Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2022,
15.44

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

7

Natisni članek

Emilija Stojmenova Duh digitalizacija

Četrtek, 25. 8. 2022, 15.44

1 leto, 8 mesecev

Slovenski regionalno razvojni sklad odredil ustavitev izobraževanj za starejše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

7

Emilija Stojmenova Duh | Foto STA

Foto: STA

Potem ko je vladna služba za digitalno preobrazbo na Slovenski regionalno razvojni sklad v torek naslovila poziv po takojšnji začasni ustavitvi vseh aktivnosti v povezavi z izvedbo izobraževanj za starejše na področju digitalnih kompetenc, ki so pogoj za unovčitev digitalnega bona, je sklad danes to odredil vsem izbranim izvajalcem izobraževanj.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v skladu, so v torek od ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh prejeli dopis s pozivom za začasno ustavitev vseh nadaljnjih aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj pri vseh izvajalcih.

Vladna služba je namreč ob ugotovitvi, da se pri izobraževanih pojavljajo številne nepravilnosti, izrazila pričakovanje po dodatnih pojasnilih in usmeritvah, zaradi česar je bil v sredo izveden sestanek predstavnikov službe in sklada, danes pa je sklad prejel nov poziv, pri čemer njegovih podrobnosti v sporočilu za javnost ni razkril.

So pa v skladu danes vsem izbranim izvajalcem poslali poziv k takojšnji začasni zaustavitvi vseh nadaljnjih aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj.

Emilija Stojmenova Duh
Novice Kako so v mandatu Stojmenove Duh zavozili izobraževanja za starejše

Seznam izvajalcev izobraževanj za starejše je bil sicer objavljen v začetku meseca, mesta pa so se hitro zapolnila.  Na nekaterih vpisnih mestih po državi je nastala velika gneča, zaradi majhnega števila prostih mest pa so se pojavljala prerivanja. Nekatera izobraževanja so se medtem že začela.

Upokojenci: Zadeva je bila narobe zastavljena

Sicer pa se je več starejših zaradi izobraževanj v zadnjem obdobju obrnilo tudi na varuha človekovih pravic. Kot so sporočili iz njegove pisarne, starejši zatrjujejo, da so diskriminirani pri dostopu do digitalnih bonov 22, saj za prebivalce, stare 55 let ali več, pri unovčenju bonov velja dodaten pogoj.

V primerjavi z drugimi (mlajšimi) upravičenci se morajo namreč udeležiti izobraževanja s področja digitalnih kompetenc. Prav tako zanje velja prepoved združevanja bonov s svojimi (zunaj)zakonskimi partnerji, otroki, vnuki, brati in sestrami.

Več predlogov za obravnavo diskriminacije pri dostopu starejših do digitalnih bonov je prejel tudi zagovornik načela enakosti. V njegovi pisarni zato pripravljajo celovito pisno oceno diskriminatornosti zakona o spodbujanju digitalne vključenosti.

Začasno zaustavitev vseh aktivnosti v povezavi z izvedbo izobraževanj za osebe, stare 55 let ali več, na področju digitalnih kompetenc podpirajo tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus). Opozorili so, da je bila zadeva narobe zastavljena in diskriminira tiste, ki v resnici potrebujejo digitalno opismenjevanje. 

Emilija Stojmenova Duh
Novice Služba za digitalno preobrazbo se odpoveduje svojim izbrancem
Ne spreglejte