Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 12. 2022,
15.24

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

2

Natisni članek

uspešnost načrtovanje ministrstvo digitalizacija Emilija Stojmenova Duh

Sreda, 7. 12. 2022, 15.24

1 leto, 4 mesece

Stojmenova Duh: Med prioritetami interoperabilnost in izvajanje akta o digitalnih storitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

2

Emilija Stoimenov Duh | Uveljavitev sprememb zakona o vladi, ki so ga volivci na referendumskem glasovanju podprli, prinaša tudi preoblikovanje vladne službe v ministrstvo za digitalno preobrazbo. | Foto Bojan Puhek

Uveljavitev sprememb zakona o vladi, ki so ga volivci na referendumskem glasovanju podprli, prinaša tudi preoblikovanje vladne službe v ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Foto: Bojan Puhek

Med prednostnimi nalogami vladne službe za digitalno preobrazbo v prihodnjem letu bosta interoperabilnost podatkov in storitev ter priprava pravne podlage za delovanje koordinatorja za digitalne storitve, je dejala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Med dosežki pozdravlja sprejetje načrta za razvoj gigabitne infrastrukture.

"V prihodnje si bomo zelo prizadevali za interoperabilnost podatkov in storitev, tako da smo lahko po eni strani bolj učinkoviti, da imamo pregled nad viri, ki jih uporabljamo, pa tudi, da povečamo preglednost v delovanju države," je v izjavi za medije pojasnila ministrica brez listnice, pristojna za digitalno preobrazbo.

Sredi novembra je začel veljati akt o digitalnih storitvah, za njegovo izvajanje pri nas pa bo zadolžena vladna služba za digitalno preobrazbo. Vladno službo tako v prihodnje čaka vzpostavitev pravne podlage za delovanje koordinatorja za digitalne storitve.

Vladno službo čaka tudi še več projektov na temo usposabljanj digitalnih kompetenc in razvoj novih digitalnih storitev. "Zelo si prizadevamo, da vključimo svoje raziskovalce in podjetja v Chips Act oziroma v evropski konzorcij za razvoj, načrtovanje in proizvajanje čipov," je predstavila Emilija Stojmenova Duh.

Emilija Stojmenova Duh
Novice Stojmenova Duh: Izvajanja smo ustavili začasno

Ponosni na sprejetje zakona o elektronskih komunikacijah

Kar zadeva dosežke v letošnjem letu, so po besedah ministrice na vladni službi zelo ponosni na sprejetje zakona o elektronskih komunikacijah, s katerim se v slovenski pravni red prenaša evropsko ureditev s tega področja ter med drugim za potrošnike predvideva brezplačno menjavo ponudnika storitev. To bi morala Slovenija storiti že do 21. decembra 2020 in zaradi zamude je Evropska komisija proti naši državi vložila tožbo pred Sodiščem EU.

"Izpolnili smo mejnik za črpanje sredstev za nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, s tem, ko smo sprejeli tudi načrt za razvoj gigabitne infrastrukture," je pojasnila ministrica.

Izvedli so številne projekte, tudi s področja digitalnih kompetenc starejših, pri čemer je Stojmenova Duh posebej opozorila na projekt Mobilni heroji. Tega so na vladni službi izvajali oktobra in novembra v sodelovanju z društvom Simbioza. Pred kratkim so začeli kampanjo, s katero opozarjajo na sovražni govor, v pripravi pa je tudi novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti.

Novela je bila sredi novembra deležna medresorskega usklajevanja in javne obravnave. Po besedah ministrice je bila zelo pozitivno sprejeta tako med javnostjo kot tudi med preostalimi resorji. "V medresorskem usklajevanju smo dobili od nekaterih ministrstev nekaj malo večjih popravkov, ki pa smo jih tudi odpravili, in zdaj pričakujemo, da bo novela sprejeta še v letošnjem letu," je pojasnila.

Emilija Stojmenova Duh
Novice Državni sekretar prva žrtev kaosa, ministrica ostaja na položaju

Zaslišanja pred komisijo DZ se ne boji 

Uveljavitev sprememb zakona o vladi, ki so ga volivci na referendumskem glasovanju podprli, prinaša tudi preoblikovanje vladne službe v ministrstvo za digitalno preobrazbo. Ministrico ob tem čaka ponovno zaslišanje pred pristojno komisijo DZ. "Tokrat bo še toliko lažje, ker se bomo lahko pohvalili s tem, kar je bilo narejeno v preteklem letu," je prepričana ministrica.

S preoblikovanjem v ministrstvo bo za njih bistveno lažje tudi zato, ker bo v njihovo pristojnost prišel direktorat za informatiko. Potem bodo po mnenju Emilije Stojmenove Duh lahko zares centralizirano izvajali digitalno preobrazbo.

Emilija Stojmenova Duh
Novice Služba za digitalno preobrazbo se odpoveduje svojim izbrancem
Emilija Stojmenova Duh
Novice Kako so v mandatu Stojmenove Duh zavozili izobraževanja za starejše
Emilija Stojmenova Duh
Novice Slovenski regionalno razvojni sklad odredil ustavitev izobraževanj za starejše
Emilija Stojmenova Duh
Novice "Stojmenova Duh otežuje dvig digitalne pismenosti. Njeno delovanje je nekonstruktivno."
Emilija Stojmenova Duh
Novice Kaos na ministrstvu za digitalizacijo: Razveljavljen razpis, država bo vse plačala
Emilija Stojmenova Duh
Novice Stojmenovi bi Golob prepolovil proračun. Bo sploh dovolj evrov za digitalne bone?
sovražni govor
Novice Ali bo novemu evropskemu aktu uspelo zatreti sovražni govor na spletu?
Ne spreglejte