Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 2. 2019,
17.57

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

policija nasilje protesti Emmanuel Macron Francija Rumeni jopiči

Sobota, 2. 2. 2019, 17.57

5 let, 2 meseca

Rumeni jopiči že dvanajsto soboto na ulicah francoskih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
protesti Pariz Francija rumeni jopiči | Francoska vlada je v petek policijo opozorila, naj se v primeru, da se protesti danes ponovno sprevržejo v nasilje, ne obotavlja uporabiti gumijastih nabojev. Francosko upravno sodišče je namreč v petek odločilo, da jih lahko policija še naprej uporablja. | Foto Reuters

Francoska vlada je v petek policijo opozorila, naj se v primeru, da se protesti danes ponovno sprevržejo v nasilje, ne obotavlja uporabiti gumijastih nabojev. Francosko upravno sodišče je namreč v petek odločilo, da jih lahko policija še naprej uporablja.

Foto: Reuters

V Franciji dvanajsto soboto zapored potekajo protesti rumenih jopičev proti reformni politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter padanju kupne moči Francozov. Na ulicah Pariza in drugih francoskih mest se je zbralo več tisoč tisoč rumenih jopičev, proteste pa je danes zaznamovalo nasprotovanje policijskemu nasilju.

V francoski prestolnici je danes potekal "veliki pohod ranjencev", ki so protestirali proti policijskemu nasilju in uporabi orožja z gumijastimi naboji. Gumijaste naboje uporablja francoska policija, v večjem delu Evrope pa so prepovedani.

V središču Pariza se je po ocenah policije zbralo približno 10.700 ljudi, po drugih ocenah pa jih je bilo 13.800. Policija, ki je v spopadih s protestniki ponekod tudi danes uporabila solzivec, je do zgodnjega popoldneva aretirala deset ljudi.

Rumeni jopiči, 26. januar 2019
Novice Tako jih je v Parizu skupil eden vodij gibanja rumenih jopičev #video

Zaradi poškodbe očesa enega vodilnih mnogi nosili preveze čez oči

Protestov se je danes udeležil tudi eden vodilnih aktivistov protivladnega gibanja rumenih jopičev Jerome Rodrigues, ki je prejšnjo soboto utrpel hudo poškodbo očesa, zaradi česar bo do konca življenja invalid. Tudi nekateri drugi protestniki so v znak solidarnosti nosili preveze čez oči.

V celotni Franciji je danes zgodaj popoldne po podatkih policije protestiralo 17.400 rumenih jopičev, medtem ko so jih prejšnjo nedeljo ob isti uri našteli približno 22.000.

Protesti rumenih jopičev v Parizu
Novice Novinarji brez meja obsojajo napade rumenih jopičev na novinarje

Rumeni jopiči so se poklonili številnim ranjenim v protestih, ki potekajo od lanskega novembra. Po uradnih podatkih je bilo od začetka protestov v novembru ranjenih približno tisoč policistov in 1700 protestnikov.

Skupina 59 odvetnikov ostro obsodila obravnavo pripadnikov rumenih jopičev na sodiščih

Skupina 59 francoskih odvetnikov je danes objavila odprto pismo, v katerem so obsodili ostro obravnavo pripadnikov rumenih jopičev na sodiščih. Kot so opozorili, sodišča hitijo z izrekanjem sodb udeležencem demonstracij, pri tem pa ne spoštujejo njihovih pravic.

Protesti rumenih jopičev
Novice Francija: novi spopadi med rumenimi jopiči in policijo

Francoska vlada je v petek policijo opozorila, naj se v primeru, da se protesti danes ponovno sprevržejo v nasilje, ne obotavlja uporabiti gumijastih nabojev. Francosko upravno sodišče je namreč v petek odločilo, da jih lahko policija še naprej uporablja.

"Res lahko to orožje rani, vendar pa se morajo policisti, ki so soočeni z nasilnimi protestniki, braniti pred tistimi, ki jih napadajo," je dejal notranji minister Christophe Castaner.

Avtomoto Rumeni jopiči uničili 60 odstotkov vseh radarjev v Franciji

Prostesti potekajo kljub nekoliko povišani priljubljenosti Macrona

Protesti rumenih jopičev danes po poročanju spletnega Reutersa potekajo kljub temu, da javnomnenjske ankete francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu kažejo, da se mu je priljubljenost, ki je bila konec lanskega leta rekordno nizka, nekoliko povišala.

protesti Pariz Francija rumeni jopiči
Novice Macron obsodil nasilje po protestih rumenih jopičev v Parizu

Po podatkih javnomnenjske raziskave Harris Interactive pool, ki je v petek zajela tisoč sodelujočih, Macrona podpira 35 odstotkov Francozov, kar je štiri odstotne točke več kot decembra lani.

Protesti rumenih jopičev v Franciji potekajo vse od novembra lani in so sedaj usmerjeni proti reformni politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter padanju kupne moči Francozov. Protestniki prav tako zahtevajo odstop 41-letnega Macrona.

Pariz rumeni jopiči protesti
Novice Demonstracije rumenih jopičev zaznamovali nasilni izgredi
Pariz rumeni jopiči protesti
Novice V Parizu aretirali enega vidnejših članov gibanja rumenih jopičev
rumeni jopiči
Novice V Franciji zaradi protesta rumenih jopičev nova smrtna žrtev
SNS v rumenih jopičih
Novice Poslanci SNS oblekli rumene jopiče. Levica: Rumeni jopiči se ne bojujejo proti Marakešu.
Ne spreglejte