SiolNET. Novice Slovenija
3,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako so v mandatu Stojmenove Duh zavozili izobraževanja za starejše

3,51

termometer

Emilija Stojmenova Duh | Projekt izobraževanja starejših pod vodstvom ministrice Emilije Stojmenove Duh dobiva nove razsežnosti. Zaradi vseh zapletov in zaznanih nepravilnosti vladna služba za digitalno preobrazbo vsa izobraževanja vseh izvajalcev začasno zaustavlja. | Foto: STA
Projekt izobraževanja starejših pod vodstvom ministrice Emilije Stojmenove Duh dobiva nove razsežnosti. Zaradi vseh zapletov in zaznanih nepravilnosti vladna služba za digitalno preobrazbo vsa izobraževanja vseh izvajalcev začasno zaustavlja. Foto: STA

Po nerazumnih odločitvah razpisne komisije službe za digitalno preobrazbo, kaosu na prijavnih mestih in zmedi med upravičenci do digitalnih bonov zdaj vladna služba za digitalno preobrazbo na čelu z ministrico Emilijo Stojmenovo Duh začasno zaustavlja izobraževanja za starejše. Služba za digitalno preobrazbo očitno dvomi o delu svoje razpisne komisije, saj ministrica med drugim zahteva preverjanje pravilnost opravljenega izbora izvajalcev. Vse torej kaže, da izobraževanja letos sploh ne bodo izvedena, pod vprašajem pa je tudi njihova izvedba v naslednjem letu, saj nov razpis za naslednje leto še ni pripravljen.

Emilija Stojmenova Duh Novice Služba za digitalno preobrazbo se odpoveduje svojim izbrancem

Izobraževanj za starejše do nadaljnjega ne bo

Kot smo že poročali, so na vladni službi v dneh po opravljenem izboru izvajalcev zaznali številne nepravilnosti podjetja Smart Naris, ki ga je razpisna komisija na javnem razpisu kar desetkrat uvrstila na seznam izvajalcev, čeprav ni nikoli izvajalo dejavnosti na področju digitalnega opismenjevanja starejših. Nepravilnosti so zaznali na več področjih, od predhodnega zbiranja prijav do spreminjanja časovnih terminov, lokacij in nezakonitih zahtev na prijavnih obrazcih (povrnitev stroškov izobraževanja v primeru neudeležbe).

Na službi vlade za digitalno preobrazbo glede na navedeno dvomijo o pravilnosti celotnega izbirnega postopka za dodelitev sredstev v okviru javnega razpisa. Poleg tega se pojavlja dvom, ali se morda dogajajo nepravilnosti pri izvajanju pogodb tudi pri drugih izvajalcih izobraževanj. Ministrica za digitalno preobrazbo Stojmenova Duh je zato danes od sklada zahtevala, da na vse izvajalce izobraževanj, s katerimi je sklenil pogodbe na podlagi javnega razpisa, naslovi poziv za takojšnjo začasno ustavitev vseh nadaljnjih aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj. 

Služba za digitalno preobrazbo dvomi o delu lastne komisije

Digitalna izobraževanja starejših bodo zaustavljena do razjasnitve pravnega in dejanskega stanja glede morebitnih nepravilnosti pri izboru izvajalcev oziroma nepravilnosti izvajalcev pri izvajanju že sklenjenih pogodb, so sporočili iz vladne službe za digitalno preobrazbo. 

Hkrati ministrica Stojmenova Duh od sklada zahteva, da nemudoma ponovno preveri pravilnost opravljenega izbora izvajalcev in pri vseh izvajalcih, s katerimi je sklenil pogodbe, izvede nadzor, ali izvajalci pogodbe izvajajo v skladu z določili razpisa, razpisne dokumentacije in sklenjenih pogodb. Končno poročilo o morebitnih nepravilnostih morajo službi za digitalno preobrazbo posredovati najkasneje do prihodnjega petka, 2. septembra 2022.

Od nerazumnih odločitev razpisne komisije do kaosa na prijavnih mestih 

Zapletom z digitalnimi boni in izobraževanji za starejše v mandatu ministrice Stojmenove Duh ni videti konca. Najprej je presenetila nerazumna odločitev razpisne komisije vladne službe za digitalno preobrazbo, da na seznam izvajalcev izobraževanj ne uvrsti zavoda Simbioza, vodilne slovenske institucije s področja digitalnega opismenjevanja. Se je pa na seznam največkrat, kar desetkrat, uvrstilo podjetje Smart Naris, s katerim je kot predavateljica sodelovala tudi predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar. Pirc Musarjeva in ministrica Stojmenova Duh sta med ustanoviteljicami združenja Ona ve, pri čemer obe zanikata, da bi to vplivalo na izbor podjetja na razpisu. 

Potem ko so bili izbrani izvajalci storitev, je na več lokacijah v Sloveniji nastal kaos, ko so se ljudje želeli prijaviti na digitalno izobraževanje. Največ težav je bilo prav tam, kjer je prijave zbiralo podjetje Smart Naris. 

Devetindvajset izvajalcev je izbrala razpisna komisija službe vlade za digitalno preobrazbo. Kot smo že poročali, imen članov komisije dlje časa niso hoteli razkriti. V skladu z vladno uredbo so jih objavili zadnji, torej sedmi dan od datuma izdaje sklepov izvajalcev. 

Več o tem si lahko preberete spodaj: 

Emilija Stojmenova Duh Novice Nerazumno: sodelujejo s Facebookom in Googlom, a so vseeno dobili rdečo luč Emilija Stojmenova Duh, Nataša Pirc Musar Novice Tako delijo vaš denar: največji posel podjetju, s katerim sodeluje Pirc Musarjeva Uporaba računalnika Novice Digitalni boni: pri velikih zmagovalcih razpisa nastal kaos Robert Golob Novice Pismo Golobovi vladi: Gre za diskriminacijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin