, 1:1, 0:0, 0:1) – po kazenskih strelih

Četrtek, 20. april, Bled
Slovenija : Italija 4:2 (1:0, 3:1, 0:1)

Petek, 21. april, Bled
Italija : Slovenija 1:4 (0:2, 0:0, 1:2)

Petek, 28. april, Pariz
Francija : Slovenija 4:3 (2:1, 1:1, 1:1)

Sobota, 29. april, Pariz
Francija : Slovenija 2:1* (0:1, 0:0, 1:0, 1:0) - po podaljšku

Sreda, 3. maj, Budimpešta
Madžarska : Slovenija 0:4 (0:0, 0:2, 0:2) 

Četrtek, 4. maj, Budimpešta
Slovenija – Madžarska

Torek, 9. maj, København
Danska – Slovenija

Razpored tekem slovenske reprezentance na SP v Rigi:*

Sobota, 13. maj
11.20 Švica – Slovenija

Nedelja, 14. maj
11.20 Slovenija – Kanada

Torek, 16. maj
15.20 Slovenija – Norveška

Četrtek, 18. maj
15.20 Češka – Slovenija

Petek, 19. maj
15.20 Latvija – Slovenija

Nedelja, 21. maj
15.20 Slovenija – Slovaška

Ponedeljek, 22. maj
19.20 Kazahstan – Slovenija

*slovenski čas, Riga je +1h

Preberite še:

slovenska hokejska reprezentanca : Italija, pripravljalna tekma, Matjaž Kopitar
Sportal Slovenci na prvem preizkusu s Francozi tesno izgubili
Anže Kopitar
Sportal HZS po koncu Kopitarjeve NHL-sezone: aredili bomo vse, da se pridruži reprezentanci
Ne spreglejte