SiolNET. Novice Slovenija
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cepljenje: Slovenija še vedno med slabšimi v Evropi

0,68

termometer

cepljenje ECDC 051021
Slovenija je po cepljenju še vedno med slabšimi v Evropski uniji. Foto: ecdc.europa.eu

V Evropski uniji je proti covid-19 z vsemi odmerki trenutno cepljenih 73,6 odstotka odrasle populacije. V kar 17 državah je bilo polno cepljenih vsaj 70 odstotkov prebivalstva. Slovenija je s 55,7 odstotka polno cepljenih polnoletnih prebivalcev med slabšimi, za nami je še pet držav.   

Kot kažejo podatki Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC), je vsaj 70-odstotno polno precepljenost odraslega prebivalstva, kar je bil evropski cilj, že doseglo 17 držav. Več kot 90-odstotni delež precepljenih imajo na Portugalskem, Malti, Islandiji, Irskem in Danskem. 

Slovenija je na repu, s 55,7 odstotka polno cepljenih odraslih prebivalcev je med slabšimi v Evropski uniji. Za nami so še Slovaška (51,6 odstotka), Latvija (50,5), Hrvaška (50,2), Romunija (33,5) in Bolgarija s 23-odstotno precepljenostjo polnoletnih z vsemi odmerki, kažejo podatki ECDC.

Z enim odmerkom v Sloveniji cepljenih dobrih 62 odstotkov odraslih

Nekoliko boljši so kazalniki deleža polnoletnih prebivalcev, ki so cepljeni z vsaj enim odmerkom cepiva, ta v Sloveniji znaša 62,9 odstotka. Za nami je šest držav - Poljska, Latvija, Hrvaška, Slovaška ter Romunija (34,5 odstotka) in Bolgarija (24,3 odstotka), ki sta še edini državi, kjer je bilo z najmanj enim odmerkom cepljenih manj kot 50 odstotkov odraslega prebivalstva. Ti dve državi še vedno ostajata najnižje na lestvici. 

Na ravni EU zanimanje za cepljenje raste

Zanimiva je še primerjava Slovenije z Evropsko unijo v odstotkih cepljenih z enim odmerkom cepiva, kar je dobro razvidno na spodnjem grafu.

V vsej EU je bilo do zdaj z enim odmerkom cepiva proti covid-19 cepljenih 79,1 odstotka oziroma dobrih 293 milijonov starejših od 18 let, medtem ko v Sloveniji ta odstotek znaša 62,9 odstotka. Polno cepljenih je trenutno 73,6 odstotka oziroma 272 milijonov odraslih, še kažejo kazalniki ECDC. Celoten pregled trenutnega stanja o precepljenosti v Evropski uniji si lahko podrobno ogledate na tej povezavi


Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah Novice ECDC: v Sloveniji je stanje še naprej zelo resno s Novice Srbija in Črna gora daleč najslabši v Evropi, Slovenija za njima ECDC 16.9.2021 Novice Zahodna Slovenija na zemljevidu ECDC obarvana temno rdeče Hrvaška na rdečem seznamu Novice Na epidemiološkem zemljevidu ECDC rdeča celotna Hrvaška

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin