Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
17. 4. 2020,
13.54

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Natisni članek

Belgija COVID-19 epidemija Koronavirus

Petek, 17. 4. 2020, 13.54

4 leta

Belgija ima največ žrtev covid-19 na prebivalca v EU

Ne Italija ne Španija: to je nova evropska država, v kateri je najhuje

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Belgija je prehitela Španijo po številu smrti na milijon prebivalcev in je zdaj po uradnih podatkih na vrhu med državami v Evropski uniji v obdobju pandemije covid-19. Belgijska vlada zatrjuje, da so črne številke morda previsoke in predvsem ogledalo njihove popolne transparentnosti s temi podatki.

V Belgiji, kjer je nekaj več kot 11,5 milijona prebivalcev, štejejo že več kot 4.800 umrlih od začetka epidemije covid-19. Belgija je tako s 419 umrlimi na milijon prebivalcev prehitela Španijo, kjer je 409 umrlih na milijon prebivalcev, poroča agencija AFP.

Netopir
Novice V Wuhanu izvajali poskuse na netopirjih. Je novi koronavirus ušel iz laboratorija?

Celo v Franciji je razmerje za več kot četrtino nižje

Belgija je tako na črni lestvici prehitela svoje sosede: Francija z okrog 18 tisoč umrlimi ima 274 smrtnih primerov na milijon prebivalcev, na drugi strani Rokavskega preliva pa ima Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske približno 14 tisoč umrlih, to je 202 na milijon prebivalcev.

Belgijska soseda je tudi Luksemburg, ki je še pred kratkim prevzel še eno neslavno prvo mesto – Veliko vojvodstvo je pristalo na prvem mestu med državami članicami Evropske unije po gostoti potrjenih okužb covid-19 na prebivalca.

Luksemburg
Novice To je država z največjo gostoto potrjenih okužb v Evropski uniji

Zaradi transparentnosti so "številke včasih precenjene"

Belgijska premierka Sophie Wilmes je neslavno prvo mesto pojasnila s tem, da se je belgijska vlada odločila za polno transparentnost pri komuniciranju o smrtnih primerih, povezanih z boleznijo covid-19, četudi to pomeni številke, ki so včasih precenjene.

V Belgiji, kjer je več kot 1.500 domov za ostarele, so se namreč med redkimi odločili, da v statistiko umrlih od pandemije vključijo tudi tiste, za katere ocenjujejo, da je bila smrt povezana s koronavirusom – tudi takrat, ko prisotnost virusa povzročitelja covid-19 ni dokazana s testi.

Primož Cigoj
Novice Slovenski znanstvenik je že januarja slutil, da bo koronavirus velika stvar

"Vsaka država šteje po svoje"

"Vsaka država v Evropi šteje po svoje, naša metoda je najpodrobnejša," je povedala belgijska zdravstvena ministrica v pogovoru za televizijski kanal LN24.

Nakazala je, da bi Belgija lahko spremenila način štetja, da bi bili belgijski rezultati primerljivejši drugim državam, a podrobnosti ni navedla.

Države ne testirajo enako intenzivno

Povsem primerljive gotovo niso niti številke o potrjenih okužbah (ki niso enake številkam obolelih). Države nimajo enake dinamike testiranja in zato tudi nimajo enako visokega razmerja med številom potrjenih okužb in številom dejansko obolelih.

Belgijska državna ustanova za javno zdravstvo je zato napovedala, da bodo za desetkrat povečali število testov za covid-19 v domovih za ostarele.

Guangzhou Evergrande
Sportal Koronakriza? Kitajci so začeli graditi največji stadion na svetu.

Tudi zaposleni v domovih so velik vir tveganja

Toda predvidenih 210 tisoč testov morda le ne bo zadoščalo za 160 tisoč oskrbovancev in 110 tisoč zaposlenih v belgijskih domovih za ostarele, za katere obstaja povečano tveganje, da so prenašalci virusa povzročitelja bolezni covid-19.

"Okrog 95 odstotkov zaposlenih v domovih za ostarele v Bruslju in okolici uporablja javni prevoz, vlaki, podzemne železnice, tramvaji in avtobusi pa so žal dobre priložnosti za prenos okužbe," opozarja generalni sekretar panožnega združenja domov za starejše Femarbel v Valoniji (francosko govorečem delu Belgije) Vincent Fredericq.

Ne spreglejte