Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2019,
14.15

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

5

Natisni članek

Jerome Rodrigues Emmanuel Macron Pariz Rumeni jopiči Francija protestni shod

Nedelja, 27. 1. 2019, 14.15

5 let, 2 meseca

Tako jih je v Parizu skupil eden vodij gibanja rumenih jopičev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

5

Rumeni jopiči, 26. januar 2019 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Eden vodilnih aktivistov protivladnega gibanja rumenih jopičev Jerome Rodrigues je bil na izgredih protestov v soboto v Parizu ustreljen z gumijasto kroglo. Kot je danes sporočil njegov odvetnik, je utrpel hudo poškodbo očesa, obstaja tudi bojazen, da bo do konca življenja invalid.

Aktivist gibanja rumenih jopičev, ki nasprotuje politiki francoskega predsednika Emmanuela MacronaJerome Rodrigues je sobotni protest prenašal v živo.

Posnel je tudi trenutek, ko je bil zadet - lahko si ga ogledate v spodnjem videu (okrog devete minute). S posnetka je razvidno, da so se policisti pognali v razpršeno skupino protestnikov. Rodrigues je po tem, ko je bil zadet, obležal na tleh, očividci pa so pobrali projektile, s katerimi je bil zadet.

Pod objavo na Rodriguesovi strani na Facebooku - Francoz ima nekaj več kot 50 tisoč sledilcev - se je začela razprava, ali gre za nesorazmerno uporabo sile. 

 

Objavil/a Jerome Rodrigues dne Sobota, 26. januar 2019

Odvetnik napoveduje pritožbo proti policiji

"V šoku je. Do konca življenja bo invalid. To je tragedija zanj in njegovo družino," je dogodek za televizijo BFM komentiral odvetnik Philippe de Veulle.

Odvetnik je dodal, da bo zaradi poškodbe vložil pritožbo proti policiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rodriguesa so po incidentu prepeljali v bolnišnico, kjer je noč preživel v umetni komi. Aktivist je za televizijo LCI dejal, da ga je v nogo zadela tudi posebna granata, ki jo policija uporablja za nadzor protestnikov. Pri tej vrsti granate se sprožijo močen zvok in svetloba ter gumijaste kroglice.

Policijo je obtožil, da se poslužujejo vseh nasilnih prijemov, ki jih zakonodaja dovoljuje. S policije so se odzvali z napovedjo, da nameravajo incident preiskati.

Protesti v Belgiji
Novice Protesti rumenih jopičev: Vedno večji prepad med političnimi elitami in ljudmi #video

Macronovi milijoni za socialo jih ne pomirijo

Notranje ministrstvo je sicer ocenilo, da se je včerajšnjih protestov v Franciji skupno udeležilo okoli 69 tisoč ljudi, prejšnji teden jih je bilo 84 tisoč.

Protesti rumenih jopičev v Franciji potekajo vse od novembra lani in so sedaj usmerjeni proti reformni politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter padanju kupne moči Francozov. Protestniki prav tako zahtevajo odstop 41-letnega Macrona.

Macron se je na proteste odzval najprej decembra lani z več milijard težkimi socialnimi ukrepi. Pozval je tudi k javni razpravi, v okviru katere bodo lahko državljani vse do sredine marca v svojih občinah podali predloge za izboljšanje razmer. Francoski predsednik se redno udeležuje razprav z državljani po različnih delih Francije.

Protesti rumenih jopičev v Parizu
Novice Novinarji brez meja obsojajo napade rumenih jopičev na novinarje

Rdeče rute proti nasilju

Dodajmo, da je za danes v Parizu napovedan shod proti nasilju v organizaciji tako imenovanih 'rdečih rut'. Medtem ko so se protesti rumenih jopičev v zadnjih mesecih večkrat sprevrgli v nasilje, rdeče rute nameravajo pozivati proti.

Ne spreglejte