Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Sreda,
6. 10. 2021,
6.39

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

68

Natisni članek

Slovenska tiskovna agencija Igor Kadunc RTV Slovenija

Sreda, 6. 10. 2021, 6.39

1 leto, 4 mesece

Preobrat: Kadunc le potrdil, da je edini kandidat za direktorja STA

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

68

Igor Kadunc | Foto STA

Foto: STA

Na razpis za direktorja STA, ki se je iztekel 1. oktobra, je prispela ena prijava, je ta teden povedal predsednik nadzornega sveta družbe Mladen Terčelj. Na Siolu smo izvedeli, da se je za novega Bojana Veselinoviča prijavil le Igor Kadunc, ki mu januarja letos ni uspelo dobiti drugega mandata na vrhu RTV Slovenija. Izpadel je že v prvem krogu, ko sta več glasov dobila medtem že nekdanja direktorica televizije Natalija Gorščak in pozneje izvoljeni generalni direktor Andrej Grah Whatmough. Kadunc se je, ko smo preverjali, ali res kandidira, odzval tako: "Dobro jutro. Zanimivo! No coments." Čez čas pa si je premislil in na omrežju Facebook objavil, da nima kaj skrivati in da res kandidira.

Po porazu na RTVS je Kadunc sprožil sodni spor z oceno, da je novi direktor Whatmough premalo izkušen. Kadunc se je v zgodovino na RTV zapisal po političnem odstavljanju direktorice TVS Ljerke Bizilj, ker ta ni bila pripravljena sodelovati pri odstavljanju urednice informativnih programov Jadranke Rebernik pred prejšnjimi volitvami poslancev. Prvi poskus odstavljanja mu je celo spodletel, pozneje pa je menjavo Rebernikove vendarle dosegel še pred volitvami. Ker se je upokojila, pa se je znebil tudi Biziljeve. O tem, kako je v programskem svetu propadel prvi poskus politične čistke lahko preberete tukaj: PROPADLA ČISTKA:  BIZILJEVA OSTAJA, ODSTOPILI ZUPANIČ, HRIBAR IN SAVIČ

Da je edini kandidat za direktorja RTVS, je na spletnem omrežju Kadunc potrdil s to objavo: "Pravzaprav ni kaj skrivati. Če je na razpis za direktorja STA prispela ena sama prijava, potem je to moja! Prijavil sem se zato, ker mi ni vseeno, kaj se bo z agencijo dogajalo. Prijavil sem se, ko sem izvedel, da Bojan Veselinovič ne bo več kandidiral."

Veselinovič, ki se mu izteka mandat, je odstopil, a delo direktorja bo po odločitvi nadzornega sveta opravljal vsaj še 30 dni. Pri Kaduncu je nekaj dilem ali izpolnjuje vse pogoje, tudi denimo pogoj znanja tujih jezikov. Nadzorni svet to še preverja.

Kaduncu izkušenj ne manjka: bil je finančni direktor RTV Slovenija že v času socializma, ko so načeloma lahko bili na vrhu le preverjeni kadri iz Zveze komunistov. Za generalnega direktorja je pozneje kandidiral še večkrat, a v času, ko je večinoma vladala LDS, ni bil nikoli niti blizu izvolitvi. Mu je pa to uspelo aprila 2017, ko je vladal Miro Cerar (SMC). Takrat je kandidaturo umaknil edini protikandidat vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Marko Filli. Več o tem si lahko preberete tukaj: FILLI: "TE IGRE SE NE GREM VEČ." KADUNC IZVOLJEN. 

Za Kadunca kot edinega kandidata, ki je ostal, pa je glasovalo 20 svetnikov (od 29). Svetniki so pred tem odločanjem izvedeli, da zavod RTVS nekdanja direktorica Nataša Pirc Musar toži za 199 tisoč evrov odškodnine, ker kljub izvolitvi v programskem svetu ta ni potrdil, da bo generalna direktorica. O vodenju Pirc Musarjeve so namreč glasovali tudi svetniki, ki ne bi smeli. Kadunc se je pozneje na sodišču s Pirc Musarjevo za zavod RTV Slovenija poravnal in je prejela odškodnino v višini 70 tisoč evrov v dveh obrokih, ker ni postala generalna direktorica RTV Slovenija.

Nataša Pirc Musar | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Ker nadzorni svet državne STA obvladujejo nadzorniki, ki so jih imenovale še prejšnje vlade Marjana Šarca in Mira Cerarja in stranke, ki so jo sestavljale, ima Kadunc resne možnosti, da ga bo nadzorni svet STA izvolil za direktorja STA po odstopu Bojana Veselinoviča.

Državni zbor pa bo v petek na izredni seji na zahtevo kul opozicije razpravljal o finančnem položaju STA, ko vlada že dalj časa zavrača državno financiranje, ker Veselinovič ni pripravljen podpisati pogodbe z državo o sofinanciranju agencije in razkriti dosedanje porabe tega denarja, državni denar pa je najpomembnejši vir prihodkov agencije. 

Objava Kadunca, da kandidira za direktorja STA, je takšna:

kaddunc fb | Foto: Peter Jančič Foto: Peter Jančič

Ne spreglejte