SiolNET. Novice Slovenija
4,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Srbija in Črna gora daleč najslabši v Evropi, Slovenija za njima

4,32

termometer

Srbija in Črna gora imata daleč najslabšo 14-dnevno pojavnost novih primerov koronavirusa na sto tisoč prebivalcev v Evropi. V prvi je ta številka 1.352, v drugi pa 1.320. Na tretjem mestu jima sledi Slovenija, ki je imela v zadnjih 14 dneh 661 novih primerov koronavirusa na sto tisoč prebivalcev.

Za Slovenijo so se podatkih covid sledilnika zvrstile Združeno kraljestvo (642), Litva (545) in Estonija (484).

Po podatkih ECDC Slovenija najslabša

Slovenija je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki pa ne zajemajo držav jugozahodnega Balkana, obarvana temnordeče in je pristala na repu glede na nove okužbe na sto tisoč prebivalcev v zadnjih štirinajstih dnevih. 

Slovenija je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki je objavil osvežen zemljevid, obarvana temnordeče in ima najslabšo epidemiološko sliko med analiziranimi državami. Slovenija je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki je objavil osvežen zemljevid, obarvana temnordeče in ima najslabšo epidemiološko sliko med analiziranimi državami. Foto: ecdc.europa.eu

Najbolje gre Danski, Češki in Madžarski ter delom Italije

Tudi Velika Britanija ni vključena v raziskavo, je pa na glede na covid sledilnik razvidno, da imajo visok porast okužb in visoke številke v zadnjih dveh tednih.

Najbolje med evropskimi državami gre Danski, ki je pred časom že sprostila vse ukrepe. Zelena na zemljevidu ECDC je tudi Češka in velik del Madžarske. Tudi Poljska tako kot Velika Britanija ni posredovala podatkov, zato je obarvana sivo. Se je pa epidemiološka situacija glede na pretekli teden izboljšala v Franciji, Španiji in na Nizozemskem.

Spodnja grafa prikazujeta odstotek precepljenosti Slovencev z enim in obema odmerkoma:

Po zadnjih podatkih smo v primerjavi s Poljsko pri cepljenju s prvim odmerkom napredovali in jo prehiteli. Poljska ima delež cepljenih z enim odmerkom 60,6 odstotka, Slovenija pa 61,5 odstotka. Pri deležu polnocepljenih polnoletnih prebivalcev pa smo se od zadnjih znanih podatkov izboljšali za 1,7 odstotnih točk, iz 52,9 odstotka na 54,6 odstotka polnocepljenih polnoletnih prebivalcev. Podatki so povzeti po ECDC in se nanašajo na 19. september.

Najslabše gre jugu Evrope, Nemčiji, polovici Španije in Avstriji ter baltskim državam

Večji del Nemčije še vedno ostaja obarvan rdeče, prav tako tudi baltske države, Bolgarija, Ciper, Romunija in večji del Grčije, del Avstrije in jugovzhodni del Španije.

Nekateri deli Italije so se obarvali zeleno, med njimi Lombardija, rdeči ostajata le še Kalabrija in Sicilija. Tudi Hrvaška je rdeča, a ji kaže bolje kot Sloveniji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin