Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
20. 4. 2020,
17.29

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

2

Natisni članek

Koronavirus epidemija Giuseppe Conte Italija COVID-19

Ponedeljek, 20. 4. 2020, 17.29

4 leta

Polovica zaposlenih je ostala brez prihodkov

Italijani neučakano, a s strahom in negotovostjo za popuščanje ukrepov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

2

Opustošena italijanska mesta | Prav s severa Italije (na fotografiji Benetke), kjer je eno od največjih evropskih žarišč epidemije covid-19, prihajajo najglasnejše zahteve za ponovni zagon gospodarstva in običajnega življenja. | Foto Reuters

Prav s severa Italije (na fotografiji Benetke), kjer je eno od največjih evropskih žarišč epidemije covid-19, prihajajo najglasnejše zahteve za ponovni zagon gospodarstva in običajnega življenja.

Foto: Reuters

Niti v Italiji, kjer je epidemija koronavirusa ustvarila nekatera največja evropska žarišča, se nihče ne upa z gotovostjo napovedati, kdaj bodo tam lahko znova neovirano hodili po ulicah. Vedo pa, da se bo po omilitvi ukrepov pravi boj za vrnitev v stanje, ki s(m)o ga poznali do marca, šele začel in da bodo številni odvisni od državne pomoči.

Tudi v Italiji, kjer se je na vrhuncih epidemije bolezni covid-19 zdravstveni sistem spopadal s hudimi preobremenitvami, se uradne številke vendarle toliko izboljšujejo, da se tudi tam vsaj upajo začeti razmišljati o datumih za začetek postopne vrnitve v vsakdan.

koronavirus Italija
Novice "Italija ponavlja kitajske napake, samoizolacija ni dovolj"

Ko pa bosta gospodarstvo in vsakodnevno življenje začeli okrevati po ustavitvi v začetku marca, se bo Italija morala spopasti z ogromno težavo, ki jo je povzročila epidemija: po nekaterih ocenah državno pomoč išče 11,5 milijona ljudi, kar je polovica vsega delovno aktivnega italijanskega prebivalstva, je poročal italijanski časnik La Repubblica.

Ali so ljudje neodgovorni, preprosto ne morejo več biti doma ali kar oboje? V mestu Saviano blizu Neaplja se je na pogrebu župana, ki je umrl zaradi koronavirusa, zbralo več kot 200 ljudi, zaradi česar so za vse mesto razglasili karanteno in ga popolnoma zaprli. Več o tem v tem prispevku.

Tretji maj verjetno ne bo prinesel velikih popuščanj

Ob tem, ko se število dnevno umrlih pri naših zahodnih sosedih zmanjšuje in znaša polovico tistega iz časov, ko je bilo najhuje, je smrtni davek še vedno tako velik, da o koncu epidemije ni mogoče govoriti.

Zato kljub optimizmu, ki se po Italiji sramežljivo krepi, že prihajajo neuradni namigi, da se bodo v Italiji strogi ukrepi nadaljevali tudi po 3. maju, ko naj bi po zdajšnjih odlokih prenehali veljati.

koronavirus Italija
Novice Italijanom ni več do petja z balkonov

Vedno več kazni za kršitve omejitev gibanja

Toda v Italiji vedno težje prenašajo omejitve gibanja, lepo spomladansko, pravzaprav skoraj poletno vreme pa pri tem prav nič ne pomaga.

Vedno večje število kazni, ki jih spiše italijanska policija zaradi kršitev prepovedi gibanja, je očiten dokaz, da (tudi) Italijani čedalje težje prenašajo ukrepe, ki jim preprečujejo gibanje. | Foto: Reuters Vedno večje število kazni, ki jih spiše italijanska policija zaradi kršitev prepovedi gibanja, je očiten dokaz, da (tudi) Italijani čedalje težje prenašajo ukrepe, ki jim preprečujejo gibanje. Foto: Reuters

Policija postavlja vedno več nadzornih točk na cestah, ki iz Rima in drugih velikih mest vodijo do plaž, pa tudi sicer se število izrečenih kazni za kršitev prepovedi gibanja iz dneva v dan povečuje.

Koronavirus
Novice "Če bomo vsi disciplinirani, bomo epidemijo začeli nadzirati v 13 tednih"

Italijanski premier: Imamo uravnovešen in dobro strukturiran program

Čeprav je namestnik italijanskega ministra za zdravje Pierpaolo Sileri dejal, da je "državljanom treba dati večjo svobodo gibanja", je italijanski premier Giuseppe Conte boj previden. Dejal je, da "bodo nekatere dejavnosti znova lahko dovolili skladno z dobro strukturiranim programom, ki uravnoveša potrebo po varovanju zdravja ljudi in potrebo po ponovnem zagonu proizvodnje".

Italijanski premier Giuseppe Conte  | Foto: Reuters Italijanski premier Giuseppe Conte Foto: Reuters

Danes bo Conte prisluhnil sklepom posebne delovne skupine za ponovni zagon, ki jo vodi nekdanji prvi mož italijanskega telekomunikacijskega operaterja Vodafone Vittorio Colao.

koronavirus oprema zdravstvo
Novice Ne Italija ne Španija: to je nova evropska država, v kateri je najhuje

"Zapremo in umremo ali odpremo in živimo"

Čeprav je epidemija najbolj udarila na gospodarsko razvitem severu države, ravno od tam prihajajo najmočnejše zahteve po ponovnem zagonu gospodarstva.

"Ali bomo zaprli vse in umrli, ko čakamo, da virus odide, ali pa bomo ponovno odprli in živeli," je pred nekaj dnevi dejal guverner Benečije (Veneto) Luca Zaia.

zaščitna maska
Novice Kdo ima prav, Nemci ali Francozi? Oboji! #video

Polovica podjetij z zelo resnimi izgubami

Zveza delodajalcev Confindustria je poročala, da je 97,2 odstotka podjetij utrpelo izgube zaradi ukrepov proti epidemiji, skoraj polovica, natančneje 47,3 odstotka, pa je te izgube opredelile kot zelo resne.

Časnik La Repubblica še omenja, da je večina sredstev iz programa, vrednega 25 milijard evrov, že porabljena.

Japonska koronavirus
Novice Kaj je sprožilo drugi val okužb na Japonskem? #intervju

"Ta vlada je odločna in močna"

Pod pritiski za ponovni zagon gospodarstva Conte vse glasneje brani svoje ravnanje. "Mnogi v tujini hvalijo to, kako se je Italija odzvala na svojo največjo katastrofo po drugi svetovni vojni," je dejal za časnik Il Giornale. "Ta vlada je odločna in močna."

Italijanska vrnitev v stanje pred epidemijo oziroma njegov čim boljši približek bo še toliko težja, ker je bila Italija močno zadolžena že pred začetkom epidemije in ker je Italija začasno ustavila veliko večji del gospodarstva kot na primer Nemčija.

Koronavirus nemčija
Novice Nemški strokovnjak: Nikar ne počnite tega, saj boste omogočili nevarno širjenje virusa

"Vsak se bo moral nečemu odpovedati"

Tako kot s(m)o ugotovili tudi drugod, bo morala tudi Italija najti neko previdno izhodno strategijo.

"Živeti z virusom pomeni preoblikovanje našega vsakdana," je za časnik Corriere della Sera povedal direktor italijanskega inštituta za javno zdravje Silvio Brusaferro. "Vsak se bo moral nečemu odpovedati."

italijanska nogometna liga
Sportal Italijanski infektolog proti majskemu nadaljevanju italijanske prve lige
Ne spreglejte