SiolNET. Novice Svet
7,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Švedskem in Danskem prekinili cepljenje s cepivom Moderne za vse, mlajše od 30 let

7,10

termometer

Cepivo Moderna | Na Švedskem proti covid-19 cepijo vse, ki so starejši od 12 let. | Foto: Reuters
Na Švedskem proti covid-19 cepijo vse, ki so starejši od 12 let. Foto: Reuters

Na Švedskem so za mlajše od 30 let prekinili cepljenje proti bolezni covid-19 s cepivom Moderne. Švedska agencija za javno zdravje je namreč sprejela odločitev, da do 1. decembra s cepivom ameriškega podjetja Moderna ne bodo cepili rojenih leta 1991 in mlajših. Razlog za odločitev omenjene agencije je povečano tveganje za stranske učinke. Podobno odločitev je sprejela tudi Danska, kjer s cepivom Moderne ne bodo cepili mlajših od 18 let.

Kot je še sporočila švedska agencija za javno zdravje, je pri cepivu Moderne za mlajše od 30 let povečano tveganje za nastanek miokarditisa, vnetne bolezni srčne mišice, in perikarditisa, vnetja osrčnika. Ob tem so dodali, da je tveganje za tovrstne stranske učinke sicer zelo majhno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za mlajše od 30 let priporočljivo cepivo Pfizer/BioNTech

Švedska agencija za javno zdravje je tudi izdala priporočilo, da naj mlajše od 30 let cepijo s cepivom podjetij Pfizer/Biontech.

Na Švedskem proti covid-19 cepijo vse, ki so starejši od 12 let. Do zdaj je najmanj en odmerek cepiva prejelo 84 odstotkov Švedov in Švedinj, starejših od 16 let, skoraj 78 odstotkov jih je prejelo dva odmerka.

Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT. Novice V 48 urah zaradi koronavirusa umrlo 16 ljudi

Kmalu po novici iz Švedske je tudi danska agencija za zdravje sporočila, da bodo otroke in najstnike, mlajše od 18 let, proti covid-19 od zdaj cepili samo s cepivom podjetij Pfizer/Biontech. Ob tem so pojasnili, da gre za previdnostni ukrep, in dodali, da še vedno velja ocena, da je Modernino cepivo učinkovito cepivo, ki ima pomembno mesto v danski kampanji za cepljenje.

Na Danskem je do zdaj prvi odmerek cepiva proti covid-19 prejelo 76 odstotkov vseh državljanov, skoraj 75 odstotkov pa jih je prejelo tudi drugi odmerek.

Na Finskem s cepivom Moderne nehali cepiti moške, mlajše od 30 let

Finska bo zaradi poročil o redkih srčno-žilnih stranskih učinkih prekinila uporabo cepiva Moderne proti covid-19 pri moških, mlajših od 30 let, so v četrtek sporočili z inštituta za zdravje in dobro počutje.

"Nordijska študija, ki je vključevala Finsko, Švedsko, Norveško in Dansko, je pokazala, da imajo moški, mlajši od 30 let, ki so prejemali zdravilo Moderna Spikevax, nekoliko večje tveganje za razvoj miokarditisa kot drugi," je dejal direktor Mika Salminen z zdravstvenega inštituta.

Salminenov je povedal tudi, da se miokarditis, kar pomeni vnetje srčne mišice, ponavadi sam pozdravi v nekaj dneh. "To so običajno blagi primeri in posamezniki ponavadi okrevajo v kratkem času po standardnem zdravljenju in počitku. Tveganje za miokarditis se znatno poveča pri tistih, ki zbolijo za covid-19, in cepljenje je najboljši način za zaščito pred tem."

Zaradi previdnosti bo Finska mlade fante in moške cepila s Pfizerjevim cepivom. 

Bojana Beović Novice Do konca tedna znana odločitev o cepljenju z vektorskimi cepivi cepljenje ECDC 051021 Novice Cepljenje: Slovenija še vedno med slabšimi v Evropi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin