Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 9. 2021,
18.19

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

9

Natisni članek

COVID-19 ECDC Koronavirus

Četrtek, 30. 9. 2021, 18.19

2 leti, 6 mesecev

ECDC: v Sloveniji je stanje še naprej zelo resno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

9

ECDC Zemljevid | Glede na zemljevid ECDC je epidemiološko stanje v Sloveniji med najslabšimi v EU. | Foto ecdc.europa.eu

Glede na zemljevid ECDC je epidemiološko stanje v Sloveniji med najslabšimi v EU.

Foto: ecdc.europa.eu

Slovenija na novem epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) ostaja označena s temno rdečo barvo. Poleg Slovenije sta od evropskih držav v celoti temno rdeči še Estonija in Litva, tako pa je obarvana tudi hrvaška prestolnica Zagreb.

covid
Novice To so zadnje številke o koronavirusu v Sloveniji

Po novem temno rdeči tudi baltski državi

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je 14-dnevna incidenca za celotno Slovenijo v sredo znašala 604, kar je 44 manj kot teden dni prej. ECDC sicer pri pripravi zemljevida uporablja podatke, ki mu jih države pošljejo do torka opolnoči.

Glede na zemljevid ECDC je epidemiološko stanje v Sloveniji med najslabšimi v EU. V primerjavi s preteklim tednom so se razmere poslabšale v Litvi in Estoniji, ki sta po novem tudi temno rdeči. Tako so obarvane še hrvaška prestolnica Zagreb in posamezne regije v Romuniji.

Cepljenje
Novice Močan udarec za vse, ki širijo proticepilske laži

Rdeči, kar pomeni nekoliko boljše razmere, so med drugim preostali deli Hrvaške, večina Nemčije, Avstrije, Grčije, Irska ter deli osrednje Španije in jug Italije.

Pretežni del Italije, Francije in skandinavskih držav je na drugi strani obarvan oranžno, medtem ko je pretežni del Madžarske, Poljske in Češke obarvan zeleno, kar pomeni najboljše epidemiološke razmere. Med zelenimi območji sta na primer tudi italijanski deželi Lombardija in Piemont.

ECDC opozarja tudi na tveganja rahljanja ukrepov pred zadostno precepljenostjo

Doslej so le Malta, Portugalska in Islandija v celoti proti covidu-19 cepile več kot 75 odstotkov prebivalcev. V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 po podatkih vlade cepljenih okoli 53 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki cepiva pa okoli 47 odstotkov. | Foto: Unsplash Doslej so le Malta, Portugalska in Islandija v celoti proti covidu-19 cepile več kot 75 odstotkov prebivalcev. V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 po podatkih vlade cepljenih okoli 53 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki cepiva pa okoli 47 odstotkov. Foto: Unsplash
Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni svari tudi pred porastom okužb z novim koronavirusom jeseni v državah, kjer raven precepljenosti še ni zadostna, zlasti v primeru sproščanja omejitvenih ukrepov. V celoti je cepljenih 61,1 odstotka celotnega prebivalstva EU, Norveške, Islandije in Lihtenštajn, so navedli danes.

Državam z deležem cepljenih na ravni evropskega povprečja ali pod njim in ki nameravajo v naslednjih dveh tednih rahljati ukrepe, se do konca novembra obeta bistven porast števila okužb, sprejemov v bolnišnice in smrti, je v poročilu opozoril ECDC.

"Napovedi kažejo, da je kombinacija visoke precepljenosti in učinkovitega omejevanja stikov ključnega pomena za zmanjševanje tveganja obremenitve zdravstvenih sistemov zaradi covida-19 to jesen," je v sporočilu zapisala direktorica ECDC Andrea Ammon.

Na Hrvaškem podaljšali veljavnost covidnih potrdil na eno leto

Na priporočilo Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) so na Hrvaškem podaljšali veljavnost evropskega digitalnega covidnega potrdila z 270 na 365 dni, so objavili na spletni strani eudigitalnacovidpotvrda.hr.

Kot so pojasnili, se podaljšana veljavnost nanaša na vsa nova in že izdana potrdila. Državljanom, ki že imajo potrdila, ne bo treba še enkrat vložiti zahteve, ker bodo obstoječa potrdila avtomatično podaljšali, so pojasnili po poročanju STA.

Hrvaška bo 4. oktobra uveljavila obvezna evropska digitalna covidna potrdila za vse zaposlene v zdravstvu in socialni oskrbi. Če niso cepljeni ali prebolevniki, se bodo morali zunaj delovnega časa obvezno testirati na novi koronavirus, priporočljivo pred prihodom v službo. Testiranje je priporočeno najmanj dvakrat tedensko. Brez izpolnjenih pogojev PCT zaposleni v zdravstvu ne bodo mogli priti na delovno mesto. Pogoj PCT ne velja za osebe, ki dostavljajo blago v zdravstvene ustanove in se v njih ustavljajo za kratek čas, je danes objavil hrvaški štab civilne zaščite. | Foto: Getty Images Hrvaška bo 4. oktobra uveljavila obvezna evropska digitalna covidna potrdila za vse zaposlene v zdravstvu in socialni oskrbi. Če niso cepljeni ali prebolevniki, se bodo morali zunaj delovnega časa obvezno testirati na novi koronavirus, priporočljivo pred prihodom v službo. Testiranje je priporočeno najmanj dvakrat tedensko. Brez izpolnjenih pogojev PCT zaposleni v zdravstvu ne bodo mogli priti na delovno mesto. Pogoj PCT ne velja za osebe, ki dostavljajo blago v zdravstvene ustanove in se v njih ustavljajo za kratek čas, je danes objavil hrvaški štab civilne zaščite. Foto: Getty Images

krsta
Novice Koronavirus skrajšal pričakovano življenjsko dobo za več kot eno leto
Ne spreglejte