Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 10. 2021,
11.22

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

100

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Ursula von der Leyen Brdo pri Kranju

Sreda, 6. 10. 2021, 11.22

2 leti, 6 mesecev

Janša: "Trajna rešitev za Balkan je članstvo v EU." #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

100

Na novinarski konferenci na vrhu EU - Zahodni Balkan, ki je potekala na Brdu pri Kranju so spregovorili slovenski premier Janez Janša, predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Na Brdu so voditelji članic EU in držav Zahodnega Balkana danes potrdili evropsko perspektivo regije in njeno zavezanost širitvenemu procesu, a bistvenih premikov za Albanijo, BiH, Srbijo, Severno Makedonijo, Črno goro in Kosovo še niso dosegli.

"Države Zahodnega Balkana so že naredile velik korak naprej"

Von der Leynova je ob prihodu poudarila, da so države Zahodnega Balkana že vložile veliko truda in na področju reform storile velik korak naprej, veliko dela pa jih še čaka: "Danes želimo poslati jasno sporočilo, da Zahodni Balkan spada v Evropsko unijo. Smo velika evropska družina, delimo si skupno zgodovino, vrednote in skupno usodo."

"Perspektiva držav, ki so del evropske celine, je bila, je in bo, zelo pomembna in pomembno je, da smo v deklaracijo vključili pojem širitev, da je bilo to soglasno sprejeto in da je to velika spodbuda kandidatkam, državam na Zahodnem Balkanu, za članstvo v EU," je povedal premier Janez Janša.

Brdo neformalno srečanje
Trendi Kaj so evropskim voditeljem postregli na Brdu
Vrh EU - Zahodni Balkan. Ursula von der Leyen
Novice Ursula von der Leyen na Brdu: To je zelo pomemben vrh. Hočemo poslati jasno sporočilo. #foto

V spodnji galeriji poglejte, kdo vse se udeležuje vrha na Brdu.

Fotogalerija
1 / 35

Avstrijski premier Sebastian Kurz je ob tem izpostavil, da mora EU državam Zahodnega Balkana ponuditi resno perspektivo, sicer bodo to izkoristile Kitajska, Rusija in Turčija. 

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je prav tako izpostavil, da bodo potrdili evropsko perspektivo Zahodnega Balkana, a obenem opozoril, da morajo v regiji nadaljevati reforme. Tudi on je, tako kot pred tem že Von der Leynova, izpostavil vladavino prava in svobodo medijev.

Janša von der Leyen
Novice Voditelji EU in Balkana dva dni v Sloveniji #video
Protesti torek, 5.10.2021
Novice Iz varnostnih razlogov zaradi protestov za ljubljanske dijake pouk na daljavo

"Radi bi dosegli napredek na poti k širitvi. Vsi se zavedamo naših skupnih prioritet, skupnega dogovora in digitalnega razvoja. Kot Evropejci se moramo skupaj odločiti, kakšna bo naša prihodnost in kakšen bo skupni napredek," je na novinarski konferenci povedal Predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Tudi Ursula Von der Leyen je pohvalila organizacijo dogodka. Podala je jasno sporočilo, da je Balkan del iste Evrope kot EU. "Unija ni popolna brez Zahodnega Balkana. Ne sme biti dvoma, da je naš cilj širitev. V središču našega sodelovanja je finančna pomoč regiji," je poudarila.

krek zlatko troha
Novice NČR zahteva popravek članka: "Čordići društva novinarjev za opozorila Kreka krivijo Siol"

Premier Janez Janša se je zahvalil predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu za organizacijo neformalnega vrha v Sloveniji. "To je bil zelo pomemben dogodek, ki je razjasnil sliko glede stanja v regiji," je povedal premier in dodal: "Hvala tudi Ursuli von der Leyen za zadnje napore, da se rešijo nekatera odprta vprašanja, ki jih je treba rešiti, preden se sploh začnemo pogovarjati o širitvi."

"Edina trajna rešitev za to regijo, ki bo prinesla mir in stabilnost je članstvo v Evropski uniji. V deklaraciji, ki je bila usklajena za ta vrh, je zelo veliko dobrih sporočil za ljudi, ki živijo v tej regiji," je še povedal premier Janša in dopolnil:

"Evropska unija potrebuje nekatere spremembe znotraj institucij, da bo EU učinkovita tudi v razširjeni sestavi. Med procesom reševanja odprtih vprašanj med Severno Makedonijo in Bulgarijo ter Srbijo in Kosovim mora hkrati teči tudi pogajalski proces."

Von der Leynova o Zahodnemu Balkanu

"Danes je bil dosežen napredek. Komisija opravlja veliko dela, da bi rešila ključna odprta politična vprašanja v odnosih med Severno Makedonijo in Bolgarijo; pripravili smo tudi načrt, kako odpraviti te težave," je povedala von der Leynova in dodala:

"Na področju premagovanja pandemije smo zagotovili 3,3 milijarde evrov in 2,2 milijona odmerkov cepiv, s čimer smo dokazali, da smo najzanesljivejši partner Zahodnega Balkana. Prejšnji teden sta se Srbija in Kosovo dogovorila glede registrskih tablic. To sporočilo je bilo izvrstno za samo regijo, saj pomeni, da je možno sesti za isto mizo in skupaj najti ustrezne rešitve."

"S pomočjo EU bo Srbija lahko izboljšala čiščenja voda. Z Bosno in Hercogovino smo govorili o postopnem odpravljanju termoelektrarn. Razpravljali smo tudi o krepitvi zelenih naložb v regiji," je še von der Leynova povedala o situaciji na Zahodnem Balkanu.

Cepivo Moderna
Novice Na Švedskem in Danskem prekinili cepljenje s cepivom Moderne za vse, mlajše od 30 let

"Slovenija si je prizadevala, da se v deklaracijo vključi tudi časovni okvir, v katerem bi se bolj natančno razdelali posamični koraki. Naša ocena je, da se lahko zaključijo v naslednjem desetletju," je povedal premier Janša.

Vprašanje medijev in STA

Na tiskovni konferenci so odprli tudi vprašanje STA, v luči, da je spoštovanje vrednot EU ena od zahtev širitve. Pa tudi - kaj bo na to temo storila Evropska komisija?
"Denar bo STA izplačan, ko bo direktor podpisal pogodbo, ker tako določa zakon. Ko bo nov direktor, upam, da se bo situacija lahko rešila v najkrajšem možnem času," je na vprašanje odgovoril Janša.

"Svoboda medijev je pomembna in obstaja nekaj mehanizmov za varovanje spoštovanja vladavine prava," je razpravo o STA dopolnil Predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Sarajevo
Novice Slovenci in balkanski sod smodnika

"Kaže se potreba po evropski zakonodaji, ki sem jo izpostavila že v govoru o stanju v EU. Medijev ne moremo obravnavati kot drugih podjetij," je povedala von der Leynova in dejala, da je Evropska komisija večkrat izrazila zaskrbljenost, saj je financiranje pomembno za delovanje STA, vlado pa so tudi opozorili na njene obveznosti.

"Slovenija bo, ko bo odločala o širitvi zahtevala, da vse države, ki bodo vstopile v EU, zagotovijo vladavino prava, da v njihovih sodnih sistemih ne bodo sodili ljudje, ki so drastično kršili človekove pravice ali izrekali smrtne kazni," je o vladavini prava in svobode medijev povedal Janša.

Igor Kadunc
Novice Preobrat: Kadunc le potrdil, da je edini kandidat za direktorja STA

"Razprava je zelo enotno potrdila potrebo po NATU. Izraženo je bilo soglasno stališče, da to zavezništvo koristi EU. Podpora je prišla tudi od tistih članic EU, ki niso članice zveze NATO," je o zvezi NATO povedal premier Janša in dodal: "Če seštejemo obrambne proračune držav članic EU dobimo 5x večjo vsoto, kot je vojaški proračun Rusije ali Kitajske. Problem je v raznolikosti sistemov. Krepiti moramo tudi evropske obrambne kapacitete."

O visokih cenah plina

"Do visokih cen je prišlo, ker so cene plina poskočile v nebo. Cene obnovljivih virov energij so stabilne. Jasno je, da je naša prihodnost v obnovljivih virih. Kar 90 % plina uvozimo, zato smo odvisni od drugih, " je povedala Ursula von der Leyen.

"Menimo, da je veliko dejavnikov, ki vplivajo na ceno plinov. Glede povezave z Rusijo bi bil raje previden. Včeraj smo se strinjali, da je treba razpravo pripraviti s pomočjo strokovnjakov iz komisije," je cene plina komentiral Michel.

Anis Ličina
Novice Anisa Ličino izpustili iz pripora

"Po včerajšnjih razpravah je jasno, da so si voditelji blizu glede ukrepanja na dveh področjih; okrepiti, kar smo že dosegli in usmeriti prizadevanja za krepitev pomembnih tem: zeleni in digitalni prehod ter podnebna prizadevanja," je o dosedanjem vrhu povedal Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in dodal: "Opažamo, da se soočamo z geostrateškimi in geopolitičnimi težavami. Skupaj moramo preučiti, kako se nanje najbolje odzvati. Močna zavezništva pomenijo močne zaveznike. Prizadevamo si za krepitev obrambnih zmogljivosti."

Michel: "Evropa je gospodarska in trgovinska velesila."

"Smo gospodarska in trgovinska velesila, ko gre za določene stvari, smo preveč odvisni od drugih delov sveta. Želimo zmanjšati svojo strateško odvisnost od ostalih," je o EU povedal Michel.

 

Ne spreglejte