Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 4. 2020,
9.00

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

3

Natisni članek

Guangzhou Evergrande

Petek, 17. 4. 2020, 9.00

4 leta

Na Kitajskem stadioni rastejo kot gobe po dežju

Koronakriza? Kitajci so začeli graditi največji stadion na svetu.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

3

Guangzhou Evergrande | Navijači Guangzhou Evergrandeja se bodo lahko kmalu pohvalili z največjim nogometnim stadionom na svetu. | Foto Reuters

Navijači Guangzhou Evergrandeja se bodo lahko kmalu pohvalili z največjim nogometnim stadionom na svetu.

Foto: Reuters

Kitajski nogometni prvak Guangzhou Evergrande je v četrtek začel gradnjo stadiona, ki bo sprejel kar 100 tisoč gledalcev in bo vsaj začasno največji nogometni objekt na svetu. Končan naj bi bil leta 2022, stal pa bo kar 12 milijard kitajskih jenov (približno 1,56 milijarde evrov).

Medtem ko se evropski klubi bojijo, kaj bo prinesla prihodnost po koncu krize, ki jo je povzročil koronavirus, na Kitajskem, kjer je epidemija tega virusa pred meseci izbruhnila, s tem očitno nimajo prevelikih težav. Vsaj po tamkajšnjem trenutno najboljšem klubu, Guangzhou Evergrandeju, sodeč.

Aktualni kitajski prvak, ki se lahko pohvali z osmimi prvenstvenimi lovorikami, trikrat pa je bil azijski prvak, je namreč v četrtek začel z izgradnjo stadiona, ki bo, ko bo končan, vsaj nekaj časa užival status največjega športnega objekta na svetu, namenjenega samo za nogomet.

Trenutno je ta naziv v rokah stadiona Barcelone Camp Nou, ki trenutno sprejme nekaj več kot 99 tisoč gledalcev, a se bo ta številka po prenovi, ki naj bi bila dokončana do leta 2024, povzdignila na 105 tisoč.

Trener ekipe Guangzhou Evergrande je Fabio Cannavaro, ki je Italijo s kapetanskim trakom na roki leta 2006 popeljal do naslova svetovne prvakinje. Istega leta je prejel tudi zlato žogo za najboljšega nogometaša leta na svetu. | Foto: Getty Images Trener ekipe Guangzhou Evergrande je Fabio Cannavaro, ki je Italijo s kapetanskim trakom na roki leta 2006 popeljal do naslova svetovne prvakinje. Istega leta je prejel tudi zlato žogo za najboljšega nogometaša leta na svetu. Foto: Getty Images

Do takrat bo, če bo gradnja napredovala po načrtih, največji nogometni stadion vsaj nekaj časa stal na Kitajskem. Pri ideji o podobi tega supermodernega objekta, katerega podoba bo v obliki cveta lotosa, ki ponazarja naziv cvetočega mesta, kot pravijo 15 milijonskemu Guangzhouju, je sodeloval tudi predsednik Evergrandeja Hui Ka-yan.

Stadion v Guangzhouju pa še zdaleč ni edini, ki bo na Kitajskem zrasel v prihodnosti. Tamkajšnja vlada namreč močno spodbuja gradnjo športnih, predvsem nogometnih objektov, tako da se v najbolj obljudeni državi na svetu v prihodnosti obeta kopica novih objektov. Šanghaj SIPG naj bi svoj nov stadion, ki bo sprejel 33 tisoč gledalcev, odprl že prihodnje leto. V Pekingu bodo zgradili stadion za 71 tisoč gledalcev, v Tianjinu za 37 tisoč, gradili pa bodo tudi drugje po državi, v Dalianu, Xiamenu in tako naprej.

Kitajska bo sicer prihodnje leto gostila klubsko nogometno svetovno prvenstvo, leta 2023 pa se tam obeta tudi azijski nogometni pokal.

Takole bo videti nov stadion v Guangzhouju:

Ne spreglejte