Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 1. 2019,
15.53

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

2

Natisni članek

Francija gibanje rumenih jopičev protesti Emmanuel Macron

Sobota, 12. 1. 2019, 15.53

5 let, 3 mesece

Francija: novi spopadi med rumenimi jopiči in policijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

2

Protesti rumenih jopičev | V Parizu je prišlo do novih spopadov med protestniki gibanja rumenih jopičev in policisti. | Foto Reuters

V Parizu je prišlo do novih spopadov med protestniki gibanja rumenih jopičev in policisti.

Foto: Reuters

V več francoskih mestih so se danes začeli novi protesti gibanja rumenih jopičev. Zaradi nezadovoljstva z delom vlade in predsednika Emmanuela Macrona jih organizirajo že deveto soboto zapored. V Parizu je prišlo do novih spopadov med policisti in protestniki, policija je pridržala več deset ljudi.

Po podatkih francoske policije se je popoldne po vsej državi zbralo okoli 32 tisoč protestnikov, od tega osem tisoč v Parizu. V prestolnici je večina protestnikov sprva mirno krenila od poslopja gospodarskega ministrstva proti Elizejskim poljanam, kjer je popoldne nato prišlo do spopadov med delom protestnikov in policijo.

Francoska policija za zdaj prijela 59 ljudi

Policija je blizu Slavoloka zmage s solzivcem in vodnimi topovi nastopila proti protestnikom, ki so na policiste metali različne predmete. Številni protestniki so na demonstracije prišli zaščiteni s čeladami in plinskimi maskami.

Po zadnjih podatkih je policija prijela 59 ljudi, od tega 24 pred začetkom protestov. Policija je kot razlog za aretacije pred protesti navedla posedovanje nedovoljenega orožja in oblikovanje skupin, ki bi lahko zanetile nasilje.

Protestniki gibanja rumenih jopičev so danes spet zavzeli ulice in trge francoskih mest. | Foto: Reuters Protestniki gibanja rumenih jopičev so danes spet zavzeli ulice in trge francoskih mest. Foto: Reuters

Drugod po Franciji so večinoma poročali o mirnih protestih. V kraju Bourges se je na mirnih protestih zbralo 4.800 ljudi, v zgodovinskem središču mesta, kjer so proteste prepovedali, pa je protestiralo 500 demonstrantov. Prišlo je do spopadov s policisti, policija je aretirala 18 ljudi.

eksplozija, Pariz, 12. 1. 2019
Novice Pariz: v eksploziji v pekarni umrli trije ljudje, tudi dva gasilca

Protesti potekajo že deveto soboto zapored

Protesti gibanja rumenih jopičev zaradi nezadovoljstva z delom vlade in predsednika Emmanuela Macrona potekajo že deveto soboto zapored.

Zaradi bojazni, da se bodo današnji protesti okrepili na raven pred božičnimi prazniki, in nasilja je po državi nameščenih dodatnih 80 tisoč pripadnikov varnostnih sil, od tega pet tisoč v Parizu, kjer so na ulicah znova tudi oklepna vozila žandarmerije.

Ne spreglejte